Tensiunea arteriala: Care este valoarea normala? Catena
Ultima actualizare: 23 iunie 2021
Tensiunea arteriala este esentiala, deoarece aceasta “impinge” sangele in corp, sange care furnizeaza toti nutrientii de care organismul nostru are nevoie.
Tensiunea arteriala reprezinta presiunea pe care sangele o exercita asupra peretilor vaselor de sange.
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza sistemul, sa ne imaginam un furtun lasat cateva zile la soare, deci complet uscat. Daca legam un capat la o pompa si invartim robinetul, apa va intra in furtun, presiunea va creste in interior si peretii lui se vor dilata. Cum insa celalalt capat este liber, cu cat invartim robinetul mai mult si marim presiunea la un capat, cu atat apa iese mai cu forta prin partea cealalta, impiedicand, astfel, umflarea la maxim, craparea si chiar explozia peretilor furtunului.
Ei bine, sistemul circulator din corpul nostru este unul inchis. Daca presiunea din interiorul vaselor sangvine creste, sangele nu are pe unde sa iasa, prin urmare unicul lucru pe care organismul il poate face este sa dilate peretii vaselor sangvine, pentru a face fata presiunii crescute. Teoretic, vasele sangvine sunt autoreglabile, adica se dilata sau se contracta in functie de volumul de sange, incercand sa mentina presiunea arteriala constanta. Evident, exista o limita; daca volumul de sange este prea mic sau prea mare, vasele nu vor mai putea mentine presiunea la nivel normal. Atunci vorbim de hipotensiune si de hipertensiune.
Cum se masoara tensiunea arteriala?
Interpretarea valorilor tensiunii arteriale
Presiunea sangvina se imparte in doua componente: sistolica si diastolica. Presiunea sistolica are valori normale cuprinse intre 100 si 130 milimetri coloana de mercur (Hg), iar cea diastolica are valori normale sub 85 de milimetri coloana de mercur.
Iata cum se imparte nivelul presiunii arteriale:
- PRESIUNE ARTERIALA NORMALA: presiune sistolica mai mica de 120 mmHg si presiune diastolica mai mica de 80 mmHg;
- PRE-HIPERTENSIUNE: presiune sistolica intre 120 si 139 mmHg sau presiune diastolica intre 80 si 89 mmHg;
- HIPERTENSIUNE STADIUL 1: presiune sistolica intre 140 si 159 mmHg sau presiune diastolica intre 90 si 99 mmHg;
- HIPERTENSIUNE STADIUL 2: presiune sistolica mai mare de 160 mmHg sau presiune diastolica mai mare de 100 mmHg;
- CRIZA HIPERTENSIVA: presiune sistolica mai mare de 180 mmHg sau presiune diastolica mai mare de 110 mmHg.