Gripa: simptome, transmitere, tratament si vaccin antigripal

Gripa: simptome, transmitere, tratament si vaccin antigripal Gripa: simptome, transmitere, tratament si vaccin antigripal

Ultima actualizare: 11 ianuarie 2024

Gripa sezoniera (gripa) este o infectie respiratorie acuta cauzata de virusurile gripale. Gripa este comuna in toate partile lumii, iar majoritatea oamenilor se recupereaza fara tratament.

Gripa se raspandeste usor intre oameni atunci cand tusesc sau stranuta. Vaccinarea este cea mai buna modalitate de a preveni boala. Simptomele de gripa includ debut acut de febra, tuse, dureri in gat, dureri corporale si oboseala.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia.

Tratamentul pentru gripa ar trebui sa urmareasca ameliorarea simptomelor. Persoanele cu gripa ar trebui sa se odihneasca si sa bea multe lichide. Majoritatea oamenilor se vor recupera singuri in decurs de o saptamana. Asistenta medicala poate fi necesara in cazuri severe si pentru persoanele cu factori de risc.


Informatii importante despre gripa

Exista 4 tipuri de virusuri gripale, tipurile A, B, C si D. Virusurile gripale A si B circula si provoaca epidemii sezoniere de boala.

Virusurile gripale A sunt clasificate in continuare in subtipuri in functie de combinatiile proteinelor de pe suprafata virusului. In prezent, la om circula virusurile gripale de subtip A (H1N1) si A (H3N2). A (H1N1) este, de asemenea, scris ca A (H1N1)pdm09, deoarece a provocat pandemia in 2009 si a inlocuit virusul anterior A (H1N1) care circulase inainte de 2009. Se stie ca numai virusurile gripale de tip A au provocat pandemii.

Virusurile gripale B nu sunt clasificate in subtipuri, dar pot fi impartite in linii. Virusurile gripale de tip B apartin fie descendentei B/Yamagata, fie B/Victoria.

Virusul gripal C este detectat mai rar si provoaca, de obicei, infectii usoare, deci nu prezinta importanta pentru sanatatea publica.

Virusurile gripale D afecteaza in primul rand bovinele si nu se stie ca infecteaza sau provoaca boli la oameni.

Gripa – simptome si manifestari

Simptomele de gripa incep, de obicei, la aproximativ 2 zile dupa ce o persoana a fost infectata de cineva care are virusul.

Simptomele de gripa includ:

  • instalarea brusca a febrei;
  • tuse (de obicei uscata);
  • durere de cap;
  • dureri musculare si articulare;
  • stare de rau severa (senzatie de rau);
  • durere de gat;
  • curgerea nasului.

Naturalis Septocalmin metilen are efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale (datorita uleiului esential de eucalipt). Naturalis Septocalmin cu albastru de metilen contine un amestec complex de uleiuri esentiale cu vitamina C, extract de propolis si vitamina B6.

Tusea poate fi severa si poate dura 2 saptamani sau mai mult.

Majoritatea oamenilor scapa de febra si alte simptome in decurs de o saptamana, fara a necesita ingrijiri medicale. Cu toate acestea, gripa poate provoca boli severe sau deces, mai ales la persoanele cu risc crescut.

Gripa poate agrava simptomele altor boli cronice. In cazurile severe, gripa poate duce la pneumonie si sepsis. Persoanele cu alte probleme medicale sau care au simptome severe ar trebui sa solicite ingrijiri medicale. Spitalizarea si decesul din cauza gripei apar in principal in randul grupurilor cu risc ridicat.

In tarile industrializate, decesele asociate cu gripa apar in randul persoanelor cu varsta de 65 de ani sau mai mult.

Efectele epidemilor de gripa sezoniera in tarile in curs de dezvoltare nu sunt pe deplin cunoscute, dar cercetarile estimeaza ca 99% dintre decesele copiilor sub 5 ani cu infectii ale tractului respirator inferior legate de gripa au loc in tarile subdezvoltate.

Gripa – factori de risc

Toate grupele de varsta pot fi afectate, dar exista grupuri care sunt mai expuse riscului decat altele.

Persoanele cu risc mai mare de a dezvolta boli severe sau complicatii atunci cand sunt infectate sunt femeile insarcinate, copiii sub 5 ani, persoanele in varsta, persoanele cu afectiuni medicale cronice (cum ar fi boli cronice cardiace, pulmonare, renale, metabolice, de neurodezvoltare, hepatice sau hematologice) si persoane cu afectiuni/tratamente imunosupresoare (cum ar fi HIV, care fac chimioterapie sau boli maligne).

Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura, Ciubotica cucului, Grindelia si tal de Lichen-de-piatra cu mierea poliflora, are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator.

Angajatii din domeniul sanatatii sunt expusi unui risc ridicat de a contracta infectia cu virusul gripal din cauza expunerii crescute la pacienti si de a se raspandi in continuare, in special la persoanele vulnerabile. Vaccinarea poate proteja angajatii din domeniul sanatatii si oamenii din jurul lor.

Epidemiile de gripa pot duce la niveluri ridicate de absenteism al angajatilor/scolii si pierderi de productivitate. Clinicile si spitalele pot fi coplesite in perioadele de varf ale bolii.

Cum se transmite gripa?

Gripa sezoniera se raspandeste cu usurinta, cu transmitere rapida in zonele aglomerate, inclusiv scoli si azile de batrani. Cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, picaturile care contin virusuri (picaturile infectioase) sunt dispersate in aer si pot infecta oamenii din imediata apropiere. Virusul se poate raspandi si prin mainile contaminate cu virusuri gripale. Pentru a preveni transmiterea, oamenii ar trebui sa-si acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc si sa se spele pe maini in mod regulat.

In climatele temperate, epidemiile sezoniere de gripa apar mai ales in timpul iernii, in timp ce in regiunile tropicale, gripa poate aparea pe tot parcursul anului, provocand focare mai neregulate.

Timpul de la infectare pana la boala, cunoscut sub numele de perioada de incubatie, este de aproximativ 2 zile, dar variaza de la 1 la 4 zile.

Diagnosticul de gripa

Majoritatea cazurilor de gripa umana sunt diagnosticate clinic. Cu toate acestea, in perioadele de activitate gripala scazuta sau in afara situatiilor epidemice, infectia cu alte virusuri respiratorii (de exemplu SARS-CoV-2, rinovirus, virus respirator sincitial, parainfluenza si adenovirus) se poate prezenta si ca boala asemanatoare gripei, ceea ce face dificila diferentierea clinica a gripei de alti agenti patogeni.

Este necesara colectarea probelor respiratorii adecvate si efectuarea unui test de laborator care sa stabileasca un diagnostic definitiv. Colectarea, depozitarea si transportul corespunzator al probelor respiratorii reprezinta primul pas esential pentru detectarea in laborator a infectiilor cu virusul gripal. Confirmarea de laborator este efectuata in mod obisnuit folosind detectarea directa a antigenului, izolarea virusului sau detectarea ARN-ului specific gripei prin reactia in lant a polimerazei-transcriptaza inversa (RT-PCR). Diverse indrumari privind tehnicile de laborator sunt publicate si actualizate de OMS.

Testele de diagnostic rapid sunt utilizate in mediile clinice, dar au o sensibilitate mai mica in comparatie cu metodele RT-PCR si fiabilitatea lor depinde in mare masura de conditiile in care sunt utilizate.

ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic. Vitamina D este o vitamina liposolubila, produsa la nivelul pielii dupa expunerea la razele soarelui. Varsta inaintata, supraponderabilitatea, lipsa pestelui din alimentatie, expunerea limitata la soare, concomitent cu folosirea cosmeticelor ce asigura protectie solara, desfasurarea majoritatii activitatilor in interior, sunt doar cativa dintre factorii de risc comuni care pot duce la deficienta de vitamina D.

Tratamentul pentru gripa

Majoritatea oamenilor se vor recupera de la gripa pe cont propriu. Persoanele cu simptome severe sau alte afectiuni medicale ar trebui sa solicite ingrijiri medicale.

Persoanele cu simptome usoare ar trebui:

  • sa stea acasa pentru a evita infectarea altor persoane;
  • sa se odihneasca;
  • sa consume multe lichide;
  • sa trateze alte simptome, cum ar fi febra;
  • sa solicite asistenta medicala daca simptomele se agraveaza.

Persoanele cu risc crescut sau cu simptome severe trebuie tratate cu medicamente antivirale cat mai curand posibil. Acestea includ:

  • gravidele;
  • copiii sub 59 de luni;
  • persoanele in varsta de 65 de ani si mai mult;
  • persoanele care sufera de boli cronice;
  • persoanele care fac chimioterapie;
  • persoanele cu sistem imunitar suprimat din cauza HIV sau a altor afectiuni.

Sistemul global de supraveghere si raspuns la gripa (GISRS) al OMS monitorizeaza rezistenta la antivirale in randul virusurilor gripale care circula pentru a oferi dovezi in timp util pentru politicile nationale legate de utilizarea antiviralelor.

Prevenirea

Vaccinarea este cea mai buna modalitate de a preveni gripa.

Vaccinurile sigure si eficiente au fost folosite de mai bine de 60 de ani. Imunitatea oferita de vaccinare dispare in timp, asa ca vaccinarea anuala este recomandata pentru a va proteja impotriva gripei.

Vaccinul antigripal poate fi mai putin eficient la persoanele in varsta, dar va face boala mai putin grava si va reduce sansa de complicatii si deces.

Vaccinarea este importanta in special pentru persoanele cu risc crescut de complicatii ale gripei si pentru ingrijitorii lor.

Vaccinarea anuala este recomandata pentru:

  • femeile insarcinate;
  • copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani;
  • persoanele peste 65 de ani;
  • persoanele cu boli cronice;
  • angajatii in domeniul medical.

Alte metode de prevenire a gripei:

  • spalati-va si uscati-va mainile in mod regulat;
  • acoperiti-va gura si nasul cand tusiti sau stranutati;
  • stati acasa cand va simtiti rau;
  • evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave;
  • evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura.

Vaccinuri

Vaccinurile sunt actualizate cu vaccinuri noi dezvoltate care contin virusuri ce se potrivesc cu cele care circula. Mai multe vaccinuri gripale inactivate si vaccinuri gripale recombinate sunt disponibile sub forma injectabila. Vaccinurile gripale vii atenuate sunt disponibile sub forma de spray nazal.

 

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Bronhosuport  adulti x 100 ml

    Naturalis BronhoSuport X 100 ml

      Naturalis BronhoSuport este un supliment alimentar sub forma de sirop, cu indulcitor, care, prin asocierea substantelor bioactive din extractul de Patlagina si din tincturile de Cimbru-de-cultura,…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina x 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina X 10 plicuri

    Naturalis ViroProtect Rapid +Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele…