Saturatia de oxigen: cum se masoara si care sunt valorile normale la adulti si copii

Saturatia de oxigen: cum se masoara si care sunt valorile normale la adulti si copii Saturatia de oxigen: cum se masoara si care sunt valorile normale la adulti si copii

Ultima actualizare: 26 ianuarie 2023

pulsoximetru

Saturatia de oxigen este stabilita atunci cand se masoara oxigenul din sange (oxigenul circulant), iar pentru ca organismul sa functioneze corect, acesta trebuie sa se incadreze intre anumite valori (exprimate in procente). Oxigenul ajunge in organism prin nas sau gura (cand o persoana inspira), trece prin plamani si ajunge in fluxul sangvin. Odata ajuns in sange, oxigenul este transportat catre celule pentru a le mentine sanatoase si pentru ca acestea sa produca energie. In momentul in care celulele utilizeaza oxigenul, acestea produc dioxid de carbon, care este transportat in plamani si expirat. Saturatia de oxigen scazuta poate duce la functionarea defectuoasa a organelor, in special inima si creier, tocmai de aceea este un indicator important al starii de sanatate. Nivelul normal al saturatiei de oxigen variaza intre 95 si 100% si se masoara, de obicei, cu ajutorul unui pulsoximetru sau prin gazometria arteriala.


Informatii generale despre saturatia de oxigen

Oxigenul este vital, iar globulele rosii, care se mai numesc si eritrocite, transporta cea mai mare cantitate. Cand vorbim despre saturatia de oxigen, vorbim, practic, despre fractia de hemoglobina saturata de oxigen, care se afla in raport cu hemoglobina totala din sange.

Farmacistii Catena recomanda Pulsoximetrul A3, dispozitiv medical non-invaziv, portabil, mic si usor, ce masoara saturatia de oxigen din sange, dar si nivelul pulsului. Apasati pe clamele dispozitivului si deschideti-l, introducand unul dintre degete in spatiul dintre cele doua clame.

 

Pentru a intelege ce inseamna saturatia de oxigen, trebuie sa stiti ca alveolele pulmonare au un aport important. Acesti saci microscopici de la nivelul plamanilor fac schimb de oxigen si molecule de dioxid de carbon catre si dinspre fluxul sangvin. Pe masura ce moleculele de oxigen trec prin alveole, acestea se ataseaza de o substanta din sange numita hemoglobina. Oxigenul se leaga apoi de hemoglobina pe masura ce aceasta circula, pana cand ajunge in tesuturi. Apoi, hemoglobina preia dioxidul de carbon din tesuturi si il transporta inapoi, in alveole. Iar acest ciclu se repeta din nou si din nou.

Nivelul de oxigen din sange depinde de mai multi factori, printre care oxigenul inspirat, cat de multa hemoglobina este concentrata in globulele rosii, cat de bine atrage hemoglobina oxigenul, dar si de cat de bine fac alveolele schimb cu dioxidul de carbon.

De cele mai multe ori, hemoglobina contine suficient oxigen pentru a satisface nevoile organismului. Cu toate acestea, unele afectiuni reduc capacitatea hemoglobinei de a se lega de oxigen. Fiecare dintre celulele sangvine contine aproximativ 270 de milioane de molecule de hemoglobina. Orice boala care limiteaza capacitatea organismului de a produce globule rosii poate cauza un nivel scazut al hemoglobinei, care, la randul sau, limiteaza cantitatea de oxigen care satureaza sangele.

Cum se masoara saturatia de oxigen

Saturatia de oxigen se masoara prin doua modalitati, mai exact cu ajutorul unui pulsoximetru sau a gazometriei arteriale. Gazometria arteriala masoara nivelul de oxigen si dioxid de carbon al sangelui care curge prin vene, iar rezultatul se obtine prin recoltarea sangelui dintr-o artera (radiala sau femurala), proba fiind analizata in laborator.

Pe de alta parte, pulsoximetrul pentru deget este un device mic si usor de folosit acasa, care indica procentul de oxigen din sangele arterial. Pulsoximetrul este dotat cu un senzor care citeste lungimile de unda reflectate din sange si are o precizie mare in ce priveste masuratorile, fiind folosit si in spitale. Metoda de masurare a saturatiei se numeste pulsoximetrie.

Pulsoximetrul medical Cool Med Plus IMDK este recomandarea farmacistilor Catena pentru masurarea saturatiei de oxigen si a pulsului. Masurarea se realizeaza prin emiterea si receptia de raze infrarosii si poate fi folosit atat de catre adulti, cat si pentru copii. Este rapid si usor de utilizat.

Saturatie de oxigen – valori normale in functie de varsta

Saturatia de oxigen se situeaza intre 95 si 100%, indiferent de varsta (inclusiv copii). Cu toate acestea, adultii de peste 70 de ani pot avea un nivel al saturatiei de oxigen mai aproape de 95%.  

Un nivel scazut ale oxigenului din tesuturi se numeste hipoxie, in timp ce un nivel scazut al oxigenului din sange se numeste hipoxemie. Atat hipoxia, cat si hipoxemia pot aparea separat, dar si impreuna.

Saturatia de oxigen mica la copii – cauze si remedii

Saturatia mica de oxigen se poate manifesta prin tuse, puls marit/scazut, transpiratie, respiratie suieratoare, scurtarea respiratiei, dureri de cap, confuzie, coloratie vinetie a pielii, iar cauzele pot fi multiple – de la astm, emfizem pulmonar, pneumonie, COVID-19, bronsita, anemie, afectiuni cardiovasculare, la obezitate.

Farmacistul Catena va recomanda:

Pulsoximetru medical Cool Med Plus IMDK

Pulsoximetru medical Cool Med Plus IMDK

Pulsoximetru medical profesional masoara concentratia…

Pulsoximetru A3

Pulsoximetru A3

Pulsoximetru A3 - Dipozitiv medical non-invaziv. Mod…