Cum sa va imbunatatiti circulatia periferica? Sfaturi si solutii

Cum sa va imbunatatiti circulatia periferica? Sfaturi si solutii Cum sa va imbunatatiti circulatia periferica? Sfaturi si solutii

Ultima actualizare: 26 aprilie 2024

circulatia-periferica

Cand vorbim de circulatie periferica ne referim la fluxul sanguin de la nivelul extremitatilor corpului, in special al mainilor picioarelor si degetelor. Sunt regiunile anatomice aflate cel mai departe de inima, iar din acest motiv circulatia periferica poate fi afectata in anumite conditii, determinand o scadere a fluxului de sange oxigenat care iriga aceste zone. Persoanele cu astfel de probleme au o circulatie periferica deficitara, iar aceasta trebuie imbunatatita pentru a elimina simptomele neplacute si mai ales pentru a preveni anumite complicatii ce pot aparea.

Despre modalitatile in care poate fi imbunatatita circulatia periferica vom vorbi si noi in cele ce urmeaza. Mai precis, va vom spune care sunt factorii ce pot afecta circulatia periferica, va vom prezenta simptomele circulatiei periferice deficitare, impreuna cu cateva remedii pentru a stimula fluxul sanguin in zona extremitatilor.


 Ce trebuie sa stiti despre circulatia periferica

Desi este asociata cel mai adesea cu circulatia la nivelul mainilor si picioarelor, circulatia periferica se refera si la fluxul sanguin din zona fetei, mai precis a obrajilor, buzelor, nasului si urechilor. Aceasta asociere frecventa cu zona mainilor si picioarelor se datoreaza faptului ca la nivelul acestora se manifesta cel mai evident simptomele generate de circulatia periferica deficitara.

Fiind vorba de parti anatomice aflate la extremitatile corpului, circulatia periferica se realizeaza preponderent prin vase subtiri de sange numite capilare. Acestea se pot infunda usor sau se pot deteriora sub influenta anumitor factori, ceea ce cauzeaza circulatia periferica deficitara - principala problema circulatorie specifica extremitatilor.

Factorii care pot influenta circulatia periferica sunt varsta, sexul, stilul de viata si anumite afectiuni despre care vom vorbi pe larg in capitolul urmator.

Boli care afecteaza circulatia periferica

Exista o serie de boli cu un impact negativ asupra sistemului circulator care afecteaza inevitabil si circulatia periferica.

Afectiunile cardiovasculare

Bolile din aceasta categorie afecteaza in mod direct circulatia sangelui, ducand adesea la o scaderea fluxului sanguin in zona extremitatilor. Circulatia periferica este printre primele care are de suferit, din cauza reducerii capacitatii de pompare a inimii sau a ingustarii vaselor de sange datorata depunerilor de colesterol.

Diabetul

Circulatia periferica deficitara se numara printre simptomele frecvente ale diabetului si se explica prin faptul ca excesul de glucoza din sange specific acestei boli deterioreaza vasele sanguine, cele mai vulnerabile fiind capilarele de la extremitati.

Tromboza venoasa profunda

Este o afectiune caracterizata de formarea unuia sau a mai multor cheaguri de sange in venele profunde ale membrelor inferioare. Aceste cheaguri obstructioneaza circulatia sangelui iar uneori infunda vasele sanguine, ceea ce evident ca va afecta si circulatia periferica.

Obezitatea

Fiecare kilogram de grasime acumulat determina formarea de noi vase capilare in tesutul adipos, in care inima trebuie sa pompeze sange. Se reduce astfel fluxul sanguin directionat catre circulatia periferica, in paralel cu reducerea capacitatii inimii de a face fata suprasolicitarii.

circulatie-periferica

Circulatie periferica deficitara – manifestari clinice

Dupa cum spuneam, circulatia periferica deficitara este principala problema circulatorie la nivelul extremitatilor iar simptomele cele mai frecvente se manifesta la maini si la picioare. Daca va simtiti permanent mainile si picioarele reci este foarte posibil sa aveti circulatie periferica deficitara. De asemenea, nu trebuie sa ignorati nici senzatia de amorteala sau furnicaturile pe care le simtiti frecvent la maini si picioare.

Acestea sunt de obicei primele semne asociate cu circulatia periferica deficitara in stadii incipiente sau mai putin severe. In cazurile grave apar semne mai evidente si mai ingrijoratoare, precum:

  • Umflaturi la nivelul mainilor sau al picioarelor, cauzate cel mai adesea de obturarea unui vas de sange implicat in circulatia periferica;
  • Crampe musculare sau/si dureri ale articulatiilor resimtite la nivelul bratelor, al gambelor si degetelor. Acestea devin mai puternice dupa o perioada de repaus fie ea si una foarte scurta si pot indica o circulatie periferica deficitara prin faptul ca tesuturile musculare si cele din articulatii nu mai primesc suficient oxigen prin intermediul sangelui.
  • Cianoza, manifestata prin modificarea culorii pielii si datorata tot unui aport scazut de oxigen pe fondul unei circulatii deficitare. Astfel, circulatia periferica deficitara face ca pielea sa capete o nuanta palid-albastruie, care se remarca la varful degetelor, sub unghii, dar si la nivelul buzelor, lobilor urechilor si la varful nasului.
  • Aparitia varicelor este un alt semn care indica o circulatie periferica deficitara, cele doua probleme putandu-se influenta reciproc. Varicele apar preponderent la nivelul gambelor ca urmare a dilatarii venelor, iar o circulatie periferica deficitara poate contribui la deteriorarea vaselor sanguine si dilatarea acestora. In acelasi timp, varicele formate din alte cauze obstructioneaza adesea fluxul sanguin la extremitati, cauzand astfel circulatia periferica deficitara.
  • Oboseala este un alt simptom cu care se confrunta frecvent persoanele cu circulatie periferica deficitara, pentru ca muschii nu primesc suficient oxigen pentru a produce energia necesara, iar in acelasi timp inima pompeaza mai intens pentru a creste cantitatea de sange catre extremitati.

Cum sa va imbunatatiti circulatia periferica? Solutii si remedii

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti daca aveti probleme cu circulatia periferica este sa va adresati unui medic, intrucat pot fi generate de afectiuni care trebuie tratate fara intarziere pentru a preveni complicatiile.

In functie de recomandarile acestuia, puteti sa apelati si la urmatoarele solutii si remedii care imbunatatesc circulatia periferica:

  • Masajul – pe langa numeroasele beneficii pe care le aduce masajul se numara si imbunatatirea circulatiei sanguine. Astfel, prin masarea mainilor si picioarelor se decongestioneaza vasele sanguine si se pune in miscare sangele, iar daca procedura este repetata constant se va constata o imbunatatire a circulatiei periferice.
  • Baile fierbinti – apa calda determina dilatarea capilarelor care asigura circulatia periferica, ceea ce duce la o imbunatatire a fluxului de sange care circula la extremitati. Ca si in cazul masajului, procedura trebuie repetata zilnic si chiar de mai multe ori pe zi pentru a obtine efetul dorit.
  • Miscarea – este extrem de importanta pentru a avea o inima sanatoasa, o tensiune arteriala in limitele normale si o circulatie sa sangelui fara sincope. Este recomandat sa faceti miscare zilnic circa 30 de minute, aceasta presupunand activitati fizice de intensitate medie sau ridicata. Miscarea ajuta la eliminarea surplusului de grasime, la reducerea glicemiei si a nivelului de colesterol – factori de risc ce favorizeaza circulatia periferica deficitara.
  • Alimentatia sanatoasa – merge in mana in mana cu miscarea atunci cand vine vorba de reducerea excesului ponderal si mentinerea sanatatii cardiovasculare. O alimentatie sanatoasa presupune evitarea consumului excesiv de carne grasa si alte produse care contin grasimi saturate, inclusiv a prajelilor, evitarea alimentelor cu multa sare sau cu zahar adaugat si consumul preponderent de fructe si legume cat mai proaspete, cereale integrale, peste gras, carne de pasare (fara piele), leguminoase, verdeturi nuci si seminte. O astfel de alimentatie contribuie la reducerea riscului cardiovascular si previne afectiuni precum diabetul sau obezitatea, care pot cauza circulatie periferica deficitara.
  • Protejarea extremitatilor le temperaturi scazute – expunerea prelungita la temperaturi scazute afecteaza circulatia periferica intrucat in astfel de conditii organismul creste cantitatea de sange catre organele vitale pentru a le mentine in functiune. Astfel, extremitatile sunt trecute cumva in plan secund, iar vasele sanguine din aceste zone se contracta pentru ca sangele sa fie canalizat spre organele vitale.

De aceea este important ca mainile, picioarele dar si urechile, nasul si gura sa fie protejate impotriva frigului. Manusile, sosetele groase si incaltarile, caciulile calduroase si fularele sau mastile pentru protejarea nasului, gurii si barbiei mentin o temperatura constanta la nivelul extremitatilor si previn scaderea fluxului sanguin care le furnizeaza oxigenul necesar.

Mai trebuie precizat ca circulatia periferica deficitara nu este o problema care sa poata fi ignorata, pentru ca vasele de sange se pot deteriora incet dar sigur odata cu trecerea timpului. Astfel, de la un usor disconfort dat de mainile si picioarele reci se poate ajunge chiar la amputatia membrelor din cauza necrozei.