Trigliceridele: valori normale si impactul asupra sanatatii

Trigliceridele: valori normale si impactul asupra sanatatii Trigliceridele: valori normale si impactul asupra sanatatii

Ultima actualizare: 15 aprilie 2022

 

trigliceride-crescute

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Hyperclinica Medlife Oradea

Trigliceridele sunt fractiuni lipidice (lipide) saturate si nesaturate, iar rolul lor este acela de a furniza organismului energia necesara zilnic. Valorile normale ale trigliceridelor se situeaza sub 150 mg/dl. Hipertrigliceridele sau nivelul crescut al trigliceridelor reprezinta un indicator al rezistentei la insulina, in special cand se asociaza cu LDL crescut (fractiunea lipidica „rea”) si cu HDL scazut (fractiunea lipidica „buna”). Trigliceridele marite pot cauza afectiuni coronariene, sunt implicate in aparitia sindromului metabolic, iar valorile de peste 500 mg/dl pot duce la aparitia pancreatitei.

Cauze ale nivelului crescut de trigliceride

Principala cauza a nivelului crescut de trigliceride este obezitatea, aspect ce implica un stil de viata nesanatos si o alimentatie care va duce in timp la aparitia rezistentei la insulina, concomitent cu cresterea glucozei si trigliceridelor din sange. O alta cauza poate fi consumul cronic de alcool, care duce la deshidratare si, respectiv, la distrugerea celulelor adipoase.

Nivelul trigliceridelor poate creste si secundar unor afectiuni, precum cele din sfera endocrinologica – hipotiroidism, boli renale etc. De asemenea, trebuie precizat ca inclusiv anumite medicamente, precum diureticele, hormonii (estrogen, progesteron), steroizii pot duce la cresterea trigliceridelor.

Care sunt valorile normale ale trigliceridelor

Valorile normale ale trigliceridelor sunt urmatoarele, in functie de categoriile de varsta.

  • Adulti
  • Barbati: 40 – 149 mg/dl.
  • Femei: 35 – 149 mg/dl.

 

  • Copii
  • Baieti 0 – 5 ani: 30 – 86 mg/dl.
  • Fete 0 – 5 ani: 32 – 99 mg/dl.
  • Baieti 6  – 11 ani: 31 – 108 mg/dl.
  • Fete 6 – 11 ani: 35 – 114 mg/dl.
  • Baieti 12 – 15 ani: 36 – 138 mg/dl.
  • Fete 12 –15 ani: 41 – 138 mg/dl.

 

Ce legatura exista intre trigliceride si bolile cardiovasculare?

Valorile crescute ale trigliceridelor reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare, precum infarct miocardic sau atac vascular cerebral. Un pacient cu trigliceride marite prezinta un risc crescut de deces prematur, spre deosebire de o persoana cu valori normale ale trigliceridelor.

Din cauza valorilor crescute ale trigliceridelor, se pot forma placi de aterom la nivelul arterelor, astfel incat se va ingreuna fluxul sangvin, ceea ce va duce la un deficit al transportului de oxigen si de nutrienti la nivelul tesuturilor. Placa de aterom va ingusta asadar vasele sangvine, putand duce chiar la obstructia totala.

Nivelul crescut de trigliceride poate cauza numeroase afectiuni din sfera cardiovasculara, boli coronariene, sindroame ischemice, dar si neurologice. Este important sa nu uitam ca trigliceridele reprezinta un criteriu de luat in calcul si in diagnosticarea sindromului metabolic. Nivelul crescut de trigliceride trebuie tratat atat din punct de vedere alimentar, cat si medicamentos, deoarece poate agrava afectiunile preexistente. Un nivel de peste 500 mg/dl poate duce la pancreatita acuta, care reprezinta o urgenta medicala.

Regimul alimentar recomandat pentru trigliceride crescute

Alimentatia joaca un rol esential cand vine vorba de controlul nivelului trigliceridelor. Aceasta trebuie sa fie saraca in glucide rafinate si simple, alimente procesate si de tip fast-food, grasimi saturate de origine animala. Consumul de alcool trebuie exclus. Se recomanda o alimentatie bogata in fibre, legume si fructe, dar cu evitarea excesului de fructe proaspete si a celor confiate. Se recomanda carnea slaba, in general, de pasare, lactatele degresate. Hidratarea se va realiza cu apa, nu cu sucuri, fresh-uri, smoothie-uri sau siropuri. Mesele vor fi regulate si vor fi formate din portii mici. Se recomanda 30 de minute de miscare in fiecare zi si o igiena corecta a somnului.