
Talasofobia este o fobie specifica manifestata printr-o frica persistenta si intensa de ape adanci, cum ar fi oceanul sau un lac. Provine din cuvintele grecesti thalassa („marea”) si phobos („frica”). Desi nu este recunoscuta ca o tulburare distincta de „Manualul De Diagnostic Si Clasificare Statistica A Tulburarilor Mintale” (cunoscut si sub numele de DSM-5-TR), semnele si simptomele sale indeplinesc criteriile de diagnostic pentru fobiile specifice.
Pentru unii, oceanul reprezinta un loc al frumusetii si libertatii. Pentru persoanele cu talasofobie, in schimb, oceanul este o sursa de frica profunda, primara. Este mai mult decat o simpla antipatie sau un sentiment de disconfort. Aceasta fobie este caracterizata de manifestari intense de anxietate, declansate de gandul, imaginea sau prezenta apelor vaste si misterioase ale unui ocean.
Talasofobia poate provoca simptome care variaza de la usoare la severe - unele persoane pot simti o usoara frica de apele adanci sau de ocean, in timp ce altele au senzatii de panica atunci cand privesc marea sau imagini cu aceasta.
Profesionistii din domeniul sanatatii trateaza de obicei fobiile cu diferite tipuri de terapie.
Ce este talasofobia?
O persoana cu talasofobie se poate teme de vastitatea sau adancimea oceanului, de creaturile marine din apa sau de ambele.
Talasofobia este diferita de acvafobie, care este o frica de apa in sine. Acvafobia se poate manifesta prin teama de a fi in orice corp de apa, inclusiv in cele mici.
Semne si simptome
Cand aveti o fobie specifica, cum ar fi talasofobia, este posibil sa simtiti o frica intensa de ceva chiar si in momente in care nu va aflati in pericol. Corpul poate reactiona la vederea sau apropierea de o intindere mare de apa prin declansarea unor semne si simptome severe de anxietate.
Fobia este o tulburare de anxietate. Simptomele talasofobiei pot fi similare cu cele ale anxietatii. Anxietatea se poate manifesta prin:
-
senzatie de neliniste, nervozitate sau ingrijorare
-
incapacitatea de concentrare
-
iritabilitate
-
tensiune musculara
-
transpiratie sau aspect inrosit
-
palpitatii sau cresterea ritmului cardiac
-
tremuraturi
-
dificultati de respiratie
-
durere sau disconfort in piept
-
senzatie de moarte iminenta
-
senzatie de pierdere a controlului
-
stomac deranjat
-
frisoane sau bufeuri
-
probleme de somn

Talasofobia poate afecta negativ calitatea vietii.
Cauzele si factorii declansatori ai talasofobiei
In cazul persoanelor cu talasofobie, starile de anxietate pot aparea oricand atunci cand se gandesc, cand merg sau vad o intindere mare de apa. De exemplu, anxietatea cauzata de talasofobie poate aparea atunci cand sunteti pe plaja sau conduceti pe langa ocean. De asemenea, poate aparea si cand zburati cu avionul deasupra oceanului.
In cazurile extreme de talasofobie, oamenii experimenteaza anxietate atunci cand privesc o fotografie cu oceanul sau chiar cand aud cuvantul „ocean”.
Un studiu din 2014 despre o alta fobie - arahnofobia (frica de paianjeni) - a avut ca scop masurarea nivelurilor de amenintare resimtite de cei cu aceasta fobie in comparatie cu cei care nu o aveau. Participantii au analizat imagini cu paianjeni, alte animale si alimente. Cercetatorii au descoperit ca cei cu fobie specifica de paianjeni au vazut imaginile cu paianjeni drept o amenintare mai semnificativa decat cei care nu aveau arahnofobie.
Acest lucru sugereaza ca, pentru persoanele cu o fobie specifica, chiar si privirea unor imagini cu obiectul fobiei lor poate declansa sentimente de anxietate.
Ce o cauzeaza?
Exista diverse motive pentru care cineva poate dezvolta talasofobie. O experienta neplacuta cu apa poate duce la o reactie de frica si fobie. De exemplu, persoanele care au fost la un pas de inec in timp ce inotau intr-un lac sau care au vazut un rechin in ocean, pot dezvolta o frica intensa.
Fobiile se pot dezvolta si fara nicio experienta sau trauma. Aceste tipuri de fobii non-experientiale se pot dezvolta din urmatoarele cauze:
Factori genetici
O analiza a cercetarilor din 2015 sugereaza ca tulburarile de anxietate, cum ar fi fobiile specifice, pot fi mostenite intr-o masura moderata. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample si cercetari suplimentare pentru a sustine in continuare acest lucru.

Factori de mediu
Unii oameni pot dezvolta talasofobie doar daca aud ca o alta persoana a experimentat un eveniment traumatizant in ape mari.
Factori biologici
In unele cazuri, creierul are o disfunctie in procesarea fricii, lucru care poate facilita instalarea unor fobii precum talasofobia.
Un alt factor care contribuie specific la dezvoltarea talasofobiei poate fi frica de necunoscut. Atunci cand o persoana nu are suficiente informatii sau nu poate controla o situatie sau un mediu, se poate confrunta cu frica si anxietate. Unele persoane pot fi mai sensibile la experiente necunoscute. Oamenii de stiinta sugereaza ca talasofobia poate fi primara, mai degraba decat irationala, mai ales atunci cand o persoana se gandeste la adancurile marii sau oceanului. Acestia sugereaza ca, atunci cand oamenii se gandesc la locuri pe care nu le-au experimentat, cum ar fi oceanul si adancurile marii, imaginatia poate prelua controlul.
Cu toate acestea, daca frica este severa si afecteaza viata de zi cu zi, este recomandat sa discutati cu un profesionist in sanatate mintala care va poate ajuta sa gestionati sau sa depasiti talasofobia.
Diagnostic
Psihiatrii si psihologii folosesc criterii din Manualul De Diagnostic Si Clasificare Statistica A Tulburarilor Mintale, editia a 5-a - denumit in mod obisnuit DSM-5 - pentru a diagnostica fobii precum talasofobia. O persoana poate avea o fobie daca:
-
experimenteaza o anxietate semnificativa fata de un obiect sau o situatie
-
aproape intotdeauna simte o anxietate imediata atunci cand se confrunta cu obiectul sau situatia
-
evita in mod activ obiectul sau situatia pentru a face fata anxietatii sale
-
experimenteaza o anxietate disproportionata fata de amenintarea pe care o reprezinta obiectul sau situatia
-
a experimentat aceste simptome timp de sase luni sau mai mult
-
nu are alte afectiuni mintale care ar explica prezenta fricii
Metode de tratament pentru talasofobie
Fobiile sunt abordate de obicei cu ajutorul terapiei. Exista mai multe tipuri de terapie care pot trata talasofobia, cum ar fi:
Terapia cognitiv-comportamentala
Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) este un tip de terapie prin vorbire. Scopul acesteia este de a ajuta persoana afectata sa conteste gandurile si convingerile nefolositoare pentru a reduce anxietatea pe care o provoaca.
De exemplu, intr-o sesiune de TCC pentru tratarea talasofobiei, terapeutul il poate ajuta pe pacient sa invete sa identifice gandurile anxioase in ceea ce priveste oceanul si sa inteleaga cum aceste ganduri ii afecteaza emotiile, simptomele fizice si comportamentul.

In timp, TCC ii poate ajuta pe pacienti sa se intrebe daca tiparele lor de gandire sau comportament sunt utile, realiste sau adecvate pentru situatia actuala. In acest fel, persoana in cauza isi poate schimba raspunsurile la declansatorii fobiei, reducandu-si anxietatea.
O persoana poate beneficia, de asemenea, de terapia de procesare cognitiva, care este similara si conceputa special pentru persoanele care au suferit traume.
Terapie prin expunere
Terapia prin expunere implica intrarea pacientului in contact strans cu lucrurile sau situatiile care il sperie. Uneori, acest contact este simulat sau imaginat.
Scopul poate fi de a demonstra ca acel lucru nu este periculos sau mult mai putin periculos decat crede persoana in cauza. Terapia prin expunere ii poate ajuta, de asemenea, pe pacienti sa se simta mai increzatori in capacitatea lor de a face fata, in cazul in care se confrunta cu situatia de care se tem.
In timpul terapiei prin expunere, un terapeut ajuta persoana in cauza sa-si confrunte frica intr-un mediu sigur si controlat. Acest lucru se poate intampla in mai multe moduri:
-
Expunere in vivo: Aceasta implica contactul direct cu declansatorul fobiei.
-
Expunere imaginara: In acest caz, persoana in cauza isi imagineaza in detaliu obiectul sau situatia de care se teme. Persoana care sufera de talasofobie se poate gandi la ocean sau il poate descrie in timpul acestor sesiuni.
-
Expunere la realitatea virtuala: Aceasta metoda implica utilizarea tehnologiei pentru a simula experienta de interactiune cu un anumit obiect sau situatie. Terapeutii pot folosi aceasta tehnica atunci cand expunerea in vivo nu este posibila.
Medicatie
Medicamentele pot ajuta la reducerea simptomelor de anxietate si frica, dar nu vindeca fobiile. De exemplu, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, numiti in mod obisnuit ISRS, reprezinta o clasa de antidepresive pe care medicii le utilizeaza pentru a tine sub control anxietatea.
Alte strategii
Fobiile pot fi perturbatoare si dificil de gestionat. Exista insa cateva tehnici de adaptare care pot ajuta, cum ar fi:
Exercitii de respiratie
Respiratia lenta si constanta poate ajuta la oprirea hiperventilatiei si poate face posibila revenirea la o stare mai calma. Cand anxietatea incepe sa creasca, incercati sa expirati folosind respiratii lungi si lente. Sau, incercati respiratia 4-7-8.

Mindfulness
Aceasta tehnica implica mentinerea in momentul prezent. Mindfulness-ul poate reduce tensiunea daca o persoana este ingrijorata de ceva ce s-a intamplat deja sau s-ar putea intampla. Pentru a face mindfulness este important sa observati si sa va concentrati pe respiratie, senzatiile fizice sau imprejurimi.
Distragerea atentiei
Concentrarea asupra unui alt lucru poate fi o solutie temporara pentru anxietate. Mai exact, poate fi util sa vorbiti cu un prieten sau un membru al familiei, sa vizionati un videoclip sau sa ascultati muzica.
Compasiune fata de sine
O persoana care se confrunta pe neasteptate cu anxietate se poate simti jenata sau poate simti ca a esuat. Dar nu puteti intotdeauna sa preveniti emotiile negative si este absolut normal sa aveti zile bune si zile rele. Fiti bland si intelegator cu voi si veti observa ca orice stres pe care il simtiti legat de anxietate se va ameliora.
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/thalassophobia
https://www.healthline.com/health/anxiety/fear-of-the-ocean
https://www.verywellmind.com/thalassophobia-fear-of-the-ocean-4692301
https://www.verywellhealth.com/thalassophobia-5093770