Trombocite – rol si afectiuni asociate

Trombocite – rol si afectiuni asociate Trombocite – rol si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 31 august 2023

trombocite

Trombocitele sunt celule sanguine speciale cu o functie importanta in organism. Trombocitele controleaza procesul de coagulare a sangelui, ceea ce inseamna ca sunt esentiale pentru vindecarea ranilor si oprirea sangerarii.

Trombocitele sunt produse in maduva osoasa impreuna cu globulele albe si rosii din sange. Maduva osoasa este centrul spongios din interiorul oaselor. Trombocitele sunt cele care formeaza trombii, care sunt cunoscuti sub denumirea de cheaguri. Dupa ce sunt produse si eliberate in sange, trombocitele traiesc timp de aproximativ 8-10 zile.

Privite prin microscop, trombocitele arata ca niste placi minuscule atunci cand sunt inactive, acesta fiind motivul pentru care au primit denumirea de plachete sanguine.

Pentru a afla daca maduva osoasa produce nivelul necesar de trombocite, furnizorul de asistenta medicala poate face un test de sange numit hemoleucograma completa:

  • Nivelul de trombocite este considerat normal atunci cand este cuprins in intervalul 150.000-450.000 de trombocite pe microlitru de sange.
  • Riscul de sangerare spontana (fara sa va taiati) se dezvolta daca numarul de trombocite scade sub 10.000 pana la 20.000. Cand nivelul de trombocite este mai mic de 50.000, o sangerare poate sa fie mai grava daca va taiati sau va invinetiti.
  • De asemenea, nivelul de trombocite poate sa fie mai mare decat in mod normal. Unii oameni pot avea un nivel de trombocite de 500.000 sau chiar mai mare de un milion.

 


Ce sunt trombocitele

Trombocitele sunt celulele care circula prin sange si care se aduna atunci cand un vas de sange este deteriorat. De exemplu, cand se produce o taietura, trombocitele se aduna la locul vasului deteriorat, provocand astfel formarea unui cheag de sange. Exista un motiv evolutiv pentru care trombocitele exista: ele au rolul de a opri sangerarea.

Din ce motiv isi schimba trombocitele forma?

Trombocitele, cele mai mici dintre celulele sanguine, pot fi observate doar la microscop. Cand sunt inactive, ele sunt literalmente in forma de placi mici. Vasele de sange trimit semnale atunci cand devin deteriorate. Cand trombocitele primesc acel semnal, ele raspund calatorind in zona afectata si transformandu-se in forma lor “activa”. Pentru a “sigila” vasul de sange spart, trombocitele dezvolta niste tentacule lungi care le confera aspectul de paianjen sau caracatita.

Unde sunt localizate trombocitele?

Trombocitele sunt produse de sange si splina. Sangele integral este format din plasma, globule rosii, globule albe si trombocite. Deoarece trombocitele reprezinta cea mai usoara componenta a sangelui, acestea sunt impinse spre peretii vaselor de sange, permitand plasmei si celulelor albe si rosii sa curga prin centru, ceea ce ajuta trombocitele sa ajunga rapid la rani pentru a preveni sangerarea.

VenoSuport Naturalis este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange.

Trombocite – rol in organism

Trombocitele se mai numesc si plachete sanguine datorita aspectului de placi minuscule, incolore. Cand un vas de sange se rupe, trombocitele se aduna pentru a forma un cheag, astupand astfel ruptura pentru a opri sangerarea.

Trombocitele reprezinta unul dintre cele trei tipuri de celule sanguine. Globulele rosii si globulele albe sunt celelalte doua tipuri de celule sanguine. Trombocitele se formeaza in maduva osoasa (maduva hematogena) in urma fragmentarii unor celule mai mari numite megacariocite.

Trombocitele formeaza cheaguri printr-un proces compus din mai multe etape:

Adeziune

In aceasta etapa, trombocitele se grabesc la locul sangerarii. Pentru a opri hemoragia, trombocitele din acel vas spart incep sa se ataseze de locul leziunii. Apoi trimit semnale chimice prin care solicita mai mult ajutor.

Agregare

In urma acestui apel, mai multe trombocite isi fac aparitia si incep sa se conecteze intre ele pentru a forma un cheag.

Coagulare

Pe masura ce trombocitele se acumuleaza la locul ranii, ele sigileaza vasul de sange in ceea ce se numeste o cascada de coagulare. O proteina structurala cunoscuta sub numele de fibrina uneste trombocitele pentru a forma cheagul. Fibrina este cea care formeaza crusta pe o taietura.

trombocite-coagulare

Trombocite marite (trombocitoza) – cauze si simptome

Pentru a afla nivelul de trombocite din sange, medicii efectueaza o hemoleucograma completa, un test care implica prelevarea unei probe de sange.

La adulti, nivelul normal de trombocite variaza de la 150.000 la 450.000 de trombocite pe microlitru de sange. Orice valoare de peste 450.000 sau sub 150.000 pot fi factori de risc pentru afectiunile legate de trombocite.

Din ce cauza poate creste nivelul de trombocite?

Celulele anormale din maduva osoasa fac ca nivelul de trombocite sa fie prea mare. Motivul pentru care aceste celule se dezvolta anormal este inca necunoscut.

Ce se intampla daca nivelul de trombocite este mare?

Daca nivelul de trombocite este prea mare (trombocitoza), acestea se pot aduna, provocand coagulare inutila in vasele de sange. Cheagurile de sange pot duce la atac de cord si accident vascular cerebral.

Trombocite scazute (trombocitopenie) – cauze si simptome

Nivelul scazut de trombocite poate avea urmatoarele cauze:

  • alcoolism
  • infectii virale (hepatita C, HIV) sau bacteriene
  • o boala autoimuna
  • boli ale maduvei osoase (anemie) sau cancer
  • expunerea la substantele chimice
  • efecte secundare ale unor medicamente sau tratamente
  • infectii sau disfunctii renale
  • splina marita

trombocite-splina-marita

In cele mai multe cazuri, abordarea afectiunilor medicale preexistente poate imbunatati nivelul de trombocite.

Ce se intampla daca numarul de trombocite este scazut?

Daca numarul de trombocite este prea scazut (trombocitopenie), organismul nu va dispune de suficiente trombocite pentru a coagula o rana. In cazul unei leziuni, sangerarea ar putea fi prea mare si dificil de oprit. Un nivel scazut de trombocite poate duce la pierderi excesive de sange, hemoragie si sangerare interna, probleme care ar putea pune viata in pericol.

Cazurile severe de sangerare in interiorul corpului si sub piele ca urmare a lipsei de trombocite provoaca o tulburare de coagulare numita trombocitopenie imuna. Aceasta afectiune duce la aparitia unor puncte mici rosii si violete pe piele (petesii) care seamana cu o eruptie cutanata, dar si vanatai sub piele (purpura). Tratamentele care au rolul de a creste nivelul de trombocite imbunatatesc de obicei prognosticul pentru persoanele cu trombocitopenie imuna.

Care sunt simptomele afectiunilor legate de trombocite

Simptomele comune ale afectiunilor legate de trombocite sunt:

  • vanataile
  • sange in scaun sau urina
  • hemoragia interna
  • sangerarea excesiva in urma unor leziuni mici
  • menstruatiile abundente
  • durerile musculare, articulare, furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor, umflare la nivelul picioarelor
  • durerile de cap severe, ameteli sau slabiciune
  • sangerarile nazale sau gingivale frecvente

trombocite-simptome-afectiuni

Cum se testeaza nivelul trombocitelor

Testele care verifica nivelul trombocitelor sunt:

Hemoleucograma (hemograma) completa

Hemoleucograma este un test de sange care identifica nivelul celulor sanguine din organism. Acest test are rolul de a evalua starea generala de sanatate si poate detecta o serie de boli si afectiuni.

Nivelul de trombocite

Furnizorul va folosi o proba de sange dintr-o hemograma completa pentru a identifica nivelul trombocitelor din proba.

Biopsie de maduva osoasa

Medicul preia o proba de maduva osoasa pentru a examina starea celulelor care formeaza trombocitele.

Tratamente pentru afectiunile legate de trombocite

Cum poate fi redus nivelul de trombocite din sange daca este prea mare

Daca nivelul de trombocite din sange este prea mare, medicul prescrie un plan de tratament care abordeaza problemele de sanatate de baza. Mai exact, specialistul poate recomanda:

  • eliminarea trombocitelor din sange
  • administrarea unei doze zilnice de aspirina

trombocite-aspirina

Cum puteti creste nivelul de trombocite din sange

Nu exista modificari specifice ale stilului de viata care sa creasca nivelul de trombocite din sange. Cea mai buna solutie presupune tratarea afectiunilor medicale subiacente.

Cum va puteti pastra trombocitele sanatoase?

Pentru a mentine trombocitele sanatoase este recomandat sa:

  • limitati consumul de alcool
  • nu fumati
  • evitati substantele chimice toxice
  • fiti precauti si sa evitati traumatismele

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/22879-platelets

https://www.verywellhealth.com/thrombocyte-what-is-a-thrombocyte-797228

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/what-are-platelets-and-why-are-they-important

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=36

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VenoSuport x 30 compr.

    Naturalis VenoSuport Naturalis X 30 comprimate

      Suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport contine Vitamina C si Rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de Salcam-japonez). Flavonoidele sunt substante cu un puternic rol antioxidant.…