Totul despre estrogen: ce este si ce rol are

Totul despre estrogen: ce este si ce rol are Totul despre estrogen: ce este si ce rol are

Ultima actualizare: 9 mai 2023

estrogen

Estrogenul este un hormon produs in principal de ovare la femei si de glandele suprarenale si testicule la barbati. Aceasta substanta chimica joaca un rol important in dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine, precum cresterea sanilor si reglarea ciclului menstrual. Pe langa acestea, estrogenul are si alte functii importante in organismul uman, inclusiv mentinerea sanatatii oaselor si a pielii, precum si imbunatatirea starii de spirit si a functiilor cognitive. Acesta are si rol in controlul metabolismului si in mentinerea nivelului de colesterol.

Desi estrogenul este un hormon important pentru sanatatea generala, excesul sau deficitul acestuia poate duce la probleme de sanatate. Un nivel scazut de estrogen poate fi asociat cu infertilitatea, menopauza precoce si osteoporoza, in timp ce nivelul crescut de estrogen poate fi legat de cancerul de san si alte afectiuni. Prin urmare, este important sa mentineti un echilibru adecvat al nivelului de estrogen in organismul dumneavoastra pentru a va asigura sanatatea si bunastarea generala.

Pentru femeile care sunt in perioada de menopauza, farmacistii Catena recomanda Climenum. Acesta este un produs util in lupta cu bufeurile si cu starile de neliniste, avand un efect benefic si la nivelul sistemului osos si a sistemului nervos. Ajuta si la scaderea nivelului de colesterol din sange, are actiune antispastica la nivelul tractului gastrointestinal si contribuie la reducerea starii de oboseala.


Estrogen – ce este, ce rol si functii are estrogenul

Estrogenul este un hormon produs in principal de ovare la femei si in cantitati mai mici de catre glandele suprarenale si tesutul adipos. Rolul sau principal este de a regla dezvoltarea si functionarea organelor reproducatoare feminine si a caracteristicilor sexuale secundare. Estrogenul are, de asemenea, efecte importante asupra oaselor, inimii, pielii si creierului. Hormonul stimuleaza cresterea tesutului uterin, regleaza ciclul menstrual, mentine grosimea mucoasei vaginale si controleaza secretia vaginala. In plus, estrogenul poate influenta metabolismul lipidic, nivelul de colesterol si sensibilitatea / rezistenta la insulina.

In cazul barbatilor, estrogenul are rol in dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare si in functia sexuala. In timp ce nivelurile ridicate de estrogen la barbati pot cauza unele efecte nedorite, cum ar fi cresterea tesutului mamar sau scaderea fertilitatii, nivelurile adecvate de estrogen sunt importante pentru functia sexuala sanatoasa si dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi parul facial si corporal, vocea profunda si masa musculara. Estrogenul joaca, de asemenea, un rol important in mentinerea sanatatii osoase si a nivelului de colesterol in sange la barbati.

Un supliment cu vitamine pe care farmacistii Catena il recomanda femeilor in perioada de menopauza este Menovert. Este un produs care contribuie la reglarea activitatii hormonale, la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange, precum si la functionarea normala a sistemului nervos. De asemenea, Menovert sprijina functionarea normala a sistemului imunitar, mentinerea functiei normale a sistemului muscular si metabolismul energetic normal.

Tipuri de estrogen

Exista trei tipuri principale de estrogeni care sunt produse in corpul uman:

Estradiol - acesta este cel mai comun tip de estrogen si este produs in principal de ovare. Este cel mai puternic dintre estrogeni si joaca un rol cheie in reglarea ciclului menstrual si in dezvoltarea caracteristicilor sexuale feminine.

Estriol - acest tip de estrogen este produs in cantitati mari in timpul sarcinii si este considerat cel mai slab dintre estrogeni. Acesta este implicat in mentinerea sanatatii vaginale si in reducerea riscului de cancer de san.

Estron - acest tip de estrogen este produs in principal de tesutul adipos si este mai puternic decat estriol, dar mai slab decat estradiol. Este important in mentinerea sanatatii osoase si poate juca un rol in dezvoltarea cancerului de san si a altor afectiuni.

Exista si alte tipuri de estrogeni, cum ar fi estetrol si 2-hidroxiestron, care au fost studiate in cercetarile medicale, dar sunt mai putin cunoscute si mai putin studiate in comparatie cu cele trei tipuri principale mentionate mai sus.

Pentru a echilibra tulburarile premenstruale, ca de exeplu crampele, balonarea sau edemele, farmacistii Catena va recomanda sa folositi NorMens. Acesta este un supliment alimentar cu efecte benefice asupra sistemului hormonal feminin, care contribuie la ameliorarea infertilitatii feminine pe fondul insuficientei luteale. De asemenea, favorizeaza reglarea ciclului menstrual, creste vitalitatea, energia si rezistenta organismului.

Estrogen – valori de referinta

Nivelul normal de estrogen poate varia in functie de sex, varsta si stadiul ciclului menstrual. In general, valorile de referinta pentru nivelul de estrogen sunt:

La femei:

● Inainte de pubertate: mai putin de 10 picograme pe mililitru (pg/mL)

● In timpul pubertatii: intre 20 si 400 pg/ml

● In timpul ciclului menstrual: intre 15 si 350 pg/ml

● In timpul sarcinii: poate creste semnificativ, ajungand la 100.000 pg/ml in trimestrul al treilea

La barbati:

● intre 10 si 40 pg/mL

Valorile de referinta pot varia usor intre laboratoarele medicale si pot fi influentate de diverse conditii medicale sau administrarea de anumite medicamente. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre valorile specifice de referinta in cazul in care efectuati teste pentru nivelul de estrogen.

estrogenul

Estrogen crescut

Nivelurile ridicate de estrogen la femei pot fi cauzate de o varietate de conditii, cum ar fi:

Sindromul ovarelor polichistice - aceasta este o afectiune endocrina care poate cauza cresterea nivelului de estrogen din cauza dezechilibrului hormonal.

Tumori ovariene - anumite tipuri de tumori ovariene pot produce estrogen, ceea ce duce la niveluri ridicate ale hormonului in corp.

Tratamente hormonale - administrarea de medicamente hormonale, cum ar fi terapia de substitutie hormonala pentru menopauza, poate contribui la cresterea nivelului de estrogen.

Consumul excesiv de alcool - consumul excesiv de alcool poate perturba echilibrul hormonal si poate duce la niveluri ridicate de estrogen.

Boli ale ficatului - ficatul este responsabil pentru metabolizarea estrogenului, astfel incat orice boala a ficatului poate cauza cresterea nivelului de estrogen in organism.

Simptomele nivelurilor ridicate de estrogen la femei pot include sangerari anormale, umflarea sanilor, greata, dureri de cap, scaderea libidoului si oboseala. In cazul in care suspectati ca aveti niveluri ridicate de estrogen, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina cauza si pentru a decide ce masuri de tratament sunt necesare.

Nivel scazut de estrogen

Nivelurile scazute de estrogen pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi:

Menopauza - in timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade semnificativ pe masura ce ovarele inceteaza sa mai produca hormonul.

Anovulatia - aceasta este o conditie in care ovulatia nu are loc si, prin urmare, nu se produce estrogen in cantitate suficienta.

Boli autoimune - boli autoimune, cum ar fi lupusul sau boala Addison, pot afecta functia ovariana si pot fi cauza unor niveluri scazute de estrogen.

Anorexie sau bulimie - aceste tulburari alimentare pot duce la niveluri scazute de estrogen din cauza deficientei nutrientilor necesari pentru producerea hormonilor.

Tratamente oncologice - tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, pot afecta functia ovariana si pot duce la niveluri scazute de estrogen.

Simptomele nivelurilor scazute de estrogen la femei pot include bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala, scaderea libidoului, tulburari de somn si depresie. In cazul in care suspectati ca aveti niveluri scazute de estrogen, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina cauza si pentru a decide ce masuri de tratament sunt necesare.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177#supplements

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22353-estrogen

 

Farmacistul Catena va recomanda: