Rh negativ in sarcina - informatii si sfaturi

Rh negativ in sarcina - informatii si sfaturi  Rh negativ in sarcina - informatii si sfaturi

Ultima actualizare: 14 iunie 2023

Rh-ul negativ este mult mai putin comun decat Rh-ul pozitiv. Chiar si asa, a avea un Rh negativ nu reprezinta o boala si nu va afecta sanatatea. Totusi acesta poate afecta sarcina. In cazul in care aveti Rh negativ si bebelusul are Rh-ul pozitiv, sarcina dumneavoastra necesita o atentie speciala. Aceasta situatie se numeste incompatibilitate de Rh. Bebelusul poate mosteni factorul Rh de la oricare dintre parinti. Incompatibilitatea de Rh va fi descoperita, in mod normal, la primul control prenatal, in urma analizelor de sange. Iată mai multe detalii despre aceasta situatie si cum pot fi prevenite problemele.  

Factorul Rh (Rhesus) este o proteina mostenita, care se gaseste pe suprafata celulelor rosii ale sangelui (hematii). Daca in sange exista aceasta proteina, se considera ca aveti Rh pozitiv. Daca in sange nu exista aceasta proteina, se considera ca aveti Rh negativ. Determinarea factorului Rh se efectueaza prin analize de laborator si este importanta si in cazul transfuziilor – o grupa cu Rh pozitiv poate dona doar altei grupe cu Rh pozitiv. O grupa cu Rh negativ poate dona unei grupe cu Rh negativ, dar si unei grupe cu Rh pozitiv. Statutul Rh se asociază obligatoriu grupei din sistemul AB0, astfel că "grupa sanguină" este exprimată prin adăugarea semnului + sau - la grupa AB0.

Acidul folic este recomandat femeilor insarcinate si celor aflate in premenopauza, copiilor si adolescentilor in perioada de crestere si tututror persoanelor care au carenta de acid folic, manifestata prin iritabilitate, lipsa poftei de mancare, slabirea memoriei si dificultati de respiratie.

Ce implica un Rh negativ in sarcina

In timpul sarcinii, pot aparea probleme daca mama are Rh negativ si copilul are Rh-ul pozitiv. De obicei, sangele mamei nu intra in contact cu sangele fatului pe parcursul sarcinii. Totusi, o cantitate mica de sange de la fat poate intra in contact cu sangele mamei in timpul nasterii. Acest lucru se poate intampla si daca aveti sangerari abdominale sau traumatisme in timpul sarcinii.

Daca mama are Rh negativ si fatul Rh pozitiv, organismul mamei poate produce proteine specializate, numite anticorpi anti-Rh sau anticorpi anti-D, daca sangele copilului intra in contact cu sangele mamei. Acesti anticorpi nu reprezinta o problema in timpul primei sarcini, insa pot afecta o sarcina ulterioara.

In cazul in care la urmatoarea sarcina copilul va avea Rh-ul pozitiv, anticorpii anti-Rh ramasi de la prima sarcina pot traversa placenta, afectand celulele rosii ale sangelui. Acest lucru poate conduce la o anemie severa care pune viata fatului in pericol. Practic celulele rosii sunt distruse mai repede decat corpul fatului le poate inlocui. Celulele rosii sunt necesare pentru transportul oxigenului in corp.

FemoSun de la Sun Wave Pharma este un supliment alimentar recomandat femeilor care isi doresc sa ramana insarcinate sau care se afla la debutul sarcinii. FemoSun contine toate ingredientele-cheie necesare unei sarcini sanatoase: acid folic si folati, DHA (un acid gras Omega-3), fier, iod, magneziu, complexul vitaminic B, vitaminele C si E.

Rh negativ in sarcina – masuri de precautie si tratament

Asa cum spuneam, daca mama este Rh negativa si este la a doua sarcina, in primul rand este necesara o alta analiza de sange – un test de anticorpi anti-Rh. Aceasta va fi efectuata de mai multe ori pe parcursul sarcinii: in primul trimestru, in timpul saptamanii 28 si la nastere. In unele cazuri este necesara testarea mai frecventa.

Analiza are scopul de a detecta anticorpii anti-Rh in sangele mamei. Daca acestia nu au inceput sa fie produsi inca, pentru a preveni acest lucru, medicul va recomanda o injectie cu imunoglobulina Rh, mai ales daca au existat situatii in care sangele fatului a intrat in contact cu sangele mamei. Aceste situatii pot fi:  

  • avortul;
  • sarcina ectopica – atunci cand un ovul fecundat se implanteaza undeva in afara uterului, de obicei intr-o trompa uterine;
  • amniocenteza – o analiza prenatala, care presupune prelevarea unei mostre de lichid amniotic (care inconjoara si protejeaza fatul in uter) pentru diagnostic si tratament;
  • cordocenteza – prelevarea de sange din cordonul ombilical pentru analize;
  • sangerari in timpul sarcinii;
  • rani sau alte traumatisme abdominale;
  • nasterea.

Daca testul de anticorpi arata ca mama deja produce anticorpi anti-Rh, injectia cu imunoglobulina nu va ajuta. Fatul va trebui sa fie supravegheat mai atent in timpul sarcinii. Daca medicul specialist care urmareste sarcina va considera necesar, fatului i se poate efectua o transfuzie de sange prin cordonul ombilical sau imediat ce se naste.

Rh-ul mamei

Rh-ul tatălui

Rh-ul copilului

Măsuri de precauție

Pozitiv

Pozitiv

Pozitiv

Niciuna

Negativ

Negativ

Negativ

Niciuna

Pozitiv

Negativ

Poate fi pozitiv sau negativ

Niciuna

Negativ

Pozitiv

Poate fi pozitiv sau negativ

Injectii cu imuno globulina