Tulburare bipolara – cauze, simptomatologie si tratament

Tulburare bipolara – cauze, simptomatologie si tratament Tulburare bipolara – cauze, simptomatologie si tratament

Ultima actualizare: 7 iunie 2023

Tulburarea bipolara, numita initial depresie maniacala, este o afectiune de sanatate mintala care provoaca schimbari de dispozitie extreme, ce includ niveluri emotionale ridicate (manie sau hipomanie) si niveluri emotionale scazute (depresie).

Cand deveniti deprimati, s-ar putea sa va simtiti tristi sau fara speranta si sa va pierdeti interesul sau placerea fata de majoritatea activitatilor. Cand starea de spirit evolueaza spre manie sau hipomanie (mai putin extrema decat mania), va puteti simti euforici, plini de energie sau neobisnuit de iritabili. Aceste schimbari de dispozitie pot afecta somnul, nivelul de energie, activitatile, discernamantul, comportamentul si capacitatea de a gandi clar.

Farmacistii Catena recomanda Strescalm de la Benesio. Datorita mixului de 7 ingrediente active, Benesio Strescalm ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Episoadele de modificari ale dispozitiei pot aparea rar sau de mai multe ori pe an. In timp ce majoritatea pacientilor vor experimenta unele simptome emotionale intre episoade, unii pot sa nu resimta niciunul.

Desi tulburarea bipolara este o afectiune cu care veti trai tot restul vietii, daca urmati un plan de tratament, va puteti gestiona schimbarile de dispozitie si alte simptome. In cele mai multe cazuri, tulburarea bipolara este tratata cu medicamente si consiliere psihologica (psihoterapie).


Ce este tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub denumirea de depresie maniacala, este o boala psihica ce aduce fluctuatii extreme in ce priveste dispozitia si modificari ale somnului, energiei, gandirii si comportamentului.

Persoanele care sufera de tulburare bipolara pot avea perioade in care se simt extrem de fericite si pline de energie, urmate de momente in care se simt foarte triste, fara speranta si lenese. Intre aceste perioade, pacientii se comporta normal de obicei. Ganditi-va la nivelurile emotionale maxime si minime ca la doi „poli” ai dispozitiei, motiv pentru care se numeste tulburare „bipolara”.

Cuvantul „maniacal” descrie momentele in care cineva cu tulburare bipolara se simte exagerat de entuziasmat si increzator. Aceste sentimente pot implica, de asemenea, iritabilitate si luarea unor decizii impulsive sau imprudente. In timpul maniei, aproximativ jumatate dintre pacienti pot avea si iluzii (cred lucruri care nu sunt adevarate) sau halucinatii (vad sau aud lucruri care nu exista).

„Hipomania” descrie simptome mai usoare ale maniei, in care pacientul nu are iluzii sau halucinatii, iar simptomele nu interfereaza cu viata de zi cu zi.

Cuvantul „depresiv” descrie momentele in care persoana se simte foarte trista sau deprimata. Aceste simptome sunt aceleasi cu cele descrise in tulburarea depresiva majora sau „depresia clinica”, o afectiune care insa nu se manifesta niciodata prin episoade maniacale sau hipomaniacale.

Majoritatea persoanelor cu tulburare bipolara petrec mai mult timp sub influenta simptomelor depresive decat a celor maniacale sau hipomaniacale.

Cate tipuri de tulburare bipolara exista?

Enumeram mai jos tipurile de tulburare bipolara:

  • tulburare bipolara de tip I – in astfel de cazuri, pacientii au un comportament extrem de neregulat, cu perioade maniacale care dureaza cel putin o saptamana sau sunt atat de severe, incat este nevoie de ingrijiri medicale. De asemenea, de obicei include si perioade de depresie, care dureaza cel putin 2 saptamani.
  • tulburare bipolara de tip II – pacientii prezinta fluctuatii emotionale, dar boala nu este la fel de extrema ca cea bipolara de tip I;
  • tulburare ciclotimica – acest tip implica perioade de comportament maniacal si depresiv care dureaza cel putin 2 ani la adulti sau 1 an la copii si adolescenti, dar simptomele nu sunt la fel de intense precum tulburarea bipolara de tip I sau II;
  • tulburarea bipolara „nespecifica” – descrie situatia in care o persoana are doar cateva dintre simptomele de schimbare de dispozitie si energie care definesc un episod maniacal sau hipomaniacal sau este posibil ca simptomele sa nu dureze suficient de mult pentru a fi considerate „episoade” clare.

Ciclotimia rapida nu este un tip de tulburare bipolara, ci un termen care descrie cursul bolii la persoanele cu tulburare bipolara de tip I sau II. Se aplica daca episoadele de modificari ale dispozitiei apar de cel putin patru ori in decurs de un an. Femeile sunt mai susceptibile decat barbatii la a avea acest tip de curs al bolii, ciclotimia putand sa apara si sa dispara oricand pe parcursul tulburarii bipolare. Ciclotimia rapida este determinata in mare parte de depresie si prezinta un risc crescut de ganduri sau comportamente suicidare.

La orice tip de tulburare bipolara, abuzul de droguri si consumul de alcool pot intensifica frecventa episoadelor. Daca un pacient are tulburare bipolara si tulburare de consum de alcool, situatie cunoscuta sub numele de „diagnostic dublu”, necesita ajutorul unui specialist care poate aborda ambele probleme.

Pentru o stare de bine incercati StresControl de la Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.

Care sunt simptomele tulburarii bipolare?

In tulburarea bipolara, episoadele dramatice de suisuri si coborasuri emotionale nu au un tipar fix. Pacientul isi poate mentine dispozitia (depresiva sau maniacala) o perioada mai indelungata, inainte de a trece la starea opusa. Aceste episoade se pot desfasura pe o perioada de cateva saptamani, luni si uneori chiar ani.

Cat de grava devine starea difera de la o persoana la alta si se poate modifica in timp, devenind mai mult sau mai putin severa.

Simptome de manie:

  • fericire excesiva, speranta si entuziasm;
  • treceri bruste de la veselie la iritabilitate, furie si ostilitate;
  • neliniste;
  • vorbire rapida si concentrare slaba;
  • energie crescuta si nevoie mai mica de somn;
  • dorinta sexuala neobisnuit de mare;
  • planuri marete si nerealiste;
  • gandire nerealista;
  • consum excesiv de droguri sau alcool;
  • impulsivitate;
  • lipsa poftei de mancare;
  • un sentiment mai mare de incredere in sine si bunastare;
  • distragere de la activitatile zilnice.

In perioadele depresive, o persoana cu tulburare bipolara poate avea urmatoarele stari:

  • tristete;
  • pierderea energiei;
  • sentimente de lipsa de speranta sau de inutilitate;
  • pierderea entuziasmului pentru lucrurile care ii placeau candva;
  • dificultati de concentrare;
  • uitare;
  • vorbire cu voce scazuta;
  • diminuarea dorintei sexuale si incapacitatea de a simti placere;
  • plans incontrolabil;
  • probleme in ce priveste luarea deciziilor;
  • iritabilitate;
  • insomnie;
  • modificari ale apetitului;
  • ganduri de moarte sau sinucidere;
  • tentativa de suicid.

Care sunt cauzele tulburarii bipolare?

Nu exista o cauza unica a tulburarii bipolare. Cercetatorii studiaza modul in care cativa factori pot determina aceasta tulburare la unele persoane.

De exemplu, uneori poate fi pur si simplu o chestiune de genetica, ceea ce inseamna ca o aveti ereditar. Modul in care se dezvolta creierul poate juca, de asemenea, un rol, dar oamenii de stiinta nu stiu exact cum sau de ce.

Care sunt factorii de risc pentru tulburarea bipolara?

Cand cineva dezvolta tulburare bipolara, aceasta se declanseaza de obicei la sfarsitul adolescentei sau la varsta adulta tanara. Rareori, se poate intampla mai devreme, in copilarie.

Barbatii si femeile au risc egal de a dezvolta tulburarea bipolara. Femeile sunt oarecum mai predispuse decat barbatii sa treaca prin „ciclotimia rapida”, care presupune patru sau mai multe episoade distincte intr-un an. De asemenea, femeile cu tulburare bipolara tind sa petreaca mai mult timp in depresie decat barbatii care au acelasi diagnostic.

Tulburarea bipolara se dezvolta de obicei mai tarziu in viata in cazul femeilor si este mai probabil ca acestea sa aiba tulburare bipolara de tip II sau sa fie afectate de schimbarile sezoniere.

O combinatie de probleme medicale si mintale este, de asemenea, mai frecventa la femei. Aceste probleme medicale pot include boli tiroidiene, migrene si tulburari de anxietate.

Farmacisti Catena recomanda Naturalis SomnControl, un remediu eficient pentru insomnie, pe baza de Valeriana, Magneziu, Melatonina, L-Triptofan, Mac-californian si Vitamina B6. Tulburarile de somn apar, de multe ori, din cauza ritmului de viata solicitant si unui managemnent defectuos al stresului. Alaturi de o alimentatie sanatoasa, exercitiu fizic si relaxare, Naturalis Somncontrol contribuie la imbunatatirea somnului fiind un remediu eficient pentru insomnie.

Unele lucruri care conduc la tulburare bipolara includ:

  • existenta in familie a unui membru care are tulburare bipolara;
  • trecerea printr-o perioada de stres ridicat sau trauma;
  • consumul excesiv de droguri sau alcool;
  • anumite afectiuni.

Multe persoane cu aceasta tulburare abuzeaza de alcool sau droguri cand trec prin episoadele maniacale sau depresive. Persoanele cu tulburare bipolara sunt mai susceptibile sa aiba depresie sezoniera, tulburari de anxietate coexistente, tulburare de stres posttraumatic sau tulburare obsesiv-compulsiva.

Cum este diagnosticata tulburarea bipolara?

Daca dumneavoastra sau cineva drag are simptome de tulburare bipolara, discutati cu medicul de familie sau cu un psihiatru. Medicul va pune intrebari despre eventualul istoric medical de boli mintale. Persoanei i va efectua, de asemenea, o evaluare psihiatrica completa, pentru a se stabili daca are tulburare bipolara sau alta afectiune mintala.

Diagnosticarea tulburarii bipolare presupune evaluarea simptomelor persoanei si a posibilitatii ca acestea sa fie rezultatul unei alte cauze (cum ar fi simptomele unei afectiuni tiroidiene sau dispozitie indusa de abuzul de droguri sau alcool). Cat de severe sunt simptomele? Cat timp au durat? Cat de des apar?

Cele mai graitoare simptome sunt cele care implica fluctuatii ale dispozitiei, impreuna cu modificari ale somnului, nivelului de energie, gandirii si comportamentului.

Discutia cu prietenii apropiati si familia persoanei poate ajuta adesea medicul sa deosebeasca tulburarea bipolara de tulburarea depresiva majora sau de alte tulburari psihiatrice care pot implica modificari ale dispozitiei, gandirii si comportamentului.

Daca tocmai ati fost diagnosticat cu tulburare bipolara, s-ar putea sa fiti speriat sau ingrijorat. Viitorul poate parea teribil de incert. Ce va insemna asta pentru viata dumneavoastra, familie si locul de munca? Dar obtinerea unui diagnostic precis este de fapt o veste buna. Inseamna ca in sfarsit puteti beneficia de tratamentul de care aveti nevoie. De obicei, persoanele cu tulburare bipolara sunt diagnosticate cu exactitate abia dupa aproximativ 10 ani.

Diagnosticarea tulburarii bipolare poate fi mai dificila la copii si adolescenti. Simptomele lor pot fi aceleasi ca ale adultilor, dar pot fi confundate cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) sau pur si simplu cu un comportament rau.

In cazul in care copilul dumneavoastra pare ca ar putea avea tulburare bipolara, adresati-va medicului pentru o trimitere la un psiholog pentru copii, care este specializat in tulburarea bipolara.

Care sunt tratamentele pentru tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara poate fi tratata. Este o afectiune pe termen lung, care necesita ingrijire continua. Persoanele care au patru sau mai multe episoade de schimbare de dispozitie intr-un an, sau care au si probleme cu consumul de droguri sau alcool, pot avea forme ale bolii mult mai greu de tratat.

Tratamentul poate face o mare diferenta. Printr-o combinatie de ingrijiri medicale, medicamente, spihoterapie, schimbari in stilul de viata si sprijinul prietenilor si al familiei, va puteti simti mai bine. Tulburarea bipolara sau depresia maniacala nu are un tratament cunoscut. Multi pacienti cu aceasta afectiune se descurca bine; au familii si locuri de munca si duc o viata normala.

Medicatie

  • Prescriptia unor medicamente si antidepresive
  • Medicamente antidepresive-antipsihotice, o combinatie intre un antidepresiv si un stabilizator al dispozitiei
  • Medicamente anxiolitice sau medicamente pentru somn, cum ar fi sedativele

Poate fi necesar sa incercati cateva combinatii inainte ca dumneavoastra si medicul psihiatru sa va dati seama ce functioneaza cel mai bine. Dupa aceea, este important sa va luati medicamentele si sa discutati cu medicul inainte de a opri sau schimba ceva.

Femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa discute cu medicii lor despre medicamentele care pot fi luate in siguranta.

Si psihoterapia sau „terapia vorbirii” este adesea recomandata. Exista mai multe tipuri diferite, optiunile fiind mentionate mai jos.

  • Terapie interpersonala si ritmica sociala – aceasta se bazeaza pe ideea ca o rutina zilnica pentru orice, de la somn la alimentatie, va poate ajuta sa va mentineti starea de spirit stabila.
  • Terapia cognitiv-comportamentala (TCC) – va ajuta sa inlocuiti obiceiurile si actiunile nesanatoase cu alternative pozitive. De asemenea, va poate ajuta sa invatati sa gestionati stresul si alti factori declansatori negativi.
  • Psihoeducatie – a afla mai multe si a-i invata pe membrii familiei despre tulburarea bipolara va poate ajuta sa va oferiti sprijin reciproc cand apar episoadele.
  • Terapie centrata pe familie – aceasta stabileste un sistem de asistenta pentru a ajuta la tratament si ii ajuta pe cei dragi sa recunoasca inceputul unui episod.

Tulburare bipolara – complicatii

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de a dezvolta tulburare bipolara sau pot actiona ca declansator pentru primul episod includ:

  • existenta unei rude de gradul I, cum ar fi un parinte sau frate, cu tulburare bipolara;
  • perioade de stres intens, cum ar fi moartea unei persoane dragi sau alt eveniment traumatic;
  • abuzul de droguri sau alcool.

Complicatii

Netratata, tulburarea bipolara poate duce la probleme grave, care sa afecteze fiecare aspect al vietii, cum ar fi:

  • probleme legate de consumul de droguri si alcool;
  • sinucidere sau tentative de suicid;
  • probleme juridice sau financiare;
  • relatii deteriorate;
  • performanta slaba la munca sau scoala.

Afectiuni concomitente

Daca aveti tulburare bipolara, este posibil sa aveti si o alta afectiune care trebuie tratata impreuna cu tulburarea bipolara. Unele afectiuni pot agrava simptomele tulburarii bipolare sau pot face tratamentul mai putin eficient. Exemplele includ:

  • tulburari de anxietate;
  • tulburari de alimentatie;
  • tulburare cu deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD);
  • probleme cu alcoolul sau drogurile;
  • boli de inima, probleme cu tiroida, dureri de cap sau obezitate.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955

https://www.webmd.com/bipolar-disorder/mental-health-bipolar-disorder

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

  StresControl Naturalis este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl este un supliment alimentar…