Stafilococ auriu – transmitere si cum sa va protejati

Stafilococ auriu – transmitere si cum sa va protejati Stafilococ auriu – transmitere si cum sa va protejati

Ultima actualizare: 15 decembrie 2023

Stafilococ-auriu

Infectia cu stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) este responsabila de o gama foarte variata de patologii, principala problema fiind faptul ca acest patogen se intalneste aproximativ oriunde in jur, iar infectiile sunt frecvente atat in spitale (infectii nosocomiale), cat si dobandite in cadrul comunitatii locale. De asemenea, o alta problema pe care infectia cu stafilococ auriu o implica este aparitia tulpinilor rezistente la antibiotice, cum este tulpina MRSA (Staphylococcus aureus meticilino-rezistent). Dincolo de potentialul patogen, infectia cu stafilococ auriu prezinta si risc crescut de contagiozitate, in mod obisnuit prin contact direct, dar si prin vehiculare pe alte cai.


Stafilococ auriu – informatii generale

Staphylococcus aureus este atat o bacterie comensala, care se regaseste in mod normal ca parte integranta a microbiotei umane, cat si un potential agent patogen. In jur 30% din populatie este colonizata cu stafilococ auriu, insa fara a prezenta simptome clinice. In acelasi timp, infectia cu stafilococ auriu este una dintre principalele cauze ale bacteriemiei, endocarditei infectioase, cu risc si de infectii osteoarticulare, ale pielii si tesuturilor moi, a aparitiei infectiilor pleuropulmonare si, pe de alta parte, a infectiilor asociate cu utilizarea dispozitivelor medicale invazive. Pe langa celelalte specii de stafilococi, Staphylococcus aureus prezinta factori specifici ai potentialului infectios:

  • prezinta proteine de suprafata, care promoveaza colonizarea tesuturilor gazda;
  • dispune de factori care inhiba fagocitoza (capsula, proteina A care leaga imunoglobulinele si le inactiveaza);
  • elibereaza toxine care altereaza tesutul gazda si provoaca simptome specifice de boala;
  • trece prin mutatii si procesul de transfer orizontal de gene, dobandind rezistenta mare la antibiotice.

Staphylococcus aureus este o bacterie gram-pozitiva, face parte din categoria cocilor (forma de sfera) si formeaza colonii sub forma de ciorchine. Pe mediul de cultura, coloniile au o culoare galben-aurie (de unde si denumirea de stafilococ auriu). Se dezvolta eficient la temperaturi care variaza intre 18 si 40°C. In mod obisnuit, Staphylococcus aureus se gaseste pe piele si mucoase, iar oamenii reprezinta principalul rezervor natural al bacteriei. Se estimeaza ca pana la jumatate dintre adulti sunt colonizati cu stafilococ auriu, iar 15% din populatie poarta tulpina la nivel de cornete nazale anterioare. Principalele afectiuni cauzate de infectia cu stafilococ auriu sunt:

  • bacteriemie si sindrom de soc toxic;
  • infectii ale pielii si tesuturilor moi (impetigo, foliculita, furunculi si carbunculi, celulita sau sindromul pielii oparite);
  • osteomielita;
  • artrita septica;
  • infectii asociate folosirii dispozitivelor protetice si acelor;
  • infectii pulmonare (pneumonie, empiem);
  • gastroenterita;
  • meningita;
  • endocardita infectioasa.
  • infectii ale tractului urinar etc.

Infectia cu stafilococ auriu are potential mortal indeosebi la persoanele imunodeprimate si care sufera de afectiuni cronice subiacente, cum ar fi infectia cu HIV si diabetul. Evaluarea infectiei cu stafilococ auriu presupune identificarea semnelor si simptomelor clinice, cu anamneza si, in mod evident, constatarile fizice. In foarte multe cazuri, realizarea culturilor din probe biologice (sange, sputa) permite identificarea agentului patogen si certificarea diagnosticului. Uneori, ar putea fi necesar si testul RT-PCR, pentru a se descoperi tulpina specifica. Totusi, indiferent de diagnostic, este absolut vitala antibiograma, pentru testarea sensibilitatii la antibiotice.

Naturalis ViroProtect Rapid Quercetina este un supliment alimentar ce contine 9 ingrediente active care, prin mecanisme specifice, sustin sistemele respirator si imunitar, intarind organismul in perioadele de slabire ale acestuia. Extractul de flori de lumanarica are efect puternic emolient, ce ajuta la calmarea iritatiei gatului si la favorizarea expectoratiei secretiilor bronsice.

Stafilococ auriu – modalitati de transmitere

Staphylococcus aureus se gaseste in mod normal pe piele si mucoase. In schimb, unele categorii populationale tind sa aiba rate mai mari de colonizare (chiar de pana la 80%), cum ar fi cei care lucreaza in domeniul sanatatii, persoanele care folosesc ace in mod regulat (diabetici, persoane care consuma substante ilicite cu administrare intravenoasa), persoanele spitalizate, precum si cei cu stare imunodepresiva (HIV, tratament cronic cu corticosteroizi). In majoritatea cazurilor, infectia cu stafilococ auriu se transmite de la persoana la persoana prin contact direct sau chiar prin obiecte contaminate. Uneori, infectia cu stafilococ auriu apare prin consumul alimentelor contaminate.

Iata care sunt principalele modalitati de transmitere ale infectiei cu stafilococ auriu:

  • contact direct cu leziunile unei persoane infectate cu stafilococ auriu, indeosebi pe fondul existentei unor arsuri, muscaturi de insecte si traumatisme care au compromis continuitatea si integritatea pielii;
  • bacteria este foarte raspandita in spitale, existand un risc mult mai mare ca o persoana deja spitalizata sa dezvolte suprainfectie cu stafilococ auriu;
  • Staphylococcus aureus poate patrunde in organism prin intermediul dispozitivelor medicale (cateter urinar, cateter intravenos) sau se pot dezvolta la nivelul implanturilor chirurgicale, cum ar fi protezele articulare, stimulatoarele cardiace s.a.;
  • consumul de alimente infectate cu Staphylococcus aureus, insuficient preparate termic;
  • contactul cu secretiile eliminate de o persoana infectata (saliva, mucus, sange);
  • contactul cu bunurile contaminate ale unei persoane infectate, obiecte care adapostesc foarte eficient microorganismele patogene.

Prevenirea infectiei cu stafilococ auriu inca ramane o provocare in practica medicala. In ciuda multor eforturi, in ca nu s-a putut elabora un vaccin impotriva infectiilor cu Staphylococcus aureus. Ca urmare, eforturile actuale se bazeaza pe metode de control, prevenire si gestionare a infectiilor, cum ar fi procedurile de decontaminare a spitalelor, tehnici de spalare a mainilor si protocoale de prevenire a raspandirii infectiei. Antimicrobienele topice, cum este muciporina, pot fi utilizate pentru a elimina colonizarea nazala a purtatorilor. Totusi, utilizarea acestui antibiotic este controversata, iar eficienta sa inca se considera a fi discutabila.

Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc ajuta la mentinerea functionarii corespunzatoare a sistemelor nervos si imunitar. Produsul contribuie la reducerea oboselii si extenuarii, ajutand la mentinerea starii psihice. Vitamina C sustine productia de colagen, contribuind la functionarea corespunzatoare a ligamentelor, vaselor de sange, sistemului osos si a pielii.

Stafilococ auriu – sfaturi pentru preventie

Practicile actuale de prevenire a infectiei cu stafilococ auriu recomanda urmatoarele:

  • spalarea temeinica a mainilor cu apa si sapun, sub jet continuu de apa, timp de cel putin 20 de secunde. Uscarea ar trebui sa se faca folosind un prosop de unica folosinta. De asemenea, apa ar trebui oprita tot cu un astfel de prosop. Folosirea unui dezinfectant de maini ar trebui avuta mereu in vedere.
  • acoperirea cu bandaje sterile a taieturilor, zgarieturilor si a altor leziuni ale pielii;
  • limitarea contactului cu persoanele care prezinta simptome de infectie cu stafilococ auriu;
  • evitarea imprumutarii obiectelor personale;
  • evitarea folosirii tampoanelor interne sau schimbarea frecventa a acestora, pentru a reduce riscul de sindrom de soc toxic stafilococic menstrual;
  • bacteriile se pot raspandi si pe imbracaminte si lenjeria de pat. Pentru a le elimina, articolele respective trebuie igienizate periodic.
  • spalarea mainilor inainte de manipularea alimentelor. Fructele si legumele trebuie spalate, de asemenea, sub jet continuu de apa.
  • acoperirea gurii cu plica cotului in momentul tusei sau stranutului.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441868/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4451395/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8448/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/staphylococcus-aureus

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/staphylococcus-aureus

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/staph-infections/symptoms-causes/syc-20356221

Farmacistul Catena va recomanda: