Wheezing la copii

Wheezing la copii Wheezing la copii

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2021

wheezing-la-copii

Daca observati ca micutul scoate un sunet total neobisnuit atunci cand respira, nu trebuie sa va faceti griji. Respiratia suieratoare, cunoscuta mai nou sub denumirea de wheezing, nu reprezinta intotdeauna un semn al unei probleme grave. Multi copii care sufera de astm bronsic dezvolta si wheezing la un moment dat. Cu toate acestea, respiratia suieratoare poate aparea si la copiii care tusesc sau sunt raciti.

Infectiile sau afectiunile respiratorii la copii se manifesta in multe cazuri si prin wheezing. Uneori este doar un simptom minor al racelii sau gripei, insa in alte cazuri poate fi un semn al unei infectii respiratorii mai grave sau al unei afectiuni precum astmul.

Cu toate ca va poate ingrijora acest sunet pe care bebelusul il scoate in timp ce respira, este important sa stiti ca de obicei nu indica o problema serioasa. Cu toate acestea, este important sa stiti cand este necesar sa mergeti la medic cu cel mic, in cazul in care observati acest sunet specific. Uneori poate fi un semn al unei infectii mai grave care trebuie tratata imediat. In alte cazuri, un wheezing persistent poate fi primul indiciu ca micutul se confrunta cu o afectiune respiratorie cronica, cum ar fi astmul.

 


Ce este wheezingul?

Wheezing-ul este un sunet suierator care apare in timp ce o persoana respira. De cele mai multe ori se aude atunci cand persoana expira. Respiratia suieratoare este cauzata de sunetul aerului care incearca sa treaca prin caile respiratorii ingustate ale plamanilor.

Incidenta wheezing-ului la copii

Potrivit statisticilor, aproximativ 25-30% dintre sugari (copii cu varsta mai mica de 1 an) trec macar o data printr-un episod de wheezing, in timp ce 50% dintre copii se confrunta cu cel putin un episod de wheezing inainte sa implineasca 6 ani.

wheezing-copii-incidenta

De multe ori, medicilor nu le este usor sa puna diagnosticul de wheezing la copii, deoarece acestia scot diverse sunete atunci cand respira. De multe ori, bebelusii mormaie sau ofteaza in timp ce respira. Cu toate acestea, respiratia suieratoare reprezinta un simptom distinctiv. De obicei, este un zgomot constant care apare in expir. De asemenea, este posibil sa auziti un anumit zgomot in pieptul copilului, acesta fiind produs de mucusul care se misca atunci cand micutul respira. De multe ori, sunetul de tip wheezing se aude in timp ce micutul respira. Cu toate acestea, sunetul poate fi uneori atat de slab incat poate fi auzit doar cu ajutorul stetoscopului. Exista posibilitatea sa nu stiti ca bebelusul are wheezing pana cand nu mergeti la medic din cu totul alte motive, cum ar fi tusea.

In functie de cauza problemei, respiratia suieratoare poate fi insotita si de alte simptome. Pe langa wheezing, multi copii au si temperatura mare, tuse, dureri de cap sau alte semne daca problema este provocata este o infectie. In schimb, daca micutul sufera de astm sau alergie, poate avea si alte simptome precum lipsa de aer, tuse sau lacrimare excesiva.

Din fericire, exista metode de imbunatatire a respiratiei la copii, cum ar fi Assista Respisol Solutie salina 3%. Acest produs sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia. Poate fi utilizat cu orice tip de nebulizator. Se recomanda respectarea instructiunilor de utilizare ale fabricantului echipamentului. De asemenea, se recomanda utilizarea a 4 sau 5 ml de solutie in terapia prin inhalare, conform prescriptiei medicale.

Fenotipuri de wheezing

Potrivit specialistilor, exista trei fenotipuri de wheezing, dupa cum urmeaza:

Wheezing-ul tranzitoriu

In acest caz, simptomele dispar pana copilul implineste varsta de 6 ani. Cel mic se confrunta cu cel putin un episod de wheezing cauzat de o infectie a cailor respiratorii inferioare pana la varsta de 3 ani.

Wheezing-ul persistent

Copilul are mai multe episoade de wheezing pana la implinirea varstei de 3 ani. De obicei, aceste semne persista si la 6 ani.

Wheezing-ul cu debut tardiv

In acest caz. simptomele apar dupa varsta de 3 ani si sunt persistente.

Cauze ale wheezing-ului la copii

Exista mai multe cauze ale wheezing-ului. Poate fi provocat de o infectie, cum ar fi raceala, bronsiolita sau pneumonia, sau de o afectiune precum astmul sau fibroza chistica. Pentru a stabili tratamentul potrivit, medicii trebuie sa descopere cauza respiratiei suieratoare.

wheezing-copii-cauze

Printre cauzele respiratiei suieratoare la copii si sugari se numara:

  • infectiile respiratorii, cum ar fi bronsiolita si pneumonia
  • alergiile, cum ar fi rinita
  • astmul
  • boala de reflux gastro-esofagian
  • afectiunile congenitale rare, cum ar fi fibroza chistica, care afecteaza plamanii sau caile respiratorii
  • tulburarile respiratorii cronice, cum ar fi displazia bronhopulmonara, care sunt mai frecvente la copiii nascuti prematur
  • patrunderea unor obiecte straine in caile respiratorii, cum ar fi bucatile de mancare sau jucariile mici

Respiratia suieratoare apare mai frecvent la bebelusi si copiii mici dintr-un motiv foarte simplu. Acestia au caile respiratorii mai mici, iar acest lucru poate produce mai usor aparitia acestui tip de sunet. Chiar si o raceala usoara poate provoca wheezing la copii, deoarece cantitatea de mucus prezenta in caile respiratorii deja inguste creste. Din fericire, acesta nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

In unele cazuri, respiratia suieratoare la copiii sub trei ani nu are o cauza anume. Poate indica faptul ca micutul ar putea dezvolta astm la o varsta mai inaintata, insa acest lucru nu se intampla intotdeauna. Specialistii nu pot prezice cu exactitate care dintre copii vor dezvolta astm.

Diagnosticul de wheezing

Cel mai probabil, medicul va pune intrebari despre situatia medicala a copilului. In acest fel, specialistul poate afla daca wheezing-ul este cauzat de o infectie virala sau de astm.

wheezing-copii-diagnostic

Teste

Pentru a stabili daca simptomul este provocat de o infectie virala, medicul va prelua o proba de mucus din nasul copilului. Acest test dureaza doar cateva secunde. Proba este apoi testata intr-un laborator pentru a detecta prezenta virusurilor. In multe situatii, aceste teste sunt utile, cu toate ca nu intotdeauna ajuta la stabilirea unui diagnostic.

In schimb, nu exista momentan teste specifice pentru diagnosticarea astmului. Testele de respiratie la copiii de peste 5 ani pot determina daca exista o obstructie la nivelul cailor respiratorii care poate indica prezenta astmului.

Tratament pentru wheezing la copii

Dupa stabilirea cauzei, urmatorul pas presupune prescrierea celui mai bun tratament. Daca wheezing-ul este provocat de o infectie minora, problema poate fi trata acasa simplu, ca o raceala normala sau o gripa. Cel mic va avea nevoie doar de putina odihna, de multe lichide si de antiinflamatoare pentru sugari pentru a aborda orice alte simptome, cum ar fi durerile de cap sau durerile articulare. De asemenea, medicul poate recomanda si o solutie salina, cum ar fi Respisun Solutie salina hipertonica 3%. Acest produs este recomandatat ca solvent pentru inhalatii si pentru igiena nazala.

Antibiotice si alte tipuri de tratamente

Daca infectia care provoaca wheezing este cauzata de bacterii, medicul va prescrie cel mai probabil antibiotice. Daca micutul respira cu dificultate, medicul ar putea decide internarea acestuia in spital pentru a primi tratament suplimentar. Copilului i se poate pune o linie intravenoasa prin intermediul careia micutul va primi lichide si antibiotice, dar si o masca prin care i se va furniza oxigen.

Modalitati de abordare a astmului

Daca respiratia suieratoare este persistenta si nu este provocata de o infectie, cauza este de cele mai multe ori astmul. Wheezing-ul la bebelusi nu este provocat de astm, deoarece aceasta afectiune este mai frecventa la copiii putin mai mari. Majoritatea copiilor prezinta primele simptome de astm inainte de varsta de cinci ani, insa aceasta problema este intotdeauna diagnosticata mai tarziu.

Medicul recomanda folosirea unui inhalator pentru o perioada pentru a vedea daca simptomele se amelioreaza. Aceasta este si cea mai rapida metoda de diagnosticare a astmului la copii. Daca acest tratament ajuta la oprirea respiratiei suieratoare a bebelusului, medicul va pune diagnosticul de astm si va recomanda un plan de tratament pentru viitor.

 

Referinte:

https://www.childrensrespiratorydoctor.co.uk/wheezing.php

https://www.childrensrespiratorydoctor.co.uk/blog/when-should-you-be-worried-about-wheezing/

https://www.stlouischildrens.org/health-resources/symptom-checker/wheezing

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/coughing-and-wheezing-in-children

https://www.healthywa.wa.gov.au/Articles/U_Z/Wheezing-in-children

Farmacistul Catena va recomanda: