Tratament oxiuri la copii

Tratament oxiuri la copii Tratament oxiuri la copii

Ultima actualizare: 11 iulie 2022

Oxiurii, paraziti mici ce pot trai in intestine, reprezinta cea mai frecventa cauza a infectiilor cu viermi intestinali. Afecteaza atat persoanele adulte, cat si pe cei mici. De regula, se intalnesc cel mai des la juniorii de varsta prescolara si scolara. Insa la fel de bine si un bebelus poate suferi din pricina acestor viermi. Si cand vine vorba de un tratament pentru oxiuri la copii, sunt cateva sfaturi pe care orice parinte este bine sa le ia in seama.


Infectia cu oxiuri

 

Infectia cu oxiuri apare atunci cand o persoana ingera ouale acestor paraziti. Se poate intampla pe fondul unei igiene mai putin riguroase sau chiar din neatentie. De aceea, copiii pot fi primii afectati cand vine vorba de aceasta infectie. Tot cei mici sunt si principalii vectori de raspandire de oxiuri in familie sau colectiv, atingand zona anusului, apoi alte obiecte ce sunt, la randul lor, atinse de alte persoane. Si, cand mainile murdare ajung la gura, cum e cazul celor foarte mici si nu numai, apare riscul de oxiuri la copii, ce se manifesta cu mancarimi intense in zona anusului. Si asta pentru ca femela de oxiuri depune ouale in pliurile pielii din acea zona.

Prin complexul de plante din compoziție, ce va ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si la ameliorarea disconfortului abdominal, siropul Wormex este recomandarea farmacistilor Catena cand vine vorba de un tratament potrivit pentru oxiuri la copii.

Infectia cu oxiuri la copii

 

Copiii se pot infecta accidental inghitind ouale de viermi dupa ce baga mainile in gura sau isi rod unghiile imediat ce au intrat in contact cu persoane care au luat deja oxiuri sau cu obiecte – jucarii, lenjerie de pat – deja infectate. Așadar, și un bebelus de 10 luni poate sa manifeste afectiunea neplacuta. Micutul poate lua infectia cu usurinta de la cresa sau din orice alt mediu. Iar a avea viermi nu inseamna neaparat ca exista probleme cu igiena lui, fiind o afectiune comuna care se poate lua de catre oricine.

Cu toate acestea, se pare ca animalele de companie nu pot avea si nici nu pot transmite oxiuri la copii, astfel incat micutul nu va lua viermi de la un animal.

Trebuie amintit si ca infectia cu oxiuri la copii este una destul de comuna in randul celor mici si nu provoaca decat disconfort. Cu ajutorul unui tratament adecvat si urmand sfaturi de prevenire a raspandirii viermilor, sunt primii pasi in procesul de a scapa de oxiuri la copii.

Ca tratament eficient în caz de oxiuri la copii, dar și la adulți, farmaciștii Catena recomanda siropul Nikvorm, recunoscut pentru formula sa complexa si unica din plante cu traditie in medicina ayurvedica pentru proprietatile antihelmintice.

Oxiuri la copii: manifestari si simtomatologie

 

Cele mai frecvente semne ale unei infectii cu oxiuri la copii sunt mancarimea din jurul anusului si somnul agitat. Mancarimea devine mai severa noaptea, deoarece viermii se deplaseaza pentru a-si depune ouale. In cazul fetelor, infectia cu oxiuri se poate raspandi in vagin si poate provoca secretii vaginale.

Daca din pricina mancarimii provocate de oxiuri la copii, se produc local leziuni minore – precum zgarieturile, acest fapt ar putea duce si la o infectie bacteriana a pielii, ce va necesita un alt tratament.

Odata cu infectia cu oxiuri la copii, viermii se vor putea observa in zona anusului, mai ales la aproximativ doua-trei ore dupa ce micutul a adormit. S-ar putea vedea viermi si in toaleta, dupa ce copilul a fost la baie. Arata ca niste fire albe, minuscule. Ar putea sa fie vizibile si dimineata pe lenjeria copilului.

Durerea de burta si greata sunt simptome mai putin frecvente in caz de oxiuri la copii, dar pot aparea pe masura ce viermii sunt tot mai numerosi in intestine.

Dar cum sunt diagnosticate infectiile cu oxiuri la copii? Cel mai usor pentru medic va fi aplicarea unor bucatele de banda lipicioasa si transparenta pe pielea din jurul anusului. Astfel, ouale de oxiuri se vor lipi de banda si pot fi vazute la microscop. Momentul potrivit pentru a face acest lucru este seara inainte de somn sau dimineata inainte de baie – cand exista cea mai mare activitate a viermilor in jurul anusului. De asemenea, medicul poate preleva cateva mostre de sub unghiile copilului pentru a cauta oua.

Tratament oxiuri copii

 

Dar cum pot fi tratate infectiile cu oxiuri la copii? Aceasta este intrebarea la care cauta un raspuns clar orice parinte al carui micut trece prin neplacerile date de acesti viermi.

Iar in cazul infecție cu oxiuri la copii, medicul va recomanda tratament antiviermi fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta. Medicul poate recomanda sa se trateze intreaga familie, mai ales daca cel mic a mai trecut printr-o infectie cu oxiuri.

Insa este bine de stiut ca mancarimea provocata de oxiuri la copii poate continua timp de aproximativ o saptamana dupa ce a fost inceput un tratament in acest sens.

Dar cum se poate preveni infectia de oxiuri la copii? Iata cateva sfaturi pe care sa le aplicati chiar si in perioada de tratament:

  • Copiii ar trebui sa se spele des pe maini, mai ales dupa ce au folosit toaleta, dupa ce se joaca afara si inainte de a manca.
  • Copiii ar trebui sa faca dus sau baie in fiecare zi si sa schimbe lenjeria zilnic.
  • Unghiile copiilor trebuie pastrate scurte si curate.
  • Pijamalele copiilor trebuie spalate la fiecare cateva zile.

De asemenea, pastrarea curateniei in locuinta – inclusiv schimbarea frecventa a lenjeriei si spalarea pijamalelor, prosoapelor si lenjeriei de pat – vor ajuta, de asemenea, la prevenirea raspandirii de oxiuri la copii sau chiar in intreaga familie.

 

Farmacistul Catena va recomanda: