Operatie de apendicita: recomandari, posibile complicatii, recuperare

Operatie de apendicita: recomandari, posibile complicatii, recuperare Operatie de apendicita: recomandari, posibile complicatii, recuperare

Ultima actualizare: 28 august 2023

apendicele

Inca de cand a fost descris primul caz de apendicita, in urma cu peste un secol, tratamentul care se considera a fi standardul de aur presupune o operatie de apendicita. De fapt, aceasta interventie este una dintre cele mai frecvent efectuate la nivel global, servind drept modalitate de tratament definitiv pentru cazurile de apendicita.

Apendicectomia prin interventie deschisa sau abordarea laparoscopica sunt cele doua abordari utilizate in astfel de cazuri. In ultimii ani, s-a observat o crestere semnificativa a abordarii laparoscopice in cazurile de operatie de apendicita, deoarece este tratamentul preferat in anumite cazuri, in special la femei insarcinate, copii si varstnici.

O operatie de apendicita efectuata prin abordare laparoscopica este asociata si cu un risc relativ mai scazut de infectare a plagii chirurgicale, precum si cu o eficienta recuperatorie mai mare si o perioada mult mai scazuta de spitalizare ulterioara procedurii. Apendicectomia este cea mai frecventa indicatie terapeutica a cazurilor de apendicita acuta. Riscul ca o persoana sa dezvolte apendicita acuta pe parcurs este de 9-10%, afectiunea aparand cel mai frecvent in copilarie si tinerete (in intervalul 10-20 de ani). Cu toate acestea, apendicita poate aparea si la adulti, caz in care poate prezenta complicatii rapide, mai ales daca nu se intervine printr-o operatie de apendicita.

Pentru o buna functionare a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Multivitamine si minerale. Acest supliment alimentar reduce starea de oboseala si extenuarea, imbunatateste tonusul psihic si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru reglarea activitatii hormonale si pentru functionarea normala a inimii.


Cauzele apendicitei – de ce apare apendicita

Apendicita reprezinta inflamatia apendicelui vermiform, un segment rudimentar al intestinului gros, ale carui functii nu sunt pe deplin cunoscute. Unii sustin ca apendicele nu ar indeplini, de fapt, nicio functie esentiala. In schimb, cercetari recente ar sustine faptul ca joaca un oarecare rol in imunitate, precum si in asigurarea integritatii microbiotei intestinale. Cu toate acestea, persoanele care au optat pentru operatie de apendicita drept alternativa de tratament sustin ca pot trai absolut normal si fara apendice, ceea ce sustine faptul ca acest vestigiu nu joaca niciun rol esential in organism. Totusi, patologia apendicelui poate fi deosebit de dureroasa.

Apendicita apare de obicei ca urmare a obstructiei lumenului apendicular. Etiologia obstructiei lumenului apendicelui poate presupune:

· prezenta de depozite calcificate la acest nivel;

· tumorile apendiceale (tumorile carcinoide, adenocarcinomul apendicular);

· parazitii intestinali;

· hipertrofia tesutului limfatic.

Ca urmare a perforarii lumenului apendicular, bacteriile se acumuleaza in apendice si provoaca inflamatie acuta. Daca nu se intervine rapid printr-o operatie de apendicita, apendicele se poate perfora, formandu-se un abces. In astfel de cazuri, este vorba despre apendicita acuta distructiva, perforata, care poate duce la complicatii cum sunt peritonita localizata sau generalizata, abcese intraabdominale si hepatice. Optarea pentru o operatie de apendicita reprezinta nu doar o modalitate eficienta de a trata boala, ci si de a preveni complicatiile pe termen lung, care se asociaza acestui diagnostic. Interventia precoce este esentiala pentru a se evita complicatiile.

Pentru a sustine sanatatea inimii, a rinichilor si a creierului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Magneziu plus vitamina B6. Acesta este un supliment alimentar care contine magneziu si vitamina B6 intr-o proportie optima, pentru o absorbtie ridicata in organism. Ajuta la combaterea stresului, la relaxarea musculaturii, precum si la reglarea somnului si fixarea calciului.

Care sunt simptomele apendicitei?

Frecvent, apendicita se manifesta prin dureri abdominale cu localizare periombilicala sau la nivelul cadranului inferior drept. Initial, fibrele nervoase aferente viscerale de la T8-T10 sunt stimulate si apare o durere centralizata difuza. Pe masura ce apendicele se inflameaza, peritoneul parietal adiacent este iritat, durerea devenind mult mai pronuntata in cadranul inferior drept. Dintre cele mai relevante simptome ale apendicitei fac parte:

· durerea abdominala;

· lipsa poftei de mancare tinde sa preceada aparitia durerii;

· greturi insotite de varsaturi;

· constipatie;

· dureri de spate;

· stari febrile (40% dintre pacienti);

· constipatie sau diaree (in special la varstnici si copii);

· polakiurie sau necesitatea urgenta de a urina.

Unii pacienti pot prezenta dureri caracteristice neobisnuite: dureri violente manifestate mai ales in timpul somnului si care se exacerbeaza in timpul mersului sau tusei. Un alt semn caracteristic este semnul psoas, care implica durere in momentul extensiei pasive a piciorului drept, in timp ce pacientul este asezat in decubit lateral stang. Aceasta manevra intinde muschiul psoas major, care poate fi iritat de un apendice retrocecal inflamat. Pacientii flexeaza adesea soldul pentru a scurta muschiul psoas major si pentru a calma durerea.

Cand se recomanda operatia de apendicita (indicatii de apendicectomie)?

O operatie de apendicita se efectueaza frecvent in cazurile de apendicita acuta. Cu toate acestea, specialistii pot recomanda aceasta operatie de apendicita si in alte situatii specifice, cum ar fi:

· apendicita necomplicata (fara perforatie): desi tratamentul cu antibiotice ar putea fi eficient in prima instanta, specialistii sunt de parere ca aceasta ar putea avea o evolutie nefavorabila, interventia de operatie de apendicita fiind cea recomandata;

· apendicita complicata: flegmonoasa, gangrenoasa, perforata, cu abces periapendicular, caz in care abordul operator (operatie de apendicita) este o procedura chirurgicala imediata;

· apendicita acuta la pacientii cu boala Crohn (fara implicare cecala si cu semne evidente de apendicita acuta);

· neoplasm apendicular: adenocarcinomul de tip colonic, neoplasmul mucinos apendicular, carcinomul cu celule caliciforme si neoplasme neuroendocrine.

Contraindicatiile apendicectomiei (operatie de apendicita) in apendicita acuta includ:

· incapacitatea pacientului de a tolera anestezia generala;

· incapacitatea pacientului de a tolera pneumoperitoneul presupus de metoda laparoscopica;

· coagulopatia necorectabila si hemodinamica instabila.

Operatia de apendicita nu prezinta riscuri de sanatate si este relativ usor de efectuat.

Pregatirea pacientului pentru operatie de apendicita

Inainte de o operatie de apendicita, pacientul trebuie sa urmeze tratament cu antibiotice profilactice impotriva bacteriilor gram-negative aerobe si anaerobe. Astfel sa asigura o eficacitate maxima a terapiei, antibioticele profilactice putand fi administrate cu 60 de minute inainte de initierea procedurii. Antibioticele sunt esentiale pentru a reduce riscul de infectie postoperatorie a plagii chirurgicale, precum si riscul abceselor intraabdominale. De asemenea, dat fiind faptul ca este o interventie chirurgicala, o operatie de apendicita poate ridica si riscuri asociate. Pacientului i se prezinta si explica cum va decurge procedura si ce presupune aceasta.

apendicita

Complicatiile operatiei de apendicita

O operatie de apendicita este rareori asociata cu riscul de complicatii, insa prognosticul depinde indeosebi de tipul de apendicita care urmeaza a fi tratata. Cea mai frecventa complicatie ar fi infectia plagii si abcesul intraabdominal. Infectia dupa o operatie de apendicita necomplicata este relativ rara, dar poate aparea la pana la 10% dintre pacientii care au trecut printr-o operatie de apendicita complicata. Alte complicatii care pot aparea dupa o operatie de apendicita sunt:

· infectii ale plagii: superficiale (in decurs de 30 de zile) sau profunde (in decurs de 30 pana la 90 de zile);

· abces pelvin postoperator (9,4% dintre pacienti cu operatie de apendicita complicata);

· apendicita reziduala (o forma de apendicita recurenta, care apare mult mai frecvent atunci cand apendicectomia se realizeaza in cazurile de apendicita perforata).

Riscul de mortalitate asociat cu apendicectomia este scazut, procedura considerandu-se a fi una relativ sigura. Morbiditatea si mortalitatea dupa perforarea apendicelui este de 5,1 la 1000, mai ales atunci cand nu se intervine de urgenta, ca urmare a potentialelor complicatii asociate unui apendice inflamat.

Recuperarea dupa o operatie de apendicita

Dupa o operatie de apendicita, indicatiile de recuperare depind de tipul interventiei, astfel:

Recuperarea dupa o operatie de apendicita neperforata

· Este rapida, mai ales daca abordul chirurgical in caz de operatie de apendicita este pe cale laparoscopica.

· Spitalizarea pacientului dupa operatie de apendicita neperforata dureaza aproximativ o zi.

· Se recomanda abordarea unei diete bazate indeosebi pe lichide, cu trecerea treptata, odata cu recastigarea apetitului, la o dieta obisnuita.

· Terapia postoperatorie cu antibiotice nu este eficienta.

· Dupa o operatie de apendicita neperforata, pacientul isi poate relua activitatile fizice aproape imediat.

Recuperarea dupa o operatie de apendicita perforata

· Pacientul care a trecut printr-o operatie de apendicita perforata ar putea necesita o perioada mai lunga de spitalizare (5-7 zile).

· Terapia postoperatorie cu antibiotice este indicata (3-5 zile).

· Se recomanda abordarea unei diete speciale, elaborate de un specialist, pentru a se preveni ileusul (ocluzia intestinala).

· Activitatea fizica poate fi reluata doar dupa ce pacientul manifesta toleranta alimentara.

Surse:

1. https://www.upmc.com/services/general-surgery-trauma/services/appendectomy

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493193/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580514/

4. https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/treatment/

https://www.lybrate.com/topic/appendicitis-surgery

Farmacistul Catena va recomanda: