Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu virusul Epstein Barr: cauze si tratament

Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu virusul Epstein Barr: cauze si tratament Tot ce trebuie sa stiti despre infectia cu virusul Epstein Barr: cauze si tratament

Ultima actualizare: 11 mai 2023

Epstein-Barr

Infectia cu virusul Epstein-Barr (EBV) poate cauza o varietate de simptome, cum ar fi febra, oboseala, dureri in gat si umflarea ganglionilor limfatici. EBV este un virus din familia Herpesviridae, care se transmite prin saliva si alte lichide corporale. Majoritatea oamenilor se infecteaza cu Epstein-Barr in timpul copilariei sau adolescentei si dezvolta o imunitate de lunga durata impotriva virusului. Cu toate acestea, in unele cazuri, infectia cu EBV poate duce la alte complicatii grave. Virusul Epstein-Barr (EBV) este cea mai frecventa cauza a mononucleozei infectioase sau “boala sarutului”.

Tratamentul pentru infectia cu Epstein-Barr poate fi simptomatic sau poate implica utilizarea de medicamente antivirale pentru a reduce severitatea si durata simptomelor. In general, majoritatea oamenilor se recupereaza complet fara complicatii semnificative. Cu toate acestea, este important sa cautati asistenta medicala daca experimentati simptome persistente sau severe, pentru a preveni complicatiile si pentru a ajuta la prevenirea transmiterii virusului altor persoane.

Pentru a sustine functionarea normala a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acest produs contine o combinatie de vitamina D, vitamina C si zinc, folosind o tehnologie speciala de eliberare prelungita. Datorita acestei tehnologii, organismul poate sa utilizeze mai eficient aportul de nutrienti. Este recomandata administararea unui singur comprimat in fiecare zi, in prima parte a zilei.


Virusul Epstein-Barr: generalitati

Virusul Epstein-Barr infecteaza majoritatea oamenilor la un moment dat in timpul vietii. EBV este unul dintre cei mai comuni virusi din lume si este responsabil pentru o serie de afectiuni, inclusiv mononucleoza infectioasa, limfomul Burkitt, limfomul nazofaringian, sindromul de oboseala cronica si alte afectiuni. Virusul Epstein-Barr se transmite prin intermediul contactului cu saliva unei persoane infectate.De obicei, virusul este contractat in timpul tineretii, iar simptomele pot varia de la usoare la severe.

Infectia cu Epstein-Barr poate fi diagnosticata prin teste de laborator, cum ar fi testele de sange si testele de anticorpi. De obicei, tratamentul pentru infectia cu EBV implica administrarea de analgezice si antiinflamatoare pentru a reduce febra si durerea. In cazuri rare, poate fi necesar un tratament cu medicamente antivirale sau, in cazul unor afectiuni grave, tratamentul poate implica terapie cu radiatii sau chimioterapie.

Desi infectia cu Epstein-Barr poate fi neplacuta, majoritatea persoanelor se recupereaza complet fara complicatii. Cu toate acestea, in unele cazuri, infectia poate duce la dezvoltarea unor afectiuni grave, cum ar fi limfomul sau sindromul de oboseala cronica.

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 mg + Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.

Infectia cu virusul Epstein-Barr

Infectia cu virusul Epstein-Barr poate cauza o varietate de afectiuni, inclusiv mononucleoza infectioasa (boala sarutului), sindromul de oboseala cronica, limfomul nazofaringian si limfomul Burkitt.

Mononucleoza infectioasa este una dintre cele mai comune afectiuni asociate cu infectia cu EBV si este caracterizata de simptome precum febra, durere in gat, umflarea ganglionilor limfatici si oboseala extrema. Infectia poate afecta, de asemenea, ficatul si splina si poate duce la icter.

Sindromul de oboseala cronica este o afectiune cronica care poate fi declansata de infectia cu EBV si se caracterizeaza prin oboseala extrema si durere musculara sau articulara.

Limfomul nazofaringian si limfomul Burkitt sunt afectiuni rare, dar grave, care sunt asociate cu infectia cu Epstein-Barr. Limfomul nazofaringian afecteaza celulele sistemului limfatic, iar limfomul Burkitt este un tip de cancer care afecteaza celulele sanguine.

Infectia cu Epstein-Barr poate fi diagnosticata prin teste de laborator, cum ar fi testele de sange si testele de anticorpi. Tratamentul pentru infectia cu EBV implica de obicei administrarea de analgezice si antiinflamatoare pentru a reduce simptomele. In cazurile severe, pot fi necesare medicamente antivirale sau terapie cu radiatii sau chimioterapie.

Prevenirea infectiei cu Epstein-Barr implica evitarea contactului cu saliva persoanelor infectate si mentinerea unei igiene adecvate, cum ar fi spalarea regulata a mainilor si evitarea impartirii obiectelor personale cu altii.

Pentru a reusi sa compensati rapid pierderea de minerale si de lichide in vederea restabilirii echilibrului electrolitic din organism, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Rehidrafort aroma portocale. Acesta este un supliment alimentar sub forma de saruri de rehidratare, care contine o compozitie echilibrata de ingrediente active si care ajuta in caz de deshidratare. Este un produs recomandat persoanelor care transpira excesiv, celor cu varsaturi si celor cu diaree.

Infectia cu virusul Epstein-Barr: transmitere

Virusul Epstein-Barr este transmis prin contactul cu saliva persoanelor infectate. Transmiterea poate avea loc prin:

Sarut - Infectia cu EBV este adesea numita "boala sarutului", deoarece poate fi transmisa prin sarutul cu o persoana infectata.

Contactul cu saliva - Virusul poate fi transmis prin impartirea obiectelor personale cu o persoana infectata, cum ar fi cani, tacamuri sau periute de dinti.

Contactul cu obiecte contaminate – Virusul Epstein-Barr poate supravietui in saliva uscata timp de cateva ore, deci contactul cu obiecte contaminate, cum ar fi manere de usi sau alte suprafete, poate fi, de asemenea, o cale de transmitere.

Este important sa se ia masuri de precautie adecvate pentru a preveni transmiterea virusului, cum ar fi evitarea impartirii obiectelor personale cu altii si spalarea regulata a mainilor. De asemenea, este important sa se evite sarutul sau contactul cu persoanele care prezinta simptome de infectie cu Epstein-Barr sau alte infectii respiratorii.

In situatia in care va confruntati cu deficiente severe de imunitate, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Viusid pulbere. Acesta este un supliment alimentar care contine vitamine, aminoacizi, antioxidanti si extracte vegetale, care au un puternic rol imunostimulator si anticancerigen. Este un produs util persoanelor care au ciroza hepatica, hepatita cronica, leucemie, psoriazis, TBC, cancer sau HPV.

Infectia cu virusul Epstein-Barr: semne si simptome

Infectia cu virusul Epstein-Barr  poate cauza o varietate de semne si simptome, care pot varia in functie de stadiul infectiei si de varsta persoanei infectate. In cazul adolescentilor si tinerilor adulti, infectia cu Epstein-Barr poate duce la dezvoltarea mononucleozei infectioase, cunoscuta si sub numele de "boala sarutului". Semnele si simptomele obisnuite ale mononucleozei infectioase includ:

  • Febra;
  • Oboseala extrema si epuizare;
  • Dureri in gat sau inflamatie a amigdalelor;
  • Durere de cap si dureri musculare si articulare;
  • Umflarea ganglionilor limfatici;
  • Icter (in cazurile rare).

In plus, infectia cu Epstein-Barr poate fi asociata cu alte afectiuni, cum ar fi:

  • Sindromul de oboseala cronica: o afectiune cronica care se caracterizeaza prin oboseala extrema si durere musculara sau articulara;
  • Limfomul nazofaringian: un tip de cancer care afecteaza celulele sistemului limfatic din nasofaringe;
  • Limfomul Burkitt: un tip de cancer care afecteaza celulele sanguine.

In cazul infectiei asimptomatice, nu exista semne sau simptome evidente. Cu toate acestea, infectia poate fi detectata prin teste de laborator, cum ar fi testele de sange si testele de anticorpi. Daca suspectati ca sunteti infectat cu virusul Epstein-Barr sau daca prezentati semne si simptome de infectie, este important sa consultati un medic pentru un diagnostic si tratament adecvat.

Epstein-Barr-virus

Diagnosticul infectiei cu virusul Epstein-Barr

Diagnosticul infectiei cu virusul Epstein-Barr poate fi stabilit prin mai multe modalitati, inclusiv:

Teste de sange -Testele de sange pot fi utilizate pentru a detecta prezenta anticorpilor specifici EBV. Acesti anticorpi apar in sange dupa ce corpul a fost expus la virus.

Teste de antigen - Testele de antigen pot fi utilizate pentru a detecta prezenta particulelor virale in sange.

Teste de PCR - Aceste teste pot detecta materialul genetic al virusului in sange sau alte fluide corporale.

Teste de frotiu de gat - Un frotiu de gat poate fi luat pentru a detecta prezenta celulelor infectate cu virusul Epstein-Barr.

In cazul mononucleozei infectioase, medicul poate realiza, de asemenea, un examen fizic si poate lua in considerare simptomele pacientului, precum si istoricul medical al acestuia. Diagnosticul infectiei cu EBV este important pentru a incepe un tratament adecvat si pentru a preveni transmiterea virusului altor persoane.

Infectia cu virusul Epstein-Barr: complicatii

Infectia cu virusul Epstein-Barr poate cauza unele complicatii, in special in cazul mononucleozei infectioase. Unele dintre aceste complicatii pot include:

Splenomegalie - Aceasta este o crestere a dimensiunii splinei, care poate provoca dureri abdominale si poate necesita tratament suplimentar.

Ruptura splinei - In cazuri rare, mononucleoza infectioasa poate duce la ruptura splinei, ceea ce poate fi o urgenta medicala.

Probleme hepatice - Infectia cu Epstein-Barr poate duce la inflamatia ficatului si la cresterea nivelului de enzime hepatice. Aceste probleme hepatice sunt rare, dar pot necesita tratament suplimentar.

Anemia hemolitica autoimuna - Rar, infectia cu EBV poate duce la dezvoltarea unei anemii hemolitice autoimune, in care sistemul imunitar ataca si distruge celulele sanguine sanatoase.

Complicatii neurologice - Infectia cu EBV poate cauza unele probleme neurologice, cum ar fi meningita sau encefalita.

Sindromul de oboseala cronica - Infectia cu Epstein-Barr  poate fi asociata cu dezvoltarea sindromului de oboseala cronica, o afectiune cronica care se caracterizeaza prin oboseala extrema si durere musculara sau articulara.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice complicatii posibile in cazul infectiei cu EBV si sa urmati orice instructiuni sau tratament suplimentar recomandate de medic.

Prin urmare, infectia cu virusul Epstein-Barr poate cauza o serie de simptome neplacute, fiind important sa cautati asistenta medicala daca suspectati ca sunteti infectat cu EBV pentru a obtine un diagnostic precis si pentru a primi tratamentul adecvat, pentru a preveni complicatiile si pentru a ajuta la prevenirea transmiterii virusului altor persoane.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23469-epstein-barr-virus

https://www.cdc.gov/epstein-barr/about-ebv.html

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/epstein-barr-virus

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Viusid pulbere 1plic x 4g

Viusid pulbere 1plic x 4g

Viusid pulbere de la Catalysis este un supliment alimentar…

2 la preț de 1
Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

Naturalis Vitamina C 1000 mg plus Zinc X 20 comprimate efervescente

Suplimentul alimentar Naturalis Vitamina C 1000 plus…

2 la preț de 1
Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

Naturalis Rehidrafort aroma portocale X 10 plicuri x 5 g pulbere

Naturalis Rehidrafort aroma portocale este un supliment…

3 la preț de 2
Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

Naturalis ImunoSuport ULTRA X 30 tablete

ImunoSuport Ultra contribuie la functionarea normala…