Rabdomioliza – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Rabdomioliza – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament Rabdomioliza – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 10 august 2023

rabdomioliza

Rabdomioliza apare in urma defalcarii muschilor scheletici, ceea ce duce la eliberarea in fluxul sanguin a continutului acestora, o proteina numita mioglobina. Rabdomioliza poate duce la complicatii grave, cum ar fi problemele la rinichi si insuficienta renala.

Aceasta afectiune musculara periculoasa poate aparea in urma suprasolicitarii muschilor, a traumatismelor, a administrarii anumitor medicamente sau a unei stari de sanatate. Printre semnele si simptomele de rabdomioliza se numara slabiciunea musculara, rigiditatea musculara, durerile musculare si schimbarea culorii urinei.

Mioglobina poate bloca sistemul complex de tuburi ale rinichilor. Daca aceste blocaje devin suficient de severe, pot aparea leziuni ale rinichilor si insuficienta renala. De asemenea, rinichii pot fi afectati si de alte enzime celulare, in special de creatinkinaza (CK).

Tesuturile musculare deteriorate retin si fluidele corporale. Acest lucru poate provoca deshidratare si poate reduce fluxul de sange catre rinichi, crescand astfel riscul de afectare a organelor.

Complicatiile asociate cu rabdomioliza depind de severitatea cazului si de mai multi factori individuali. Cazurile minore de rabdomioliza pot sa nu provoace simptome vizibile. In schimb, cele grave cauzeaza adesea dureri musculare severe si pot pune viata in pericol.

 


Ce este rabdomioliza?

Exista mai multe optiuni diferite de tratament si recuperare pentru rabdomioliza, afectiunea cauzata de acumularea de mioglobina in sange. Tratamentele implica administrarea de lichid IV, medicamente sau remedii la domiciliu.

Rabdomioliza inseamna, practic, distrugerea muschiului scheletic deteriorat. Distrugerea tesuturilor musculare scheletice determina eliberarea mioglobinei in fluxul sanguin. Mioglobina este proteina care stocheaza oxigenul in muschi. Un nivel prea mare de mioglobina in sange poate provoca probleme renale serioase. De asemenea, aceasta defalcare duce la eliberarea unor cantitati uriase de potasiu in sange, care poate perturba ritmul electric al inimii.

Rabdomioliza este o afectiune severa care poate duce la invaliditate permanenta sau chiar la moarte. Din fericire, rabdomioliza poate fi tratata prin cu lichide intravenoase (IV). De asemenea, un medic poate lua masuri pentru a reduce problemele renale.

Benesio Magneziu B complex contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos si sistemului muscular.

Rabdomioliza – factori de risc si cauze

Rabdiomioliza este cauzata de cele mai multe ori de traumatismele acute ale muschilor scheletici. Cu toate acestea, riscul de rabdomioliza creste daca o persoana sufera leziuni musculare, deshidratare sau probleme renale.

Rabdomioliza are multe cauze recunoscute in prezent. Printre acestea se numara:

  • traumatismele la nivelul tesuturilor musculare scheletice aparute in urma unor accidente (de masina, prin cadere)
  • imobilitatea pentru o perioada prelungita
  • suprasolicitarea muschilor
  • insolatia
  • hipotermia
  • arsurile extinse care provoaca leziuni musculare
  • tulburari musculare ereditare
  • infectii, in special, infectii bacteriene si virale care provoaca infectii ale sangelui
  • tulburari electrolitice, in special cele care afecteaza nivelurile de potasiu si calciu din sange
  • afectiuni endocrine, cum ar fi hipotiroidismul si hipertiroidismul
  • boli sau tulburari ale rinichilor
  • atac de cord sau accident vascular cerebral, probleme care pot duce la leziuni musculare si imposibilitatea de miscare
  • anemia cu celule in secera
  • afectiuni musculare inflamatorii

Medicamente

Cu toate ca se intampla rar, anumite medicamente pot provoca, de asemenea, rabdomioliza. De exemplu, statinele prezinta un risc incredibil de scazut de rabdomioliza. Cu toate acestea, acest risc poate creste odata cu doza, efortul fizic si administrarea altor medicamente care declanseaza rabdomioliza.

Alte medicamente care pot duce la aparitia acestei afectiuni sunt medicamentele antipsihotice si cele care ajuta la gestionarea afectiunilor musculare, cum ar fi boala Parkinson.

Naturalis Magneziu plus Vitamina B6 este un supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente care contine magneziu si vitamina B6, ingrediente care contribuie la mentinerea echilibrului psihic, la functionarea sistemului nervos si la reducerea oboselii. Sprijina functionarea sistemului imunitar si ajuta la metabolismul energetic normal.

Care sunt factorii de risc pentru rabdomioliza?

Rabdomioliza poate afecta orice persoana. Cu toate acestea, urmatoarele categorii de oameni au un risc mai mare de a dezvolta rabdomioliza:

Sportivii de anduranta

Alergatorii de maraton, persoanele care participa la cursuri de spinning si cele care fac exercitii fizice de mare intensitate au un risc mai mare de a dezvolta rabdomioliza. Cei care fac activitati ocazionale de rezistenta fizica nu se confrunta cu aceasta afectiune. Riscul creste daca o persoana face efort fizic intens fara sa se odihneasca.

Persoanele care lucreaza in medii calde

Pompierii, cei care lucreaza in turnatorii si in alte medii calde care implica efort fizic intens pot dezvolta rabdomioliza. Supraincalzirea poate provoca rabdomioliza sau poate duce la aparitia acesteia.

Persoanele care lucreaza in armata

Oamenii care lucreaza in armata, in special cei care se afla in tabere de pregatire sau care efectueaza antrenamente intense, au un risc crescut de a dezvolta rabdomioliza.

rabdomioliza-factori-de-risc

Persoanele peste 65 de ani

Cei care au peste 65 de ani ar putea sa fie mai expusi riscului de a cadea fara sa se poata ridica. Perioadele prelungite de inactivitate pot duce la rabdomioliza.

Rabdomioliza – simptome si manifestari

Rabdomioliza poate provoca la inceput simptome subtile. Nu sunt specifice si pot semana cu ale altor afectiuni. Simptomele de rabdomioliza sunt:

  • slabiciune musculara
  • debit scazut de urina
  • urina inchisa la culoare
  • oboseala
  • greata
  • varsaturi
  • vanatai
  • urinare rara
  • febra
  • stare de rau
  • confuzie
  • agitatie
  • durere

Aceste simptome pot incepe sa devina evidente dupa producerea unei leziuni musculare. In cazul unor persoane, simptomele de rabdomioliza isi fac aparitia abia la cateva zile dupa leziune. In schimb, unii oameni pot sa nu se confrunte deloc cu semne sau simptome.

rabdomioliza-simptome

Cu toate acestea, persoanele care banuiesc ca ar putea avea rabdomioliza trebuie sa mearga la spital pentru ca aceasta afectiune este o urgenta medicala. E important sa solicite tratament cat mai devreme posibil pentru a evita efectele permanente sau fatale pe care rabdomioliza le poate provoca.

Diagnosticul de rabdomioliza

Medicul va verifica daca pacientul are vreo sensibilitate la nivelul muschilor scheletici mai mari. De asemenea, poate recomanda efectuarea analizelor de urina si sange pentru a confirma diagnosticul de rabdomioliza.

Pentru a determina sanatatea muschilor si rinichilor, medicul poate solicita testarea nivelurilor de:

  • Creatin kinaza. Aceasta este o enzima care se gaseste in muschii scheletici, creier si inima.
  • Mioglobina din sange si urina. Aceasta este o proteina, un produs secundar al distrugerii tesuturilor musculare.
  • Potasiu. Acesta este un alt mineral important care poate fi eliberat din oasele si muschii traumatizati.
  • Creatinina din sange si urina. Creatinina apare in urma degradarii muschilor raniti. In mod normal, rinichii elimina acest lucru din organism.

rabdomioliza-diagnostic

Nivelurile crescute ale acestor substante indica probleme musculare.

Tratament rabdomioliza

In cele mai multe cazuri, daca primesc tratament la timp, oamenii se vindeca de rabdomioliza fara alte complicatii.

Cazurile usoare de rabdomioliza pot fi rezolvate prin:

  • odihna
  • consum mai mare de lichide
  • evitarea caldurii si a efortului in exces

Tratamentul depinde de severitatea cazului, de simptome si de prezenta unor complicatii suplimentare de sanatate care pot creste riscul de probleme renale. In cazurile severe, problemele de rinichi pot fi ireversibile fara tratament precoce.

O metoda eficienta de tratament este terapia cu fluide intravenoase. Acest lucru presupune administrarea de cantitati mari de apa in vene pentru o anumita perioada pentru a rehidrata organismul si pentru a elimina mioglobina din sange.

Rabdomioliza severa poate fi tratata si prin alcalinizarea urinei si dializa.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/rhabdomyolysis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318224

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21184-rhabdomyolysis

Farmacistul Catena va recomanda: