Traheita: cauze, simptomatologie si optiuni de tratament

Traheita: cauze, simptomatologie si optiuni de tratament Traheita: cauze, simptomatologie si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

traheita-cauze-simptomatologie-tratament

Traheea este o parte importanta a sistemului cailor respiratorii ale organismului. Cand inhalati aer prin nas sau gura, acesta traverseaza laringele si ajunge in trahee. Aceasta este un tub elastic fibros și cartilaginos, ce se ramifica in doua tuburi, numite bronhii, care alimenteaza plamanii cu aer. In plus, traheea permite aerului bogat in dioxid de carbon sa paraseasca corpul cand expirati.

Dupa cum sugereaza si denumirea, traheita este o afectiune a traheei, mai exact o infectie cauzata de bacterii sau virusuri.


Traheita – informatii generale

Traheea este cea mai lunga parte a cailor respiratorii. Prelungeste laringele si se separa pentru a forma tuburile bronsice principale. Traheea este alcatuita din fibre, muschi si cartilaje, putand sa reziste la diferitele niveluri de presiune pe care le aplica mecanismul de respiratie si sa se autodeprime in timpul colapsului inspirator. Membrana sa mucoasa este formata dintr-un epiteliu respirator ciliat pseudo-stratificat, cu celule caliciforme care se ocupa de activitatea mucociliara si dreneaza secretiile glandulare catre faringe.

Traheita este o inflamatie a traheei, putand fi infectioasa. Inflamatia afecteaza de obicei organele din jur, cum ar fi laringele (laringotraheita) si/sau tuburile bronsice (traheobronsita, laringotraheobronsita), in functie de agentul infectios implicat si de fiziopatologia infectiei (directa, provocata de toxine etc.).

Inflamatia peretilor traheali si/sau laringieni duce la ingustarea lumenului (spatiul din interiorul unui organ cavitar) si la cresterea fluxului de aer din aceasta zona. Constrictia respectiva declanseaza o presiune negativa, ce determina colapsul cailor respiratorii, care la randul sau provoaca un flux de aer turbulent, cunoscut sub numele de stridor. Stridorul poate fi inspirator atunci cand obstructia apare in laringe ori traheea cervicala, sau expirator cand obstructia isi are originea in traheea intratoracica sau in tuburile bronsice. Poate fi chiar bifazic atunci cand obstructia inflamatorie este difuza.

Traheita – cauze

Printre factorii predispozanti se numara:

  • o infectie virala anterioara, care afecteaza caile respiratorii superioare;
  • varsta frageda, afectiunea aparand cel mai frecvent la copii cu varste cuprinse intre 3 si 8 ani.

Traheita este rara, aparand doar la aproximativ o persoana dintr-un milion. Se suspecteaza ca ar fi mai raspandita in randul baietilor. Din cauza raritatii, este de obicei confundata cu crupa virala (inflamatie cauzata de o infectie acuta), care este mult mai raspandita. Traheita este insa mult mai grava decat crupa, manifestandu-se prin dificultati respiratorii severe, motiv pentru care copiii afectati au nevoie de un aparat de respirat.

In general, bacteriile cele mai frecvent vinovate de aparitia cazurilor de traheita sunt Staphylococcus aeureus, Streptococcus pneumoniae si Pseudomonas aeruginosa. Daca traheita bacteriana nu este tratata suficient de repede cauzeaza complicatii care pot pune viata in pericol.

Pentru intarirea imunitatii la copii, farmacistii Catena va recomanda Naturalis Imunovit gummy, deoarece intareste organismul micutilor, facandu-l mai rezistent in fata racelilor si virozelor. Suplimentul contine bomboane gumate, cu gust delicios de portocala, si poate fi administrat incepand cu varsta de 4 ani.

Traheita – simptome si manifestari

Traheita are simptome diferite de la un pacient la altul, dar in general se manifesta prin:

  • tuse care suna precum un latrat, insotita uneori de expectoratie;
  • dificultati respiratorii;
  • stridor in timpul inspiratiei (acesta fiind un simptom frecvent);
  • wheezing, adica respiratie suieratoare la expirare (simptom mai putin frecvent);
  • febra mare, de obicei depasind 39 °C;
  • albastrirea buzelor (semn de cianoza sau nivel scazut al oxigenului), cand capacitatea respiratorie se deterioreaza.

La copii, tusea similara unui latrat este un simptom tipic al crupei virale, dar poate aparea si in caz de traheita, motiv pentru care este de obicei confundat cu mult mai des intalnita crupa virala.

Desi tusea este similara la ambele afectiuni, exista cateva caracteristici pe baza carora puteti deosebi traheita de crupa virala.

In general, crupa virala se inrautateste progresiv, dar la traheita simptomele apar rapid. Uneori pot exista diferente in privinta febrei, crupa virala fiind asociata cu febra mai mica decat traheita (rareori depasind 39 °C). Febra mare este, de obicei, cea care trimite pacientii la camera de garda.

Tratamentul standard pentru crupa virala, si anume oxigenul umidificat si epinefrina racemica inhalata, poate fi, de asemenea, un mod de a diferentia cele doua boli. Traheita nu raspunde la acest tratament la fel de des si de repede precum crupa. Daca observati ca starea copilului se inrautateste in ciuda acestui tratament, trebuie sa va adresati rapid medicului.

Diagnosticul de traheita

Un astfel de diagnostic se stabileste in functie de simptome, luandu-se in considerare inclusiv istoricul pacientului si examinarea acestuia. Printre investigatiile pe care medicul le poate recomanda in caz de traheita se numara:

  • masurarea nivelului de oxigen din sange (pulsoximetrie);
  • recoltarea unei culturi de sputa din trahee, in timpul unei laringoscopii – sputa va fi apoi analizata in laborator pentru a determina agentul infectios care provoaca simptomele;
  • radiografie a plamanilor si a cailor respiratorii.

Medicul va folosi rezultatele pentru a exclude un posibil caz de epiglotita, o alta afectiune relativ rara care poate necesita interventie din cauza dificultatilor respiratorii pe care le provoaca.

Tratament traheita

Pentru cazurile grave, este important ca tratamentul corect sa fie administrat cat mai curand, astfel incat simptomele de traheita sa fie gestionate corespunzator. Pe durata laringoscopiei, specialistul va elibera pe cat posibil caile respiratorii, indepartand secretiile si membranele care pot provoca obstructia cailor respiratorii.

Tratamentul initial pentru traheita presupune de obicei internarea intr-o sectie de terapie intensiva, unde daca e cazul, copilul poate fi tinut sub observatie si se va efectua intubatia. De asemenea, personalul medical va putea efectua aspirarea cailor respiratorii, pentru a ajuta copilul sa respire mai usor.

Pentru infectii bacteriene este nevoie si de tratament cu antibiotic. In general, antibioticele de electie pentru traheita sunt ceftriaxona si vancomicina administrate intravenos. Daca se constata o rezistenta la aceste antibiotice, se poate recurge la alt tratament.

Antibioticul intravenos se administreaza timp de 5 – 6 zile, dupa care copilul poate sa treaca la un antibiotic oral. In total, tratamentul cu antibiotic va dura 1 – 2 saptamani.

Complicatiile traheitei

Daca nu este tratata la timp, traheita poate determina complicatii, cum ar fi:

  • sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS);
  • insuficienta respiratorie acuta dependenta de ventilatie (AVDRF);
  • obstructia cailor respiratorii;
  • encefalopatie anoxica;
  • pneumonie de aspiratie;
  • stop cardiorespirator;
  • coagulare intravasculara diseminata;
  • hipoxie;
  • pneumonie;
  • edem pulmonar;
  • sindromul raspunsului inflamator sistemic (SIRS), sepsis, soc septic;
  • traheostomie;
  • stenoza traheala;
  • sindromului socului toxic;
  • deces.

Sfaturi pentru preventie

Este de preferat ca traheita bacteriana sa fie prevenita indeosebi in cazul copiilor si adultilor cu dificultati respiratorii, care au nevoie obligatoriu de traheostomie (procedura medicala care presupune deschiderea traheei printr-o incizie in gat, pentru a deschide caile respiratorii si a favoriza respiratia).

In afara igienei obisnuite, efectuate prin spalarea corespunzatoare a mainilor sau purtarea unei masti medicale, nu exista modalitati de a preveni complet aparitia cazurilor de traheita bacteriana la pacientii sensibili. Vaccinarile impotriva agentilor patogeni bacterieni si virali (Haemophilus Influenzae B, Streptococcus Pneumoniae si difterie) pot preveni totusi infectiile si inflamatia traheala.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7125831/

https://www.verywellhealth.com/what-is-tracheitis-1192023

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Imunovit gummy X 30 jeleuri

Naturalis Imunovit gummy X 30 jeleuri

  Naturalis Imunovit gummy este un supliment…