Ulei de dafin: proprietati terapeutice si utilizari

Ulei de dafin: proprietati terapeutice si utilizari Ulei de dafin: proprietati terapeutice si utilizari

Ultima actualizare: 15 ianuarie 2024

Beneficiile pentru sanatate ale uleiului esential de dafin pot fi atribuite proprietatilor sale ca substanta potential antiseptica, antibiotica, antinevralgic, antispasmodic, analgezic, aperitiv, astringent, colagogic, emenagog, febrifug, insecticid, sedativ, stomachic, sudorific si tonic.

Dafinul este originar din regiunea mediteraneana de unde se crede ca s-a raspandit in alte parti ale lumii. Dafinul a ocupat un loc important si in Roma Antica si in Grecia, in religia, cultura si in medicamentele lor.

Acest ulei este extras prin distilarea cu abur a frunzelor proaspete ale dafinului, al carui nume stiintific este Laurus Nobilis L. Principalii constituenti ai uleiului de dafin sunt alfa-pinena, alfa-terpineol, beta pinen, chavicol, acetat de geranil, eugenol, limonen, linalol, metil chavicol, mircen si neral.

Uleiul de dafin este o bijuterie ascunsa cunoscuta cel mai bine pentru utilizarea sa in parfumeria moderna. Frunza de dafin a devenit un nume in sine, in mare parte ca rezultat al componetelor sale puternice in eliminarea si mascarea mirosului corporal.

Desi sunt inca de descoperit multe despre ce poate face frunza de dafin in cele din urma pentru sanatatea si bunastarea noastra, familiaritatea sa distincta si utilizarea cosmetica venerata si-au facut rolul in aromaterapie mult mai proeminent de-a lungul anilor.


Ce este uleiul de dafin?

Un ingredient cheie in produsele de igiena personala, notele fumurii si condimentate ale uleiului de dafin au facut din acesta unul dintre cele mai populare arome masculine ale secolelor XX si XXI.

Romul de dafin a fost creat dupa ce marinarii din Indiile de Vest au observat ca frecarea frunzelor de dafin pe ei insisi ar putea ajuta la mascarea mirosului personal care provenea din zilele lungi si saptamanile petrecute pe punte.

Extras prin distilare, parfumul distinctiv al uleiului de dafin este inca prezent astazi in produsele de ingrijire a parului si a pielii destinate barbatilor si a fost un ingredient cheie in dulapuri de medicamente timp de decenii.

Ulei de dafin, beneficii pentru sanatate

Uleiul de dafin poate actiona ca antibiotic

Uleiul de dafin este cunoscut si pentru proprietatile sale antibiotice. Acest lucru inseamna ca poate inhiba orice tip de crestere biotica (cresterea microbilor, bacteriilor sau ciupercilor) in organism, protejandu-va eficient impotriva acestor infectii.

Uleiul de dafin poate ameliorarea durerii de nevralgie

Nevralgia poate fi foarte dureroasa si poate lasa aproape intreaga zona bucala, inclusiv gatul, urechile, amigdalele, baza nasului, laringele, faringele si zonele inconjuratoare care sufera de dureri severe. Poate fi cauzata de compresia glosofaringiana sau a celui de-al noualea nerv cranian de catre vasele de sange din jur, care se pot umfla atunci cand sunt excitate sau stimulate ca urmare a mestecarii, a mancatului, a rasului, a tipetelor sau a oricarei alte emotii sau miscari in acea regiune. Uleiul de dafin are proprietati potential analgezice si astringente, care pot oferi alinarea nevralgiei. Fiind un analgezic, reduce senzatia de durere in zona afectata. Apoi, ca astringent, induce contractia vaselor de sange, ameliorand astfel presiunea asupra nervului cranian, oferind ameliorarea imediata a durerii.

Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, un supliment care contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Uleiul de dafin poate ameliora spasmele

Crampele, tusea, durerile, diareea, afectiunile nervoase si convulsiile pot fi unele dintre afectiunile cauzate de spasm, care este o contractie excesiva a cailor respiratorii, muschilor, nervilor, vaselor de sange si organelor interne. Uleiul esential de dafin ar putea ameliora spasmele relaxand contractiile si ajutand la evitarea pericolelor sau afectiunilor aferente.

Uleiul de dafin poate actiona ca analgezic

Un analgezic, precum uleiul esential de dafin, poate reduce durerea si poate fi deosebit de eficient in durerile rezultate din tuse si raceala, infectii virale, gripa si entorse. Din nou, poate fi mai bun decat pastilele analgezice disponibile pe piata, care au efecte secundare adverse semnificative.

Uleiul de dafin poate stimula apetitul

Pierderea poftei de mancare este o problema foarte frecventa la persoanele care duc un mod de viata metropolitan. Cu presiunea excesiva a muncii atat la birou, cat si acasa, o cautare nesfarsita a banilor si aproape fara timp pentru relaxare sau exercitii fizice, se va intampla cu siguranta! Aceasta pierdere a poftei de mancare poate induce in cele din urma deficiente acute la acesti oameni. Prin urmare, un supliment poate fi o mana de ajutor in aceste cazuri. Suplimentul din plante precum uleiul de dafin va poate stimula apetitul.

Uleiul de dafin poate actiona ca astringent

Am punctat deja ca astringenta poate fi benefica in tratarea afectiunilor dureroase precum nevralgia. Cu toate acestea, nu este singurul beneficiu al uleiului de dafin. Functia principala a unui astringent poate induce contractii in muschi si tesuturi. Aceasta contractie ar putea ajuta in multe feluri. Ar putea intari gingiile, trage in sus pielea si muschii lasati, intareste radacinile parului, prevenind astfel caderea acestuia si, in cele din urma, poate induce contractii in vasele de sange care pot ajuta la oprirea acestuia.

Poate lupta impotriva infectiilor

Deoarece anumite componente ale uleiului esential de dafin pot ajuta la combaterea infectiilor care provoaca tuse, raceala si febra, uleiul de dafin poate ajuta si la reducerea febrei. Proprietatea sa sudorifica poate contribui, de asemenea, la acest lucru, deoarece transpiratia poate scadea temperatura corpului.

Uleiul de dafin poate indeparta insectele

Uleiul de dafin care poate ajuta la alungarea insectelor. Prin urmare, poate fi folosit in fumiganti, spray-uri, vaporizatoare si in diverse alte moduri pentru a tine departe insectele.

Alte beneficii

Uleiul esential de dafin poate fi la fel de eficient in simptome precum reumatism, nevralgie, dureri musculare, probleme de circulatie, raceala, gripa, infectii dentare, diaree, infectii ale pielii si promoveaza cresterea parului si sanatatea generala a scalpului.

Cum se foloseste uleiul de dafin

1. Aromaterapie

Afumat si picant, cu doar o nota de citrice in miez, uleiul de dafin este un amestec parfumat care va va lasa casa cu miros curat, proaspat si usor dulce. Adaugati cateva picaturi in difuzorul de uleiuri esentiale sau arzatorul de ulei si permiteti ca aromele masculine atemporale sa creeze ambianta.

2. Deodorant si parfumuri

Frunza de dafin este renumita pentru aplicatiile sale in cosmetica – in special deodorante si parfumerie – din motive intemeiate, asa ca de ce sa nu o implementati in propria rutina de curatare?

Proprietatile antifungice si antimicrobiene cunoscute ale frunzei de dafin inseamna ca poate fi capabil sa distruga in mod eficient mirosurile si sa le mascheze, in timp ce mirosul de lunga durata va facilita cu siguranta prospetimea pe tot parcursul zilei. O nota de mijloc distinctiva, dar solida, uleiul de dafin poate functiona bine si in amestecurile de parfumuri, in special atunci cand este combinat cu uleiuri esentiale condimentate si florale.

3. Ingrijirea parului

Adaugarea de ulei de dafin in rutina de ingrijire a parului sau pentru barba poate ajuta sa creasca si sa se ingroase in acest proces. Combinati cateva picaturi de ulei de dafin cu un produs de ingrijire pe care il folositfi deja (arganul este o alegere populara pentru ingrijirea parului) si aplicati zilnic inainte de clatire. Alternativ, puteti adauga putin in sampon si balsam, agitati bine si utilizati ca de obicei.

4. Ingrijirea pielii

Deoarece uleiul de dafin este un astringent, este un demachiant si tonifiant zilnic excelent. Combinati uleiul de dafin cu produsul de ingrijire preferat si aplicati pe toata pielea fetei inainte de a clati pentru a mentine pielea sa arate tanara, curata si stralucitoare. Amintiti-va sa efectuati intotdeauna un test pe piele inainte de a aplica topic orice uleiuri esentiale.

Datorita prezentei unei concentratii mari de eugenol, uleiul de dafin poate provoca iritatii la nivelul pielii si mucusului. Uleiul de dafin ar trebui evitat in timpul sarcinii.

Surse:

https://nikura.com/blogs/essential-oils/benefits-and-uses-of-bay-leaf-oil

https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-bay-essential-oil.html

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio MaxiTonic x 30 cps. moi

    Benesio MaxiTonic X 30 capsule moi

    Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea…