Hipertrofie ventriculara stanga - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Hipertrofie ventriculara stanga - cauze, simptome, diagnostic si tratament Hipertrofie ventriculara stanga  - cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 25 ianuarie 2024

Hipertrofie-ventriculara

Hipertrofia ventriculara stanga este un diagnostic des intalnit in sfera bolilor cardiovasculare, constituind o consecinta a unor alte probleme de aceeasi natura. Acestea forteaza inima sa lucreze mai intens, ceea ce duce in timp la o crestere in volum a muschiului din structura peretelui ventricular. O astfel de problema poate aparea la oricare dintre cele doua atrii si cele doua ventricule ale inimii, insa hipertrofia ventriculara stanga este mai frecventa din cauza faptului ca in cazul sau suprasolicitarea de care vorbeam se datoreaza preponderent hiperensiunii arteriale – afectiune cu o incidenta tot mai mare la nivel mondial.

Pe parcursul acestui material va vom oferi informatii mai detaliate despre hipertrofia ventriculara stanga, referindu-ne la cauzele generatoare, simptomele specifice, metodele de diagnosticare si optiunile de tratament. De asemenea, vom vorbi si despre posibilele complicatii ale hipertrofiei ventriculare stangi dar si despre modurile in care aceasta boala poate fi prevenita.


Hipertrofie ventriculara stanga – generalitati

Hipertrofia ventriculara stanga este o afectiune localizata la nivelul inimii, caracterizata prin cresterea si ingrosarea peretelui ventriculului stang si, uneori, prin cresterea volumului acestei camere. Fenomenul are loc pe fondul suprasolicitarii inimii, in conditiile in care ventriculul stang este principala camera ce pompeaza sangele in artera aorta.

Pentru a intelege mai bine cum apare fenomenul de hipertrofie ventriculara stanga trebuie sa precizam ca peretii ventriculelor si atriilor sunt alcatuiti din tesut muscular care se contracta si se relaxeaza pentru a pompa sangele in organism. Acest tesut se comporta ca orice al muschi din corp, stiut fiind faptul ca in conditii de solicitare intensa muschii se dezvolta si isi maresc volumul pentru a face fata efortului.

Acelasi lucru se intampla si in tesutul muscular din peretele ventriculului, care se adapteaza suprasolicitari la care sunt este supus si astfel apare hipertrofie ventriculara stanga.

De aceasta data, dezvoltarea tesutului muscular nu este una benefica, intrucat in conditii de hipertrofie ventriculara stanga scade elasticitatea peretelui ventricular si totodata capacitatea inimii de a pompa sange la un nivel optim.

Naturalis Omega 3 Forte 1000mg contine acizii Omega-3 EPA si DHA, care sunt compusi grasi benefici si care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Hipertrofie ventriculara stanga – cauze si factori de risc

Cele mai multe cazuri de hipertrofie ventriculara stanga sunt cauzate de hipertensiune arteriala – o afectiune ce reprezinta de altfel principala cauza pentru majoritatea afectiunilor cardiovasculare. O mare problema o constituie faptul ca hipertensiunea arteriala se manifesta „tacut”, fiind asimptomatica pana la momentul in care incep sa apara primele complicatii pe care le genereaza. Astfel, tensiunea crescuta solicita inima din ce in ce mai intens fara ca pacientii sa simta acest lucru, astfel ca hipertrofia ventriculara stanga se dezvolta la fel de „tacut”, pana cand ajunge in stadii avansate care dau primele simptome.

O alta cauza de hipertrofie ventriculara stanga o constituie stenoza de valva aortica ce duce la ingustarea orificiului prin care sangele este pompat in aorta din ventriculul stang, ceea ce determina suprasolicitarea tesutului muscular.

Boala arteriala coronariana se caracterizeaza prin depunerea de placi de grasime pe interiorul vaselor de sange, ceea ce afecteaza irigarea si oxigenarea muschiului cardiac, care ajunge sa faca un efort mai intens ce poate duce la hipertrofie ventriculara stanga.

Dupa cum ii spune si numele, cardiopatia hipertrofica este o alta boala care cauzeaza hipertrofie ventriculara stanga, de aceasta data fiind vorba de o afectiune genetica la nivelul muschiului inimii.

O forma aparte a hipertrofiei ventriculare stangi este „hipertrofia sportivului”, cauzata de exercitiile fizice intense. De aceasta data nu se poate vorbi de o afectiune, fiind vorba de un raspuns normal al organismului, care este chiar benefic in conditiile date.

In ceea ce priveste factorii de risc pentru hipertrofie ventriculara stanga, acestia nu difera cu nimic cu cei asociati principalelor cauze ale bolii. Mai exact este vorba de:

  • Alimentatia bogata in grasimi saturate;
  • Sedentarismul;
  • Excesul ponderal si obezitatea;
  • Diabetul;
  • Bolile congenitale;
  • Mostenirea genetica;
  • Fumatul;
  • Varsta.

Mai trebuie precizat ca femeile cu hipertensiune arteriala sunt predispuse unui risc mai mare de a dezvolta hipertrofie ventriculara stanga, in comparatie cu barbatii.

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la sustinerea sistemului natural de aparare al organismului, la functionarea normala a sistemului imunitar, la mentinerea activitatii normale a sistemului digestiv si a vaselor de sange.

Hipertrofie ventriculara stanga – simptome si manifestari

Fiind o afectiune care evolueaza in timp, hipertrofia ventriculara stanga poate fi multa vreme asimptomatica si chiar poate ramane asa daca dispare cauza ce a determinat suprasolicitarea tesutului muscular al inimii. Manifestarile apar in momentul in care boala ajunge intr-un stadiu avansat si se datoreaza scaderii elasticitatii peretelui ventricular, care afecteaza capacitatea de pompare a sangelui in artera aorta.

Simptomele pot sa difere in functie de stadiul hipertrofiei ventriculare stangi dar si al afectiunilor care au determinat-o, insa principalele manifestari sunt urmatoarele:

  • Oboseala si lipsa de energie – pacientii cu aceasta problema obosesc usor chiar si in urma unor activitati care necesita efort minim si se simt permanent lipsiti de vlaga;
  • Respiratie dificila – se manifesta in special in timpul efortului, dar in formele severe poate aparea si in stare de repaus.
  • Durere in piept - se datoreaza reducerii fuxului de sange care iriga muschiul inimii;
  • Palpitatii – sunt batai neregulate ale inimii, resimtite ca o zbatere in piept;
  • Stari de ameteala – se explica prin reducerea fluxului de sange care ajunge in creier;
  • Lesin – uneori, starile de ameteala pot fi urmate pierderea temporara a cunostintei, cauzata tot de oxigenarea defectuoasa a creierului ca urmare a reducerii fluxului de sange.

Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.

Diagnosticul de hipertrofie ventriculara stanga

De multe ori se intampla ca hipertrofia ventriculara stanga sa fie depistata intamplator in urma unui control de rutina sau al unor investigatii pentru alte afectiuni cardiovasculare care se numara printre cauzele sale. Pentru ca simptomele descrise mai sus sunt specifice si acestor afectiuni, sunt necesare investigatii mai amanuntite pentru a fi stabilit diagnosticul de hipertrofie ventriculara stanga.

Totul incepe cu anamneza, in cadrul careia medicul se informeaza asupra simptomelor acuzate de pacient si a istoricului medical. Urmeaza consultul clinic dupa care prima investigatie recomandata este electrocardiograma. In multe cazuri aceasta poate sa nu fie suficient de concludenta, iar in astfel de situatii se apeleaza la investigatii imagistice precum ecocardiografia, tomografia computerizata sau rezonanta magnetica nucleara. Aceste investigatii permit vizualizarea si masurarea inimii, iar pe baza datelor astfel obtinute poate fi stabilit cu certitudine diagnosticul de hipertrofie ventriculara stanga, desigur asociat cu cauza generatoare.

Naturalis CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA) contribuie la functia normala a inimii, iar resveratrolul sustine sanatatea cardiovasculara.

Tratament hipertrofie ventriculara stanga

Optiunea terapeutica in acest caz se concentreaza mai mult asupra cauzei generatoare a hipertrofiei ventriculare stangi. In cazul in care boala a aparut pe fondul hipertensiunii arteriale, se prescrie tratament medicamentos pentru tinerea sub control a tensiunii. De asemenea, se pot prescrie si medicamente pentru scaderea nivelului de colesterol care obstructioneaza vasele de sange, iar in cazul stenozelor aortice sau cardiopatiilor se intervine chirurgical pentru corectarea defectelor de la nivelul inimii.

In acelasi timp se pune accentul si pe schimbarea stilului de viata ce presupune trecerea la o dieta echilibrata, mentinerea la o greutate normala, renuntarea la sedentarism si la alte obiceiuri nesanatoase precum fumatul si consumul excesiv de alcool.

Complicatii si riscuri

Daca nu este tratata corespunzator, hipertrofia ventriculara stanga poate duce la un deznodamant fatal sau la evenimente cardiace severe soldate cu sechele pentru tot restul vietii. Pentru ca inima devine din ce in ce mai slabita, organele primesc tot mai putin sange oxigenat, ceea ce va afecta progresiv functionarea acestora.

Si inima poate avea de suferit, existand riscul unui infarct sau al instalarii insuficientei cardiace. Accidentul vascular cerebral este o alta posibila complicatie grava, la fel si insuficienta la nivelul altor organe, pe fondul unui aport insuficient de oxigen.

Sfaturi pentru prevenire

Pentru ca principala cauza de hipertrofie ventriculara stanga este hipertensiunea arteriala, cel mai important sfat pe care vi-l putem oferi este sa va monitorizati in mod constant tensiunea. Aceste este singurul si cel mai eficient mod de a depista o astfel de problema in stadiu incipient pentru a lua ulterior masuri in vederea evitarii complicatiilor.

Este foarte important sa evitati si factorii ce pot determina aparitia hipertensiunii arteriale, iar pentru aceasta trebuie doar sa adoptati un stil de viata sanatos. Acesta presupune sa aveti o alimentatie echilibrata - bazata pe fructe si legume, cereale integrale, lactate degresate, peste, carne slaba, nuci si seminte - sa faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi si sa va mentineti la o greutate normala in raport cu inaltimea dumneavoastra.

Consumati doar ocazional si in cantitati mici alimente bogate in grasimi, mancaruri foarte sarate, produse de la fast-food, dulciuri cu mult zahar, bauturi carbogazoase si alcool. De asemenea, odihniti-va suficient, renuntati la fumat, mergeti la medic pentru controalele periodice si nu ignorati niciun simptom ce ar putea indica o problema de sanatate.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3 forte 1000mg x 30cps.gelat.

    Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

    Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si DHA sunt compusi grasi benefici, care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal x 30 caps. moi

    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

      Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la:  sustinerea sistemului natural de aparare al organismului functionarea normala a sistemului imunitar mentinerea activitatii…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CardioSuport x 30 caps. gel. moi

    Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

      CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii. (*Efectul se obtine in conditiile…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 x 30 cps.

    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

    Uleiul de peste contine acizii grasi omega-3: acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), care contribuie la functia normala a inimii.*  *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…