Ultima actualizare: 04 august 2021
Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva provocata de incapacitatea organismului de a digera lactoza, principalul carbohidrat din produsele lactate. Poate provoca o serie de simptome, cum ar fi diaree, balonare si crampe abdominale.
Intoleranta la lactoza este cauzata de un deficit de lactaza, enzima care digera lactoza.
Lactoza este un dizaharid, fiind formata in urma asocierii a doua zaharuri simple, o molecula de glucoza si una de galactoza.
Lactaza este enzima care descompune lactoza in glucoza si galactoza. Acestea sunt apoi absorbite in sange si utilizate pentru a produce energia necesara corpului. Daca organismul nu produce suficienta lactaza, lactoza se plimba prin intestin nedigerata, provocand simptome digestive.
Lactoza se gaseste si in laptele matern, insa majoritatea copiilor au capacitatea de a o digera fara probleme. Intoleranta la lactoza la copiii cu varsta sub cinci ani este foarte rar intalnita.
Aproximativ 75% dintre oamenii lumii sufera, in prezent, de intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza apare din cauza faptului ca organismul nu poate descompune lactoza in mod corespunzator. Aceasta afectiune se manifesta prin balonare, diaree si flatulenta. Acest simptom din urma poate fi ameliorat cu ajutorul suplimentelor, cum ar fi Kalma Gas, un produs care contine carbune natural activ, menta si ulei esential de fenicul, ingrediente cu rol in imbunatatirea digestiei si a absorbtiei aerului in abdomen. Carbunele vegetal, odata inghitit, inveleste peretii stomacului si devine un absorbant natural.
Lactoza este un tip de zahar care se gaseste numai in lapte, lactate si in produsele facute din lapte, cum ar fi branza si inghetata.
In cazul persoanelor cu intoleranta la lactoza, sistemul digestiv produce lactaza in cantitati insuficiente. Lactaza este o enzima folosita pentru descompunerea lactozei. Aceste persoane pot folosi suplimente care ajuta la mentinerea unui stomac sanatos, cum ar fi Naturalis Carboment, un supliment alimentar pe baza de carbune activat obtinut prin carbonizarea cojilor de nuca de cocos si extract din frunze de menta, cu rol in sustinerea unei digestii sanatoase.
Intoleranta la lactoza este diferita de alergia la lapte. In cazul alergiei la lapte, organismul provoaca o reactie alergica la proteinele din lapte, nu la zahar. Alergia la lapte poate provoca simptome grave, printre care si anafilaxie.
In multe cazuri, intoleranta la lactoza este mostenita. Exista trei tipuri de intoleranta la lactoza:
Pentru o mai buna digestie, pacientii cu intoleranta la lactoza pot opta pentru Naturalis Efi-Digest, un supliment alimentar cu activitate enzimatica ridicata, pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala. Acest tip de pancreatina este similar celui produs de pancreasul uman, furnizand enzimele necesare pentru descompunerea proteinelor, grasimilor si amidonului.
Semnele si simptomele intolerantei la lactoza apar, de cele mai multe ori, dupa 30 de minute, maximum 2 ore dupa ce ati consumat alimente care contin lactoza. Printre simptomele frecvente se numara:
Mergeti la medic daca va confruntati frecvent cu simptome de intoleranta la lactoza dupa ce ati consumat lactate, mai ales daca va ingrijoreaza faptul ca aportul de calciu este insuficient.
Medicul ar putea suspecta ca aveti intoleranta la lactoza pe baza simptomelor si a reactiei organismului la reducerea consumului de lactate. Specialistul poate confirma diagnosticul efectuand unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:
Pacientul bea un lichid cu continut ridicat de lactoza, dupa care medicul masoara la intervale regulate cantitatea de hidrogen din aerul respirat. Acest test simplu si noninvaziv arata daca pacientul nu digera si nu absoarbe complet lactoza.
Pacientul bea un lichid care contine niveluri ridicate de lactoza, urmand ca dupa doua ore sa fie supus unor analize de sange pentru a fi masurata cantitatea de glucoza din fluxul sanguin. Daca nivelul acesteia nu creste, iar pacientul dezvolta simptome, inseamna ca organismul nu digera si nu absoarbe in mod corespunzator lactoza.
Daca intoleranta la lactoza este cauzata de o anumita afectiune, este suficient sa tratati aceasta afectiune pentru a restabili capacitatea organismului de a digera lactoza. Acest proces poate dura, insa, cateva luni de zile. Daca intoleranta la lactoza are alte cauze, puteti evita problemele adoptand o alimentatie cu continut scazut de lactoza.
Pentru a reduce cantitatea de lactoza din dieta:
Lactoza se gaseste in lactate si in produsele care contin lactate.
Lactatele care contin lactoza sunt:
Alimentele care contin lactate pot contine automat si lactoza:
Consultati eticheta pentru a verifica daca un produs contine lactate. Laptele sau produsele lactate adaugate pot fi mentionate pe listele de ingrediente cu urmatoarele denumiri:
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232
https://www.healthline.com/nutrition/lactose-intolerance-101
https://www.medicalnewstoday.com/articles/180120
Farmacistul Catena va recomanda:
Naturalis Efi-Digest X 20 comprimate filmate
Efi-Digest Naturalis este un supliment alimentar…