Testul Babes Papanicolau – conditia esentiala pentru sanatatea femeii

Testul Babes Papanicolau – conditia esentiala pentru sanatatea femeii Testul Babes Papanicolau – conditia esentiala pentru sanatatea femeii

Ultima actualizare: 11 aprilie 2024

test-papanicolau

Testul Babes Papanicolau, cunoscut si sub denumirea de test Papanicolau, este o procedura care presupune prelevarea unor celule din colul uterin si examinarea lor la microscop. Testul are drept obiectiv detectarea oricaror anomalii celulare care pot indica un cancer de col uterin sau alte afectiuni, cum ar fi infectiile si inflamatiile. Un test Papanicolau reprezinta cea mai buna metoda de a descoperi afectiunile precanceroase si tumorile mici, ascunse, care pot duce la cancer de col uterin.


Test Papanicolau – de unde provine denumirea

Acest test a fost denumit dupa medicul grec Georgios Nicholas Papanikolaou, cel care a inventat aceasta metoda. Intre anii 1917 si 1928, medicul Papanikolaou a fost printre primii specialisti care au atras atentia asupra diagnosticarii problemelor cervicale la femei prin studierea celulelor uterine. Potrivit statisticilor, rata deceselor cauzate de cancerul de col uterin au scazut semnificativ dupa anii 1950.

In timpul unui test Papanicolau, ginecologul introduce un specul in vaginul femeii, astfel incat sa poata examina colul uterin si vaginul. Apoi, medicul foloseste o spatula pentru a colecta cateva celule cervicale. Celulele sunt plasate intr-o solutie, apoi sunt transferate pe o lama mica de sticla si trimise catre laborator.

Test Papanicolau – informatii generale

Un test Papanicolau este o procedura de testare a riscului de cancer de col uterin la femei. Un test Papanicolau implica preluarea unor celule din colul uterin  prelungirea ingustata a uterului.

Un test Papanicolau are obiectivul de a descoperi in faza incipienta un cancer de col uterin, lucru care ofera sanse mai mari de vindecare. De asemenea, cu ajutorul unui test Papanicolau, medicul poate detecta daca la nivelul celulelor cervicale exista modificari care sugereaza ca in viitor ar putea dezvolta un cancer. Prin descoperirea la timp a acestor celule anormale cu ajutorul testului Papanicolau, specialistii pot lua masuri pentru a opri o posibila dezvoltare a cancerului de col uterin.

Acest test este la fel de esential pentru femei precum igiena intima. Pentru o cat mai buna sanatate vaginala, 

Cui se adreseaza testul Babes Papanicolau?

Potrivit recomandarilor oficiale, femeile ar trebui sa efectueze un test Papanicolau la fiecare 3 ani, incepand cu varsta de 21 de ani. Unele femei pot prezenta un risc crescut de cancer sau infectie. Printre femeile care ar putea fi nevoite sa faca un test Papanicolau mai frecvent se numara:

  • femeile care sufera de infectii cu HIV;
  • femeile care un sistem imunitar slabit din cauza chimioterapiei sau a unui transplant de organe.

Femeile care au peste 30 de ani si care au avut rezultate normale la testele Papanicolau ar putea avea ocazia sa efectueze testul la fiecare 5 ani, numai la recomandarea medicului si numai daca testul este combinat cu un screening pentru virusul papiloma uman (HPV).

Acest virus provoaca aparitia verucilor si creste riscurile de cancer de col uterin. De fapt, principalele cauze ale cancerului de col uterin sunt tipurile 16 si 18 de HPV. Femeile care au o infectie cu HPV au un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.

Femeile cu varsta de peste 65 de ani care au avut rezultate normale la toate testele Papanicolau efectuate anterior ar putea primi vestea ca nu mai trebuie sa efectueze testul in viitor.

Testul Papanicolau trebuie facut in functie de varsta, indiferent de nivelul activitatii sexuale, din cauza faptului ca virusul HPV poate ramane latent timp de ani de zile si se poate activa apoi din senin.

La ce intervale trebuie efectuat un test Papanicolau?

Frecventa cu care trebuie facute testele Papanicolau este influentata de mai multi factori, printre care varsta si riscul de afectiune:

  • sub 21 de ani – nu este necesar;
  • intre 21 si 29 de ani – la fiecare 3 ani;
  • intre 30 si 65 – la fiecare 3 ani sau un test HPV la fiecare 5 ani sau un test Papanicolau si un test HPV impreuna la fiecare 5 ani;
  • 65 de ani sau mai mult – femeile aflate in aceasta categorie de varsta ar putea sa nu mai faca un test Papanicolau. Acest lucru poate fi stabilit doar de medic.

Recomandarile mai sus mentionate se aplica numai femeilor care au col uterin. Screeningul nu se aplica in cazul femeilor care au fost supuse unei histerectomii (procedura de indepartare a colului uterin) si al celor care nu au antecedente de cancer de col uterin.

De asemenea, recomandarile pot fi diferite si ar trebui sa fie individualizate pentru femeile cu probleme imunitare sau care au avut leziuni precanceroase sau canceroase.

Tipuri de teste Papanicolau

Exista doua tipuri de test Papanicolau:

Test Papanicolau conventional

In cadrul unui test Papanicolau conventional, probele sunt asezate direct pe o lama de microscop dupa colectare.

test-papanicolau-tipuri

Test Papanicolau in mediu lichid

In schimb, in cadrul unui test Papanicolau in mediu lichid, proba prelevata este introdusa intr-un flacon, care contine un mediu special, si apoi este trimisa la laborator pentru a fi analizata.

Pregatirea pacientei pentru testarea PAP

Testul Papanicolau poate fi programat in timpul examinarii ginecologice anuale sau separat, cu o alta ocazie.

Testul trebuie evitat in timpul menstruatiei, deoarece rezultatele ar putea fi influentate de aceasta.

De asemenea, se recomanda evitarea relatiilor sexuale, a dusurilor vaginale sau a folosirii produselor spermicide cu o zi inainte de test, deoarece acestea pot interfera cu rezultatele.

De cele mai multe ori, testul Papanicolau poate fi efectuat in primele 24 de saptamani de sarcina. Dupa aceasta perioada, testul poate fi mai dureros. In plus, se recomanda sa asteptati 12 saptamani dupa nastere, pentru ca rezultatele sa aiba o acuratete mai buna.

test-papanicolau-pregatire

Pentru ca disconfortul sa fie cat mai mic, este esential ca in timpul testului sa stati relaxata, calma si sa respirati adanc.

Cum se efectueaza un test Papanicolau?

De obicei, un test Papanicolau se efectueaza in cabinetul medicului si dureaza doar cateva minute. Specialistul va poate solicita sa va dezbracati complet sau numai de la brau in jos.

Va veti intinde apoi pe spate pe masa de examinare, cu genunchii indoiti si cu picioarele sprijinite in suporturi numite etrieri.

Apoi, medicul va introduce usor in vagin un instrument numit specul. Speculul are rolul de a separa peretii vaginului, astfel incat medicul sa poata analiza cu usurinta colul uterin. Apoi, medicul va preleva probe de celule cervicale cu ajutorul unei perii moi si al unui dispozitiv plat, numit spatula. De obicei, acest proces nu provoaca durere.

 

Referinte:

https://draxe.com/health/pap-smear/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841

https://www.healthline.com/health/pap-smear

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311995

Farmacistul Catena va recomanda:

Zenella MED X 14 comprimate vaginale

Zenella MED X 14 comprimate vaginale

Zenella MED protejeaza sanatatea vaginala, fiind un…

Mastrelle Flora Plus X 10 capsule vaginale

Mastrelle Flora Plus X 10 capsule vaginale

Mastrelle Flora Plus, capsule vaginale, contine un…