Spirulina – ce este si cum va poate ajuta

Spirulina – ce este si cum va poate ajuta Spirulina – ce este si cum va poate ajuta

Ultima actualizare: 10 martie 2022

spirulina-beneficii-si-modalitati-de-consum

In prezent, spirulina este cultivata in intreaga lume, fiind folosita atat de oameni, ca supliment alimentar sau aliment integral, cat si ca supliment nutritiv pentru hrana pasarilor din industria carnii de pui sau a formelor de viata din acvacultura.

Exista trei specii, si anume Arthrospira platensis, A. fusiformis si A. maxima, forma plantesis fiind cea mai frecvent intalnita din randul algelor albastre. Despre aceasta specie, vom discuta mai pe larg in acest articol.


Ce este spirulina?

Consumata deopotriva de oameni si animale, cea mai populara dintre algele verzi-albastre este de fapt o biomasa de cianobacterii, nicidecum un organism eucariot precum algele. Culoarea pentru care spirulina este atat de cunoscuta, este data de ficocianina, un pigment albastru, care se combina cu clorofila de culoare verde. Impreuna, aceste substante ii confera nuanta verde-albastruie.

Arthrospira platensis, cea mai raspandita specie de spirulina, este intalnita in Africa, Asia si America de Sud. Creste natural in lacurile tropicale si subtropicale, in timp ce Arthrospira platensis cultivata este produsa in iazuri cu canale deschise, in care sunt instalate roti cu palete pentru agitarea apei.

Aceasta alga prospera cand nivelul pH-ului este de cel putin 8,5, iar temperatura ajunge la aproximativ 30 °C. Fiind autotrofa, isi poate produce propria hrana si nu necesita o sursa de carbon organic.

Pana in secolul al XVI-lea, aceasta alga a constituit o sursa alimentara pentru azteci si alte popoare ale continentului american. Ca supliment alimentar bogat in nutrienti si prietenos cu mediul, spirulina prezinta numeroase beneficii. Astfel, se efectueaza studii despre aceasta in vederea abordarii sigurantei alimentare si malnutritiei, precum si ca sprijin nutritiv in cazul zborurilor spatiale de lunga durata sau a misiunilor pe Marte. Spre deosebire de animale, alga verde-albastra necesita mai putin teren si apa pentru a oferi o sursa de proteine si energie.

Ce contine spirulina?

Spirulina uscata contine 5% apa, 24% carbohidrati, 8% grasimi si aproximativ 60% proteine. Cand este disponibila sub forma tipica de pudra uscata, 100 g de spirulina furnizeaza 290 de kilocalorii (1.200 kJ), oferind din abundenta numerosi nutrienti esentiali cu multiple beneficii pentru sanatate, in special proteine, vitamine din grupa B, si anume tiamina, riboflavina si niacina, precum si minerale cum ar fi fier, cupru, magneziu si mangan. Continutul lipidic din spirulina este de 8%, furnizand acizi grasi, acid gama-linoleic, acid alfa-linoleic, acid linoleic, acid stearidonic, acid eicosapentaenoic (EPA), acid docosahexaenoic (DHA) si acid arahidonic.

Doza zilnica standard este de 1 – 3 g, dar s-au folosit eficient si doze de pana la 10 g.

Integrata in dieta zilnica, o singura lingura (7 g) de pudra de spirulina contine:

·       20 de calorii;

·       4,02 g de proteine;

·       1,67 g de carbohidrati;

·       0,54 g de grasimi;

·       8 mg de calciu;

·       2 mg de fier;

·       14 mg de magneziu;

·       8 mg de fosfor;

·       95 mg de potasiu;

·       73 mg de sodiu;

·       0,7 mg de vitamina C.

Administrand Arthrospira platensis in fiecare zi, va puteti mentine plin de energie, pentru a va desfasura mai usor sarcinile zilnice.

Ce beneficii are spirulina?

Datorita continutului nutritional excelent, care confera numeroase beneficii pentru buna functionare a organismului, multe persoane considera spirulina drept un „superaliment”. Aceasta are un continut mare de proteine si vitamine, motiv pentru care este indicata ca supliment alimentar pentru persoanele care urmeaza diete vegetariene sau vegane.

Studiile sugereaza ca spirulina are proprietati antioxidante si antiinflamatoare, precum si capacitatea de a echilibra sistemul imunitar.

Suplimentul alimentar Hofigal Spirulina 1000 mg creste capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor, regleaza senzatia de foame, favorizeaza procesele digestive si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice. Nu in ultimul rand, contribuie la scaderea colesterolului „rau” si are actiune benefica in ameliorarea si prevenirea afectiunilor oculare.

Numerosi antioxidanti din spirulina au efect antiinflamator, ceea ce este foarte benefic, deoarece inflamatia cronica duce la aparitia cancerului si a altor afectiuni. S-a descoperit ca pigmentul ficocianina, pe care l-am mentionat anterior, nu numai ca reduce inflamatia din organism, dar contribuie si la blocarea dezvoltarii tumorilor si distrugerea celulelor cancerigene.

In continuare, vom oferi detalii despre cele 10 beneficii pe care spirulina le poate aduce in viata dumneavoastra.

1. Favorizeaza slabirea

In general, pentru reducerea greutatii corporale, valoarea caloriilor ingerate trebuie sa fie mai mica decat cea a caloriilor arse pentru obtinerea energiei. Spirulina este bogata in substante nutritive, dar are nu continut caloric redus, asa ca, prin introducerea ei in dieta zilnica, puteti slabi fara sa aveti de suferit de pe urma deficitului nutritional.

2. Imbunatateste sanatatea intestinului

Datorita structurii sale, formate din celule care nu au pereti duri si fibrosi, alga verde-albastra poate fi usor digerata. Studiile efectuate asupra animalelor arata ca alga poate sustine sanatatea intestinului, pe masura pe persoanele inainteaza in varsta. Un studiu din 2017, efectuat asupra unor soareci varstnici, sugereaza ca spirulina poate mentine sanatatea bacteriilor din intestin, pe parcursul procesului de imbatranire.

In ciuda acestor beneficii, Arthrospira platensis are insa un continut redus de fibre, asa ca este foarte important sa includeti in dieta si alte alimente sanatoase pentru intestin, care sa fie bogate in fibre.

3. Gestioneaza diabetul

Spirulina s-a dovedit promitatoare ca modalitate de gestionare a simptomelor diabetului. In urma unui studiu din 2018, s-a constatat ca suplimentarea dietei folosind spirulina reduce semnificativ nivelurile glucozei din sange, o problema comuna a pacientilor cu diabet tip 1 si 2. Rezultatele cercetarilor sugereaza ca suplimentele cu spirulina aduc beneficii persoanelor care doresc sa-si tina sub control glicemia.

Pe parcursul unui alt studiu, efectuat in 2017, cercetatorii le-au administrat acest tip de alga soarecilor care aveau diabet tip 1. Ca urmare, s-a constatat reducerea nivelului zaharului, cresterea concentratiei de insulina si imbunatatirea markerilor enzimatici ai ficatului. Cercetatorii au concluzionat ca efectul antioxidant al acestui superaliment poate fi de ajutor in tratamentului diabetului tip 1.

4. Scade colesterolul

Administrarea extractului de spirulina confera beneficii organismului si prin faptul ca poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol, o grasime nesanatoasa, care se acumuleaza treptat in sange si pe care specialistii o asociaza cu bolile de inima.

O metaanaliza sistematica din 2016 sugereaza ca suplimentele cu spirulina pot avea influenta pozitiva asupra lipidelor sangvine (grasimi din sange). Prin acest studiu, s-a descoperit ca alga verde-albastra reduce semnificativ nivelul colesterolului total, diminuand colesterolul LDL („rau”) si in acelasi timp, crescand concentratia celui HDL („bun”).

Un studiu mai vechi, din 2013, sprijina, de asemenea, aceste rezultate. Cercetatorii au observat ca administrand zilnic cate 1 g de spirulina, participantii la studiu au reusit sa reduca nivelul colesterolului dupa 3 luni.

5. Reduce presiunea sangelui

Pe langa faptul ca spirulina poate reduce colesterolul, exista dovezi conform carora poate fi de ajutor si in ce priveste diminuarea presiunii sangvine. Un studiu efectuat la scara mica, in 2016, a aratat ca, administrata regulat, timp de 3 luni, Arthrospira platensis a redus presiunea sangelui, aducand beneficii in cazul persoanelor supraponderale, care aveau hipertensiune.

6. Previne afectiunile inimii

Hipertensiunea si nivelul crescut al colesterolului sunt asociate cu afectiunile cardiovasculare. Intrucat suplimentele cu spirulina prezinta beneficii in ambele privinte, se crede ca aceasta poate contribui si la reducerea riscurilor de aparitie a bolilor inimii.

Un studiu din 2013 sugereaza ca alga verde-albastra poate juca un rol in prevenirea acestor afectiuni, probabil datorita efectelor antioxidante, antiinflamatoare si de reducere a colesterolului.

7. Stimuleaza metabolismul

Suplimentele cu spirulina pot contribui la imbunatatirea metabolismului. Cand rata metabolica a unei persoane creste, aceasta se simte mai energica. Poate creste si numarul caloriilor pe care persoana le arde zilnic, ajungandu-se astfel la reducerea greutatii corporale.

Toate aceste beneficii au fost confirmate printr-un studiu din 2014, care a fost efectuat la scara mica. Participantii la studiu au administrat 6 g de spirulina pe zi, constatand apoi efecte metabolice favorabile, insotite de slabire si o imbunatatire a calitatii vietii. Participantii sufereau de ficat gras non-alcoolic. Speram ca in viitor, se vor efectua si cercetari suplimentare despre efectele spirulinei asupra metabolismului persoanelor care nu se confrunta cu aceasta afectiune.

8. Diminueaza simptomele alergiilor

Persoanele care sufera de alergii la polen, praf sau parul animalelor de companie, se confrunta cu inflamarea zonei interioare a narilor, reactie denumita „rinita alergica”. Din fericire, se pare ca alga verde-albastruie poate aduce beneficii si in astfel de cazuri.

Printr-un studiu din 2013, s-a observat ca spirulina poate sa amelioreze inflamatia nazala si sa reduca nivelul histaminelor din organism. Prin comparatie cu placebo, alga verde-albastra chiar reduce simptomele asociate cu rinita alergica, si anume:

·       curgerea nasului,

·       stranutul,

·       congestia nazala,

·       mancarimile.

 

9. Combate toxinele

In anumite regiuni ale lumii, populatia este expusa riscului intoxicatiilor, din cauza consumului apei contaminate si a altor surse de poluare. Cercetarile incipiente sugereaza ca spirulina poate sa confere beneficii celor afectati de aceste situatii.

In urma unui studiu din 2016, s-a observat ca acest superaliment are proprietati antitoxice, care pot contracara agentii poluanti, patrunsi in organism, printre care:

·       arsenic,

·       fluor,

·       fier,

·       plumb,

·       mercur.

Autorii cercetarilor efectuate sugereaza ca suplimentele cu spirulina pot fi utile ca adjuvant in cazul tratamentului recomandat pentru combaterea intoxicatiilor cu agenti poluanti.

10. Sustine sistemul nervos

Si ultimul, dar nu cel din urma ca importanta pe lista de beneficii, este faptul ca Arthrospira platensis poate fi de ajutor pentru buna functionare cognitiva. In acest sens, o lucrare stiintifica din 2018 a evidentiat potentialul rol pe care spirulina il poate juca in cazul tratamentului diferitelor tulburari ale dispozitiei.

Teoria de la care a pornit lucrarea respectiva consta in faptul ca spirulina reprezinta o sursa de triptofan, un aminoacid ce favorizeaza productia serotoninei (neurotransmitator), care la randul ei joaca un rol important in mentinerea sanatatii mentale.

Persoanele care sufera de anumite tulburari psihice, cum ar fi depresia si anxietatea, pot avea niveluri reduse ale serotoninei. Suplimentarea dietei cu produse pe baza de triptofan poate ajuta la mentinerea unor niveluri optime ale serotoninei, favorizand astfel functionarea sistemului nervos.

Deocamdata, cercetatorii trebuie sa desfasoare mai multe studii clinice inainte de a intelege pe deplin modul in care actioneaza spirulina in privinta sustinerii sanatatii mentale.

Modalitati de consum

In prezent, alga verde-albastra este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare din intreaga lume, fiind disponibila sub forma de pudra sau tablete/comprimate.

Daca alegeti pudra de spirulina, o puteti:

·       adauga in smoothie-uri si sucuri de fructe sau legume, bauturile rezultate capatand culoarea verde;

·       presara in salate sau supe;

·       amesteca in mingiute din cereale, nuci si fructe uscate, pentru a spori cantitatea ingredientelor nutritive.

Spirulina se poate administra foarte usor sub forma de tablete sau comprimate, aceasta optiune fiind cea mai la indemana pentru persoanele cu un stil de viata alert, aflate permanent in miscare.

Contraindicatii

In general, Arthrospira platensis este bine tolerata de majoritatea persoanelor. Totusi, exista cateva contraindicatii in ce priveste administrarea ei. Din acest motiv, este indicat sa discutati cu medicul inainte de a folosi produse pe baza de spirulina, deoarece pot constitui un risc pentru anumite persoane, in urmatoarele cazuri:

·       Toxine – spirulina recoltata in salbaticie poate fi contaminata cu metale grele si bacterii. In cantitati mari, unele dintre aceste toxine pot stresa ori deteriora ficatul.

·       Sarcina – din cauza numarului insuficient de studii disponibile, care sa ateste ca spirulina este sigura pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, aceasta nu este indicata in astfel de situatii.

·       Tulburari de coagulare a sangelui – intrucat favorizeaza fluidizarea sangelui, administrarea suplimentelor alimentare cu spirulina poate creste riscul de aparitie a echimozelor (vanatai) si hemoragiilor, in cazul persoanelor care sufera de anumite tulburari de coagulare a sangelui.

·       Diabet – spirulina poate ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange, asa ca persoanele cu diabet ar trebui sa-si monitorizeze periodic glicemia daca administreaza astfel de suplimente.

·       Boli autoimune – cercetarile efectuate arata ca aceasta stimuleaza functionarea sistemului imunitar, dar acest lucru poate agrava simptomele pacientilor care sufera de boli autoimune, cum ar fi lupus, scleroza multipla sau artrita. Prin urmare, se recomanda ca persoanele respective sa se adreseze medicului inainte de a folosi un suplimente cu alga verde-albastra.

·       Interactiuni cu alte medicamente – desi spirulina aduce beneficii organismului, aceasta poate interactiona cu anumite medicamente, inclusiv cu cele folosite pentru gestionarea diabetului, imunosupresoare si tratamente recomandate pentru fluidizarea sangelui.

·       Deficit de vitamina B12 – se pretinde deseori ca spirulina are un continut mare de vitamina B12, dar din pacate, continutul respectiv nu este absorbit corect de catre organismul uman. Persoanelor cu deficit de vitamina B12 (frecvent intalnit la vegetarieni), li se recomanda sa recurga la alte surse pentru a-si asigura necesarul zilnic din aceasta vitamina.

 

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324027

https://www.webmd.com/diet/spirulina-health-benefits##1

Farmacistul Catena va recomanda: