Tipuri de celulita si factori care influenteaza aparitia ei

Tipuri de celulita si factori care influenteaza aparitia ei Tipuri de celulita si factori care influenteaza aparitia ei

Ultima actualizare: 10 septembrie 2021

 

celulita

Aparitia celulitei este o sursa de frustrare pentru foarte multe femei. Probabli case intreaba de ce se ajunge la aceasta problema, in special daca au tinut diete de slabit sanatoase si daca au facut sport. Este bine de mentionat faptul ca celulita este influentata de hormonii feminini si din punct de vedere genetic, nefiind neaparat caracteristica persoanelor supraponderale. De asemenea trebuie spus ca, desi in cazuri mai rare, celulita poate sa apara si la barbati. Este vorba despre o problema dermatologica, dar si estetica, cu care se confrunta cele mai multe dintre femeile care au depasit varsta de 20 de ani – conform studiilor de specialitate, aproximativ 85 % dintre ele.

De regula, pielea incepe sa capete acel aspect asemanator cu coaja de portocala dupa implinirea varstei de 25 de ani. Din cauza schimbarilor care au aparut in ultimele decenii din punct de vedere al alimentatiei, celulita a inceput sa fie o problema chiar si pentru adolescenti care, in cele mai multe dintre situatii, au si probleme cu greutatea corporala. Celulita este prezenta in special in zonele cu mai mult tesut adipos si unde apare mai adesea retentia de apa, si anume in zona feselor si a coapselor, in zona abdominala, dar si pe gambe sau pe brate in unele cazuri.


Ce este celulita?

Celulita mai este cunoscuta si sub denumirea de adipoza edematoasa si presupune depunerea de grasime la nivel subcutanat. Pentru ca organismul femeii sa fie pregatit pentru sustinerea unei sarcini, odata cu sfarsitul perioadei de pubertate, estrogenul (hormon feminin) incepe sa stimuleze organismul in a depozita mai multa grasime. Este vorba despre un proces fiziologic natural, insa nu este singurul factor care favorizeaza aparitia celulitei. Cauzele care pot genera aceasta problema sunt multiple, de la o imbracaminte prea stramta care impiedica buna circulatie a sangelui pana la purtarea de tocuri prea inalte. De asemenea, poate sa fie vorba si despre expunerea la soare pentru prea mult timp, despre bai fierbinti prea dese, despre sedinte prea dese de bronzare artificiala sau pur si simplu despre o viata sedentara. Celulita poate sa apara si din cauza varicelor sau a epilarii cu ceara calda – din cauza faptului ca dilata venele.

Pentru a contracara imperfectiunile generate de celulita, farmacistii Catena recomanda RILASTIL LIPOFUSION. Acest produs cu absorbtie imediata produce un efect de racire prelungit si are in compozitie Sodiu ADN care ajuta la redarea elasticitatii pielii. De asemenea, acest tratament corporal cu formula imbunatatita contine un Complex de Stimulare pentru un nivel crescut de receptivitate la nivelul pielii.

Celulita – factori de risc, cauze

Modificarile hormonale care apar pe fondul unei perioade stresante pot sa contribuie la formarea de celulita prin cresterea glicemiei, acumulare de grasimi si retentie de apa. Un alt factor care poate sa favorizeze aparitia celulitei il constituie profilul genetic. La femei, cromozomul X este motivul repartitiei ginoide a grasimii (la nivelul soldurilor, al feselor si al coapselor). In cazul barbatilor, cromozomul Y genereaza repartitie androida - cu mai multa masa musculara si depozite de grasime. De asemenea, exista deosebiri inclusiv din punct de vedere al anatomiei pielii intre barbati si femei, deosebiri care explica de ce este in general o problema a femeilor. Lobii de grasime sunt mai mari la femei, structura tesutului adipos fiind si ea diferita.

Atunci cand apar schimbari bruste de greutate (inclusiv la femeile insarcinate) sau dupa pierderea de elastina si colagen din perioada adolescentei, pe piele apar niste semne atrofice care poarta denumirea de vergeturi. Pentru a preveni si pentru a lupta cu vergeturile, farmacistii Catena recomanda RILASTIL STRETCH MARKS. Aceasta crema antivergeturi ajuta la hidratarea si elasticizarea pielii, avand in compozitie aminoacizi esentiali, complex de vitamine si ulei de tarate de orez.

Tipuri de celulita (stadii de evolutie)

Din punct de vedere al stadiului de evolutie, sunt patru tipuri de celulita. Celulita edematoasa apare in stadiul 1, cand creste permeabilitatea capilarelor arteriolare si se instaleaza edem neinflamator. Stadiul al doilea este reprezentat de celulita apoasa si presupune acumulare in exces de tesut adipos, precum si aparitia unor micronoduli care devin din ce in ce mai vizibili in timp. Celulita fibroasa cu micronoduli apare in stadiul al treilea, cand are loc o rigidizare a colagenului din jurul micronodulilor care s-au format. Din stadiul acesta tesutul devine rigid, circulatia este insuficienta, iar tratamentul isi atinge din ce in ce mai greu scopul. Celulita fibroasa cu macronoduli reprezinta al patrulea stadiu si presupune acumularea de tesut adipos la nivelul micronodulilor, care devin astfel macronoduli. In afara de simptomele comune cu celelalte stadii, in al patrulea stadiu de celulita pot incepe sa apara si durerile din cauza faptului ca macronodulii incep sa comprime filetele nervoase.

Daca pielea dumneavoastra devine mai putin elastica, mai sensibila, si daca apar cicatrici cutanate, farmacistii Catena va recomanda sa folositi uleiul de ingrijire RILASTIL ELASTICIZING. Atunci cand pielea isi pierde din elasticitate, procesele de imbatranire si de lasare a acesteia sunt accelerate iar sensibilitatea creste. Acest produs protejeaza si ingrijeste pielea datorita uleiurilor vegetale si vitaminelor pe care le contine, fiind ideal si pentru pielea bebelusilor si a copiilor.

Metode de tratament pentru celulita

In general, rezultatele metodelor de tratament pentru celulita ajung sa se vada in timp. Este important ca persoanele care isi doresc sa urmeze un astfel de tratament sa foloseasca un plan personalizat, in functie de tipul pielii, de varsta si de istoricul medical al persoanei respective. Se poate efectua masaj anticelulitic folosind anumite tehnici specifice, se pot efectua tratamente corporale si poate fi urmat un regim alimentar care sa ajute la rezolvarea problemei. De asemenea, se pot administra suplimente pentru accelerarea metabolismului sau anumite medicamente. Adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos este esentiala pentru imbunatatirea circulatiei.

Pentru a ajuta organismul sa elimine excesul de apa si pentru a va sprijini in lupta cu kilogramele in plus, farmacistii Catena recomanda Naturalis AquaSlim. Acest produs contine o combinatie de crom, zinc si noua extracte din plante, ideala pentru detoxifiere. Desigur, acest supliment alimentar nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata si variata, fiind destinat exclusiv adultilor.

Tratamentul cosmetologic al celulitei

Acesti tip de tratament isi propune sa reduca edemul neinflamator si presupune stimularea drenajului limfatic si venos. De asemenea, ajuta la reducerea depozitelor lipidice , la blocarea rigidizarii fibrelor de colagen si la refacerea dermului. Terapia topica este parte a tratamentului cosmetologic si presupune stimularea microcirculatiei cutanate. O alta alternativa o constituie terapia decongestiva fizica.

Tratamentul chirurgical al celulitei

Tratamentul chirurgical pentru celulita presupune lipoaspiratie, o procedura comoda si rapida, insa si cu dezavantaje. De exemplu, perioada de refacere de dupa interventia chirurgicala poate sa fie destul de lunga, iar costurile unei astfel de interventii pot sa fie destul de ridicate. De asemenea, posibilitatea de recidiva este destul de mare in cazul tratamentului chirurgical al celulitei.

Alimentatia, ca metoda de tratament pentru celulita

Atunci cand alimentatia este bogata in zaharuri, carbohidrati si grasimi, tesuturile sunt afectate negativ. De asemenea, felul si momentul in care ne hranim pot sa influenteze aparitia celulitei. Alimentatia corecta pentru persoanele cu celulita sau pentru cele care vor sa previna aparitia acesteia, trebuie sa excluda produsele de tip fast – food si carnea grasa. Trebuie ca aportul de alcool, cafea, tutun sau sucuri carbo – gazoase sa fie redus la minim, in timp ce trebuie crescut aportul de fibre, de fructe si legume proaspete. De asemenea, trebuie sa consumati doi litri de apa in fiecare zi si sa va hidratati inclusiv cu ceaiuri si supe. 

Farmacistul Catena va recomanda: