Ulei de ricin: beneficii dovedite

Ulei de ricin: beneficii dovedite Ulei de ricin: beneficii dovedite

Ultima actualizare: 13 aprilie 2021

ulei-ricin

Timp de secole, la primul semn de boala, parintii si bunicii le-au dat celor mici ulei de ricin, fie local, fie intern, pentru a spori in mod natural sistemul imunitar si pentru a accelera vindecarea.

Uleiul de ricin de-a lungul istoriei

De asemenea, la nivel mondial, timp de mii de ani, specialistii in medicina naturista au folosit ulei de ricin pentru a combate mai multe afectiuni. De exemplu, se pare ca vechii egipteni foloseau ulei de ricin pentru a trata iritatiile oculare si drept remediu natural puternic pentru problemele pielii.

De asemenea, este extrem de apreciat in India, unde este considerat un puternic produs antibacterian care vindeca pielea, amelioreaza problemele digestive. In plus, este un produs de baza al medicinei ayurvedice.

Uleiul de ricin este un lichid translucid, cu o nuanta galbena, folosit in special pentru a combate problemele digestive.

Ajuns in intestinul subtire, uleiul de ricin este descompus in acid ricinoleic, care accelereaza procesul de digestie. Cu toate ca dovezile sunt mai putin concludente, uleiul de ricin se pare ca poate fi benefic si pentru fata si piele.

 

Cuprins:

Ce este uleiul de ricin?

Care sunt beneficiile uleiului de ricin?

 

Ce este uleiul de ricin?

Uleiul de ricin este un ulei gras non-volatil care este obtinut din semintele plantei de ricin (Ricinus communis). Ricinul face parte din familia “Euphorbiaceae”, fiind o planta perena cultivata in principal in Africa, America de Sud si India. India este responsabila pentru mai mult de 90% din exporturile de ulei de ricin la nivel global.

Ricinul este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Interesant este ca ricinul contribuie cu doar 0,15 % din totalul cantitatii de ulei vegetal produs la nivel global in fiecare an.

Ulei de ricin – culoare si textura

Este foarte gros, poate fi transparent sau de culoare verde. Poate fi aplicat local, pe piele, sau poate fi administrat pe cale orala (are un miros si un gust usor).

ulei-ricin-textura

Se pare ca studiile au demonstrat ca multe dintre beneficiile uleiului de ricin se datoreaza compozitiei sale chimice. Este considerat drept un acid gras trigliceridic si aproape 90% din continutul sau de acid gras este un compus specific si rar numit acid ricinoleic.

Acidul ricinoleic se gaseste in putine alte plante sau substante, iar acest lucru face ca ricinul sa fie aproape unic, mai ales ca acidul ricinoleic se afla intr-o forma concentrata in aceasta planta.

Pe langa componenta sa primara, acidul ricinoleic, uleiul de ricin contine si alte saruri si esteri cu efect benefic asupra pielii. Potrivit unui raport publicat in International Journal of Toxicology, acesta este motivul pentru care acest ulei de ricin este inclus in peste 700 de produse cosmetice.

Ulei de ricin - cum functioneaza

Cercetatorii au descoperit ca uleiul de ricin are substante cu efect terapeutic, cum ar fi acizii grasi, flavonoizii, fenolii, aminoacizii, terpenoizii si fitosterolii. Datorita acestor compusi, uleiul de ricin are urmatoarele proprietati extrem de benefice pentru sanatate:

- antidiabetica

- antiinflamatoare

- antimicrobiana

- antioxidanta

- hepatoprotectoare (inseamna capacitatea produsului de a preveni problemele de ficat)

- de eliminare a radicalilor liberi

- de vindecare a ranilor

In plus, compusii care se gasesc in uleiul de ricin ajuta la stabilizarea texturii si consistentei produselor de infrumusetare, motiv pentru care uleiul de ricin este o parte componenta obisnuita a tratamentelor cosmetice de ingrijire a pielii si parului.

De asemenea, in urma studiilor efectuate, acest ulei de ricin poate fi administrat in siguranta intern. Dupa ce este ingerat, uleiul de ricin este hidrolizat in intestinul subtire de enzimele pancreatice. Acest proces duce la eliberarea de glicerol si acid ricinoleic, alaturi de alti metaboliti benefici.

Care sunt beneficiile uleiului de ricin?

Ulei de ricin – beneficii pentru sistemul imunitar

Uleiul de ricin sprijina sistemul limfatic al organismului, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care uleiul de ricin are efecte puternice de imbunatatire a imunitatii. Sistemul limfatic este raspandit in tot organismul in structuri tubulare mici. Rolul major al sistemului limfatic este de a absorbi si de a elimina din celulele noastre lichidele, proteinele si materialele reziduale in exces.

De asemenea, acest ulei de ricin poate ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin, drenajului limfatic, a sanatatii timusului (o glanda cu structura mixta, cu rol de epiteliu secretor si organ limfatic) si a altor functii ale sistemului imunitar.

ulei-ricin-imunitate

Tocmai de aceea, uleiul si alte parti componente ale plantei de ricin sunt folosite in medicina traditionala pentru a combate urmatoarele afectiuni:

- dureri de cap cronice

- probleme abdominale

- constipatie

- artrita

- dureri la nivelul vezicii biliare

- dureri de spate

- dureri musculare

- probleme de somn precum insomnia

- infectii parazitare

- sindromul premenstrual (PMS)

- reumatism

Ulei de ricin pentru imbunatatirea circulatiei sanguine

Legatura dintre un sistem limfatic sanatos si un flux sanguin adecvat este foarte mare si extrem de importanta. In momentul in care la nivelul sistemului limfatic se produc probleme (sau se dezvolta edem, caracterizat printr-o retentie de lichide si toxine), riscul sa apara probleme circulatorii este foarte mare.

Explicatia este ca sistemul circulator limfatic colaboreaza in mod direct cu sistemul circulator cardiovascular pentru a pastra nivelul de sange si de lichid limfatic intr-un echilibru optim.

Potrivit Institutului National al Inimii, Plamanilor si Sangelui din SUA, “exista tot mai multe dovezi care demonstreaza faptul ca sistemul limfatic influenteaza sanatatea mai multor organe, in special inima, plamanii si creierul”. Acestea fiind spuse, uleiul de ricin poate imbunatati functionarea sistemului limfatic prin faptul ca asigura o mai buna circulatie sanguina si prin faptul ca mentine sau imbunatateste sanatatea organelor vitale, cum ar fi inima.

Ulei de ricin – beneficii pentru piele

Cat timp utilizati ulei de ricin pur 100%, acest tip de ulei este complet natural si nu contine substante chimice sintetice. Dupa cum spuneam, acest ulei de ricin este bogat in ingrediente care aduc beneficii pielii, cum ar fi acizii grasi.

Persoanele care aplica ulei de ricin pe pielea uscata sau iritata pot preveni uscarea pielii si o pot mentine bine hidratata, prin faptul ca acest ulei de ricin evita pierderea de apa.

ulei-ricin-piele

De asemenea, datorita proprietatilor sale hidratante, antimicrobiene si antibacteriene, poate ajuta la vindecarea leziunilor pielii si ulceratiilor de decubit (cunoscute si sub denumirea de ulceratii de presiune). Uleiul de ricin este amestecat cu alte ingrediente, cum ar fi uleiul de migdale, de masline si de cocos, toate acestea avand beneficii unice pentru piele.

Ulei de ricin – remediu impotriva multor tipuri de infectii bacteriene

Potrivit unor studii de laborator, uleiul de ricin poate lupta impotriva multor tipuri de bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Escherichia coli si Pseudomonas aeruginosa. Dintre toate bacteriile stafilococice, Staphylococcus aureus este considerata cea mai periculoasa. Acest microorganism foarte raspandit poate provoca infectii cutanate usoare sau grave si alte simptome specifice infectiei cu stafilococ.

Ulei de ricin – remediu eficient pentru pielea uscata, iritata, arsa de soare sau acnee

Datorita faptului ca este un puternic agent antibacterian natural, uleiul de ricin este la fel de eficient ca uleiul de cocos in procesul de imbunatatire a sanatatii pielii. De asemenea, poate hidrata pielea si poate ameliora inflamatiile cutanate.

Acneea, tratata cu ulei de ricin?

In plus, persoanele care doresc sa scape de acnee pentru totdeauna, trebuie sa combata cauza problemei. Se pare ca uleiul de ricin reprezinta un remediu natural excelent pentru acnee.

Acest ulei patrunde adanc in piele si poate combate supraaglomerarea bacteriilor care provoaca infundarea porilor. In plus, in acelasi timp, inmoaie si hidrateaza pielea iritata.

Dupa cum am mentionat mai devreme, specialistii au demonstrat ca acest ulei de ricin poate anihila Staphylococcus aureus, bacteria care provoaca dezvoltarea acneei.

Ulei de ricin - un eficient laxativ care amelioreaza constipatia

O alta proprietate extraordinara a uleiului de ricin este ca poate combate constipatia. Administrat pe cale orala, uleiul de ricin poate avea efect laxativ natural. Poate ajuta la tratarea constipatiei si la imbunatatirea senzatiei de eliminare completa a materiilor fecale.

Se pare ca totul se datoreaza ingredientului sau activ, acidul ricinoleic. Acesta este eliberat in intestin, unde sustine procesul de digestie, absorbtia nutrientilor si curatarea sistemului.

Ulei de ricin – beneficii pentru pacientii cu artrita

Persoanele care sufera de artrita pot folosi ulei de ricin ca tratament natural pentru dureri, umflaturi si inflamatii ale articulatiilor.

Uleiul de ricin poate fi un ulei ideal pentru masaj. Datorita proprietatilor antiinflamatorii naturale, acest ulei de ricin poate fi aplicat pe articulatiile, muschii sau tesuturile afectate de dureri.

Potrivit unor cercetari, acidul ricinoleic (componenta principala a uleiului de ricin) poate fi aplicat topic datorita efectelor analgezice si antiinflamatorii remarcabile.

Ulei de ricin pentru un par puternic, stralucitor

Ulei de ricin, tratament pentru par? Da, ati citit bine! Uleiul de ricin poate fi la fel de eficient precum uleiul de cocos atunci cand este aplicat pe par. Acesta il poate ajuta sa creasca mai repede, mai gros, mai puternic si mai stralucitor. In plus, poate sa ajute la descurcarea parului.

ulei-ricin-par

Ulei de ricin pentru regenerarea parului?

Deoarece poate imbunatati circulatia sangelui catre foliculi, poate grabi cresterea parului. Acesta este motivul pentru care unii oameni aplica ulei de ricin nu numai pe parul de pe cap, ci si pe sprancene si gene.

Catena recomanda: DIFEEL Ulei pentru cresterea parului

DIFEEL Ulei pentru cresterea parului, 75 m, este un ulei de par special care ajuta la cresterea parului fara a fi agresiv, putand fi folosit frecvent. Nu afecteaza culoarea, structura si integritatea parului.

ulei-ricin-difeel

Acest ulei pentru cresterea parului contine un mix de uleiuri cu rol dovedit in stimularea cresterii parului si hidratarea acestuia. Uleiul de ricin contribuie la regenerarea si cresterea firului de par; uleiul de migdale dulci hidrateaza intens parul, iar uleiul din scoarta de salcie este un bun stimulator al cresterii parului, mentine scalpul sanatos si trateaza inflamatiile.

Difeel ulei pentru cresterea parului stimuleaza cresterea parului, intarind-i radacina si ajutandu-l sa-si mentina vitalitatea si stralucirea. Cu acest ulei de par, podoaba ta capilara va deveni mai bogata si mai stralucitoare.

 

 

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/castor-oil/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319844

https://www.healthline.com/nutrition/castor-oil

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-castor-oil-89087

Farmacistul Catena va recomanda:

2+1 Gratuit
DIFEEL Ulei pentru cresterea parului, 75 ml

DIFEEL Ulei pentru cresterea parului, 75 ml

DIFEEL Ulei pentru cresterea parului, 75 ml este un…