Spermograma: ce este, cand este indicata si cum se realizeaza

Spermograma: ce este, cand este indicata si cum se realizeaza Spermograma: ce este, cand este indicata si cum se realizeaza

Ultima actualizare: 27 mai 2025

Atunci cand cuplurile care au probleme in a concepe un copil se adreseaza unui medic pentru a afla cauza acestor probleme, ambilor parteneri li se recomanda sa isi faca un test de fertilitate. In cazul barbatilor, acest test poarta denumirea de spermograma si consta in analizarea lichidului seminal pentru a stabili calitatea acestuia. Evident ca pentru o spermograma este nevoie de o proba de sperma, care se recolteaza in anumite conditii, apoi este analizata in laborator pentru stabilirea unor parametri in functie de care este evaluat gradul de fertilitate al pacientului.

In randurile ce urmeaza va vom explica mai detaliat ce este spermograma si cand este necesar un astfel de test, care sunt etapele de parcurs si cum se interpreteaza rezultatele.


Ce este spermograma

Spermograma constituie cel mai relevant test de fertilitate masculina, fiind vorba de o analiza de laborator ce evalueaza calitatea spermei, precum si volumul de lichid seminal eliminat la o ejaculare. Acesta este examinat in laborator, fiind masurati urmatorii indicatori:

  • Cantitatea de sperma recoltata la o ejaculare;
  • Numarul de spermatozoizi (celule sexuale masculine) si concentratia acestora pe mililitru;
  • Motilitatea spermatozoizilor (capacitatea lor de a se misca si a se deplasa prin lichidul seminal);
  • Morfologia (forma) acestora;
  • Vitalitatea (numarul de spermatozoizi vii);
  • Vascozitatea si pH-ul lichidului seminal;
  • Timpul de lichefiere.

Cand este recomandata spermograma

Fiind vorba de un test de fertilitate, spermograma este recomandata de cele mai multe ori in cazul cuplurilor care au dificultati in a concepe un copil si doresc sa afle cauza sau cauzele pentru a le putea combate. Pentru ca una dintre cauze poate fi o problema de fertilitate, ambii parteneri sunt indrumati sa isi faca teste specifice, iar prima recomandare pentru barbati este spermograma. De asemenea, o spermograma poate fi facuta si ca investigatie preliminara atunci cand un barbat si partenera sa decid sa devina parinti si doresc sa se asigure ca nu exista probleme de fertilitate care sa le ingreuneze acest demers.

Pe de alta parte, spermograma poate fi recomandata si in cazul barbatilor care au trecut printr-o vasectomie – o interventie chirurgicala ce presupune blocarea sau sectionarea canalelor prin care spermatozoizii  ajung din testicule in lichidul seminal. Scopul interventiei este suprimarea fertilitatii pentru eliminarea riscului unei sarcini nedorite, iar in acest caz spermograma se efectueaza pentru a confirma succesul operatiei.

Nu in ultimul rand, spermograma poate fi recomandata si pentru evaluarea sechelelor asociate cu oreionul, in special daca boala este contractata la adolescenta sa la varsta adulta. Oreionul afecteaza preponderent glandele salivare, insa in cazul adolescentilor sau adultilor poate cauza si o inflamare a testiculelor, cu afectarea functiilor acestora, materializata in infertilitate.

Recoltarea probei pentru spermograma

Pentru ca acuratetea rezultatului analizei sa fie maxima, pacientii care urmeaza sa faca o spermograma trebuie sa tina cont de cateva recomandari prealabile. Astfel, este indicata evitarea ejacularii cu 2-7 zile inaintea recoltarii probei, intervalul exact fiind comunicat de medic. Aceasta inseamna ca in perioada respectiva se impune abstinenta sexuala. De asemenea, in perioada respectiva se recomanda si abstinenta de la alcool, cafea si orice alte bauturi care contin cofeina, intrucat aceste substante afecteaza calitatea lichidului seminal.  

Recoltarea probei pentru spermograma se face de obicei prin masturbare, folosind un recipient steril pentru colectare. Este important ca recoltarea sa se faca intr-un mediu cat mai curat, neaparat dupa ce mainile dar si zona intima au fost bine spalate cu apa si sapun. Procedura de recoltare  de poate face intr-un spatiu special la clinica insa multi pacienti prefera sa faca acest lucru acasa, fiind vorba de un mediu care confera mai putine inhibitii. In acest caz, proba de lichid seminal trebuie sa ajunga la laborator in 30-60 de minute, timp in care trebuie mentinuta la o temperatura constanta, cat mai apropiata de cea corporala.

Cum se realizeaza o spermograma

Odata primita proba in conditiile descrise mai sus, recipientul se eticheteaza cu datele pacientului, dupa care se trimite catre laborator. Spermograma presupune doua etape distincte, mai precis evaluarea macroscopica si cea microscopica. Pentru inceput se evalueaza cantitatea de lichid seminal, aspectul acestuia, gradul de vascozitate si nivelul pH-ului. Proba este lasata apoi sa se lichefieze natural la temperatura camerei sau intr-un incubator special, fiind consemnat si timpul necesar pentru lichefiere.

Spermograma include si studierea la microscop a probei de lichid seminal, etapa in care se masoara numarul total de spermatozoizi si concentratia acestora pe mililitru, studiindu-se totodata forma lor, vitalitatea si motilitatea. De asemenea, spermograma poate identifica si prezenta altor celule si microorganisme in lichidul seminal. Rezultatele evaluarilor sunt interpretate si trecute intr-un raport final, care este inmanat pacientului si/sau medicului care a solicitat testul.

Ce valori trebuie sa indice o spermograma normala

Spermograma normala indica faptul ca lichidul seminal este de o calitate buna, iar pacientul nu are probleme in ceea ce priveste fertilitatea. Pentru ca spermograma sa indice un rezultat favorabil, volumul de sperma eliminat la o ejaculare trebuie sa fie cuprins intre 1,5 si 7,6 mililitri iar concentratia de spermatozoizi pe mililitru de lichid seminal sa fie intre 15 si 259 de milioane, cu un numar total de peste 40 de milioane intr-o singura proba. Nu doar numarul acestora este important, ci si motilitatea, morfologia si vitalitatea. Motilitatea se refera la capacitatea spermatozoizilor de a se misca si a se deplasa prin lichidul seminal, iar in mod normal intre 40%  si 81% dintre ei trebuie sa aiba o motilitate buna. Din punct de vedere al morfologiei, cel putin 4% dintre spermatozoizi trebuie sa aiba o forma normala, iar in ceea ce priveste vitalitatea, cel putin 54% dintre ei trebuie sa fie vii.

La evaluarea macroscopica, lichidul seminal normal trebuie sa aiba o culoare alb-laptoasa si o vascozitate crescuta, iar timpul de lichefiere trebuie sa fie intre 15 si 60 de minute. De asemenea, nivelul optim al pH este cuprins intre 7,2 si 8.

Ce probleme indica valorile anormale

O spermograma cu valori diferite de cele normale expuse mai sus indica una sau mai multe probleme legate de fertilitate, care pot imbraca diferite forme in functie de rezultatele anormale depistate in urma analizei.

Astfel, o concentratie mai mica de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru poarta denumirea de oligospermie iar daca motilitatea este sub 40% anomalia poarta denumirea de astenozoospermie. In cazul in care se constata ca mai putin de 4% dintre spermatozoizi au o morfologie normala pacientul prezinta teratospermie iar daca vitalitatea este sub limita de 54% diagnosticul este de necrozoospermie. O alta anomalie pe care o poate detecta spermograma este azoospermia, caracterizata de absenta totala a spermatozoizilor din lichidul seminal. In cazul pacientilor care au suferit o vasectomie, un astfel de rezultat este unul favorabil pentru ca inseamna ca interventia si-a atins scopul, in timp ce in celelalte situatii este un semn clar de infertilitate masculina.

De asemenea, prezenta in numar mare a leucocitelor in lichidul seminal poate indica infectii sau inflamatii la nivelul prostatei, testiculelor sau uretrei, iar prezenta sangelui constituie un semnal de alarma, putand fi cauzata de traumatisme, infectii, tulburari de coagulare, chisturi sau formatiuni tumorale.

In functie de rezultatele indicate de o spermograma cu valori anormale, medicul recomanda investigatii mai detaliate pentru identificarea cauzelor si stabilirea unor solutii terapeutice in vederea imbunatatirii fertilitatii.

Succesul tratamentului nu este intotdeauna unul garantat, intrucat rezultatele depind de natura cauzei, perioada in care aceasta a actionat si gradul de afectare a fertilitatii.

In concluzie, spermograma este prima investigatie recomandata pentru testarea fertilitatii masculine si se bazeaza pe analizarea in laborator a unei mostre de lichid seminal recoltat cu cel mult o ora inainte si pastrat la o temperatura optima. Testul evalueaza numarul de celule sexuale masculine din lichidul seminal, concentratia acestora, vitalitatea, capacitatea de miscare si structura, iar pe baza rezultatelor poate fi evaluata in final capacitatea reproductiva a pacientului.