Uretrita – care sunt cauzele si ce tratamente exista

Uretrita – care sunt cauzele si ce tratamente exista Uretrita – care sunt cauzele si ce tratamente exista

Ultima actualizare: 28 ianuarie 2023

uretrita

Uretrita este o afectiune in care uretra sau canalul care face legatura intre vezica urinara si exterior devine inflamata si iritata.

Uretrita provoaca de obicei durere la urinare si o nevoie mai mare de a urina. De cele mai multe ori, uretrita este cauzata de o infectie bacteriana. Cu toate acestea, uretrita este diferita de o infectie urinara. Uretrita este o inflamatie a uretrei, in timp ce o infectie urinara este o infectie a tractului urinar. Cele doua pot avea simptome similare, insa necesita metode diferite de tratament, in functie de cauza de baza a uretritei.

Uretrita afecteaza oameni de toate varstele. In plus, atat barbatii, cat si femeile pot dezvolta aceasta afectiune. Cu toate acestea, femeile au risc mai mare de a se confrunta cu aceasta afectiune decat barbatii din cauza faptului ca uretra barbatilor este mai lunga decat cea a femeilor. Uretra unei femei are de obicei o lungime de un centimetru si jumatate, motiv pentru care bacteriile patrund mai usor in uretra.


Ce este uretrita?

Uretrita este inflamatia uretrei, tubul ingust care transporta urina din vezica in exteriorul corpului. Aceasta afectiune provoaca de obicei probleme sau durere la urinare.

Uretrita este cauzata de regula de bacterii, virusuri sau, in unele cazuri, de substantele chimice iritante.

Bacteriile care provoaca uretrita pot fi transmise prin sex neprotejat. Daca o femeie are o infectie vaginala, o poate transmite unui partener de sex masculin.

Sanatatea sistemului urinar poate fi mentinuta cu ajutorul Naturalis UroSuport Forte, un produs natural, cu o formula complexa, care face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor.

Simptome

Atat barbatii, cat si femeile pot dezvolta uretrita, dar simptomele sunt usor diferite. Unele persoane nu se confrunta deloc cu simptome.

Simptome la femei

De obicei, femeile dezvolta urmatoarele simptome:

  • secretii vaginale neobisnuite
  • durere in timpul actelor sexuale
  • urinare frecventa sau urgenta
  • dureri pelvine si abdominale
  • frisoane
  • dureri de stomac
  • mancarime

 

Simptome la barbati

Simptomele la barbati sunt:

  • sange in urina sau sperma
  • secretii la nivelul penisului
  • dureri la ejaculare
  • senzatie de arsura in timpul urinarii
  • mancarime, sensibilitate sau umflare a penisului
  • ganglioni limfatici inflamati in zona inghinala

 

Barbatii mai pot dezvolta febra, insa este rara.

Uretrita– cauze si factori de risc

Cele mai multe cazuri de uretrita apar atunci cand bacteriile patrund in uretra.

Uretrita bacteriana poate fi de doua feluri:

  • uretrita gonococica, cauzata de Neisseria gonorrhoeae;
  • uretrita non-gonococica (NGU), cauzata de Chlamydia trachomatis sau Mycoplasma genitalium (M. genitalium).

 

Infectiile cu gonoreea si chlamydia apar de multe ori simultan. Chlamydia este una dintre cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala (BTS) care afecteaza atat barbatii, cat si femeile.

Sanatatea aparatului urinar poate fi mentinuta cu ajutorul Uractiv forte, un supliment alimentar care ajuta la imbunatatirea functiei rinichilor, fiind de ajutor in caz de urinari dese sau usturime la urinare.

De asemenea, uretrita poate avea si cauze virale, dintre care, cele mai frecvente sunt cele cu virusul herpes simplex si citomegalovirusul.

Alte cauze ale uretritei sunt:

  • Sindromul Reiter
  • Adenovirusul
  • Ureaplasma urealyticum
  • Trichomonas vaginalis
  • Escherichia coli uropatogena (E. coli)

 

Potrivit specialistilor, uretrita poate aparea si in urma unei leziuni sau a sensibilitatii la substantele chimice utilizate in sapunuri, creme sau spume contraceptive si spermicide.

Inflamatii ale uretrei pot provoca, de asemenea, produsele dezinfectante, antiseptice sau alte produse, cum ar fi uleiul de arbore de ceai. Barbatii se pot alege cu uretrita si in urma daunelor care pot aparea in timpul contactului sexual sau al masturbarii.

Factori de risc

Persoanele predispuse la uretrita sunt cele care:

  • Au antecedente de boli cu transmitere sexuala
  • Se angajeaza in comportamente sexuale cu risc ridicat

 

Conform unui studiu publicat in Journal of Infectious Diseases, sexul oral poate fi un factor de risc pentru uretrita nongonococica.

Uretrita nu este intotdeauna transmisa sexual, insa o persoana care are mai multi parteneri sexuali are un risc mai mare de expunere.

Specialistii recomanda ca pacientii cu uretrita confirmata sau suspectata sa fie supusi si testelor pentru gonoree si chlamydia. In acest fel, acesti oameni isi pot informa partenerul, care ar putea, de asemenea, sa fie testat si tratat. In plus, pacientii pot fi incurajati astfel sa inceapa tratamentul.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului urinar, Catena recomanda W Urinal Akut, un supliment alimentar care protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi si care mentine sanatatea cailor urinare.

Diagnosticul de uretrita

Pentru a diagnostica uretrita, in prima faza, medicul va pune intrebari despre simptome. Exista posibilitatea ca apoi sa verifice zona genitala pentru a vedea daca exista secretii neobisnuite, sensibilitate, leziuni sau orice alte semn de BTS. Acest lucru ii poate ajuta sa puna un diagnostic.

Specialistul poate recomanda testarea unei probe de urina sau a secretiilor din uretra sau zona vaginala. Daca suspecteaza o boala cu transmitere sexuala, medicul ar putea efectua un test care sa confirme sau sa excluda acel posibil diagnostic. De exemplu, pot fi efectuate analize de sange pentru a verifica o BTS, cum ar fi HIV si sifilis.

In functie de rapiditatea rezultatelor testelor, pacientul va putea incepe tratamentul cat mai repede posibil si, in plus, isi va putea informa partenerul despre eventualele teste si tratamente pe care ar putea fi nevoit sa le faca.

Tratament uretrita

Uretrita este de obicei tratata cu antibiotice sau medicamente antivirale. Printre medicamentele care trateaza uretrita se numara:

  • azitromicina, un antibiotic administrat de obicei intr-o singura doza
  • doxiciclina, un antibiotic oral care se ia de obicei de doua ori pe zi timp de sapte zile
  • eritromicina, un antibiotic care poate fi administrat pe cale orala, de patru ori pe zi timp de sapte zile
  • ofloxacina, un antibiotic oral care se ia de obicei de doua ori pe zi timp de sapte zile
  • levofloxacina, un antibiotic oral care se ia de obicei o data pe zi timp de sapte zile

 

Daca uretrita este cauzata de o boala cu transmitere sexuala, este vital ca toti partenerii sexuali sa fie supusi testarii si tratamentului, daca este necesar. Acest lucru previne raspandirea infectiei si reinfectarea.

Cel mai probabil, simptomele se vor ameliora la doar cateva zile dupa inceperea tratamentului. Cursul de medicamente trebuie dus pana la capat, conform recomandarilor medicului, altfel infectia s-ar putea agrava. Persoanele care sufera de uretrita ar trebui sa astepte o saptamana dupa ce au terminat complet tratamentul inainte de a relua activitatea sexuala.

Medicamentele care trateaza uretrita pot interactiona cu urmatoarele medicamente:

  • anticoagulante
  • medicamente pentru problemele cardiace
  • medicamente pentru tratarea convulsiilor

 

De asemenea, medicul poate recomanda Cystone, un produs pentru aparatul urinar, care ajuta la mentinerea cailor urinare libere. Urolitiaza si infectiile urinare sunt acum mai aproape de vindecare. Cystone imbina puterea eficienta a plantelor si tehnologia moderna pentru a contribui la eliminarea calculilor si la tratarea infectiilor urinare.

Complicatiile uretritei

In cazul barbatilor, uretrita poate cauza anumite complicatii, cum ar fi infectiile urinare, ale testiculelor sau ale prostatei.

In schimb, femeile pot dezvolta infectii ale vezicii urinare sau ale colului uterin. Exista, de asemenea, un risc crescut de boala inflamatorie pelvina (BIP), care poate duce la infertilitate si alte probleme de sanatate.

Daca simptomele persista sau reapar, ar putea exista o alta afectiune sau ar putea indica faptul ca bacteria care a cauzat problema este rezistenta la tratamentul administrat.

Este important ca pacientii sa revina la medic daca durerea si alte simptome revin sau nu dispar.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/urethritis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/264903

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Cystone x 60tb

    Cystone X 60tb

    Cystone® tablete Supliment alimentar din extracte vegetale Prezentare: 60 tablete intr-un flacon de plastic. Ingrediente: Didymocarpus pedicellata (extract din frunza) 130 mg, Saxifraga ligulata (extract…

  • Uractiv forte x 10 cps
  • Idelyn Urinal Akut x 10 caps.

    Urinal Akut X 10 tablete

    Urinal Akut este un supliment alimentar care contine trei componente active: Exocyan, o forma concentrata de extract din merisor (Vaccinium macrocarpon). Fructele de merisor sunt o sursa bogata de…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

    Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

    UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…