Tusea va deranjeaza? Iata cum puteti scapa de ea!Catena
Ultima actualizare: 16 septembrie 2022
Tusea este o actiune reflexa absolut normala prin care oamenii isi elibereaza gatul de mucus sau iritanti straini. Cu toate acestea, exista si cateva afectiuni care pot provoca tuse frecventa. Principalele tipuri de tuse sunt: tuse productiva si tuse uscata.
Tusea care dureaza mai putin de trei saptamani poarta denumirea de tuse acuta. Cele mai multe episoade de tuse dispar definitiv sau se amelioreaza semnificativ, cel putin, in decurs de doua saptamani.
In schimb, daca dureaza intre trei si opt saptamani si se amelioreaza spre sfarsitul perioadei respective, tusea este considerata subacuta. Tusea cronica este caracterizata de o tuse persistenta care dureaza mai mult de opt saptamani.
Specialistii in medicina recomanda sa mergeti la medic daca tusiti cu sange sau va confruntati cu o tuse foarte zgomotoasa, aspra, cu un timbru ”latrator” (tuse latratoare). De asemenea, se recomanda vizita la medic daca tusea nu se amelioreaza dupa cateva saptamani, deoarece acest lucru poate fi un semnal de alarma al unei probleme ceva mai grave.
Tusea este un act voluntar sau involuntar care are rolul de a curata gatul si pasajele respiratorii de particulele straine, microbi, iritanti, fluide si mucus. Cu alte cuvinte, este o expulzare rapida a aerului din plamani.
Tusea poate aparea in mod deliberat sau poate fi parte a unui reflex. Cu toate ca poate indica, in unele cazuri, o afectiune mai grava, de cele mai multe ori, tusea dispare de la sine fara a fi nevoie de tratament.
Tuse – cauze si factori de risc
In majoritatea cazurilor, tusea este provocata de virusuri si se vindeca fara tratament.
Cauze tuse acuta (de scurta durata)
In majoritatea cazurilor, infectiile afecteaza caile respiratorii superioare si gatul. Printre aceste infectii se numara:
In schimb, o infectie a tractului respirator inferior afecteaza plamanii si / sau caile respiratorii aflate mai jos de trahee. Printre exemple se numara:
anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA)
In cazul copiilor, tusea cronica este de cele mai multe ori cauzata de astm, cu toate ca poate fi provocata si de sindromul picurarii postnazale sau reflux gastroesofagian. Tusea la copii poate fi ameliorata cu ajutorul suplimentelor naturale, cum ar fi Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, un sirop care are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator. Contine 7 plante, extracte de muguri de Pin, Scaivanat, frunze de Patlagina, flori de Tei, flori de Soc, fructe de Maces si Cimbrisor, cu rol esential in mentinerea sanatatii cailor respiratorii.
In rare cazuri, tusea cronica la adulti are la baza TBC (tuberculoza), infectiile fungice ale plamanului si cancerul pulmonar.
Cand se recomanda vizita la medic
Se recomanda vizita la medic daca tusea nu se amelioreaza in termen de trei saptamani. In majoritatea cazurilor, tusea nu este provocata de o problema grava, insa exista posibilitatea ca o tuse de lunga durata sa indice o problema care trebuie tratata, cum ar fi insuficienta cardiaca sau cancerul pulmonar.
De asemenea, mergeti la medic daca:
tusea se agraveaza
apar umflaturi la nivelul gatului
pierdeti in greutate
aveti tuse severa
aveti probleme la inghitire
vi se modifica permanent vocea
tusea este insotita de sange
exista probleme de respiratie
apar dureri in piept
aveti febra care nu se amelioreaza
Tipuri de tuse
Tuse uscata
O tuse uscata se caracterizeaza prin lipsa mucusului. Persoanele care au tuse uscata simt o gadilatura in spatele gatului care declanseaza reflexul de tuse uscata.
In majoritatea cazurilor, tusea uscata poate fi cu greu oprita si se poate produce sub forma unor crize de lunga durata. Tusea uscata este provocata de inflamarea sau iritarea cailor respiratorii, fara sa existe exces de mucus care sa fie expulzat.
Tusea uscata este in majoritatea cazurilor cauzata de infectii ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi raceala sau gripa.
Tusea uscata persista cateva saptamani dupa o raceala sau gripa, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor.
In schimb, tusea productiva, este un tip de tuse care produce mucus. Tusea productiva este provocata de raceala sau gripa si, in multe cazuri, poate fi ameliorata cu ajutorul suplimentelor alimentare, cum ar fi Naturalis Bronhosuport, un sirop de tuse care ajuta la fluidizarea si la eliminarea secretiilor bronsice in exces, care protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului si care usureaza respiratia. Naturalis BronhoSuport contine miere poliflora, extract hidroalcoolic din frunze de patlagina, tinctura de cimbru de cultura, tinctura de Grindelia robusta, tinctura de lichen-de-piatra, tinctura de ciubotica-cucului.
Tusea productiva poate aparea brusc sau treptat si poate fi insotita de alte simptome, cum ar fi:
secretii nazale abundente
picurare postnazala
oboseala
Persoanele care au tuse productiva simt un blocaj in gat sau secretii care se scurg pe gat. Tusea productiva poate dura mai putin de trei saptamani (acuta) sau mai mult de opt saptamani la adulti sau patru saptamani la copii (cronica). Durata unei tuse poate fi un indiciu important cu privire la cauza acesteia.
Tratament pentru tuse
Medicamente pentru tratarea tusei
Unele medicamente usureaza simptomele asociate tusei, cum ar fi febra sau nasul infundat. Discutati intotdeauna cu un medic inainte de a administra medicamente fara prescriptie pentru tuse. Unele medicamente antitusive pot contine substante, precum codeina, care pot fi periculoase pentru copiii mici.
Inhibitoare ale tusei
Aceste medicamente sunt prescrise numai pentru tuse uscata, ele avand rolul de a suprima reflexul de tuse.
Expectorante
Expectorantele ajuta la eliberarea mucusului si a altor materiale din trahee, bronhii si plamani. Unele expectorante subtiaza mucusul si lubrifiaza, in acelasi timp, tractul respirator iritat, contribuind la drenarea cailor respiratorii. De asemenea, pentru calmarea gatului iritat se pot recomanda suplimente alimentare, precum Naturalis Septocalmin Islandica, un produs care formeaza o pelicula antibacteriana la nivelul cavitatii bucale si care are un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale. Contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse. Totodata, contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si influenteaza in mod benefic tractul respirator.
Remedii la domiciliu pentru tuse uscata si productiva
De foarte mult timp, multi oameni prefera sa apeleze la ajutorul remediilor naturiste pentru a ameliora o tuse persistenta.
Ceai cu miere
Intotdeauna, prima alegere este ceaiul cu miere. Mierea este renumita pentru faptul ca poate ameliora tusea. Amestecati doua lingurite de miere intr-un ceai de plante si beti acest amestec de doua ori pe zi. Nu dati miere copiilor cu varsta sub 1 an.
Ghimbir
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, ghimbirul poate usura o tuse uscata sau astmatica. Potrivit unui studiu, unii compusi antiinflamatori ai ghimbirului pot relaxa membranele cailor respiratorii, lucru care ar putea reduce tusea.
Pentru a face un ceai de ghimbir adaugati 20-40 de grame de felii de ghimbir proaspat intr-o cana de apa fierbinte si lasati-le sa se absoarba cateva minute inainte de a bea. In plus, puteti adauga miere sau suc de lamaie pentru a imbunatati gustul si pentru a ameliora tusea.
Beti cat mai multe lichide
Persoanele cu tuse sau raceala trebuie sa se hidrateze bine. Beti lichide la temperatura camerei pentru a atenua tusea, stranutul si secretiile nazale excesive.