Intarirea imunitatii cu ceaiuri si alte remedii naturiste

Intarirea imunitatii cu ceaiuri si alte remedii naturiste Intarirea imunitatii cu ceaiuri si alte remedii naturiste

Ultima actualizare: 5 noiembrie 2021

intarirea-imunitatii

Remediile naturiste sunt extrem de eficiente pentru intarirea imunitatii, mai ales in sezonul racelii, gripei si al bronsitelor.

Cand vremea este racoaroasa si ploioasa, iar sezonul racelii si gripei este la apogeu, se recomanda sa luati toate masurile pentru a va mentine sanatosi si in forma. Cand vor sa tina departe bolile sezonului rece, multi oameni apeleaza la medicamente sau produsele din... bucatarie. De exemplu, exista mai multe ceaiuri pentru imunitate care nu numai ca va ajuta sa va simtiti mai bine, dar s-a dovedit si ca ajuta si la intarirea imunitatii.

Cei mai multi oameni sunt constienti ca alimentatia, capacitatile fizice si imunitatea se schimba odata cu varsta. Sistemul imunitar devine mai slab, iar acest lucru scade eficienta vaccinurilor si creste riscul de aparitie a infectiilor. Alimentatia este unul dintre pasii cheie catre intarirea imunitatii, insa exista si alte metode naturale prin care va puteti imbunatati imunitatea.

Exista suplimente alimentare si ceaiuri pentru imunitate, dar si unele tipuri de exercitii fizice usoare, precum tai chi, care se incadreaza in categoria remediilor naturiste.

 


Ce este sistemul imunitar si cum functioneaza acesta?

Sistemul imunitar este esential pentru supravietuirea noastra. Fara acest sistem complex, organismul ar fi supus unor atacuri necontenite din partea bacteriilor, virusurilor, parazitilor si a altor microorganisme. Sistemul imunitar este cel care ne protejeaza de atacurile agentilor patogeni.

Mai exact, sistemul imunitar este o retea vasta de celule si tesuturi in permanenta in cautarea invadatorilor. Dupa ce inamicii sunt reperati, sistemul imunitar lanseaza un atac complex asupra acestora.

Sistemul imunitar este raspandit in tot organismul si este format din multe tipuri de celule, organe, proteine si tesuturi. Sistemul imunitar poate distinge (in majoritatea cazurilor) tesuturile organismului de agentii invadatori. In plus, acesta poate recunoaste si elimina celulele moarte.

Cand sistemul imunitar intalneste un agent patogen, cum ar fi o bacterie, un virus sau un parazit, acesta genereaza un asa-numit raspuns imunitar.

Remedii naturiste pentru intarirea imunitatii

Vitamina C

Majoritatea oamenilor opteaza direct pentru vitamina C dupa ce racesc. Si pe buna dreptate! Vitamina C este renumita pentru ca ajuta la intarirea imunitatii. Specialistii sustin ca vitamina C creste productia de globule albe in sange, acestea fiind celule esentiale in lupta impotriva infectiilor.

Aproape toate citricele sunt bogate in vitamina C. Cele mai populare citrice sunt:

  • portocalele
  • lamaile
  • grapefruitul
  • clementinele
  • mandarinele
  • limetele (lime)

De asemenea, vitamina C se gaseste si sub forma de suplimente alimentare, cum ar fi Vitamina C 1000 mg plus Zinc Naturalis, un produs sub forma de comprimate efervescente care contine vitamina C si zinc, nutrienti cu rol in buna functionare a sistemului imunitar si a celui nervos. Vitamina C sustine productia de colagen din organism si contribuie la sanatatea vaselor de sange, ligamentelor, sistemului osos si a pielii. Zincul mentine sanatatea sistemului imunitar, a pielii, parului si a unghiilor.

Usturoi

Usturoiul este un aliment-cheie in aproape orice bucatarie din lume. Usturoiul ofera o aroma minunata preparatelor si, in plus, este esential pentru sanatate. Usturoiul este recunoscut de secole pentru capacitatea sa de a lupta impotriva infectiilor. In plus, poate incetini intarirea arterelor.

Usturoiul contine o concentratie mare de compusi bogati in sulf, cum ar fi alicina, cu rol in intarirea imunitatii.

Curcuma

Turmericul este un ingredient cheie al multor remedii pe baza de plante. Acest condiment de culoare galbena este folosit de multi ani pentru efectul sau antiinflamator atat in ​​tratarea osteoartritei, cat si a artritei reumatoide.

Curcumina, care este compusul cheie al turmericului, poate contribui la intarirea imunitatii si poate avea actiune antivirala.

Echinacea

Echinacea este cel mai bine cunoscuta pentru efectele sale benefice in intarirea imunitatii.

In urma a numeroase studii s-a descoperit ca aceasta planta poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor bacteriene sau virale, contribuind astfel la o vindecare mai rapida.

Acesta este unul dintre motivele pentru care echinacea este de multe ori folosita pentru a preveni sau trata raceala obisnuita.

La intarirea sistemului imunitar pot contribui si suplimentele alimentare. Una dintre recomandarile Catena este Naturalis ImunoSuport Forte, un supliment alimentar care contribuie la intarirea imunitatii. ImunoSuport Forte contine o combinatie de nutrienti, vitamina C, D si mineralul zinc, care actioneaza sinergic, intarind imunitatea organismului. ImunoSuport Forte utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita a nutrientilor astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti. Aceasta tehnologie ajuta la eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute.

Propolis

Oamenii de stiinta sustin ca propolisul:

  • Este un antibiotic natural. In urma mai multor studii s-a demonstrat ca propolisul a fost extrem de eficient in tratarea infectiilor gripale.
  • Ajuta la intarirea imunitatii. Propolisul stimuleaza sistemul imunitar, lucru care ajuta la eliminarea microorganismelor.

Cele mai bune ceaiuri pentru imunitate

Exista o multime de ceaiuri pentru imunitate. Cele mai multe plante care ajuta la intarirea imunitatii sunt bogate in antioxidanti si reprezinta o sursa excelenta de hidratare. Multe tipuri de ceaiuri pentru imunitate au, de asemenea, proprietati antivirale si antibacteriene care pot ajuta la prevenirea imbolnavirii.

Ceaiul de ghimbir

La fel ca turmericul, ghimbirul are proprietati antimicrobiene care pot ajuta la intarirea imunitatii. Ghimbirul confera ceaiului un gust usor dulce, usor picant, fiind un ingredient popular atat in ceaiurile care contin cofeina, cat si in cele din plante.

intarirea-imunitatii-ceai-de-ghimbir

Ceaiul de musetel

Timp de multe secole, musetelul a fost folosit ca o componenta principala a remediilor naturiste pentru ca poate ajuta la intarirea imunitatii, poate ameliora simptomele racelii comune si pentru ca induce starea de relaxare.

Ceaiul de hibiscus

Ceaiurile care contin hibiscus au proprietati antimicrobiene si antibacteriene care pot ajuta la prevenirea afectiunilor. In plus, hibiscusul are multe alte beneficii pentru sanatate, datorita continuturilor ridicate de antioxidanti, fier si vitamina C.

De asemenea, mai pot fi folosite infuzii din iasomie, soc, tei, muguri de pin, cimbrisor si muguri de plop. Ceaiurile pot fi consumate caldute, de preferat cu lamaie si indulcite cu miere.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system

https://www.urologyofva.net/articles/category/healthy-living/4092077/03/03/2020/12-natural-ways-to-boost-your-immune-system

https://www.artfultea.com/tea-wisdom-1/best-teas-to-boost-your-immune-system

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/having-these-herbal-teas-can-strengthen-your-immunity/photostory/78336239.cms?picid=78336466

Farmacistul Catena va recomanda: