Ulei de sofranel – beneficii, proprietati si utilizari

Ulei de sofranel – beneficii, proprietati si utilizari Ulei de sofranel – beneficii, proprietati si utilizari

Ultima actualizare: 11 iulie 2022

ulei-de-sofranel

Sofranelul este considerata una dintre cele mai vechi culturi existente, aceasta planta minunata avandu-si radacinile in Egiptul Antic, Grecia, dar si in alte zone ale lumii. In zilele noastre, aceasta planta reprezinta o componenta importanta a multor gastronomii si este adesea utilizata pentru a face ulei de sofranel, un cunoscut ulei de gatit care este, de asemenea, folosit in productia de alimente procesate, produse de ingrijire a pielii si multe altele.

In ceea ce priveste beneficiile asupra organismului, parerile sunt impartite. Unii sustin ca sofranelul poate provoca inflamatie in organism si afectiuni cronice, in timp ce altii subliniaza ca aceasta planta contine mai multi compusi care asigura o stare buna de sanatate, cum ar fi vitamina E, grasimile sanatoase pentru inima si acidul linoleic conjugat (CLA).

Ulei de sofranel – ce este si cum se obtine

Uleiul de sofranel este un tip de ulei vegetal obtinut din semintele plantei de sofranel. Pentru extragerea uleiului, semintele de sofranel sunt zdrobite, presate sau tratate cu solventi chimici.

Multe persoane folosesc ulei de sofranel pentru a gati. In plus, este utilizat in procesul de productie a margarinei si a anumitor produse procesate, cum ar fi sosurile pentru salate. De asemenea, multe companii folosesc ulei de sofranel pentru a produce cosmetice si alte produse de ingrijire a pielii, acest beneficiu datorandu-se capacitatii sale de a hidrata pielea si de a reduce inflamatia.

Pe langa faptul ca are o aroma blanda, punct de fum ridicat si o culoare vibranta, sofranul nu este un organism modificat genetic (OMG) si, de asemenea, se mandreste cu un profil nutritional bogat. De fapt, fiecare portie este bogata in grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima, acizi grasi omega-6 si vitamina E.

 


Ulei de sofranel – proprietati

Cel mai intalnit tip de ulei de sofranel de pe piata contine un nivel ridicat de acid oleic. Uleiul de sofranel este folosit ca ulei de gatit termostabil, in special pentru alimente prajite, cum ar fi cartofii prajiti.

1 lingura (13,6 grame) de ulei de sofranel contine:

  • calorii: 120
  • grasimi: 13,6 grame
  • carbohidrati: 0 grame
  • vitamina E: 31% din valoarea zilnica recomandata
  • proteine: 0 grame

 

Dupa cum puteti vedea, uleiul de sofranel este compus in principal din grasime. In afara de vitamina E, este lipsit de majoritatea altor nutrienti. Uleiul de sofranel contine in principal acizi oleic si linoleic. Aceste doua grasimi nesaturate reprezinta 90% din uleiul de sofranel. Restul de 10% este format din acizii grasi saturati acidul palmitic si acidul stearic.

Potrivit studiilor, uleiul standard de sofranel contine:

  • 71–75% acid linoleic
  • 16–20% acid oleic
  • 6-8% acid palmitic
  • 2-3% acid stearic

 

Unul dintre produsele care contin ulei de sofranel este Maxitonic. Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Ulei de sofranel – beneficii

Puteti folosi ulei de sofranel pentru a gati la temperaturi mari

Uleiul de sofranel are un punct de fum foarte ridicat, de aproximativ 265 de grade Celsius, ceea ce inseamna ca rezista la temperaturi foarte mari fara sa se descompuna sau sa se oxideze. Acesta este motivul pentru care multi oameni folosesc ulei de sofranel atunci cand prajesc sau coc alimente.

Uleiurile de gatit care au un punct de fum ridicat au o multime de beneficii. In primul rand, previn modificarea gustului si aromei alimentelor. In plus, pot inhiba formarea de compusi nocivi cunoscuti sub numele de radicali liberi. Acesti compusi se pot acumula in organism si pot contribui la aparitia inflamatiilor si a bolilor, crescand riscul de boli grave cum ar fi afectiunile cardiovasculare, cancerul si diabetul.

Ulei de sofranel – beneficii pentru piele

Multi oameni folosesc ulei de sofranel datorita capacitatii sale de a calma si de a hidrata pielea uscata. Acesta este motivul pentru care multe cosmetice si produse de ingrijire a pielii contin ulei de sofranel. Pe langa faptul ca este bogat in antioxidanti antiinflamatori, acest ulei contine si vitamina E din belsug.

ulei-de-sofranel-piele

Vitamina E este renumita pentru beneficiile sale asupra pielii. Au fost efectuate studii care au demonstrat ca vitamina E poate ajuta la tratarea unor afectiuni precum dermatita atopica, psoriazisul si acneea si poate chiar ajuta la grabirea vindecarii ranilor.

Imbunatateste nivelul colesterolului

Uleiul de sofranel este bogat in grasimi nesaturate, care sunt grasimi sanatoase pentru inima. Aceste grasimi sunt renumite pentru ca reduc nivelul colesterolului. Uleiul de sofranel este deosebit de bogat in grasimi mononesaturate, care s-a dovedit ca scad nivelurile de colesterol LDL total si colesterol rau, ambele fiind factori majori de risc pentru bolile cardiovasculare.

In plus, potrivit unui studiu publicat in Clinical Nutrition, consumul zilnic de opt grame de ulei de sofranel a redus markerii inflamatiei si a crescut nivelul de colesterol HDL, acel tip de colesterol “bun” care ajuta la eliminarea placii de grasime care se depune in artere.

Stabilizeaza nivelul glicemiei

Conform unor cercetari, uleiul de sofranel poate tine sub control nivelul zaharului din sange si poate chiar sa reduca riscul de complicatii cauzate de diabet. De exemplu, un studiu realizat de Universitatea de Stat din Ohio a constatat ca persoanele care au consumat zilnic ulei de sofranel timp de 16 saptamani si-au redus semnificativ nivelul hemoglobinei A1C, un marker folosit pentru a masura nivelul pe termen lung al zaharului din sange.

De asemenea, inlocuirea grasimilor saturate cu grasimile mononesaturate, cum ar fi uleiul de sofranel, ar putea imbunatati sensibilitatea la insulina. In acest fel, organismul poate sa utilizeze mai eficient insulina astfel incat sa mentina glicemia la un nivel stabil.

Reduce inflamatia

Specialistii in medicina sustin ca inflamatia cronica sta la baza multor afectiuni, cum ar fi bolile autoimune, afectiunile cardiovasculare si cancerul. Potrivit anumitor studii, uleiul de sofranel poate avea proprietati antiinflamatorii puternice si poate ajuta la reducerea mai multor markeri cheie ai inflamatiei.

uleiul-de-sofranel-reduce-inflamatia

Cu toate acestea, uleiul de sofranel contine si cantitati mari de acizi grasi omega-6, care pot contribui la dezvoltarea inflamatiilor atunci cand sunt consumati in cantitati mari. De aceea, este esential sa folositi ulei de sofranel alaturi de alte grasimi sanatoase, cum ar fi alimentele care contin omega-3, pentru a ajuta la maximizarea potentialelor beneficii pentru sanatate.

Ulei de sofranel - intrebuintari

Uleiul de sofranel este ideal pentru prepararea mancarurilor la temperaturi ridicate, cum ar fi prin coacere si prajire.

Daca doriti sa aplicati local ulei de sofranel, este suficient sa adaugati cateva picaturi de ulei pe zonele cu piele uscata sau aspra. Alternativ, incercati sa-l amestecati cu cateva picaturi de ulei esential, cum ar fi uleiul de arbore de ceai sau de musetel, si aplicati pe piele.

 

 

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/safflower-oil/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322245

https://www.healthline.com/health/safflower-oil-healthy-cooking-oil

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la preț de 2
Benesio MaxiTonic x 30 capsule moi

Benesio MaxiTonic x 30 capsule moi

Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24…