Rosu in gat la copii – manifestari si tratament

Rosu in gat la copii – manifestari si tratament Rosu in gat la copii – manifestari si tratament

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2021

rosu-in-gat-copii

Multi parinti observa ca bebelusii lor se trezesc agitati in miezul noptii si, cu toate ca incearca sa-i hraneasca, cei mici nu se calmeaza sub nicio forma. In plus, pare ca au o voce iritata atunci cand plang. Majoritatea banuiesc ca este vorba de o simpla durere in gat, in timp ce o parte dintre ei se tem ca ar putea fi ceva mai grav, cum ar fi faringita sau amigdalita.

Cu toate ca rareori reprezinta o urgenta medicala in sine, o durere in gat la copii ii poate ingrijora pe parinti. In primul rand, este important sa observati simptomele bebelusului.

De cele mai multe ori, o infectie virala, precum raceala obisnuita, este cea care provoaca rosu in gat la copii. Aceste afectiuni sunt mai frecvente in timpul iernii si, pe langa rosu in gat, produc si febra, tuse si secretii nazale abundente. De obicei, aceste infectii dispar dupa 7-10 zile fara a fi nevoie de medicamente. Pentru a trata o raceala sau un rosu in gat la copii este suficient ca acestia sa bea multe lichide si sa se odihneasca.

 


Rosu in gat la copii – cum il recunoasteti?

Durerea in gat este frecventa la copii. Cu toate acestea, poate fi greu de prezis daca durerea in gat va disparea dupa putin timp sau este cauzata de o infectie mai serioasa.

Rosu in gat la copii - manifestari

In marea majoritate a cazurilor, cei mici se plang de durere in gat care, de obicei, se intensifica la inghitire.

Rosu in gat la copii – alte simptome

Durerea in gat la copii mai poate fi insotita de:

  • roseata in spatele gatului
  • amigdale umflate, pe care se observa uneori niste pete albe
  • febra mai mare de 38,5 grade Celsius
  • simptome de raceala si gripa, cum ar fi tuse, raguseala, ochi rosii si secretii nazale abundente
  • durere de cap
  • greata si varsaturi
  • dureri de stomac
  • probleme la inghitire

Din fericire, exista metode de ameliorare a simptomelor de rosu in gat la copii. Catena recomanda Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop care are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator.

De asemenea, pentru a calma rosul in gat la copii, puteti opta pentru Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt care contribuie la calmarea gatului iritat. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.

Rosu in gat la copii – cauze

Exista o serie de cauze comune pentru rosu in gat la copii.

Raceala

In 90% dintre cazuri, durerea in gat la copii este cauzata de o infectie virala, cum ar fi raceala obisnuita. Pe langa rosu in gat, raceala mai provoaca simptome precum congestia nazala si secretiile nazale.

In medie, bebelusii pot raci de sapte ori in primul an de viata, pana cand sistemul lor imunitar se dezvolta si se maturizeaza. Specialistii recomanda sa-l tineti pe cel mic acasa in cazul in care este racit si:

  • Are febra. Una dintre regulile de baza prevede sa-i tineti pe copii acasa atata timp cat au febra activa, dar si pentru inca 24 de ore dupa terminarea febrei.
  • Este agitat. Tineti-l pe cel mic acasa daca plange mult sau se comporta total neobisnuit.

Amigdalita

Amigdalita, care reprezinta de fapt inflamarea amigdalelor, produce, de asemenea, rosu in gat la copii. De obicei, amigdalita este cauzata de o infectie virala. In primul rand, un bebelus cu amigdalita nu este interesat de hranire. In plus, poate:

  • avea dificultati la inghitire
  • avea febra
  • saliva mai mult decat de obicei

Pediatrul ar putea prescrie acetaminofen sau ibuprofen pentru copii sau suplimente alimentare, cum ar fi Naturalis Septocalmin Islandica. Acest produs formeaza o pelicula antibacteriana la nivelul cavitatii bucale si are un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse. Totodata, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si influenteaza in mod benefic tractul respirator. Naturalis Septocalmin Islandica este recomandat pentru calmarea iritatiei gatului si faringelui si pentru ameliorarea tusei.

In plus, daca bebelusul a inceput sa manance deja alimente solide, ar putea fi nevoie ca in aceasta perioada sa consume alimente mai moi.

Boala gura-mana-picior

Aceasta afectiune este cauzata de diverse virusuri si este frecventa la copiii mai mici de 5 ani. Printre simptome se numara febra, rosu in gat si dureri la nivelul gurii. In plus, cel mic poate avea si vezicule si leziuni in interiorul gurii, lucru care ingreuneaza inghitirea.

De asemenea, pot aparea eruptii insotite de vezicule pe maini, picioare, gura sau fesele copilului.

In acest caz, medicul poate recomanda odihna, multe lichide si acetaminofen sau ibuprofen pentru sugari, daca este necesar.

Boala gura-mana-picior este foarte contagioasa. Din aceasta cauza, copilul trebuie sa ramana in casa pana la vindecarea eruptiei cutanate, lucru care poate dura intre 7 si 10 zile.

Faringita streptococica

Faringita streptococica este o forma de amigdalita cauzata de o infectie bacteriana. Cu toate ca apare rar, poate fi totusi o cauza de rosu in gat la copii. Printre simptomele faringitei streptococice la sugari se numara febra, inrosirea amigdalelor si inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului.

rosu-in-gat-la-copii-faringita

Daca banuiti ca bebelusul are faringita streptococica, mergeti la medicul pediatru. Acesta poate prescrie antibiotice, daca este necesar.

Analize medicale pentru diagnosticul de rosu in gat la copii

Pediatrul poate descoperi daca rosul in gat la copii este cauzat de un virus in urma unei examinari care presupune, in primul rand, excluderea unei infectii bacteriene.

Rosu in gat la copii – cum poate fi diagnosticata faringita streptococica

Daca specialistul banuieste ca rosul in gat are la baza o infectie streptococica, acesta poate efectua un exsudat faringian. Mai exact, va recolta secretii din gat cu ajutorul unui tampon steril. Exsudatul faringian este un test rapid ale carui rezultate apar in aproximativ 10-15 minute.

rosu-in-gat-la-copii-exsudat

Tratament pentru rosu in gat la copii

De obicei, medicul stabileste tratamentul pentru rosu in gat la copii in functie de cauza problemei. Daca durerea este provocata de o raceala obisnuita, medicul pediatru nu recomanda medicamente decat daca micutul are febra.

Rosu in gat la copii – remedii la domiciliu

Pentru un confort sporit, puteti folosi un umidificator in camera lui. De asemenea, oferiti-i mult lapte matern si alte lichide destinate varstei lui pentru a-l mentine hidratat pana cand simptomele se amelioreaza.

Rosu in gat la copii – cand se recomanda antibioticele

Medicul prescrie antibiotice doar daca durerea in gat a bebelusului este cauzata de o infectie bacteriana precum faringita streptococica.

Rosu in gat la copii – cat de sigure sunt medicamentele eliberate fara prescriptie?

Medicamentele eliberate fara reteta pentru raceala si tuse nu sunt recomandate bebelusilor. Acestea nu vindeca simptomele racelii si exista riscul sa-l imbolnaveasca pe cel mic.

Aceste medicamente sunt prescrise doar in caz de febra. Aflati de la medicul pediatru daca puteti administra acetaminofen sau ibuprofen pentru a combate febra.

De asemenea, Catena recomanda Tussodep sirop, un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea starii de sanatate a cailor respiratorii, calmarea iritatiei gatului si a tusei uscate si/sau productive. Datorita componentelor active din propolis, roua cerului, cimbru, muschi de piatra si troscot japonez, Tussodep sirop antitusiv contribuie la eliminarea secretiilor bronsice, la apararea organismului impotriva bacteriilor, virusurilor si radicalilor liberi si la hidratarea mucoasei.

Rosu in gat la copii – timp de recuperare

Daca durerea in gat este cauzata de o raceala, simptomele vor disparea de obicei dupa 7-10 zile. Timpul de recuperare poate fi un pic mai mare daca rosul in gat la copii este cauzat de boala gura-mana-picior, amigdalita sau faringita streptococica.

Tineti-l pe medic la curent cu evolutia starii bebelusului si spuneti-i daca simptomele copilului nu se amelioreaza dupa cateva zile.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/baby/baby-sore-throat

https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/ear-nose-throat/Pages/When-a-Sore-Thoat-is-a-More-Serious-Infection.aspx

https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/s/sore-throat-children/

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

Naturalis Septocalmin forte X 24 pastile

  Naturalis Septocalmin Forte este un supliment…

3 la pret de 2
Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere X 100 ml

  Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, datorita…

3 la pret de 2
Naturalis Septocalmin Islandica X 24 drajeuri

Naturalis Septocalmin Islandica X 24 drajeuri

  Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica…