Semnele si manifestarile clinice ale prezentei unui cheag de sange

Semnele si manifestarile clinice ale prezentei unui cheag de sange Semnele si manifestarile clinice ale prezentei unui cheag de sange

Ultima actualizare: 12 aprilie 2024

cheag-sange

Formarea unui cheag de sange este rezultatul procesului de coagulare care are rolul de a impiedica hemoragiile puternice in cazul producerii unor leziuni. Spre exemplu, o simpla zgarietura sau taietura ar sangera fara intrerupere daca sangele nu ar avea proprietatea de a se coagula, iar organismul ar pierde o cantitate importanta de lichid vital. Prin coagulare, se formeaza cheagul de sange care astupa vasele sanguine lezate si opreste astfel hemoragia.

Din acest punct de vedere, formarea unui cheag de sange este un proces benefic pentru organism, insa exista si situatii in care acesta reprezinta un risc.


Cand devine periculoasa aparitia unui cheag de sange

In ciuda complexitatii functiilor sale, organismul nu are capacitatea de a controla procesul de coagulare a sangelui, si sa-i permita acestuia sa se declanseze selectiv doar atunci cand este nevoie pentru a opri o hemoragie. Prin urmare, cheagul de sange poate aparea si in situatii inoportune, formand-se in interiorul vaselor sanguine.

Se intampla in urma unor traumatisme sau interventii chirurgicale care au lezat vasele de sange, atunci cand fuxul sanguin este prea lent, pe fondul unor afectiuni cardiace sau al unei perioade prelungite de imobilitate, in perioada sarcinii si dupa nastere, pe fondul modificarilor hormonale, sau ca urmare a administrari unor medicamente ori a unor obiceiuri nesanatoase cum ar fi fumatul.

Formarea unui cheag de sange in interiorul vaselor sanguine poarta denumirea de tromboza si in acest caz nu se poate spune ca procesul de coagulare a lucrat in favoarea pacientului.

Ce riscuri presupune formarea cheagului de sange

Cheagul de sange format in interiorul unui vas reprezinta un factor de risc din mai puncte de vedere. In primul rand, poate reduce sau chiar bloca fluxul de sange in vasul in care este localizat, pe care ajunge sa il infunde partial sau total. Daca un astfel de cheag de sange se formeaza in arterele coronare care iriga inima poate provoca un infarct, in timp ce daca este localizat la nivelul creierului poate duce la producerea unui accident vascular cerebral.

Cheagul de sange de mici dimensiuni poate fi purtat de fluxul sanguin catre alte organe, iar acelasi lucru se poate intampla cu fragmentele desprinse din cheagurile mai mari. In cazul trombozei venoase, cheagul de sange sau fragmentele desprinse din el pot ajunge in plamani, unde blocheaza vase importante, provocand embolie pulmonara.

Ce simptome genereaza cheagul de sange

Daca este de dimensiuni mici, cheagul de sange poate sa nu manifeste niciun semn al prezentei sale, insa acesta nu este un lucru imbucurator, pentru ca poate fi purtat de fluxul sanguin catre zonele sensibile, unde genereaza complicatii fara niciun avertisment. Daca ramane fixat de peretele vasului sanguin, cheagul de sange poate creste treptat in dimensiuni, iar simptomele apar pe masura ce acesta se dezvolta. Manifestarile difera in functie de zona in care este localizat cheagul de sange, iar principalele semne ale unei tromboze sunt urmatoarele:

  • Umflarea mainilor sau picioarelor

De cele mai multe ori, cheagul de sange se formeaza la nivelul venelor picioarelor, pentru ca fluxul sanguin este mai lent in aceasta zona. Aceasta nu exclude insa aparitia trombozelor si la nivelul mainilor, iar in ambele situatii un semn evident este umflarea membrului afectat. Inflamarea este o consecinta a circulatiei necorespunzatoare la nivelul membrului respectiv, care afecteaza oxigenarea tesuturilor.

cheag-de-sange

  • Durere sau sensibilitate in zona inflamata

Umflarea membrului afectat este insotita deseori de durere sau sensibilitate crescuta in zona inflamata. Uneori, durerea poate aparea si in conditiile in care inflamatia nu este foarte evidenta, iar daca pacientul nu a suferit recent un traumatism sau o leziune care sa explice durerea in zona respectiva, sunt riscuri mari ca aceasta sa fie cauzata de un cheag de sange.

  • Amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor

Formarea cheagului de sange afecteaza circulatia sangelui in zonele periferice, iar nervii de la nivelul extremitatilor superioare sau inferioare nu mai primesc suficient oxigen. Astfel se explica faptul ca pacientii cu tromboza isi simt deseori mainile sau picioarele amortite ori au niste senzatii ciudate, date de furnicaturi.

  • Dureri in piept insotite de respiratie ingreunata

Astfel de simptome sunt mult mai ingrijoratoare, intrucat indica faptul ca un cheag de sange s-a format sau a fost purtat de fluxul sanguin in vasele pulmonare. Este afectata astfel functionarea plamanilor, ceea ce explica dificultatile respiratorii, care pot fi accentuate in unele cazuri si de durerea in piept. Daca aceste manifestari apar in absenta unei afectiuni pulmonare cunoscute, pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, intrucat exista riscul producerii unei embolii pulmonare, care de cele mai multe ori este fatala.

De asemenea, in cazul trombozelor la nivel pulmonar, poate aparea adesea si tusea inexplicabila, in absenta unei infectii respiratorii sau a altei cauze obisnuite.

  • Dureri de cap puternice

Si acest simptom trebuie sa constituie un semnal de alarma inca de la primele manifestari, intrucat poate fi determinat de un cheag de sange la nivelul creierului. Dupa cum am precizat, in astfel de situatii exista riscul producerii unui accident vascular cerebral, care poate fi fatal sau poate genera dizabilitate pentru tot restul vietii. In cazul de fata, durerile de cap nu sunt asemanatoare migrenelor obisnuite, ci se manifesta intens, afectand activitatile de zi cu zi. Mai mult de atat, nu raspund la tratament si nu dispar dupa cateva ore de somn.

  • Greturi si varsaturi

Greturile insotite sau nu de varsaturi sunt un simptom comun pentru o serie de probleme de sanatate, astfel ca rareori pacientii se gandesc de la bun inceput la posibilitatea unei tromboze. Cheagul de sange se poate forma insa si la nivelul unui vas din abdomen, care are legatura cu sistemul digestiv, si din acest motiv pot aparea si astfel de simptome. Daca acestea se amelioreaza si dispar in decurs de cateva zile, inseamna ca au avut o alta cauza, insa, daca persista si sunt insotite si de alte tulburari digestive, e posibil sa fie determinate de o tromboza.