Tiroida Hashimoto – simptomatologie si regim alimentar

Tiroida Hashimoto – simptomatologie si regim alimentar Tiroida Hashimoto – simptomatologie si regim alimentar

Ultima actualizare: 26 iulie 2021

tiroida-Hashimoto

Tiroida Hashimoto sau tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna (se mai numeste si tiroidita autoimuna sau tiroidita limfocitara cronica), fiind si principala cauza a hipotiroidismului. In tiroida Hashimoto, sistemul imunitar produce anticorpi care ataca in mod eronat glanda tiroida, aspect ce conduce la umflarea si inflamarea tiroidei; astfel, tiroida nu va mai functiona corect, nu va mai produce cantitatea suficienta de hormoni si se va instala hipotiroidismul.

Glanda tiroida are forma de fluture, este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, iar rolul sau este de a produce hormoni tiroidieni, care sunt eliberati in fluxul sangvin si care ajung, apoi, in toate tesuturile. Hormonii tiroidieni controleaza modalitatea in care organismul uman utilizeaza energia, contribuie la reglarea pulsului si a batailor inimii, a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol. Tiroida Hashimoto progreseaza foarte incet, iar deocamdata specialistii nu stiu exact de ce anticorpii produsi de sistemul imunitar ataca glanda tiroida. Afectiunea este mai des intalnita in cazul femeilor, iar simptomele apar undeva intre 30 si 50 de ani, desi pot aparea chiar si mai devreme. Tiroida Hashimoto nu poate fi vindecata, insa tratamentul mentine simptomele sub control si regleaza nivelul hormonilor.


Ce este tiroida Hashimoto?

Glanda pituitara sau hipofiza, situata la baza creierului, este cea care influenteaza activitatea tiroidei. Cand hipofiza detecteaza un nivel scazut al hormonilor tiroidieni, elibereaza TSH (hormonul de stimulare tirodidiana).

Tiroida Hashimoto este principala cauza a hipotiroidismului. Hakaru Hashimoto (1881 – 1934) a fost un medic de origine japoneza, cel care a descris pentru prima data boala care astazi ii poarta numele. Acesta a publicat in anul 1912 o lucrare cu privire la afectiunea autoimuna, iar mai tarziu, boala a fost descrisa si recunoscuta ca fiind independenta.

Farmacistii Catena recomanda Procor T, un supliment alimentar ce sustine functia tiroidiana, contribuind astfel la buna functionare a glandei tiroide. Contine mioinozitol (factor important la nivel celular), zinc, cupru si seleniu. Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si ajuta la o mai buna sinteza a proteinelor.

Tiroidita autoimuna este cauzata de anticorpii produsi de sistemul imunitar, care ataca glanda tiroida, astfel incat aceasta nu va mai produce cantitatea necesara de hormoni, si astfel nu va mai functiona corect, afectand celulele si organele. Tiroida Hashimoto reprezinta o forma de inflamare a tiroidei pe termen lung, iar boala nu poate fi vindecata, scopul tratamentului fiind acela de a reduce simptomele si de suplini cantitatea de hormoni tiroidieni care nu mai ajunge in fluxul sangvin.

Din cauza inflamatiei care se produce, la nivelul tiroidei pot aparea nodulii sau acel aspect de gusa nodulara.

Cauza exacta nu este cunoscuta, insa se presupune ca aparitia tiroiditei Hashimoto este legata de un cumul de factori ce tin de mediul inconjurator, dar si genetici, determinand scaderea tolerantei din punct de vedere imunologic.

Simptome in tiroida Hashimoto

In tiroida Hashimoto, simptomele nu se instaleaza de la inceput, ci apar pe parcurs. Simptomele pe care le experimenteaza un pacient cu tiroida Hashimoto pot aparea individual sau in combinatie.

Printre semnele si simptomele tiroiditei Hashimoto, amintim:

  • constipatie;
  • uscarea si paloarea pielii;
  • edem facial;
  • voce ragusita;
  • nivel crescut de colesterol (din cauza faptului ca hormonii sintetizati controleaza metabolismul);
  • depresie;
  • slabiciune musculara;
  • oboseala;
  • intoleranta la frig;
  • subtierea firelor de par;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • menstruatie neregulata;
  • probleme de fertilitate.

Pentru buna functionare a glandei tiroide, Catena recomanda Tiroid Formula. Contine patru ingrediente: l-tirozina, seleniu, vitamina E si iod. Aminoacid esential, l-tirozina este necesara pentru producerea hormonilor tiroidieni. Seleniul este prezent in mod normal in organismul uman si contribuie la functionarea corecta a glandei tiroide, iar in combinatie cu vitamina E, actioneaza ca un antioxidant puternic. Iodul este necesar pentru sintetizarea hormonilor tiroidieni.

 

Boala Hashimoto determina deteriorarea tiroidei. Multi dintre pacientii cu boala Hashimoto dezvolta hipotiroidism. Tiroida poate creste in volum, putand aparea acea umflatura in partea din fata a gatului. Tiroida marita, numita gusa, duce la aparitia unei senzatii de plin la nivelul gatului, insa, de obicei, nu este dureroasa.

Desi hipotiroidismul afecteaza mai des femeile de varsta mijlocie, oricine poate dezvolta boala, inclusiv sugarii. Exista bebelusi care se pot naste fara glanda tiroida sau cu o glanda tiroida care nu functioneaza corect, printre simptome aparand icterul (ingalbenirea pielii si a albului ochilor), atunci cand ficatul nu poate metaboliza bilirubina, limba marita din punct de vedere al volumului, dificultati de respiratie, plans ragusit, hernie ombilicala. Pe masura ce boala progreseaza, apar constipatia, tonusul muscular redus, somnolenta. Daca nu este tratat, hipotiroidismul poate duce la retard mintal.

Tiroida Hashimoto – cauze si factori de risc

Dupa cum aminteam anterior, cauza exacta in tiroida Hashimoto nu este cunoscuta. Specialistii sustin, totusi, ca exista si cativa factori de risc. In primul rand, boala este mai frecvent intalnita in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. De asemenea, riscul de aparitie a bolii creste daca istoricul familial include boli autoimune, printre care boala Graves (ochi inflamati si bulbucati), lupusul, sindromul Sjögren (uscaciune la nivelul gurii si ochilor), artrita reumatoida, vitiligo, boala Addison (functionarea anormala a glandelor suprarenale).

In plus, factorii genetici, virusurile (precum virusul hepatitic C), stresul, fumatul, sarcina ar putea juca un rol important in aparitia bolii. In plus, hipotiroidismul poate fi cauzat de administrarea unor medicamente pentru tratamentul tulburarii bipolare, expunerea la substantele toxice (cum ar fi radiatia nucleara).

Diagnosticul de tiroida Hashimoto

Diagnosticul de tiroida Hashimoto se stabileste in baza istoricului medical, al examenului clinic si analizelor de sange. Pacientului ii vor fi adresate intrebari cu privire la simptomele pe care le experimenteaza, la bolile existente in familie, iar medicul va palpa zona gatului, pentru a detecta eventualele modificari de la nivelul tiroidei.

Analizele de sange care trebuie dozate:

  • nivelul hormonilor T3 (triiodotironina libera) si T4 (tiroxina libera);
  • nivelul TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiana);
  • nivelul anti-TPO (anti-tiroidperoxidaza);
  • nivelul anticorpilor anti-tiroglobulina.

Se poate recomanda si o ecografie tiroidiana, care poate evidentia eventuale modificari de la nivelul glandei tiroide. Corelarea tuturor rezultatelor obtinute in urma investigatiilor recomandate va oferi informatii cu privirea la prezenta bolii.

Glanda tiroida are un rol important in buna functionare a intregului organism. Tocmai de aceea, farmacistii Catena recomanda Thyrohelp, suplimentul alimentar care contine l-tirozina, extract de turmeric, zinc, seleniu si vitamina D. Impreuna, acestea sustin sanatatea glandei tiroide si ajuta la controlul metabolismului.

Tratament pentru tiroida Hashimoto

Pacientii cu tiroida Hashimoto nu au neparat nevoie de tratament, insa medicul este cel care va stabili daca se recomanda sau nu medicatia. Daca tiroida nu produce cantitatea normala de hormoni, se va prescrie levotiroxina, forma sintetica a hormonului tiroidian tiroxina, pentru a suplini deficitul hormonal. Administrarea regulata, sub observatie de specialitate, va contribui la disparitia simptomelor, regland nivelul hormonal, insa va fi nevoie de testarea frecventa a acestuia. In functie de rezultate, se pot ajuta dozele, insa, de obicei, pacientii urmeaza acest tratament tot restul vietii.

O importanta deosebita trebuie acordata si celorlalte tratamente administrate, care pot interfera cu absorbtia levotiroxinei, cum ar fi cel cu inhibitorii pompei de protoni (pentru boala de reflux gastroesofagian), cu suplimente pe baza de calciu, unele medicamente pentru colesterolemie. In tiroida Hashimoto, nu este nevoie de interventie chirurgicala, deoarece boala poate fi gestionata cu succes, cu ajutorul tratamentului.

Complicatii in tiroida Hashimoto

Daca nu este monitorizata si tinuta sub control, tiroida Hashimoto poate duce la aparitia complicatiilor, iar unele dintre acestea pot fi severe. De exemplu, pot aparea probleme la nivel cardiac, anemie, lesin, un nivel crescut de colesterol, depresie, libido scazut. In cazuri rare, poate aparea mixedemul, adica insuficienta tiroidiana din cauza hipotiroidismului avansat, mai des intalnit in cazul femeilor. Poate pune viata in pericol deoarece poate duce la infarct, coma, respectiv deces.

Femeile insarcinate trebuie sa acorde o importanta deosebita monitorizarii TSH-ului. In cazul in care nivelul acestui hormon nu este in parametri, specialistul va recomanda tratamentul cu un hormon tiroidian sintetic. Hipotiroidismul netratat in sarcina poate creste riscul de avort spontan si de nastere prematura. De asemenea, poate provoca o crestere a tensiunii arteriale la sfarsitul sarcinii (preeclampsie). In plus, hipotiroidismul netratat poate afecta, de asemenea, cresterea si dezvoltarea bebelusului, cu aparitia defectelor congenitale la nivelul inimii, creierului, rinichilor. Hipotiroidismul in sarcina este frecvent intalnit, insa, uneori, simptome precum lipsa de energie, oboseala sunt trecute cu vederea si considerate a fi normale pentru aceasta perioada din viata unei femei insarcinate.

Tiroida Hashimoto – regim alimentar

Tiroida Hashimoto este o boala autoimuna, in care tesutul tiroidian este distrus treptat din cauza limfocitelor. Aceasta secreta hormoni care stau la baza functionarii corecte a majoritatii organelor. Principalii hormoni secretati de tiroida sunt tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Dieta si stilul de viata sunt importante in managementul tiroidei Hashimoto, respectiv a hipotiroidiei, impreuna cu tratamentul recomandat de specialist, atunci cand este cazul.

Expertii sugereaza ca inflamatia reprezinta un factor de risc in ceea priveste simptomele din tiroida Hashimoto – stim deja ca inflamatia este deseori legata de dieta. In plus, persoanele cu tiroida Hashimoto au un risc mai mare de a suferi de diabet, pot avea un nivel crescut de colesterol etc.

Dieta fara gluten

Spre deosebire de populatia generala, persoanele cu tiroida Hashimoto au un risc mai mare de boala celiaca, tocmai de aceea se recomanda screeningul. Se pare ca dietele fara gluten aduc beneficii in tiroida Hashimoto. Intr-un studiu pilot, publicat in jurnalul medical PubMed, 34 de femei cu tiroida Hashimoto au fost urmarite timp de 6 luni, si s-a observat ca dieta din care a fost exclus glutenul a contribuit la reducerea nivelului anticorpilor trioidieni, imbunatatind functionarea tiroidei si a nivelului de vitamina D.

Dieta in bolile autoimune

Acest tip de dieta este recomandata in cazul pacientilor cu boli autoimune, si se refera la excluderea unor alimente precum cerealele, lactatele, zaharul, cafeaua, ouale, alcoolul,  aditivii alimentari. Tot intr-un studiu publicat in PubMed, care a urmarit, timp de 10 saptamani, dieta a 16 femei cu tiroida Hashimoto, s-a demonstrat ca datorita acestui tip de dieta, simptomele bolii s-au diminuat, iar nivelul proteinei C reactive (marker inflamator) a scazut.

De asemenea, pacientii cu Hashimoto prezinta adesea si intoleranta la lactoza, caz in care se recomanda renuntarea la alimentele care o contin.

Alimente recomandate

Dupa cum mentionam anterior, exista alimente cu efect antiinflamator, precum unele fructe, legume, carnea de peste.

  • Fructe: fructe de padure, mere, pere, piersici, banane, citrice.
  • Legume care nu contin amidon: zucchini, rosii, sparanghel, morcovi, ardei, broccoli, ciuperci.
  • Legume care contin amidon: cartofi dulci, cartofi normali, mazare.
  • Alimente care contin grasimi sanatoase: avocado, ulei de avocado, ulei de cocos, fulgi de cocos fara zahar.
  • Proteine animale: carne de somon, oua, carne de cod, carne de curcan, carne de pui.
  • Cereale fara gluten: orez brun, ovaz, quinoa, paste din orez brun.
  • Seminte, nuci: caju, migdale, nuci de macadamia, seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac.
  • Alimente care inlocuiesc lactatele: lapte de cocos, iaurt de cocos, lapte de migdale, lapte de caju.
  • Ierburi si condimente: turmeric, busuioc, rozmarin, boia, sofran, piper negru, suc de lamaie, otet de mere.
  • Bauturi: apa plata, apa carbogazoasa, ceai neindulcit.

Alimente de evitat

Se recomanda evitarea alimentelor de tip fast-food si a prajelilor, precum cartofii prajiti, hotdogul, carnea de pui prajita, pastele, painea alba, covrigii, produsele de patiserie, carnea procesata, semipreparatele, carnatii, slanina, produsele care contin gluten, bauturile energizante, dulciurile care contin zaharuri.

Suplimente alimentare in tiroida Hashimoto

Unele suplimente alimentare, care contin vitaminele si mineralele de mai jos, ar putea avea un efect benefic in reducerea simptomelor din tiroidita Hashimoto, precum si asupra nivelului anticorpilor tiroidieni.

  • Zinc – esential in buna functionare a tiroidei.
  • Seleniu – contribuie la reducerea simptomelor in tiroida Hashimoto.
  • Vitamina D – persoanele cu tiroida Hashimoto se pare ca prezinta un nivel mai redus de vitamina D, spre deosebire de populatia generala.
  • Complex de vitamine B.
  • Magneziu – nivelurile scazute de magneziu sunt asociate cu un risc crescut de boala Hashimoto si cu un nivel mai mare al anticorpilor tiroidieni. Corectarea deficitului de magneziu ar putea atenua simptomele la pacientii cu aceasta boala.
  • Fier – persoanele cu Hashimoto pot dezvolta anemie, asadar suplimentele pe baza de fier pot fi de ajutor.
  • Uleiul de peste, acidul alfa-lipoic si N-acetilcisteina pot fi, de asemenea, de ajutor.

Tineti minte faptul ca suplimentarea cu doze crescute de iod, atunci cand nu exista un deficit, poate duce la efecte adverse in cazul persoanelor cu Hashimoto.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Tiroid Formula X 30 capsule

Tiroid Formula X 30 capsule

Tiroid Formula este un supliment alimentar, o combinatie…