Zinba 250 UI / 5000 UI / g x 20 g unguent

Prospect Zinba 250 UI / 5000 UI / g x 20 g unguent

Prospect: Informatii pentru utilizator

  • Zinba 250 UI/ 5000 UI/ g unguent
  • zinc bacitracina/sulfat de neomicina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Utilizati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie nevoie sa-l recititi.

Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Daca dupa 5 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

Ce gasiti in acest prospect

  1. Ce este Zinba si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Zinba
  3. Cum sa utilizati Zinba
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Zinba
  6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Zinba si pentru ce se utilizeaza

Zinba face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea produse de uz topic cu efect antibacterian la nivelul pielii. Cele doua antibiotice, bacitracina si neomicina distrug bacteriile sensibile ce pot determina diferite tipuri de infectii ale pielii.

Este indicat in:

  • Tratamentul unor infectii bacteriene localizate la nivelul pielii: ulcere suprainfectate, eczeme suprainfectate, abcese (furuncule), stafilococii cutanate;
  • Tratamentul infectiilor bacteriene ale radacinilor firului de par de pe fata si corp;
  • Tratamentul infectiilor bacteriene a tesutului din jurul unghiei (panaritiu);
  •  Tratamentul infectiilor glandelor sudoripare;
  • Tratamentul infectiilor asociate ranilor, leziunilor prin taiere sau fisurilor pielii;
  • Prevenirea infectiilor ranilor superficiale ale pielii, ranilor prin taiere, inclusiv a plagilor postchirurgicale, arsurilor.

Cereti sfatul medicului inainte de a utiliza acest medicament pentru tratamentul sau profilaxia infectiilor cutanate sau leziunilor severe (de exemplu, leziuni de taiere profunde, leziuni intepate, muscatura de animal sau om, arsuri severe).

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Zinba

Nu utilizati Zinba:

  • daca sunteti alergic la zinc bacitracina si/sau sulfat de neomicina, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
  • daca sunteti alergic la alte antibiotice de tip aminoglicozidic (de exemplu: amikacina, gentamicina, kanamicina);
  • daca aveti afectiuni severe ale inimii sau ale rinichilor;
  • daca aveti leziuni (arsuri) intinse pe suprafete mari de piele sau rani adanci deschise; exista riscul ca aceste doua antibiotice sa fie absorbite si sa produca reactii adverse importante cum ar fi pierderea auzului;
  • daca ati avut o afectiune a urechii interne (cea care controleaza echilibrul corpului);
  • daca timpanul dumneavoastra este perforat; nu se aplica Zinba la nivelul canalului auditiv extern;
  • la nivelul ochilor;
  • la nivelul sanilor in timpul alaptarii;
  • la copii cu varsta sub 2 ani.

Nu utilizati acest medicament in oricare dintre situatiile enumerate mai sus, valabile in cazul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza Zinba.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Zinba adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:

Daca stiti ca aveti o afectiune renala sau hepatica. In timpul tratamentului, mai ales daca este indelungat, urmariti orice reactie ce ar putea sa indice o afectare a rinichilor (urinare in cantitate redusa, sete excesiva, urme de sange in urina) sau o afectare a auzului (reducerea sau pierderea auzului, zgomote in urechi, senzatie de presiune in urechi, pierderea perceptiei sunetelor inalte).

Daca aveti o afectiune a masei musculare (de exemplu: miastenia gravis). In acest caz starea dumneavoastra generala se poate agrava. De asemenea, slabiciunea musculara poate sa apara la utilizarea indelungata in tratamentul infectiilor ulcerelor varicoase deoarece componentele acestui unguent pot fi absorbite in circulatia sistemica; este necesar sa va adresati medicului sau farmacistului dumneavoastra in aceste cazuri.

Daca apar semne de intensificare a inflamatiilor de la nivelul leziunilor tratate (umflare, roseata, senzatie de caldura) sau de infectie data de ciuperci sau virusuri (infectie fungica/infectie virala).

Daca observati aparitia oricaror reactii alergice in timpul tratamentului cu Zinba, intrerupeti utilizarea acestui medicament. Reactiile alergice pot include eruptii cutanate, mancarime, dificultati la respiratie sau umflarea fetei, buzelor, gatului sau limbii.

In inflamatiile urechii medii (otite medii) de lunga durata, Zinba trebuie aplicat la nivelul urechii numai la recomandarea medicului.

Datorita riscului de fotosensibilizare, in timpul tratamentului cu Zinba, evitati expunerea directa la soare si la radiatii ultraviolete si intrerupeti tratamentul in cazul aparitiei unei reactii adverse manifestata prin inrosirea pielii.

Copii

Acest medicament este contraindicat copiilor sub varsta de 2 ani.

Zinba impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.

Adresati-va medicului daca luati urmatoarele medicamente:

  • Relaxante musculare, somnifere sau anestezice;

In acest caz utilizarea acestor medicamente impreuna cu Zinba pot accentua slabiciunea musculara. E bine sa anuntati inaintea unei interventii chirurgicale daca ati folosit Zinba unguent.

  • Antibiotice (cefalosporine sau alte aminoglicozide) si diuretice (furosemid, acid etacrinic); Utilizarea acestora impreuna cu Zinba pot determina accentuarea efectelor nedorite asupra rinichilor sau afectarea auzului.

Zinba impreuna cu alimente, bauturi si alcool

Nu se cunosc interactiuni intre Zinba si alimente sau bauturi.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Nu este recomandat sa utilizati acest medicament in timpul sarcinii. Sulfatul de neomicina din compozitia acestui unguent poate fi absorbit in circulatie si trece prin placenta.

Deoarece nu se cunoaste daca neomicina este excretata in laptele matern, trebuie luata o decizie adecvata de a intrerupe fie alaptarea, fie administrarea medicamentului in timpul alaptarii, in functie de importanta medicamentului pentru mama.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu se cunosc efectele bacitracinei si neomicinei asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Zinba contine lanolina.

Lanolina poate provoca reactii adverse la nivelul pielii, localizate (de exemplu, dermatita de contact).

3. Cum sa utilizati Zinba

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavostra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Dupa o curatare prealabila a zonei afectate, aplicati crema local de 2-4 ori pe zi, in strat subtire. Spalati-va pe maini inainte de utilizare.

Daca este necesar, se poate folosi si sub pansamente la recomandarea medicului.

Doza maxima aplicata local nu trebuie sa depaseasca 1 gram neomicina pe zi, adica echivalentul a 200 de grame unguent Zinba, din cauza riscului de aparitie a reactiilor adverse sistemice.

Durata tratamentului este de pana la 7 zile.

Daca nu ati observat niciun semn de ameliorare in decurs de 5 zile de tratament cu Zinba, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Spalati mainile dupa fiecare aplicare, cu exceptia cazului in care aceasta reprezinta zona care trebuie tratata.

Utilizarea la copii

Acest medicament este contraindicat copiilor sub varsta de 2 ani.

Utilizarea la varstnici

Poate fi utilizat la persoanele in varsta. Se recomanda prudenta in cazurile in care exista o afectare a functiei renale, deoarece cantitatea de sulfat de neomicina absorbita la nivelul organismului poate fi semnificativa in cazul aplicarii medicamentului pe leziuni deschise sau cu suprafata mare.

Daca utilizati mai mult Zinba decat trebuie

Daca ati utilizat mai mult decat trebuie din acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Este posibil sa apara reactii adverse de afectare renala (urinare in cantitate redusa, sete excesiva, urme de sange in urina) sau o afectare a auzului (reducerea sau pierderea auzului, zgomote in urechi, senzatie de presiune in urechi, pierderea perceptiei sunetelor inalte).

Daca uitati sa utilizati Zinba

Aplicati urmatoarea doza imediat ce va amintiti. Daca este timpul pentru urmatoarea doza, aplicati-o doar pe aceasta. Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Zinba

Utilizati Zinba atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra sau farmacistul. Daca intrerupeti tratamentul mai devreme decat v-a fost recomandat, exista riscul sa nu va vindecati si sa reapara infectia determinata de bacterii rezistente la actiunea acestor antibiotice: zinc bacitracina si/sau sulfat de neomicina.

Daca inghititi accidental din medicament

Spuneti imediat medicului dumneavoastra si acesta va va recomanda tratamentul necesar.

Daca medicamentul v-a intrat din greseala in ochi

Clatiti imediat ochii, din abudenta, cu apa rece. Adresati-va medicului daca continuati sa prezentati disconfort.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

S-a folosit urmatoarea conventie pentru exprimarea frecventei:

  • foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane,
  • frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane,
  • mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane,
  • rare: pot afecta pana la 1 din 1000 persoane,
  • foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 persoane,
  • cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 utilizatori):

  • reactii alergice (hipersensibilitate) caracterizate prin: inrosirea si iritarea pielii, edeme, eruptii si mancarimi ale pielii, durere locala. In unele cazuri, alergia poate sa se manifeste prin extinderea leziunilor sau doar prin lipsa vindecarii;
  • dermatita de contact;
  • suprainfectii cu microorganisme rezistente sau alte suprainfectii fungice/virale.

Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • reactii anafilactice (umflarea pleoapelor, fetei si buzelor, hipotensiune, dificultate la respiratie, urticarie, stari de lesin). In acest caz adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau unei unitati primire urgente;
  • tulburari de echilibru si/sau afectarea auzului (ototoxicitate);
  • slabiciune musculara, amortire (bloc neuromuscular);
  • sexpunerea la soare poate determina reactii de fotosensibilitate;
  • safectarea functiei renale (nefrotoxicitate).

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478 – RO

e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Zinba

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25°C.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Zinba

Substantele active sunt zinc bacitracina si sulfatul de neomicina. Un gram unguent contine zinc bacitracina 250 UI si sulfat de neomicina 5000 UI.

Celelalte componente sunt: lanolina si vaselina alba.

Cum arata Zinba si continutul ambalajului

Unguent omogen, de culoare galben deschis pana la galben. Este disponibil in cutii cu un tub din aluminiu a 20 g unguent. Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania

Acest prospect a fost aprobat in ianuarie 2023.

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro

Inapoi la prospecte