Timp quick (timp de protrombina) crescut – care sunt cauzele

Timp quick (timp de protrombina) crescut – care sunt cauzele Timp quick (timp de protrombina) crescut – care sunt cauzele

Ultima actualizare: 26 iulie 2023

Testul pentru timp de protrombina sau timp quick este recomandat pentru a evalua modul in care functioneaza factorii de coagulare. Avand in vedere ca protrombina este o proteina produsa de ficat, acest test este foarte important pentru a determina potentialele probleme hepatice. De asemenea, testul pentru timp quick este recomandat in situatiile in care sangerati cu usurinta sau vi se formeaza cheaguri in situatiile in care nu ar trebui sa apara astfel de probleme. Intrucat testul pentru timp de protrombina evalueaza rapiditatea cu care sangele se coaguleaza, acesta va va ajuta sa determinati potentialele probleme de coagulare si tipul de tratament pe care il puteti lua. Din acest articol veti intelege ce este testul de timp quick sau timp de protombina si care sunt cauzele care pot determina valori crescute.


Timp quick (timp de protrombina) – generalitati

Atunci cand apare o problema la unul dintre factorii de coagulare din organismul uman, aceasta poate afecta timpul de coagulare sau chiar lipsa acestui proces. In astfel de situatii, testul pentru timp quick este necesar pentru a determina care dintre factorii responsabili pentru coagularea sangelui are o problema.

Testul pentru timp de protrombina este folosit pentru a diagnostica anumite boli transmise pe cale ereditara sau alte probleme ce pot afecta coagularea sangelui. Acestea includ:

  • deficit de vitamina K;
  • deficienta in factorii de coagulare I, II, V, VII sau X;
  • afectiuni hepatice;
  • hemofilie;
  • probleme ale maduvei spinarii;
  • boala Von Willebrand;
  • probleme ale sistemului imunitar;
  • anumite tipuri de cancer, inclusiv leucemie.

Testul pentru timp quick este recomandat cand apar simptome ce pot indica probleme de coagulare, cum ar fi:

  • perioade menstruale anormale in cazul femeilor;
  • aparitia frecventa a sangerarilor din nas;
  • sangerare cu usurinta;
  • aparitia rapida a vanatailor in urma unei lovituri;
  • sangerare abundenta;
  • sange in scaun.

De asemenea, testul pentru timp de protrombina este recomandat si atunci cand folositi un anticoagulant, cum ar fi warfarina. In baza rezultatelor obtinute in urma testului pentru timp quick, medicul va putea ajusta dozele prescrise, astfel incat sa ramaneti in parametri de siguranta. In plus, este posibil ca acest test sa fie necesar si inainte de o interventie chirurgicala. Astfel, medicul se va asigura ca nu veti avea probleme de coagulare si ca nu vor exista hemoragii dupa interventia chirurgicala.

Timp quick crescut – care sunt cauzele

Rezultatele testelor pentru timp quick pot varia in functie de varsta, sex, istoricul personal, dar si in functie de alti factori. De asemenea, intervalele de referinta pot fi diferite de la un laborator la altul. Valorile de referinta in baza caruia medicul poate lua decizii pentru testul de timp quick sau timp de protrombina sunt disponibile in trei forme diferite:

  • INR;
  • secunde;
  • procente pentru a determina activitatea protrombinica.

Atunci cand testul pentru timp quick este evaluat in secunde, valorile normale de referinte sunt cuprinse intre 10 si 13 secunde. In cazul in care rezultatele testului pentru timp de protrombina este evaluata in procente, atunci valorile normale sunt cuprinse intre 75 si 110%. Pe de alta parte, valoarea INR-ului este considerata normala atunci cand atinge valoarea 1.1.

Aparitia valorilor crescute in rezultatele testului pentru timp quick poate reprezenta indicii pentru boli hepatice, deficit de vitamina K sau probleme privind administrarea medicamentelor anticoagulante. Este important sa specificati medicului specialist eventualele sangerari, probleme de coagulare sau medicamente pe care le luati, pentru a putea stabili un diagnostic corect.

Cauza pentru timp quick crescut – deficit vitamina K

Vitamina K joaca un rol important in coagularea sangelui. Aceasta ajuta organismul in procesul de coagulare si previne aparitia sangerarilor la nivel extern sau intern. Corpul uman are nevoie de vitamina K pentru a produce proteinele necesare in procesul de coagulare. Daca aveti deficit de vitamina K, acest lucru inseamna ca in organism nu exista suficiente proteine care sa ajute in procesul de coagulare. Astfel, acest deficit determina cresterea valorilor din testul pentru timp quick.

Simptomele care pot indica faptul ca exista un deficit de vitamina K sunt urmatoarele:

  • aparitia cu usurinta a vanatailor;
  • aparitia a mici cheaguri de sange sub unghii;
  • sangerarii in membranele mucoase care aliniaza zonele din interiorul corpului;
  • scaunul are o culoare foarte inchisa si contine mici cheaguri de sange.

Deficitul de vitamina K este intalnit si in cazul copiilor. Simptomele care pot fi observate in acest caz sunt urmatoarele:

  • sangerari in zona ombilicului dupa ce acesta a fost taiat;
  • sangerari din nas, ale tractului gastrointestinal sau ale pielii;
  • sangerari la nivelul penisului daca bebelusul a fost circumcis;
  • sangerari neasteptate la nivel cerebral.

Cauza pentru timp quick crescut – boli hepatice

Atunci cand rezultatele pentru testul de timp quick arata valori peste limitele normale, spre exemplu 17 secunde, indica faptul ca sangelui ii trebuie mai mult timp decat ar fi normal pentru a se coagula. Acest lucru se intampla de obicei deoarece ficatul nu primeste cantitatea necesara de proteine responsabile pentru coagularea sangelui. Astfel, procesul de coagulare a sangelui necesita mai mult timp pentru a se finaliza. In acest caz, rezultatul crescut pentru testul de timp de protrombina arata ca exista risc ridicat de sangerare la nivelul cailor superioare ale tractului gastrointestinal, cum ar fi esofagul sau stomacul.

Cauza pentru timp quick crescut – hemofilie

Hemofilia apare de cele mai multe ori daca pacientul a avut unul sau mai multi membri din familie diagnosticati cu aceasta afectiune. Testarea pentru aceasta conditie are loc pentru bebelusii baieti, chiar imediat dupa nastere, prin prelevarea unei mostre de sange din cordonul ombilical.

Medicul va evalua pacientii care au simptome specifice hemofiliei, cum ar fi aparitia vanatailor in urma unor incidente minore sau a hemoragiilor care nu se opresc cu usurinta. Testul pentru timp quick este una dintre analizele care sunt recomandate de medic pentru a diagnostica in mod corect hemofilia. Cu ajutorul acestui test este masurata abilitatea de coagulare a factorilor I, II, V, VII si X. Daca valorile acestui test sunt ridicate, atunci inseamna ca sangele are nevoie de mai mult timp decat ar fi normal pentru a se coagula.

In concluzie, testul pentru timp quick este o analiza importanta care va poate ajuta sa depistati afectiuni serioase, cum ar fi cele hepatice sau legate de timpii de coagulare. De asemenea, acest test este important si pentru depistarea afectiunilor legate de coagularea sangelui la copii. In baza rezultatelor obtinute, medicul poate prescrie tratamentul adecvat si puteti preveni agravarea afectiunilor.

Sursa:

https://www.healthline.com/health/vitamin-k-deficiency#symptoms

https://www.hepatitis.va.gov/hcv/patient/diagnosis/labtests-prothrombin-time.asp#:~:text=When%20the%20PT%20is%20high,serious%20liver%20damage%20or%20cirrhosis.

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17691-prothrombin-time-pt-test

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/prothrombin-time/about/pac-20384661

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prothrombin-time-test

https://www.testing.com/tests/prothrombin-time-and-international-normalized-ratio-ptinr/#:~:text=A%20prolonged%20PT%20means%20that,what%20condition%20may%20be%20present.

https://healthmatters.io/understand-blood-test-results/prothrombin-time-pt