Informatii despre INR

Informatii despre INR Informatii despre INR

Ultima actualizare: 11 mai 2023

INR-test

INR este un test de laborator folosit pentru a monitoriza eficacitatea anticoagulantelor orale, care sunt adesea prescrise pacientilor cu afectiuni cardiace. Practic, INR masoara cat de rapid se coaguleaza sangele si este utilizat pentru a evalua nivelul de anticoagulare in organism.

In ceea ce priveste interpretarea rezultatelor INR si ajustarea dozei de anticoagulant, acestea se fac de obicei in stransa colaborare cu medicul curant al pacientului, pentru a asigura un tratament adecvat si sigur. Asadar, daca aveti nevoie de acest test, este esential sa intelegeti ce reprezinta si sa consultati medicul specialist in vederea luarii celor mai bune decizii.


INR  – generalitati

INR-ul este utilizat pentru a standardiza rezultatele testului de protrombina, care masoara timpul necesar pentru ca sangele sa coaguleze intr-o eprubeta de laborator. Testul compara timpul de coagulare a sangelui cu un timp de referinta normal si se exprima ca un raport intre timpul de coagulare al pacientului si timpul de coagulare normalizat.

INR-ul este utilizat in special pentru a monitoriza tratamentul cu warfarina, deoarece acest medicament afecteaza capacitatea de coagulare a sangelui prin inhibarea unei proteine numite factorul de coagulare II, protrombina, dar si a altor factori de coagulare. Prin monitorizarea INR-ului, medicul poate ajusta doza de warfarina pentru a mentine un nivel terapeutic adecvat de anticoagulare si a preveni riscul de formare a cheagurilor de sange.

Este important de mentionat ca INR-ul si timpul de protrombina nu sunt teste de screening pentru evaluarea riscului de cheaguri de sange sau sangerari si nu sunt utilizate pentru diagnosticarea bolilor. Acestea sunt teste de monitorizare a tratamentului anticoagulant si trebuie interpretate de catre un medic in contextul clinic al pacientului, impreuna cu alte investigatii si informatii relevante.

Ce masoara INR-ul?

INR este o valoare folosita in medicina pentru a evalua eficacitatea anticoagulantelor orale in prevenirea formarii cheagurilor de sange. Aceasta este o masura standardizata a timpului de coagulare a sangelui pacientului, comparat cu un esantion normal de sange.

Masurarea INR-ului se face prin analiza unei probe de sange, iar rezultatul obtinut este interpretat de catre medicul curant pentru a decide ajustarile necesare dozei de medicamente anticoagulante. Este important sa respectati instructiunile medicului cu privire la monitorizarea si ajustarea terapiei anticoagulante, deoarece administrarea necorespunzatoare a acestor medicamente poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

INR – cand se recomanda?

In mod general, INR-ul se recomanda sa fie efectuat in urmatoarele situatii:

 • Daca urmati tratament cu medicamente anticoagulante.
 • Inainte de anumite proceduri medicale care pot implica sangerari.
 • Daca aveti simptome de coagulare anormala sau sangerare inexplicabila.
 • Daca aveti afectiuni cu risc crescut de formare a cheagurilor de sange.
 • In cazul deficitului de vitamina K, cu scopul diagnosticarii.
 • In vederea monitorizarii functiei de sinteza proteica hepatica.

 

Valori normale ale INR

Valorile normale ale INR pot varia in functie de motivul pentru care se utilizeaza anticoagulantele orale si de ghidurile locale, dar in general, INR considerat cu valori normale pentru o persoana sanatoasa care nu ia anticoagulante orale este de aproximativ 1.

Cu toate acestea, este important de mentionat ca persoanele care iau anticoagulante orale pot avea diferite valori normale tinta ale INR-ului in functie de motivul pentru care iau medicamentul. De exemplu, pentru prevenirea tromboembolismului venos, INR-ul tinta poate varia intre 2 si 3, in timp ce pentru unele conditii cum ar fi fibrilatia atriala, INR-ul tinta poate fi mai mare, intre 2.5 si 3.5. Aceste valori normale tinta sunt stabilite de medic si pot varia in functie de situatia clinica specifica a pacientului.

INR

Valori INR – interpretare

INR este raportul timpului de protrombina al pacientului la timpul de protrombina normalizat, adica timpul de coagulare a sangelui pacientului divizat la timpul de coagulare normalizat. Interpretarea valorilor normale si anormale INR se face in functie de indicatiile medicale specifice ale pacientului, dar in general, urmatoarele valori INR pot fi considerate orientative:

1: INR cu valori normale sau subterapeutic - poate indica faptul ca pacientul nu primeste suficient anticoagulant si prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange.

2 - 3: Intervalul terapeutic recomandat pentru majoritatea indicatiilor de anticoagulare, cum ar fi prevenirea formarii cheagurilor de sange in caz de fibrilatie atriala, tromboze venoase profunde sau embolii pulmonare.

3 - 4: Interval terapeutic crescut, utilizat in anumite cazuri speciale, cum ar fi protezarea valvulara mecanica.

Valori mai mari de 4: INR supra-terapeutic - poate indica faptul ca pacientul primeste prea mult anticoagulant si prezinta un risc crescut de sangerare.

Valori sub 1: INR subterapeutic - poate indica faptul ca pacientul nu mai primeste anticoagulant sau nu primeste suficient anticoagulant si prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange.

Interpretarea valorilor INR trebuie sa fie realizata de catre medicul curant al pacientului, in functie de indicatiile clinice specifice acestuia, precum si de alti factori de risc si conditii medicale ale pacientului. Doar in acest fel se va putea sti daca este vorba despre valori normale sau nu.

Informatii INR mic

Un INR mic, adica un rezultat scazut al testului, indica faptul ca sangele pacientului se coaguleaza mai rapid decat de obicei. Printre cauzele unui INR mic se numara:

 • Supradozaj de anticoagulante, daca pacientul ia medicamente anticoagulante in doze prea mari, acest lucru poate duce la un INR mic.
 • Anumite medicamente, inclusiv antibioticele si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot interactiona cu medicamentele anticoagulante si pot genera un INR mic.
 • Unele tulburari genetice sau dobandite de coagulare a sangelui pot avea drept consecinta un INR mic.
 • Anumite afectiuni, cum ar fi disfunctia hepatica sau deficitul de vitamina K pot afecta coagularea sangelui si pot duce la un INR mic.

 

 Informatii INR mare

Un INR mare indica faptul ca sangele dumneavoastra se coaguleaza mai incet decat normal. Exista mai multe cauze posibile pentru un INR mare:

 • Anumite medicamente, inclusiv medicamentele eliberate pe baza de reteta, medicamentele pe baza de plante sau suplimentele alimentare pot interactiona cu anticoagulantele si pot duce la un INR mare.
 • Consumul de alimente bogate in vitamina K, cum ar fi spanacul, varza sau broccoli, poate afecta capacitatea anticoagulantelor de a functiona corect si pot avea drept consecinta un INR mare.
 • Anumite afectiuni, cum este insuficienta hepatica sau renala, afectiunile cardiovasculare, inflamatiile sau infectiile, pot influenta valorile normale ale INR-ului.
 • Modificari fiziologice: factori fizici, cum ar fi deshidratarea sau diareea severa pot duce la un INR mare.

 

In concluzie, INR reprezinta un instrument valoros in gestionarea pacientilor care necesita anticoagulare si joaca un rol crucial in asigurarea unui tratament eficient si sigur cu anticoagulante orale.

 

Surse:

https://medlineplus.gov/lab-tests/prothrombin-time-test-and-inr-ptinr/

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17691-prothrombin-time-pt-test