Verospiron 100 mg, 30 capsule

Prospect Verospiron 100 mg, 30 capsule

Mergeti la produs

VEROSPIRON 50 mg capsule
VEROSPIRON 100 mg capsule
spironolactona
 
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
 
Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Verospiron capsule si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Verospiron capsule
3. Cum sa luati Verospiron capsule
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Verospiron capsule
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII
 
 
1. Ce este Verospiron capsule si pentru ce se utilizeaza
 
Verospiron apartine unui grup de medicamente denumite „diuretice” – este posibil sa le cunoasteti sub denumirea de „capsule pentru apa”.
Este posibil sa va fi prezentat la medic pentru ca aveati gleznele umflate sau scurtare a respiratiei. Aceasta se poate intâmpla atunci când actiunea de pompare a inimii dumneavoastra a devenit slaba pentru ca este prea mult lichid in corpul dumneavoastra. Aceasta se numeste „insuficienta cardiaca congestiva”. Pentru a impinge mai mult lichid spre corpul dumneavoastra inima trebuie sa munceasca mai mult. Medicul v-a administrat Verospiron pentru a va ajuta sa scapati de lichidul in plus din corp. Aceasta va insemna ca inima dumneavoastra va trebui sa lucreze mai putin. Pierdeti lichidul suplimentar prin urina, asa ca este posibil sa trebuiasca sa mergeti mai des la toaleta in timp ce luati Verospiron.
 
De asemenea, este posibil sa luati Verospiron pentru tratamentul urmatoarelor boli:
„sindrom nefrotic” – afectiune a rinichilor care determina acumularea de lichid in organism
„ascita” – acumularea de lichid la nivelul abdomenului, determinata, de exemplu, de ciroza ficatului
„aldosteronism primar” – acumularea de lichid in organism determinata de secretia in exces a unui hormon numit „aldosteron”.
 
Daca suferiti de aceste afectiuni, Verospiron va va ajuta corpul sa elimine lichidul in exces. Trebuie sa va adresati unui medic daca nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Verospiron capsule Nu luati Verospiron capsule:
 
daca sunteti alergic la spironolactona sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
daca aveti boala Addison – un deficit hormonal caracterizat prin senzatie de slabiciune, pierdere in greutate si tensiune arteriala scazuta
daca aveti hiperkaliemie – valori crescute ale potasiului in sânge
daca nu puteti elimina urina
daca aveti o boala severa a rinichilor
daca alaptati
daca luati comprimate pentru apa (diuretice care economisesc potasiu) sau orice suplimente cu potasiu
daca luati eplerenona (un medicament pentru tratamentul tensiunii arteriale mari).
 
Atentionari si precautii
Inainte sa utilizati Verospiron, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
daca aveti o afectiune a rinichilor sau ficatului. Medicul dumneavoastra va va evalua de rutina.
daca sunteti gravida
daca utilizati orice alte medicamente pentru eliminarea apei (diuretice) in asociere cu Verospiron, care pot determina nivel redus de sodiu ȋn sânge (hiponatremie)
daca aveti un regim alimentar bogat ȋn potasiu sau substituenti de sare care contin potasiu. Administrarea concomitenta a Verospiron cu anumite medicamente, suplimente de potasiu si alimente bogate in potasiu poate duce la hiperkaliemie severa (nivel crescut al potasiului in sânge). Simptomele hiperkaliemiei severe pot include crampe musculare, ritm cardiac neregulat, diaree, greata, ameteli sau durere de cap.
daca sunteti sportiv, deoarece spironolactona poate determina o reactie pozitiva a testelor la controlul antidoping.
 
Daca aveti functie redusa a rinichilor sau insuficienta renala puteti avea cresteri foarte mari ale concentratiei de potasiu in sânge. Aceasta poate afecta modul in care va functioneaza inima si, in cazuri extreme, poate fi fatal.
 
Verospiron impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente. Medicul poate dori sa va modifice doza de Verospiron daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente:
digoxina sau carbenoxolona
medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, inclusiv inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA)
alte diuretice
antiinflamatoare nesteroidiene cum sunt aspirina, indometacin, acid mefenamic sau ibuprofen
suplimente care contin potasiu
heparina sau heparina cu greutate moleculara mica (medicamente utilizate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge)
antipirina
noradrenalina
medicamente cunoscute ca determina hiperkaliemie (niveluri ridicate de potasiu din sânge)
trimetoprim si trimetoprim-sulfametoxazol (antibiotice utilizate in tratamentul infectiilor bacteriene).
 
Spuneti medicului dumneavoastra ca luati Verospiron, daca urmeaza sa fiti supusi unei operatii in care vi se va administra un anestezic.
 
Verospiron capsule impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Acest medicament trebuie administrat impreuna cu alimente.
 
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
 
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramâneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu luati Verospiron daca alaptati.
Discutati folosirea Verospiron cu medicul dumneavoastra, care va va recomanda utilizarea unei metode alternative de hranire a copilului in timpul in care luati acest medicament.
 
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Aveti grija daca conduceti vehicule sau folositi utilaje. Somnolenta si ametelile au fost asociate cu tratamentul cu Verospiron si va pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in conditii de siguranta.
 
Verospiron capsule contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
 
Verospiron 100 mg capsule contine colorantul galben amurg (E 110) care poate provoca reactii alergice.
 
 
3. Cum sa luati Verospiron capsule
 
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
De asemenea, farmacistul va scrie aceste INFORMATII pe cutie. Numarul de capsule pe care trebuie sa le luati depinde de boala dumneavoastra. Acest medicament trebuie luat o data pe zi, impreuna cu alimente.
 
Adulti
Dozele la adulti variaza intre 25 mg si 200 mg spironolactona pe zi. Daca nu sunteti sigur cât trebuie sa luati, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
 
Vârstnici
Medicul dumneavoastra va poate prescrie o doza mai mica la inceput si apoi crescuta treptat pentru a se atinge efectul dorit.
 
Utilizarea la copii si adolescenti
Daca administrati Verospiron unui copil sau adolescent, numarul capsulelor pe care le administrati depinde de greutatea copilului. Medicul dumneavoastra va calcula numarul capsulelor pe care trebuie sa le administrati.
 
Daca utilizati mai mult Verospiron capsule decât trebuie
Daca din greseala utilizati prea multe capsule, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital sau unitate de primiri urgente. Simptomele supradozajului sunt somnolenta si ameteli. De asemenea, va puteti simti rau, sa prezentati greata sau diaree.
 
Daca uitati sa utilizati Verospiron capsule
Daca uitati sa luati o capsula luati-o de indata ce va amintiti, cu exceptia cazului in care se apropie ora la care luati urmatoarea doza. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
 
Daca incetati sa utilizati Verospiron capsule
Este important sa continuati sa luati Verospiron pâna când va spune medicul sa intrerupeti tratamentul, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine.
Daca intrerupeti administrarea capsulelor prea devreme, boala dumneavoastra se poate agrava.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
4. Reactii adverse posibile
 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
 
Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome dupa ce ati luat acest medicament. Desi apar foarte rar, simptomele pot fi severe.
Mâncarimi si formare de vezicule la nivelul pielii din jurul buzelor si pe tot corpul (sindrom Stevens-Johnson).
Desprindere a stratului superior al pielii de pe straturile profunde de pe tot corpul (necroliza epidermica toxica).
Eruptie trecatoare pe piele, febra si umflaturi (care pot fi simptome ale unei afectiuni mai grave, eruptie pe piele ca reactie la medicament si eozinofilie si simptome sistemice), pemfigoid (cu frecventa necunoscuta, afectiune care se manifesta prin aparitia pe piele a unor vezicule cu lichid).
Ingalbenire a pielii sau a albului ochilor (icter), Verospiron poate provoca afectare a functiei ficatului.
Batai neregulate ale inimii, senzatie de furnicaturi, paralizie sau dificultati in respiratie, care pot fi simptome ale concentratiei de potasiu ridicate in sânge. Medicul dumneavoastra va va efectua periodic teste de sânge pentru a monitoriza potasiul si alti electroliti. Medicul poate opri tratamentul daca este necesar.
 
Alte reactii adverse ale Verospiron:
greata, stomac deranjat
confuzie, ameteli
tulburari menstruale la femei
modificare a dorintei sexuale atât la barbati cât si la femei (libido)
tulburari ale electrolitilor din organism
numar redus de celule care lupta impotriva infectiilor - celule albe (leucopenie), numar redus de celule care ajuta coagularea sângelui (trombocitopenie)
crestere in exces a tesutului de la nivelul sânilor la barbati (ginecomastie), care dispare la intreruperea tratamentului, formare de noduli la nivelul sânilor, durere la nivelul sânilor
eruptie trecatoare pe piele, mâncarimi la nivelul intregului corp
alergie la nivelul pielii cu aparitia de mâncarimi si blânde (urticarie), crestere a parului in exces (hipertricoza)
cadere a parului
slabiciune generalizata, crampe musculare
insuficienta renala instalata brusc.
 
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de INFORMATII suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
 
5. Cum se pastreaza Verospiron capsule
 
Nu lasati acest medicament la vederea si indemâna copiilor. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
 
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 
6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII Ce contine Verospiron capsule
Verospiron 50 mg capsule
- Substanta activa este spironolactona. Fiecare capsula contine spironolactona 50 mg.
- Celelalte componente sunt:
Continutul capsulei:
Laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, amidon de porumb, lactoza monohidrat.
Invelisul capsulei:
Galben de chinolina (E104), dioxid de titan (E171), gelatina.
 
Verospiron 100 mg capsule
- Substanta activa este spironolactona. Fiecare capsula contine spironolactona 100 mg.
- Celelalte componente sunt:
Continutul capsulei:
Laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, amidon de porumb, lactoza monohidrat.
Invelisul capsulei:
Galben de chinolina (E104), galben amurg (E110), dioxid de titan (E171), gelatina.
 
Cum arata Verospiron capsule si continutul ambalajului
 
Verospiron 50 mg capsule sunt capsule gelatinoase tari, dimensiune nr. 3, având corpul alb opac si capacul galben pal opac, care contin o pulbere omogena de culoare alba.
 
Verospiron 100 mg capsule sunt capsule gelatinoase tari, dimensiune nr. 0, având corpul galben opac si capacul portocaliu opac, care contin o pulbere omogena de culoare alba.
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 10 capsule. Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Gedeon Richter România S.A.
Str. Cuza Voda Nr. 99-105 540306 Târgu-Mures, România
 
Fabricantul Gedeon Richter Plc. Gyömrői út 19-21
1103 Budapesta, Ungaria
 
Acest prospect a fost revizuit in octombrie 2018.
 
Inapoi la prospecte Mergeti la produs