Ranos 70mg x 1blist. x 4cpr. T

Prospect Ranos 70mg x 1blist. x 4cpr. T

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
 
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
 
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
In acest prospect gasiti:
 1. Ce este Ranos 70 mg si pentru ce se utilizeaza
 2. Inainte sa luati Ranos 70 mg
 3. Cum sa luati Ranos 70 mg
 4. Reactii adverse posibile
 5. Cum se pastreaza Ranos 70 mg
 6. INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE RANOS 70 mg SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
 
Acidul alendronic apartine unui grup de medicamente nonhormonale, denumite bifosfonati. Acidul alendronic previne pierderea de substanta osoasa care apare la femeile aflate in perioada de postmenopauza si ajuta la refacerea osului. Acidul alendronic reduce riscul de fracturi ale vertebrelor si de fracturi ale soldului.
 
Pentru ce se utilizeaza Ranos 70 mg
 
 
Medicul dumneavoastra v-a prescris acid alendronic fie pentru ca aveti o afectiune denumita osteoporoza. Osteoporoza reprezinta o subtiere si slabire a oaselor.
 
Aceasta este frecventa la femei, dupa menopauza. Menopauza apare atunci cand ovarele nu mai produc hormonii feminini, estrogeni, care ajuta la mentinerea sanatatii scheletului femeilor. Dupa instalarea menopauzei, apare pierderea de substanta osoasa, iar oasele devin mai fragile. Cu cat menopauza debuteaza mai devreme la o femeie, cu atat riscul de osteoporoza este mai mare. In stadiile de inceput, in mod obisnuit, osteoporoza nu are simptome. Cu toate acestea, daca nu este tratata, poate determina fracturi (rupturi ale oaselor). Desi, de regula, fracturile produc dureri, fracturile vertebrelor pot trece neobservate, pana la momentul in care determina scadere in inaltime.
 
Fracturile (rupturi ale oaselor) pot sa apara in timpul activitatii obisnuite, de zi cu zi, cum este ridicarea unor greutati sau prin traumatisme minore, care, in mod normal, nu sunt suficiente pentru a fractura un os normal. Fracturile (rupturi ale oaselor) apar, de obicei, la nivelul soldului, coloanei vertebrale sau al pumnului si pot determina nu numai aparitia durerii, ci si deformari marcate (care produc probleme) si la invaliditate (cum sunt postura aplecata sau “cocosata” si pierderea mobilitatii).
 
Cum poate fi tratata/prevenita osteoporoza?
 
Osteoporoza poate fi tratata si niciodata nu este prea tarziu pentru inceperea tratamentului. Acidul alendronic nu numai ca previne pierderea substantei osoase, ci ajuta la refacerea osului si reduce riscul de fracturi ale vertebrelor si de fracturi ale soldului.
 
In plus fata de tratamentul cu acid alendronic pe care il urmati, medicul dumneavoastra s-ar putea sa va recomande unele schimbari in stilul de viata, care va pot ajuta pentru combaterea bolii. Acestea sunt:
 
 • Oprirea fumatului:fumatul pare sa creasca viteza pierderii osoase si, ca urmare, poate sa va creasca riscul de fracturi;
 • Exercitii fizice:similar muschilor, oasele au nevoie de exercitii fizice pentru a se mentine puternice si sanatoase. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe orice program de exercitii fizice.
Alimentatie echilibrata: medicul dumneavoastra va poate sfatui cu privire la alimentatie sau daca trebuie sa utilizati suplimentele alimentare.
 
2.INAINTE SA LUATI RANOS 70 mg
 
Nu luati Ranos 70 mg
 
 • Daca aveti anumite tulburari la nivelul esofagului (tubul care face legatura intre gura si stomac);
 • Daca nu puteti sa stati in sezut sau in picioare timp de cel putin 30 minute;
 • Daca sunteti alergic (hipersensibil) la acidul alendronic sau la oricare dintre celelalte componente ale Ranos 70 mg;
 • Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti o concentratie mica de calciu in sange.
Daca credeti ca vreuna dintre acestea se aplica in cazul dumneavoastra, nu luati comprimatele. Mai intai adresati-va medicului dumneavoastra si urmati-i recomandarile.
 
Aveti grija deosebita cand utilizati Ranos 70 mg
 
Este important sa-i spuneti medicului dumneavoastra, inainte de a lua Ranos 70 mg
 
 • Daca suferiti de tulburari ale rinichilor;
 • Daca aveti orice fel de alergii;
 • Daca aveti dificultati la inghitire sau tulburari digestive;
 • Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti esofag Barrett (o boala asociata cu modificari la nivelul celulelor situate la nivelul esofagului inferior);
 • Daca aveti o concentratie mica a calciului in sange;
 • Daca aveti boli ale gingiilor;
 • Daca aveti planificata o extractie dentara.
Daca aveti vreuna dintre afectiunile de mai jos trebuie sa luati in considerare o examinare stomatologica, inainte de a incepe tratamentul cu acid alendronic
 • Daca aveti cancer;
 • Daca nu beneficiati de ingrijiri stomatologice de rutina;
 • Daca urmati un tratament cu chimioterapice sau radioterapie;
 • Daca luati steroizi;
 • Daca aveti boli ale gingiilor.
In timpul tratamentului trebuie urmat un program adecvat de ingrijire stomatologica preventiva, asa cum a fost recomandat de catre medicul dentist.
 
Pot sa apara iritatia, inflamatia sau ulceratia esofagului (tubul care face legatura intre gura si stomac), adesea cu dureri in piept, arsuri in capul pieptului sau dificultate ori durere la deglutitie, mai ales daca pacientii nu beau un pahar plin cu apa si/sau daca se aseaza in pozitia culcat la mai putin de 30 minute dupa administrarea Ranos 70 mg comprimate. Aceste reactii adverse se pot agrava daca pacientii continua administrarea Ranos 70 mg dupa aparitia acestor manifestari.
 
Utilizarea altor medicamente
 
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
 
Acest medicament poate interactiona cu suplimentele cu calciu, antiacidele si unele dintre medicamentele pe care le luati pe cale orala daca sunt utilizate in acelasi timp. Ca urmare este important sa respectati recomandarile cuprinse la punctul ??Cum sa luati Ranos 70 mg??.
 
Utilizarea Ranos 70 mg cu alimente si bauturi
 
Alimentele si bauturile (incluzand apa minerala), daca sunt luate in acelasi timp, pot sa scada eficacitatea acidului alendronic. Asadar, este important sa respectati recomandarile cuprinse la punctul
 
„Cum sa luati Ranos 70 mg”.
 
Sarcina si alaptarea
 
Nu trebuie sa luati acid alendronic comprimate daca credeti ca sunteti gravida sau daca alaptati. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
 
Ranos 70 mg nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
 
3. CUM SA LUATI RANOS 70 mg
 
Luati Ranos 70 mg o data pe saptamana.
 
Pentru a va asigura ca beneficiati de pe urma utilizarii acidului alendronic sub forma de comprimate trebuie sa urmati actiunile urmatoare.
 
1)   Alegeti ziua din saptamana cea mai potrivita pentru programul dumneavoastra. In fiecare saptamana, in ziua aleasa de dumneavoastra, luati un comprimat de Ranos 70 mg.
 
Este foarte important sa respectati recomandarile de la pct. 2, 3, 4si 5 pentru a ajuta ca fiecare comprimat Ranos 70 mg sa ajunga rapid in stomac si sa reduceti potentialul de iritatie a esofagului (tubul care face legatura intre gura si stomac).
 
2)   Dimineata, dupa ce v-ati trezit si inainte de a lua orice aliment, bautura sau medicament, inghititi comprimatul numai cu un pahar plin cu apa (nu apa minerala) (nu mai putin de 200 ml lichid).
 
Nu luati cu apa minerala(naturala sau carbogazoasa) .
 
Nu luati cu cafea sau ceai.
 
Nu luati cu lapte sau suc.
 
Nu mestecati comprimatul si nici nu il lasati sa vi se dizolve in gura.
 
3)   Nu va intindeti la orizontala - stati in pozitie verticala (stati in sezut, in picioare sau mergeti) - cel putin 30 minute dupa ce ati inghitit comprimatul.
 
4)   Nu luati comprimatul seara sau inainte de a va da jos din pat, dimineata.
 
5)   Daca dezvoltati dificultati sau dureri la inghitire, dureri in piept, aparitia noua sau inrautatirea arsurilor in capul pieptului, incetati sa mai luati acid alendronic si adresati-va medicului dumneavoastra.
 
6)   Dupa inghitirea comprimatului care contine acid alendronic, asteptati cel putin 30 minute inainte de prima masa, inainte de a consuma orice lichid sau inainte de a utilize alt medicament din acea zi, incluzand antiacide, suplimente de calciu si vitamine. Acidul alendronic este eficace numai daca este luat atunci cand stomacul dumneavoastra este gol.
 
Daca luati mai mult decat trebuie din Ranos 70 mg
 
Daca luati din greseala prea multe comprimate, beti un pahar plin cu lapte si adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Nu va provocati varsaturi si nu va asezati in pozitie culcat.
 
Daca uitati sa luati Ranos 70 mg
 
Daca ati omis o doza, luati doar un comprimat in dimineata imediat urmatoare, dupa ce v-ati amintit. Nu luati doua comprimate in aceeasi zi. Reveniti la administrarea o data pe saptamana, asa cum ati stabilit initial, in ziua aleasa de catre dumneavoastra.
 
Daca incetati sa luati Ranos 70 mg
 
Este important sa continuati administrarea acidului alendronic sub forma de comprimate atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra. Ranos 70 mg va poate trata osteoporoza numai daca utilizati continuu comprimatele.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
 
Ca toate medicamentele, Ranos 70 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Majoritatea pacientilor nu prezinta reactii adverse in timpul tratamentului cu acest medicament. Pentru a descrie cat de frecvent au fost raportate reactiile adverse se utilizeaza urmatoarea conventie:
 
 • Reactii adverse foarte frecvente (la 1 sau mai mult de 1 din 10 pacienti)
 • Reactii adverse frecvente (la mai putin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 pacienti)
 • Reactii adverse mai putin frecvente (la mai putin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienti)
 • Reactii adverse rare (la mai putin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienti)
 • Reactii adverse foarte rare (la mai putin de 1 din 10000 pacienti).
 
Reactii adverse frecvente (la mai putin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 pacienti):
 
 • arsuri in capul pieptului;
 • dificultati la inghitire;
 • durere la inghitire;
 • ulceratii ale esofagului (tubul care face legatura intre gura si stomac), care pot determina dureri in piept;
 • dureri osoase, musculare si/sau articulare;
 • dureri abdominale;
 • disconfort abdominal sau eructatii dupa masa;
 • constipatie;
 • senzatie de plenitudine sau de balonare;
 • diaree;
 • flatulenta;
 • durere de cap.
Reactii adverse mai putin frecvente (la mai putin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienti):
 
 • greata;
 • varsaturi;
 • iritatie sau inflamatie la nivelul esofagului (tubul care face legatura intre gura si stomac) sau la nivelul stomacului;
 • scaune negre sau inchise la culoare;
 • eruptii trecatoare pe piele;
 • mancarimi;
 • inrosirea pielii.
Reactii adverse rare (la mai putin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienti):
 
 • reactii alergice cum sunt urticarie, edem al fetei, buzelor, limbii si/sau gatului, care pot determina dificultati la respiratie sau inghitire;
 • simptome ale concentratiei mici de calciu in sange, incluzand crampe musculare sau spasme si/sau senzatie de amorteala la nivelul degetelor sau in jurul gurii;
 • ulcer gastric sau ulcer peptic (uneori severe sau cu sangerare);
 • ingustarea esofagului (tubul care face legatura intre gura si stomac);
 • tulburari la nivelul osului maxilar, asociate cu vindecare tardiva si infectii, adesea dupa extractii dentare;
 • vedere incetosata, durere sau inrosirea ochilor;
 • eruptii trecatoare pe piele agravate de expunerea la lumina soarelui;
 • dureri osoase, musculare si/sau articulare severe;
 • ulceratii la nivelul gurii, atunci cand comprimatele au fost mestecate sau supte;
 • simptome asemanatoare gripei, trecatoare, cum sunt dureri musculare, senzatie generala de rau si, uneori, febra, de obicei la inceputul tratamentului.
Reactii adverse foarte rare (la mai putin de 1 din 10000 pacienti):
 
 • reactii severe pe piele.
Spuneti imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului despre aceste simptome sau orice altsimptom neobisnuit. Ar fi util sa va notati cand au aparut simptomele si cat au durat.
 
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
5. CUM SE PASTREAZA RANOS 70 mg
 
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
 
Nu utilizati Ranos 70 mg, comprimate dupa data de expirare, inscrisa pe cutie si blister, dupa „EXP?.
 
Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
A se pastra la temperaturi sub 25oC, in ambalajul original.
 
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Ranos 70 mg
 
Substanta activa este acidul alendronic (sub forma de alendronat de sodiu anhidru). Fiecare comprimat contine 70 mg acid alendronic (sub forma de alendronat de sodiu anhidru).
 
Celelalte componente sunt manitol, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru
 
Cum arata Ranos 70 mg si continutul ambalajului:
 
Ranos 70 mg este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare alba pana la aproape alba, marcate cu ,,A” pe o fata si cu ,,4” pe cealalta fata.
 
Ranos 70 mg, comprimate este disponibil in cutii cu un blister din PAO-Al-PVC/Al care contin 4 comprimate.
 
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
 
Terapia S.A.
Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania.
 
Acest prospect a fost aprobat in Aprilie 2011.
Inapoi la prospecte