Sirop de agave, beneficii pentru sanatate si nutritie

Sirop de agave, beneficii pentru sanatate si nutritie Sirop de agave, beneficii pentru sanatate si nutritie

Ultima actualizare: 19 ianuarie 2024

Nectarul de agave, cunoscut si sub denumirea de sirop de agave, este un sirop dulce obtinut din sucul filtrat al plantei de agave, originara din Mexic. Poate fi produs din Agave salmiana sau din Agave tequilina, folosit si in productia de tequila.

Pentru a obtine siropul, sucul de agave este extras initial prin presarea frunzelor recoltate ale plantei. Apoi, sucurile filtrate sunt incalzite, pentru a se evapora apa si a se descompune zaharurile complexe in zaharuri simple.

O alta metoda de productie utilizeaza enzime derivate de la ciuperca Aspergillus, pentru a desface legaturile care unesc moleculele de zaharuri complexe. Ambele metode duc la obtinerea unui nectar concentrat si indulcit, compus in proportie de 90% din fructoza, avand un indice glicemic (IG) mai scazut decat majoritatea indulcitorilor, inclusiv comparativ cu zaharul.

Siropul de agave este un indulcitor pe care il puteti folosi ca alternativa la zahar. Este mult mai dulce, asa ca puteti folosi mai putin pentru acelasi efect. Este mai natural decat alti indulcitori alternativi. De asemenea, este vegan, deci o alternativa atractiva pentru unii oameni.


Cum se obtine siropul de agave

Indulcitorul vandut in mod obisnuit sub denumirea de nectar de agave ar trebui mai corect etichetat ca sirop de agave.

Acesta are putine in comun cu indulcitorul traditional produs candva de populatia din Mexic.

Cu toate acestea, inceputul procesului de productie este acelasi. Planta este taiata si presata pentru a se extrage seva zaharata.

Desi aceasta seva are cantitati semnificative de zahar, ea mai contine si fibre sanatoase precum fructanii, care sunt asociati cu efecte benefice asupra metabolismului si insulinei.

Cu toate acestea, cand se transforma in sirop, fructanii sunt extrasi si descompusi in fructoza, prin expunerea sevei la caldura si/sau enzime.

Acest proces, similar cu modul in care sunt produsi si alti indulcitori nesanatosi ,precum siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, distruge toate proprietatile benefice ale plantei de agave.

Informatii nutritionale despre agave

Toate partile plantei de agave pot fi utilizate, insa nectarul de agave este optiunea disponibila pe rafturile magazinelor.

O portie de sirop de agave usor (1 lingura) contine:

  • Calorii: 60
  • Grasimi: 0 grame
  • Colesterol: 0 miligrame
  • Sodiu: 0 miligrame
  • Carbohidrati: 16 grame
  • Fibre dietetice: 0 grame
  • Zahar: 16 grame
  • Proteine: 0 grame

De asemenea, agavele contine cantitati mici de vitamine importante, precum:

Aceste vitamine B pot sustine sistemul imunitar in diferite moduri.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de magneziu si complex de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Carbohidrati

O lingurita de sirop de agave contine aproximativ 5 grame de carbohidrati si 20 de calorii. Aceasta este o valoare comparabila cu zaharul obisnuit, siropul de porumb, melasa sau zaharul in orice alta forma.

Siropul de agave este in principal fructoza. Fructoza are un indice glicemic mai mic decat glucoza, dar consumul excesiv de fructoza poate avea efecte negative, deoarece poate creste nivelul de trigliceride. Trigliceridele sunt un tip de grasime din sange, iar nivelurile crescute pot duce la ingrosarea arterelor (ateroscleroza), fiind asociate cu obezitatea, diabetul si bolile de inima.

Spre deosebire de glucoza, fructoza este aproape in intregime metabolizata in ficat, intr-un proces cunoscut sub numele de fructoliza. In timpul fructolizei, fructoza este convertita de ficat in:

  • glucoza, pentru a fi utilizata ca sursa de energie (aproximativ jumatate din fructoza devine glucoza);
  • acid lactic, tot pentru producerea energiei (aproximativ 25%);
  • glicogen, forma stocata a glucozei (15% pana la 20%);
  • trigliceride, un tip de grasime asociat cu un risc crescut de diabet, sindrom metabolic si boli de inima (5% pana la 10%).

Grasimi

Siropul de agave contine doar o cantitate infima de grasimi, dar o parte din fructoza pe care o contine este transformata in trigliceride. Utilizarea unor cantitati mari ale oricarui indulcitor caloric, cum ar fi siropul de agave, nu este recomandata, in special daca aveti afectiuni cardiovasculare preexistente, sindrom metabolic sau rezistenta la insulina.

Proteine

Siropul de agave contine o cantitate neglijabila de proteine (mai putin de 0,01 grame).

Vitamine si minerale

Ca produs vegetal, siropul de agave contine cantitati mici din unele vitamine (cum ar fi vitamina C si cateva vitamine B) si minerale (potasiu, calciu si seleniu). Totusi, portia recomandata este atat de mica incat nectarul ofera putine beneficii din acesti micronutrienti.

Sirop de agave, beneficii pentru sanatate

Sucul real sau zeama unei plante de agave contine fitonutrienti care ar putea avea efect antioxidant. Cu toate acestea, nectarul de agave pe care il achizitionati este procesat (prin incalzire), ceea ce poate elimina unele dintre beneficiile pentru sanatate ale plantei, cum ar fi fitonutrientii.

Siropul de agave este aproximativ 1,5 ori mai dulce decat zaharul obisnuit, ceea ce inseamna ca puteti folosi o cantitate mai mica pentru a indulci bauturile sau alimentele, consumand astfel mai putine calorii provenite din zaharul adaugat.

  • Indice glicemic scazut

Agavele au un indice glicemic redus, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu diabet, ajutand la controlul nivelului de zahar din sange.

  • Vitamina B6

Prezenta in siropul de agave, vitamina B6 joaca un rol important in modul in care organismul descompune alimentele, in special proteinele si carbohidratii.

  • Reducerea greturilor de dimineata

Vitamina B6 din agave poate contribui la reducerea greturilor matinale la femeile insarcinate. De asemenea, acidul folic, prezent si el in agave, ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.

  • Niveluri scazute de homocisteina

Vitamina B6 contribuie la mentinerea nivelurilor scazute de homocisteina, ceea ce poate proteja impotriva bolilor de inima si accidentelor vasculare cerebrale.

  • Beneficii pentru sanatatea mentala

Vitamina K si acidul folic din siropul de agave pot aduce beneficii pentru sanatatea mintala. Studiile au aratat ca nivelurile mai ridicate de vitamina K sunt asociate cu un risc mai scazut de depresie. De asemenea, acidul folic poate ameliora simptomele de depresie, desi cercetarile in aceasta privinta sunt limitate.

Potentiale riscuri ale siropului de agave

Desi siropul de agave este un indulcitor natural, acest lucru nu inseamna neaparat ca nu exista riscuri asociate cu consumul sau.

Fructoza, la fel ca si zaharoza, poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii orale. Cand consumati fructoza, bacteriile de pe suprafetele dintilor metabolizeaza zaharul pentru a forma acizi. Acest lucru reduce pH-ul placii dentare sub 5.5, determinand demineralizarea smaltului dentar.

Cand pH-ul revine peste 5.5, de obicei in decurs de 20 pana la 30 de minute de la consumul fructozei, smaltul poate fi reparat, cel putin partial, de catre calciul si fosfatul eliberate din saliva.

Cantitatile excesive de fructoza din alimentatie au fost asociate cu un risc crescut de ficat gras non-alcoolic.

Nu exista rapoarte in literatura medicala privind eventualele reactii alergice la nectarul de agave, probabil pentru ca proteinele plantei au fost eliminate in procesul de prelucrare.

Sirop de agave, varietati

Pentru un gust neutru, puteti opta pentru sirop de agave care are o culoare usor aurie. Variantele mai inchise la culoare au un gust mai asemanator cu caramelul si pot fi turnate direct pe clatite sau gofre, ca inlocuitor pentru siropul de artar.

Pentru cei care isi doresc sa manance natural si sa evite indulcitorii artificiali, siropul de agave poate fi o optiune atractiva daca nu este rafinat si nu contine aditivi. Este important sa verificati etichetele, deoarece unele nectaruri pot contine conservanti si coloranti artificiali. Cautati intotdeauna marci etichetate „100% organic” si certificate de o agentie autorizata.

Surse:

https://www.webmd.com/diet/agave-health-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar#production

https://www.verywellfit.com/agave-nectar-is-it-helpful-in-a-low-carb-diet-2241847

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Magneziu B complex x 14 plicuri orodisp

    Benesio Magneziu B complex X 14 plicuri orodispersabile

    Combinatia de Magneziu si complexul de Vitamina B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice…