
Spermocultura face parte din protocolul de diagnostic al infectiilor tractului urogenital in cazul barbatilor, fiind un test de laborator ce presupune analizarea unei probe de lichid seminal in vederea identificarii bacteriilor care cauzeaza aceste infectii. Proba pentru spermocultura este recoltata intr-un recipient steril, fiind apoi supusa unor proceduri specifice prin care este evidentiata eventuala prezenta a bacteriilor care stau la baza acestor infectii si care totodata pot cauza probleme de fertilitate. Astfel, spermocultura este recomandata atat in cazul pacientilor ce prezinta simptome specifice unei infectii a tractului urogenital, dar si ca procedura de screening pentru fertilitate pentru a stabili calitatea lichidului seminal.
Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre spermocultura, procedura de recoltare si interpretarea rezultatelor, gasiti informatii complete in acest articol.
Ce este spermocultura
Spermocultura este un test de laborator ce presupune analiza microbiologica a unei probe de sperma, in scopul identificarii prezentei in lichidul seminal a bacteriilor sau altor microorganisme patogene ce pot cauza infectii ale tractului urogenital in cazul barbatilor. Uneori, alte investigatii efectuate in acest scop ofera rezultate irelevante, existand si cazuri cand prezenta acestor microorganisme este asimptomatica, generand insa probleme de fertilitate. De aceea, spermocultura se foloseste atat ca procedura de diagnostic pentru infectiile tractului urogenital cat si ca procedura de screening pentru fertilitate.
Spermocultura nu trebuie insa confundata cu spermograma, care este tot o analiza a lichidului seminal, dar care are ca scop stabilirea calitatii spermei pentru evaluarea gradului de fertilitate. Spre deosebire de spermocultura, aceasta se axeaza pe analizarea celulelor sexuale din lichidul seminal – spermatozoizii – si a proprietatilor spermei, fara a identifica si eventualele microorganisme. Totusi, de multe ori cele doua teste sunt efectuate impreuna pentru a obtine o imagine cat mai clara a sanatatii reproductive.
Cand este indicata spermocultura
Exista mai multe situatii cand poate fi necesara o spermocultura, aceasta investigatie fiind facuta la recomandarea unui medic. In general, este vorba de situatii in care exista suspiciunea unor infectii urogenitale sau in care se investigheaza cauzele infertilitatii, dar totodata spermocultura poate fi folosita si ca procedura de screening pentru fertilitate. Principalele simptome care indica prezenta unei probleme pentru diagnosticarea careia poate fi necesara o spermocultura sunt urmatoarele:
-
Durere sau disconfort in zona genitala;
-
Dificultati de urinare;
-
Secretii genitale anormale;
-
Durere la ejaculare;
-
Prezenta sangelui in lichidul seminal sau in urina.
De asemenea, daca rezultatele unei spemograme indica o calitate scazuta a lichidului seminal, poate fi necesara si o spermocultura pentru identificarea unei eventuale infectii care afecteaza spermatozoizii. In acelasi timp spermocultura este o analiza recomandata in cazul cuplurilor care au dificultati in a o concepe un copil, pentru a depista posibilele probleme de fertilitate si cauzele acestora, in cazul partenerului. Totodata, in etapa premergatoare a procedurilor de reproducere asistata se realizeaza un screening de fertilitate in cazul ambilor parteneri din cuplu, iar spermocultura poate fi o procedura recomandata pentru a exclude riscul unor infectii ce pot afecta calitatea spermei.
Nu in ultimul rand spermocultura mai poate fi necesara si pentru identificarea agentilor patogeni care cauzeaza infectii ale tractului urogenital dar si pentru monitorizarea raspunsului la tratamentul impotriva acestor infectii.
Pregatirea prealabila pentru spermocultura
Pacientii cu recomandare de spermocultura trebuie sa tina cont de cateva reguli in perioada premergatoare efectuarii analizei iar din acest motiv testul se face la cel putin 7 zile de la momentul in care medicul decide ca este necesar. Daca pacientul urmeaza un tratament cu antibiotice, acesta trebuie sistat cu cel putin o saptamana inainte de recoltarea probei, la fel si orice alt tratament ce ar putea influenta rezultatul testului de laborator. Totodata, in decurs de 2-7 zile inainte de recoltare este necesara si abstinenta sexuala, astfel ca pacientii trebuie sa evite atat contactul sexual, cat si masturbarea. Se recomanda si evitarea consumului de alcool si/sau substante interzise precum si adoptarea unei diete cat mai echilibrate.
Recoltarea probei pentru spermocultura se face prin masturbare, intreaga cantitate de lichid seminal ejaculata fiind colectata intr-un recipient steril. Inainte de recoltare pacientul trebuie sa urineze, dupa care mainile si zona genitala se spala cu apa si sapun. Apoi, zona intima se clateste bine pentru a inlatura orice urma de sapun ce ar putea contamina proba si se usuca bine folosind un prosop curat. Este de preferat ca recoltarea probei sa se faca la clinica in recipientul special, pentru ca lichidul seminal trebuie sa ajunga in cel mult 60 de minute in laborator, iar in acest timp sa fie mentinut la o temperatura similara cu cea a corpului. Exista si posibilitatea recoltarii intr-un prezervativ prin act sexual sau masturbare, insa aceasta varianta nu este recomandata intrucat exista un risc crescut de contaminare a probei.
Cum se realizeaza spermocultura
Dupa recoltarea probei cu respectarea conditiilor descrise anterior, recipientul steril se inchide etans si se trimite catre laborator, unde sperma este analizata. Aici se verifica mai intai integritatea recipientului pentru ca deteriorarea acestuia sau inchiderea necorespunzatoare pot contamina proba. De asemenea, se consemneaza data si ora recoltarii, timpul scurs intre momentul recoltarii si cel al procesarii precum si temperatura la care proba a fost pastrata in acest timp.
Analiza propriu-zisa incepe cu evaluarea aspectului general al spermei, dupa care este procesata prin proceduri specifice si se colecteaza cantitati mici, care sunt insamantate pe diferite medii de cultura bacteriologica. E vorba de suprafete speciale tratate cu substante nutritive ce permit dezvoltate microorganismelor, care odata insamantate sunt plasate in incubatoare la o temperatura similara celei a corpului uman.
Dupa un anumit interval de timp, mediile de cultura bacteriologica sunt scoase din incubator si examinate. Se poate observa astfel daca au aparut colonii bacteriene, evaluandu-se totodata si gradul de dezvoltare a acestora.
In cazul in care nu sunt depistate microroganisme, spermocultura este negativa, ceea ce inseamna ca pacientul nu este purtator de bacterii care pot cauza infectii urogenitale.
Un rezultat pozitiv impune identificarea microorganismelor prin alte teste specifice si realizarea unei antibiograme prin care se testeaza sensibilitatea acestora la diferite antibiotice, in vederea stabilirii tratamentului adecvat.
Interpretarea rezultatelor
In functie de rezultatul testului, spermocultura poate fi considerata normala sau anormala, evident prima varianta fiind cea de preferat. O spermocultura normala indica absenta totala a microorganismelor dar si prezenta acestora intr-o concentratie scazuta, care este considerata nesemnificativa si lipsita de riscuri. De cealalta parte, spermocultura anormala este caracterizata de prezenta unei concentratii ridicate de microorganisme patogene, ce indica o infectie. Totodata, o spermocultura anormala poate indica si prezenta unor bacterii specifice cu potential de risc ridicat, ce necesita tratament tintit.
Asa cum spuneam, in cazul unor rezultate nesatisfacatoare germenii patogeni sunt identificati iar sensibilitatea lor la tratamentele specifice este testata, astfel ca o spermograma anormala este insotita si de recomandarea referitoare la tratamentul adecvat.
Ce infectii pot fi diagnosticate prin spermocultura
Spermocultura detecteaza o gama variata de agenti patogeni care se pot dezvolta in tractul urogenital, cauzand infectii ce au un impact negativ si asupra fertilitatii masculine.
Cele mai cunoscute bacterii depistate cu ajutorul unei astfel de investigatii sunt urmatoarele:
-
Chlamydia – deterioreaza tesuturile reproductive si afecteaza calitatea spermei;
-
Mycoplasma – se ataseaza de spermatozoizi, afectand motilitatea acestora;
-
Ureaplasma – cauzeaza inflamatie la nivelul tractului urogenital, cu impact negativ asupra fertilitatii;
-
Escherichia coli si Klebsiella – ambele tipuri de bacterii produc toxine ce altereaza calitatea lichidului seminal.
In concluzie, spermocultura este o analiza folosita adesea in diagnosticarea infectiilor urogenitale si a cauzelor ascunse ale infertilitatii masculine. Recoltarea corecta, interpretarea adecvata si tratamentul personalizat pe baza antibiogramei contribuie la rezolvarea acestor probleme. Pentru a spori eficienta tratamentului, este important ca pacientii sa nu neglijeze simptomele unei posibile infectii a tractului urogenital si sa discute deschis cu medicul inca de la aparitia primelor semne.