Gripa: totul despre simptome, transmitere, tratamentul antiviral și vaccinul antigripal

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, cauzată de virusurile gripale și nu trebuie confundată cu răceala, chiar dacă, până la un anumit punct, simptomele sunt asemănătoare. Gripa necesită consult medical și tratament de urgență, inclusiv antiviral și cu antibiotic, deoarece complicațiile sale pot fi destul de grave.

Gripa: cauze și factori de risc

Gripa este cauzată de trei tipuri de virusuri gripale, tipul A și B, care sunt cele mai periculoase tulpini și necesită tratament antiviral, însă se pot preveni prin vaccinul antigripal, și tipul C, care este cel mai ușor și simptomele sale nu creează complicații. Gripa poate afecta pe oricine care intră în contact cu virusul gripal, însă există o categorie de persoane care sunt mult mai vulnerabile în fața bolii: persoanele cu sistem imunitar deficitar, cu boli grave asociate, vârstnicii, femeile însărcinate și copiii. Gripa se manifestă cu precădere în sezonul rece ca urmare a faptului că virusurile se înmulțesc din cauza temperaturii scăzute și a umidității ridicate, acestea constituind mediul prielnic de dezvoltare

Cum se transmite gripa

Gripa se transmite prin contactul cu o persoană bolnavă. Virusul gripal poate fi luat din aer, dacă cineva strănută, tușește sau își suflă nasul în preajmă. De asemenea, contactul cu suprafețele infectate poate fi periculos dacă mâna care atinge este apoi dusă la față, la nas, ochi și gură, zonele cele mai vulnerabile pentru ca virusul să pătrundă în corp. Sărutul este, de asemenea, o cale sigură de contactare a gripei.

Gripa – simptome

Simptomele în caz de gripă sunt diferite ca intensitate de la o persoană la alta, în funcție de sistemul imunitar al fiecăreia. Simptomele gripei debutează brusc și agresiv și se manifestă prin:

 • febră însoțită de frisoane
 • tuse și dificultăți respiratorii
 • dureri de cap, dureri în gât și dureri musculare
 • stare de moleșeală generalizată
 • oboseală nejustificată
 • nas înfundat sau secreții nazale abundente
 • amețeală și confuzie
 • vărsături sau diaree, simptome gripale întâlnite cu precădere la copii.

 

Complicațiile gripei

Chiar dacă simptomele gripei seamănă cu cele de răceală este important ca persoana să se prezinte la medic în cazul în care le manifestă deoarece gripa poate produce complicații grave de sănătate ce pot conduce, în cazuri excepționale, chiar la deces. Cele mai periculoase complicații ale gripei sunt:

 • pneumonia bacteriană și virală, cazuri care necesită tratament cu antibiotic
 • sinuzită
 • otită
 • agravarea bolilor deja existente, cu precădere a celor de inimă și pulmonare
 • insuficiență renală
 • encefalită

 

Cum se pune diagnosticul de gripă

Gripa poate fi diagnosticată doar de către medic, atât pe baza simptomelor descrise de pacient, cât și în urma unui test de gripă care constă în prelevarea secrețiilor nazale sau faringiene, însă acest test trebuie făcut în primele patru zile de la debut. Rezultatele apar în maxim 24 de ore de la testare și au o marjă de eroare de aproximativ 30%, putând fi fals-pozitive sau fals-negative, caz în care medicul poate apela la teste de biologie moleculară RT-PCR pentru confirmarea bolii.

Gripa – metode de tratament antiviral

Este important de punctat că gripa, fiind cauzată de un virus, nu se tratează cu antibiotice decât în cazul complicațiilor. Cel mai bun tratament pentru gripă este tratamentul antiviral, acesta fiind recomandat doar de medic și eliberat pe bază de rețetă. Medicamentele antivirale au rolul de a scurta durata gripei și de a preveni apariția complicațiilor. De obicei, durata unui tratament antiviral este între 5-14 zile, depinzând foarte mult de starea de sănătate generală a pacientului. În unele cazuri, medicamentele antivirale pot cauza reacții adverse ca vărsături, greață și diaree, motiv pentru care este de preferat ca tratamentul antiviral să fie luat în timpul mesei și nu pe stomacul gol.

Gripa – tratament naturist

Tratamentul naturist este un bun adjuvant în cazul îmbolnăvirii de gripă, însă nu este suficient, ci trebuie să vină în completarea tratamentului antiviral. Astfel, pentru ameliorarea simptomelor de gripă se recomandă:

 • consumul ridicat de lichide, în special de ceaiuri și supe. Recomandare: ceaiul de lămâie, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, ceaiul de cătină îndulcite cu miere.
 • imunizarea organismului prin consumul de fructe, legume crude și administrarea suplimentelor naturiste pe bază de vitamina C și zinc.
 • inhalațiile cu uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, cimbru, oregano ajută în curățarea și dezinfectarea căilor respiratorii
 • odihnă și evitarea suprasolicitării fizice. Somnul, minim 8 ore pe noapte, este un ajutor de nădejde pentru ca organismul să lupte cu boala
 • masajul cu uleiuri esențiale sau spirt și băile în apă fierbinte cu sare sunt, de asemenea, remedii naturiste eficiente în caz de gripă pentru că ajută la revigorarea organismului
 • gargara cu apă caldă și sare ajută în ameliorarea durerilor în gât
 • folosirea unui umidificator în dormitor este importantă pentru îmbunătățirea aerului respirat în timpul somnului

 

Cât durează gripa la adulți?

Gripa are o perioadă de incubație între 1-4 zile, astfel că deși simptomele nu se resimt, virusul gripal poate fi transmis mai departe, persoana fiind contagioasă până la aproximativ 7 zile. Gripa la adulți durează între 3-7 zile, însă stările asociate, ca tusea și răul general, pot dura până la 14 zile de la debut.

Gripa – metode de prevenție

Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenție a gripei și trebuie realizată anual, de preferat la începutul sezonului rece. Pe de altă parte, este important ca imunitatea organismului să fie puternică și în acest caz se recomandă administrarea suplimentelor naturale cu rol imunostimulator. Totodată, evitarea contactului cu persoanele bolnave și folosirea măștilor medicale este o bună metodă de prevenție a contactării virusului gripal. În sezonul gripelor sau atunci când este declarată epidemie de gripă este de preferat să se evite spațiile aglomerate, de exemplu mijloacele de transport în comun, dar și manifestările publice. Din nou, întărirea sistemului imunitar prin administrarea suplimentelor naturale din timp este un factor de prevenire a îmbolnăvirii de gripă. Persoanele care folosesc obiecte la comun cu alții ar trebui să le dezinfecteze constant cu spirt.

Vaccinul antigripal – recomandări și sfaturi

Vaccinul antigripal se poate administra tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni, cu precădere celor care prezintă un grad de risc mai mare. Vaccinul antigripal este îmbunătățit de la an la an ca urmare a modificării tulpinilor virusurilor, motiv pentru care se face anual. Marile beneficii ale vaccinului antigripal sunt că reduc drastic riscul de îmbolnăvire cu gripă în urma contactării virusului gripal și, în plus, în caz de boală, reduc simptomele și riscul de apariție a complicațiilor. Vaccinul antigripal devine eficient după 14 zile de când a fost făcut, de aceea finele toamnei reprezintă cel mai bun moment pentru vaccinare antigripală. Există posibilitatea ca în primele 2-3 zile de la vaccinare să apară reacții adverse, acestea constând întocmai în simptome asemănătoare cu gripa ca secreții nazale, dureri de cap, crampe abdominale, stări de greață și diaree, oboseală și lipsa poftei de mâncare.