Osteoporoza, o afectiune care poate fi tratata

Osteoporoza, o afectiune care poate fi tratata Osteoporoza, o afectiune care poate fi tratata

Ultima actualizare: 12 ianuarie 2024

osteoporoza-o-afectiune-care-poate-fi-tratata

Potrivit Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice, osteoporoza este o afectiune care, la nivel national, afecteaza aproximativ un milion dintre femeile aflate in primii ani de postmenopauza. La acest numar se adauga si pacientii care au nevoie de corticoterapie sistemica pentru diferite boli si cei care au osteoporoze secundare. Osteoporoza este o afectiune silentioasa si ireversibila, insa poate fi prevenita sau tinuta sub control cu ajutor din partea medicului, dar si prin abordarea unui stil de viata sanatos. Atunci cand este ignorata si ajunge intr-un stadiu avansat, afectiunea poate face ca un stranut banal sa cauzeze o fractura serioasa. Exista mai multe cauze care pot declansa boala. Asupra unor factori de risc, precum imbatranirea, sexul, rasa, genele sau inaltimea, nu puteti actiona. Cu toate acestea, exista cateva lucruri de care, daca tineti cont de timpuriu, oasele dumneavoastra vor fi in siguranta pentru mult timp. Din pacate, de multe ori, pacientul care are oasele afectate de osteoporoza nu resimte, initial, niciun simptom. De aceea, este foarte important sa pastrati legatura cu un medic care va cunoaste istoricul medical, dar si obiceiurile cotidiene.


Osteoporoza informatii importante

Oricine poate dezvolta osteoporoza, insa unele persoane sunt mai expuse decat altele in fata bolii. Spre exemplu, pentru femei exista un risc mai mare decat pentru barbati de a face boala, insa asta nu inseamna ca domnii sunt feriti. Din pacate, de multe ori, in cazul pacientilor de sex masculin, osteoporoza este subdiagnosticata.

Cum apare osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos, care apare atunci cand corpul pierde masa osoasa si tesut osos. Se manifesta cand exista un dezechilibru intre formarea osoasa noua si resorbtia osoasa veche.

Drept urmare, oasele devin fragile si se pot rupe din cauza unei caderi sau, in cazuri avansate, chiar si din cauza unui stranut.

Osteoporoza inseamna „os poros”. Privit la microscop, osul sanatos are aspectul unui fagure de miere. Cand apare osteoporoza, gaurile si spatiile din fagure devin mult mai mari decat cele dintr-un os sanatos. Oasele afectate de ostroporoza isi pierd densitatea sau masa si prezinta o structura anormala a tesuturilor. Pe masura ce osteoporoza avanseaza, oasele devin tot mai fragile si sunt mai predispuse la rupturi.

Osteoporoza cauze si factori de risc

Exista multe afectiuni si cateva proceduri medicale care cresc riscul aparitiei osteroporozei. Daca va regasiti intr-una dintre urmatoarele situatii, discutati cu un specialist pentru a vedea cum va puteti mentine oasele sanatoase:

  • boli autoimune: poliartrita reumatoida, lupus, scleroza multipla, spondiloza anchilozanta etc.;
  • interventii chirurgicale: gastrectomie/bypass gastric sau chirurgie bariatrica;
  • tulburari digestive si gastrointestinale: boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale etc.;
  • cancer: de exemplu, cancerul de san sau de prostata;
  • boli hematologice: leucemie, talasamie, limfom, mielom multiplu, anemia falciforma etc.;
  • tulburari ale sistemului nervos: accident vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multipla, leziuni ale maduvei spinarii etc.;
  • boli mintale: cum ar fi depresia;
  • tulburari endocrine/hormonale: diabet, hiperparatiroidism, hipertiroidism, sindromul Cushing, tirotoxicoza, menstruatii neregulate, menopauza premature sau niveluri scazute de testosteron si estrogen in cazul barbatilor;
  • alte boli: HIV/SIDA, boala obstructiva pulmonara cronica, emfizem, sindromul Triada atletelor, boala renala cronica, boala hepatica, transplanturi de organe, sindromul poliomielitei, sechelele postpolio, malnutritia sau scolioza;
  • sarcina sau alaptare;
  • stilul de viata: alimentatia saraca in nutrienti, malnutritia, tulburarile de alimentatie, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul etc.

Pentru mentinerea sanatatii oaselor, farmacistii Catena recomanda Naturalis Calcifix, un sirop cu gust de lamaie si portocala. Acesta este un supliment alimentar care contine un complex important de nutrienti (calciu, magneziu, zinc si vitamina D3), cu rol benefic in mentinerea sanatatii oaselor.

Osteoporoza simptomatologie si manifestari

Osteoporoza se dezvolta lent. De multe ori, pacinetul nu stie ca are aceasta afectiune pana in momentul in care sufera o fractura sau un incident aparent minor, cum ar fi o cadere. Uneori, chiar si tusea sau stranutul pot provoca o ruptura a oaselor poroase.

De obicei, in cazul persoanelor afectate de osteoporoza, fracturile osoase apar la nivelul soldului, al incheieturilor sau vertebrelor.

Daca ruptura este localizata la nivelul vertebrelor, ea poate duce la modificari de postura. Astfel, va putea fi sesizata o curbura a coloanei vertebrale. De asemenea, va fi remarcata si o scadere a inaltimii si e posibil ca hainele sa nu se mai potriveasca la fel de bine ca inainte.

Alte simptome care pot indica debutul osteoporozei: retragerea gingiilor, slabirea puterii mainilor sau casarea unghiilor.

Pentru mentinerea sanatatii oaselor, a unghiilor si a dintilor, farmacistii Catena recomanda OsteoSuport Forte Naturalis. Acesta este un supliment alimentar care contine care contine un mix de nutrienti esentiali pentru organism: calciu, magneziu, zinc, mangan, vitamina K2 si vitamina D3.

Osteoporoza – diagnostic

Pacientii pot avea osteoporoza chiar si in absenta unor simptome. Deoarece este o afectiune care poate fi prevenita si tratata, un diagnostic precoce va poate scuti de neplacerile create de dureri si fracturi. Niciodata nu este prea tarziu sa luati masuri pentru a va proteja oasele.

Diagnosticul de osteoporoza se stabileste dupa ce ati parcurs impreuna cu medicul urmatorii pasi:

  • OSTEOPOROZA SI ANALIZA ISTORICULUI MEDICAL

Medicul va identifica factorii de risc din viata dumneavoastra, care pot declansa aparitia afectiunii. Veti raspunde la intrebari despre istoricul familial, alimentatie, activitate fizica, consum de alcool sau tutun. Specialistul va tine cont si de afectiunile pe care deja le aveti si de posibilele tratamente pe care le urmati. De asemenea, medicul va fi interesat sa afle istoricul dumneavoastra de fracturi, dureri de spare sau o eventuala scadere in inaltime.

  • EXAMINAREA MEDICALA

Medicul va masura inaltimea pacinetului si o va compara cu masuratorile anterioare. Chiar si o reducere cu cativa centimetri a inaltimii corpului poate indica osteoporoza. Specialistul va intreba daca aveti dificultati in a va ridica dintr-o anumita pozitie fara a va folosi de brate. Veti efectua analize de sange si/sau urina, pentru a fi evaluat nivelul de vitamina D, dar si alte valori responsabile de activitatea metabolica a oaselor. De asemenea, medicul poate sugera teste pentru a depista o posibila functionare defectuoasa a glandei parotide sau a glandei tiroide.

  • OSTEODENSITOMETRIA, CEA MAI UTILA METODA PENTRU A DIAGNOSTICA OSTEOPOROZA

Daca medicul considera ca sunteti expus riscului de osteoporoza, va sugera o investigatie suplimentara a sistemului osos.

Osteodensitometria, cunoscuta si sub numele de scanare DEXA, este cea mai utila metoda prin intermediul careia poate fi diagnosticata osteoporoza. De asemenea, prin intermediul ei poate fi evaluat si riscul de fracturi. Acest procedeu este nedureros si presupune utilizarea razelor X pentru a masura densitatea osoasa.

Osteoporoza sfaturi de preventie

Exista factori de risc, precum varsta, genele, inaltimea, rasa si sexul, care va cresc riscul de a face osteoporoza. Din pacate, nu puteti interveni asupra acestor aspecte. Asta nu inseamna ca nu puteti lua masuri pentru a preveni totusi boala. Obiceiurile din viata de zi cu zi reprezinta o parte importanta a planului dumneavoastra de a va construi oase puternice.

  • EXERCITII FIZICE RECOMANDATE IN CAZUL DIAGNOSTICULUI DE OSTEROPOROZA

Asemenea muschilor, in urma antrenamentelor, oasele devin mai puternice. Exercitiile in care lucrati cu greutatea corpului sunt cele mai bune pentru sistemul osos. Iata cateva exemple de activitati sportive care v-ar putea ajuta sa preveniti osteoporoza: urcatul si coboratul scarilor, mersul pe jos, alergatul, dansul, yoga, aerobic, tenis, Tai Chi etc.

De asemenea, exercitiile pentru forta pot avea o contributie importanta in prevenirea afectiunii. Explicatia consta in faptul ca muschii trag de oase in timp ce lucrati. Astfel, creste rezistenta osoasa. Totodata, aceste antrenamente dezvolta flexibilitatea si scad riscul unei cazaturi, motivul principal pentru care pacientii se confrunta cu fractura de sold. Prin urmare, incercati sa includeti in rutina zilnica obiceiuri precum: ridicarea sacoselor de cumparaturi, ridicarea ganterelor, utilizarea benzilor elastice, folosirea unor greutati pentru glezne si incheieturi, flotari sau genuflexiuni etc.

  • APORT OPTIM DE CALCIU SI VITAMINA D3

Cand organismul dumneavoastra nu are suficient calciu, va incepe sa descompuna oasele pentru a obtine necesarul de calciu. Astfel, veti pierde masa osoasa, ceea ce duce la osteoporoza. De aceea, este important sa va asigurati un aport optim al acestui nutrient. Puteti obtine calciu prin intermediul consumului de lactate cu continut scazut de grasimi, sucuri si alimente imbogatite cu calciu (spre exemplu, cereale, tofu sau lapte de soia), sardine, somon, varza sau broccoli. De asemenea, in completarea alimentatiei, puteti administra calciu sub forma de supliment alimentar.

Vitamina D3 este foarte importanta, deoarece ajuta corpul sa absoarba calciul pe care il consumati. Exista cateva alimente in care puteti gasi aceasta vitamina: peste gras (somon, macrou si ton), ficat de vita, branza, galbenus de ou si alimente fortifiate.

In prezenta soarelui, pielea produce, in mod natural, vitamina D3. Puteti obtine o parte din cantitatea de care aveti nevoie daca petreceti putin timp in aer liber. Aveti insa grija sa nu exagerati. Prea multa expunere la soare, expunerea la ore nepotrivite sau absenta unei creme cu factor de protectie solara va cresc riscul de a face cancer de piele.

  • APORT OPTIM DE PROTEINE

Fiecare celula a organismului contine proteine. Chiar si oasele! Potrivit mai multor studii, consumul de proteine creste densitatea minerala osoasa. Aportul zilnic recomandat este de 0,4 grame per kilogram de greutate corporala. Proteinele se gasesc atat in hrana de origine animala, cat si in cea de origine vegetala. De asemenea, ele pot fi administrate si sub forma de suplimente alimentare.

  • SCHIMBAREA OBICEIURILOR

Alegerile pe care le faceti de-a lungul vietii au un impact semnificativ asupra organismului, implicit asupra sistemului osos. Pentru a-l proteja, luati in considerare urmatoarele sfaturi:

  • renuntati la fumat;
  • consumati alcool doar in cantitati moderate;
  • preveniti caderile – purtati pantofi cu toc jos, pastrati camerele luminate, evitati podelele alunecoase, organizati-va locuinta in asa fel incat covoarele, cablurile si pragurile sa nu va creeze probleme.

osteoporoza-afectiune-care-poate-fi-tratata

Tratamentul pentru osteoporoza

Daca medicul a stabilit diagnosticul de osteoporoza, acesta va recomanda un plan de tratament care presupune medicamente si schimbarea stilului de viata. Specialistul ar trebui sa aiba in vedere tratarea unor eventuale boli preexistente, dar si masuri pentru a impiedica daunele pe care le poate suferi sistemul osos din pricina pierderii densitatii osoase. De asemenea, o grija deosebita trebuie manifestata in cazul pacientelor care se afla la postmenopauza, deoarece acestea sufera modificari ale densitatii osoase.

Scopul tratamentului impotriva osteoporozei este de a reduce riscul de facturi. Cu cat afectiunea este descoperita mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele de a se mentine densitatea osoasa. De asemenea, tratamentul va face boala sa stagneze, va reduce riscul unor dizabilitati si va permite recuperarea partiala a mobilitatii. Pentru a trata osteoporoza, medicul va poate recomanda:

  • biofosfati;
  • calcitonina;
  • agonisti ai receptorului de estrogen;
  • terapiea hormonala;
  • fizioterapie;
  • sau alte tratamente.

Surse:
https://www.nof.org/patients/what-is-osteoporosis/
https://www.healthline.com/health/osteoporosis
https://www.nhs.uk/conditions/osteoporosis/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/155646
https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/osteoporosis/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968
https://www.medicinenet.com/osteoporosis/article.htm
http://www.srobms.ro/premise.html

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis OsteoSuport Forte X 30 comprimate

Naturalis OsteoSuport Forte X 30 comprimate

OsteoSuport Forte are o formula complexa, ce contribuie…

3 la pret de 2
Naturalis Calcifix sirop X 200 ml

Naturalis Calcifix sirop X 200 ml

  Naturalis Calcifix sirop este un supliment…