Durere de cap - cauze, tipuri si tratamente recomandate

Durere de cap - cauze, tipuri si tratamente recomandate Durere de cap - cauze, tipuri si tratamente recomandate

Ultima actualizare: 8 decembrie 2023

Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi avut cel putin o data in viata de-a face cu o durere de cap. Acea stare neplacuta care poate surveni in orice moment si care de obicei este un prim semnal ca ceva este in neregula la nivelul organismului. Senzatia de disconfort creata de o durere de cap se poate manifesta brusc si poate dura pana la cateva ore sau zile, daca nu este diagnosticata corect si ulterior, tratata corespunzator.

O durere de cap poate fi resimtita ca o jena sau o senzatie pulsatila pe una sau pe ambele parti ale capului, doar intr-o anumita zona, ori poate fi declansata subit, cu stari de disconfort, gat intepenit, tulburari de vedere si chiar febra. Ceea ce au remarcat totusi expertii de-a lungul anilor este faptul ca cele care semnaleaza primele semne de durere de cap sunt vasele de sange de la nivelului capului, tesuturile care se gasesc de o parte si de alta a creierului, precum si o parte din nervii majori


Durere de cap: care sunt cauzele aparitiei?

Conform numeroaselor studii in domeniu cauzele pentru durere de cap nu sunt cunoscute cu exactitate. Desi in cazul unui episod de durere de cap simtim adesea dureri acute ce provin din interiorul capului, medicii au ajuns la concluzia ca cel putin creierul, nu resimte in vreun fel acele stari neplacute.

Exista numeroase cauze pentru apariția durerilor de cap, iar uneori acestea pot fi provocate de mai multi factori combinați.

Iata cateva dintre cauzele comune pentru o durere de cap:

Tensiunea musculara: Una dintre cele mai comune cauze pentru o banala durere de cap este tensiunea musculara la nivelul gatului si al capului, care poate fi declansata de stres, poziții incorecte ale capului sau sezutului prelungit in aceeasi poziție.

Cefaleea de tip migrena: Migrenele sunt dureri de cap severe, care pot fi insoțite de sensibilitate la lumina, zgomot si/sau mirosuri, greața si varsaturi. O durere de cap de tip migrenos poate fi declansata de factori precum consumul anumitor alimentele, modificarile hormonale, stresul sau schimbarile de mediu.

Durere de cap de origine sinusala: Infecțiile sau inflamațiile sinusurilor pot provoca dureri de cap, mai ales in zona frunții, a obrajilor si a nasului.

Consumul de cofeina: Consumul excesiv sau brusc de cofeina, dar si excluderea brusca a cofeinei din dieta in cazul persoanelor dependente de aceasta, pot duce la durere de cap.

Problemele oftalmologice: O vedere necorespunzatoare sau efortul excesiv pentru a vedea, cum ar fi in cazul lipsei de corecție a vederii, poate provoca durere de cap.

Starile de tensiune sau anxietate: Stresul cronic, tensiunea si anxietatea pot fi asociate cu durere de cap.

 

Problemele cervicale sau ale coloanei vertebrale: Anumite afecțiuni ale coloanei vertebrale sau ale muschilor din zona gatului pot cauza durere de cap.

Intoxicația sau deshidratarea: Consumul excesiv de alcool, expunerea la substanțe toxice sau deshidratarea pot provoca, de asemenea, durere de cap.

Problemele hormonale: Schimbarile hormonale in timpul menstruației, sarcinii sau menopauzei pot declansa durere de cap.

Tipuri de durere de cap

Exista mai multe tipuri de durere de cap, iar diferitele tipuri au caracteristici distinctive in ceea ce priveste simptomele si cauzele.

Migrena

Este una dintre cele mai frecvente dureri la nivelul capului si pare sa aiba cele mai putine explicatii din partea specialistilor. Ea poate fi declansata de o disfunctionalitate la nivelul vaselor de sange sau diverse emotii, zgmote sau senzatii puternice. Este cunoscut faptul ca migrena poate provoca durere de cap semnificativa ce poate dura de la cateva ore pana la cateva zile. Ea poate fi insoțita de sensibilitate la lumina, sunete sau mirosuri, greața si varsaturi. Se crede ca migrena este asociata cu modificari ale vaselor de sange din creier si poate fi declansata de factori precum alimentele, fluctuatiile hormonale sau stresul.

Durerea cluster

Este una dintre cele mai dureroase tipuri de cefalee si se manifesta puternic in jurul ochilor sau pe o anumita portiune a capului. Se manifesta ca o durere de cap foarte intensa, pulsatila, care nevoie de o examinare neurologica si anumite testari imagistice. Atacurile sunt dese si pot dura de la cateva saptamani pana la luni.

Durerea sinusala

Aceasta poate fi declansata de anumite infectie la nivelul sinusurilor sau de o alergie care se poate produce primavara sau toamna. Este un tip de durere intensa, care adesea este insotita de febra, lipsa apetitului si stare de rau general. Infectiile sau inflamatiile sinusurilor pot provoca dureri de cap in zona fruntii, a obrajilor si a nasului.

Durerea la nivelul cefei

Este o afectiune care se manifesta puternic si, la fel ca si migrena, este una destul de des intalnita. Este cauzata de problemele coloanei cervicale sau ale muschilor din aceasta zona si poate radia catre cap. Ea porneste de la ultimele vertebre de la nivelul gatului si provoaca dureri ascutite si dezechilibre la nivelul posturii.

Durerea in crestetul capului

Poate fi provocata de anumite tulburari nervoase, dar, pe de alta parte, aceasta durere tensionata poate aparea din cauza unor lovituri, efort fizic intens sau alte afectiuni.

Durerea de la nivelul tamplelor

Aceasta se poate manifesta scurt si intens si, de obicei, este o durere care se extinde dinspre ceafa spre extremitatile capului. Poate aparea ca o durere tensionata, greu de suportat care are nevoie de tratament imediat.

Cefaleea de tensiune

Este cea mai comuna forma de durere de cap si este adesea descrisa ca o senzație de strangere (ca o menghina) sau presiune in jurul capului. Este o senzatie de presiune cu o intensitate constanta care poate fi cauzata de stres, depresie, anxietate sau stari de nervozitate. Ea se poate transforma intr-o durere cronica care atrage dupa sine insomnii si diverse probleme asociate.

 Poate fi usoara pana la moderata si este adesea asociata cu stresul, anxietatea sau tensiunea musculara.

Cefaleea in palarie:

Acest tip de durere de cap este caracterizat de o senzatie de presiune sau durere continua care poate fi constanta timp de zile sau saptamani. Se poate asocia adesea cu sensibilitatea la lumina sau zgomot si poate fi debilitanta.

Cefaleea de rebound

Apare ca urmare a consumului excesiv sau frecvent de medicamente pentru durere (cum ar fi analgezicele), iar cand efectul acestora scade, apare o noua durere de cap. Este adesea rezultatul unui cerc vicios de utilizare si retragere a medicamentelor.

Cauzele acestui fenomen nu sunt pe deplin cunoscute, dar studiile stiintifice au aratat ca organismul are o perioada de adaptare la medicatie care precede aparitia simptomelor.

Pe langa analgezice, aceleasi efecte apar si cu utilizarea opiaceelor ​​si a barbituricelor.

Cefaleea asociata cu traumatismele cranio-cerebrale

Dupa un traumatism cranian sau o leziune cerebrala, poate aparea durere de cap ca parte a simptomelor.

Acestea sunt doar cateva tipuri de dureri de cap si fiecare durere de cap poate avea subtipuri specifice sau variabilitați in simptome. Diagnosticul corect al tipului de durere de cap poate ajuta in adoptarea unui plan de tratament adecvat si in gestionarea eficienta a simptomelor.

Metode de tratament

Fie ca este vorba de durerile de cap banale sau cele cauzate de febra, oboseala, stres, e potrivit ca acestora sa li se identifice cauza initiala pentru ca, mai apoi, specialistul sa propuna un plan de tratament. Este important ca ajutorul specialistilor sa fie cerut din timp, inainte ca afectiunea sa se complice si sa produca alte dezechilibre.

Exista mai multe metode de tratament pentru durerile de cap, iar alegerea unui anumit tratament depinde de tipul si cauza specifica a durerii de cap.

Analgezicele cu vanzare libera: Medicamentele precum paracetamolul, ibuprofenul sau aspirina pot ajuta la ameliorarea durerii de cap de intensitate usoara pana la moderata. Este important sa urmati recomandarile de dozare si sa nu le utilizati excesiv.

Medicamente specifice pentru migrene: Pentru migrene, exista medicamente specializate precum triptanii sau ergotaminele care pot ajuta la reducerea severitatii si duratei atacurilor de migrena. Unele medicamente sunt destinate prevenirii migrenelor recurente.

Relaxarea si gestionarea stresului: Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia, respiratia profunda sau yoga, pot ajuta la reducerea stresului si a tensiunii musculare, ceea ce poate diminua durerile de cap de tensiune.

Aplicarea de comprese reci sau calde: Aplicarea unei comprese reci sau calde pe frunte sau pe ceafa poate oferi un anumit grad de ameliorare pentru o durere de cap.

Masajul: Un masaj usor al scalpului, gatului sau umerilor poate ajuta la relaxarea muschilor si la reducerea tensiunii care poate provoca durere de cap.

Hidratarea adecvata: Uneori, deshidratarea poate fi cauza durerilor de cap, asa ca asigurati-va ca beti suficienta apa in timpul zilei.

 

Evitarea factorilor declansatori: In cazul migrenelor sau al altor tipuri de dureri de cap, identificarea si evitarea factorilor declansatori (cum ar fi anumite alimente, stresul sau anumite mirosuri) pot ajuta la prevenirea durerilor de cap.

Tratamente alternative: Unele persoane gasesc beneficii in tratamente alternative precum acupunctura, terapia cu biofeedback sau suplimentele naturale, dar este important sa discutati cu un specialist inainte de a incerca aceste tratamente.