Simptomele de apendicita la copii

Simptomele de apendicita la copii Simptomele de apendicita la copii

Ultima actualizare: 28 mai 2024

apendicita-la-copii

Apendicita este o infectie sau inflamatie a apendicelui, o structura musculara in forma de deget, care este atasata intestinului gros. Apendicita poate afecta pe oricine, la orice varsta, inclusiv pe copii. Cu toate acestea, cei mici ar putea intampina dificultati in a indica exact zona dureroasa, motiv pentru care diagnosticul diferential ar putea fi intarziat, ducand la alte complicatii grave, cum ar fi ruptura de apendice si peritonita (o infectie care apare in interiorul cavitatii abdominale). Prin urmare, este vital sa cunoastem simptomele apendicitei. In cazul unor simptome de apendicita la copii, se recomanda ingrijirea medicala imediata. Daca afectiunea este diagnosticata la timp cu ajutorul examenelor fizice complete, copilul poate fi supus cat mai repede unei interventii chirurgicale, lucru care reduce severitatea bolii si previne aparitia complicatiilor grave.

Cauza majora a apendicitei la copii este in primul rand un blocaj aparut in captuseala apendicelui. Aceasta problema poate fi cauzata de blocarea fecalelor in apendice si inflamarea ganglionilor limfatici din apropierea apendicelui, ceea ce duce la distensie. Ulterior, bacteriile patogene se inmultesc rapid si provoaca inflamarea apendicelui.

Ruperea apendicelui este una dintre complicatiile grave care pot sa apara la copii din cauza faptului ca apendicele are o captuseala mai subtire. Daca nu este tratata la timp, apendicita la copii poate provoca rapid ruperea apendicelui, o problema care duce la raspandirea infectiei in cavitatea abdominala (o afectiune cunoscuta sub numele de peritonita) si care poate provoca sepsis, o afectiune potential fatala.


Ce este apendicita?

Cu toate ca este un organ mic, apendicele poate cauza probleme mari daca se infecteaza.

Apendicita este o inflamatie a apendicelui si apare atunci cand apendicele devine blocat din varii motive, cum ar fi materii fecale intarite, infectii sau inflamatii in ganglionii limfatici localizati in intestine.

Cu toate ca apendicita este frecvent intalnita, fiind cauza principala a interventiilor chirurgicale la stomac la copii, ea poate fi o afectiune grava. Daca apendicele se rupe, bacteriile pot fi eliberate in cavitatea abdominala. Acest lucru poate provoca o infectie severa.

Semne si simptome de apendicita la copii

Durerea de stomac reprezinta o problema foarte frecventa, mai ales la copii. Cu toate ca aproximativ 9% din vizitele la medic ale copiilor sunt cauzate de durerea abdominala, ea este de obicei rezultatul unui lucru care nu pune viata in pericol, cum ar fi:

  • constipatie;
  • gaze abdominale (meteorism);
  • infectie streptococica;
  • inhalarea unei cantitati mari de aer;
  • anxietate;
  • o usoara alergie alimentara;
  • o infectie la nivelul stomacului sau intestinelor (gastroenterita).

apendicita-la-copii-simptome

Cu toate acestea, daca durerea abdominala a copilului se intensifica sau dureaza mai mult de o zi, ar putea fi un semn al unei afectiuni grave. Dar din nou, exista o lista lunga de boli care ar putea provoca aceasta durere abdominala, cum ar fi:

  • un ulcer gastric;
  • boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa;
  • tumori benigne sau canceroase;
  • infectie urinara;
  • litiaza biliara;
  • anumite complicatii care provoaca rasucirea, blocarea sau obstructionarea intestinelor, cum ar fi o hernie.

Dar daca durerea copilului incepe in zona ombilicului si se extinde in zona abdominala inferioara dreapta, aceasta poate fi rezultatul apendicitei, o afectiune manifestata prin inflamarea apendicelui – o punga mica, in forma de deget, atasata de intestinul gros. Aproximativ 10 pana la 30% dintre copiii care au primit ingrijiri medicale de urgenta pentru dureri abdominale acute au avut apendicita sau o alta afectiune care necesita o interventie chirurgicala.

In cele mai multe cazuri, apendicita apare la adolescenti si la adultii cu varsta peste 20 de ani, insa este frecventa si la copii.

Daca durerea abdominala a copilului se agraveaza in timp ce se misca, respira adanc, tuseste sau stranuta, ar trebui luata in considerare cu seriozitate posibilitatea ca acesta sa aiba apendicita.

Cu toate acestea, este important ca parintii si ingrijitorii sa fie atenti si la alte semne de apendicita.

Cum se manifesta apendicita la copii?

In cazul celor mai multi adulti, exista un set foarte specific de simptome de apendicita care insotesc durerea abdominala. Acestea sunt:

  • pierderea poftei de mancare;
  • greata;
  • varsaturi;
  • febra scazuta;
  • incapacitatea de a elimina gazele intestinale sau scaunele;
  • umflarea abdomenului;
  • constipatie sau diaree.

Cu toate acestea, exista cercetari care sugereaza ca apendicita ii poate afecta diferit pe copii, fata de adulti. Pe langa durerea abdominala, cei mai multi copii cu apendicita prezinta adesea febra si un simptom cunoscut sub numele de semnul Blumberg, care implica apasarea profunda si apoi eliberarea imediata a peretelui abdominal, semn urmat de o durere de scurta durata la acest nivel, ceea ce reprezinta o dovada a iritatiei peritoneale. Copiii pot prezenta, de asemenea, un nivel crescut de celule albe in sange, lucru care indica o infectie. Medicul poate verifica acest lucru cu un test de sange.

Desi unii copii cu simptome de apendicita prezinta alte manifestari caracteristice ale afectiunii, cum ar fi greata, varsaturi si lipsa poftei de mancare, aceste semne nu sunt predictive pentru apendicita la copii.

cum-se-manifesta-apendicita-la-copii

Apendicita poate provoca, de asemenea, diferite tipuri de simptome la copiii foarte mici. Potrivit unor studii, copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani se confrunta de cele mai multe ori cu dureri de stomac si varsaturi cand au apendicita. De asemenea, dezvolta frecvent febra si pierderea poftei de mancare.

In cazul copiilor mai mici de 2 ani, apendicita provoaca de obicei varsaturi, umflarea abdomenului si febra. In plus, unii se confrunta si cu diaree.

Cauzele apendicitei la copii

Cauza apendicitei la copii nu este intotdeauna cunoscuta. In cele mai multe cazuri, apendicita la copii este cauzata de o obstructie (blocare) la nivelul deschiderii apendicelui. De asemenea, poate fi provocata de:

  • o infectie abdominala;
  • o infectie la nivelul tractului digestiv;
  • o boala inflamatorie intestinala;
  • blocarea materiilor fecale, a parazitilor sau aparitia unor excrescente in interiorul apendicelui copilului.

Diagnostic

Pentru a confirma diagnosticul de apendicita, medicii folosesc adesea proceduri imagistice. Pentru copii, specialistii recomanda efectuarea mai intai a unei ecografii. Daca ecografia nu este concludenta, ea poate fi urmata de o tomografie computerizata (CT). Aceasta masura are la baza precautia cu privire la expunerea copiilor la radiatii.

apendicita-la-copii-cauze

Cum se trateaza apendicita la copii?

Apendicectomia, care presupune indepartarea chirurgicala a apendicelui, este tratamentul standard pentru apendicita la copii, precum si la adulti. Daca apendicita nu este descoperita in stadiile incipiente, apendicele se poate rupe si poate provoca o infectie la nivelul peritoneului, membrana care captuseste cavitatea abdominala. Aceasta infectie, numita peritonita, se poate raspandi rapid, crescand riscul de deces.

Deoarece apendicita este mai dificil de diagnosticat la copii decat la adulti – in special la copiii mai mici de 5 ani – aproximativ 30% dintre copiii care dezvolta apendicita se confrunta cu ruperea apendicelui inainte de a fi tratati. In cazul copiilor mai mici de 5 ani, rata poate fi de pana la 51%.

Pentru copiii cu apendicita acuta, neperforata (adica apendicele nu s-a rupt), operatia de apendicita urgenta este tratamentul optim acceptat. In cazul in care apendicele s-a rupt, totusi, exista doua metode chirurgicale de actiune: apendicectomia precoce, efectuata in termen de 24 de ore de la internare, sau apendicectomia de interval, efectuata cateva saptamani mai tarziu dupa administrarea antibioticelor pentru tratarea infectiei.

Un studiu noteaza ca nu a existat un consens clar cu privire la cea mai buna modalitate de a gestiona ruptura de apendice la copii – cu tratament conservator (antibiotice urmate de apendicectomie de interval) sau prin apendicectomie precoce.

De regula, specialisii folosesc tratamentul conservator, insa exista alte cercetari care sugereaza ca micutii se recupereaza mai repede si au un risc mai mic de a dezvolta complicatii postoperatorii, cum ar fi infectiile la locul interventiei chirurgicale, daca apendicele rupt este indepartat in termen de 24 de ore de la diagnostic.

apendicita-la-copii-tratament

Cercetatorii au descoperit ca astfel de pacienti pot beneficia de o apendicectomie precoce, deoarece acest lucru ar putea scurta durata tratamentului cu antibiotice, ar putea reduce nevoia de crestere a dozelor de antibiotice si ar putea reduce durata spitalizarii. Tot acestia observa ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a-si confirma concluziile.

Cand apendicita acuta este necomplicata, ceea ce inseamna ca se prezinta fara semne de perforatie, exista tot mai multe dovezi care sustin tratamentul cu antibiotice ca alternativa la interventia chirurgicala la adulti. Studii recente au examinat, de asemenea, daca acest lucru este valabil si in cazul copiilor. Specialistii au constatat ca tratamentul nonoperator este sigur si eficient la copiii cu apendicita acuta necomplicata.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10792-appendicitis-in-children

https://www.healthline.com/health/parenting/appendicitis-in-children

https://www.everydayhealth.com/appendicitis/guide/children/

https://www.bangkokhospital.com/en/content/appendicitis-in-children