Vaccin ROR: ce este important sa stii?

Vaccin ROR: ce este important sa stii? Vaccin ROR: ce este important sa stii?

Ultima actualizare: 5 august 2022

vaccin-ror

Vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (cunoscut drept vaccin ROR) contine un agent activ de imunizare care are rolul de a preveni infectia cu virusul rujeolei, oreionului si rubeolei. Vaccinul ROR determina organismul sa produca propria linie de protectie (anticorpi) impotriva virusurilor.

Rujeola este o infectie care se raspandeste foarte usor de la o persoana la alta. Rujeola poate provoca probleme grave, cum ar fi deranjament stomacal, infectii ale urechii, pneumonie, probleme la nivelul sinusurilor, convulsii, leziuni cerebrale si, in unele cazuri grave, deces. Cei mai predispusi la complicatii grave si deces sunt adultii si sugarii, in timp ce copiii si adolescentii sunt mai feriti.

Oreionul este o infectie care poate provoca probleme grave, cum ar fi encefalita si meningita, doua tulburari care afecteaza creierul. In plus, baietii si barbatii adolescenti pot dezvolta orhita, o afectiune care se manifesta prin durere si umflaturi la nivelul testiculelor si scrotului si, in cazuri rare, infertilitate. De asemenea, infectia cu oreion poate provoca avort spontan la femeile aflate in primele 3 luni de sarcina.

Rubeola (rujeola germana) este o infectie grava care poate cauza avort spontan, nasterea unui fat mort sau defecte congenitale la bebelusii nenascuti atunci cand femeile gravide sufera de boala.


Vaccin ROR pe scurt

Vaccinul ROR protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (rujeola germana). Majoritatea copiilor din tarile civilizate sunt imunizati inca din perioada in care sunt sugari si copii mici. Cu toate acestea, insa, in unele cazuri, acest vaccin ROR nu garanteaza protectie pe viata. In plus, nu toti oamenii primesc vaccin ROR in copilarie. Multi adulti se muta in tarile mai dezvoltate din state care nu au puse la punct programe de imunizare. Este bine-cunoscut faptul ca persoanele care calatoresc in alte tari pot raspandi diversele boli.

In Statele Unite, de exemplu, specialistii sustin ca adultii nascuti inainte de anul 1957 s-au imunizat la rujeola si oreion. Motivul este unul lesne de inteles! Inainte de inventarea acestui vaccin ROR, aproape toti oamenii, in perioada copilariei in special, se infectau cu virusurile rujeolic, urlian si rubeolic si, in mod automat, se imunizau natural.

Cu toate acestea, specialistii americani ii sfatuiesc pe adultii nascuti in 1957 si dupa sa efectueze vaccinul ROR, in cazul in care nu pot demonstra ca au avut toate cele 3 boli.

Vaccinul antirujeolic in Romania

In Romania, vaccinarea antirujeolica de rutina a fost introdusa in anul 1979, cu o singura doza la copiii cu varsta de 9-11 luni. Campaniile de vaccinare au fost desfasurate bianual, in lunile februarie si septembrie.

Vaccin ROR in Romania

25 de ani mai tarziu, in 2004, a fost introdusa in programul national de imunizare vaccinarea ROR (o doza la 12-15 luni), iar din 2005, a doua doza de ROR la 6-7 ani.

Prima doza de vaccin ROR

Autoritatile au pus la punct o schema clara de vaccinare in cazul ROR. Prima doza de vaccin ROR se administreaza copiilor ca parte din programul national obligatoriu de vaccinare in intervalul de varsta 12-15 luni.

A doua doza de vaccin ROR

In schimb, cea de-a doua doza (rapel vaccin ROR) se administreaza cand copilul incepe scoala, de obicei cand cel mic are varsta de 7 ani, cu toate ca poate fi realizata chiar si la 3 luni de la prima imunizare.

vaccin-ror-2

Motivul pentru care este nevoie de cea de-a doua doza este ca in jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni dupa prima doza de vaccin ROR. In urma celei de-a doua doze de vaccin ROR, aproximativ 1% dintre copii raman partial imuni impotriva celor 3 afectiuni ale copilariei. In cazul in care o persoana a uitat sa se vaccineze, aceasta poate face ambele doze oricand dupa varsta de 7 ani, cu o distanta de 1 an intre doze.

Vaccin ROR – cand poate fi administrat mai devreme

Exista situatii in care vaccinul ROR-ul se poate administra inainte de implinirea varstei de 1 an. Situatiile specifice sunt urmatoarele:

- Cand copilul a fost expus virusului rujeolei (pojar)

- In cazul producerii unor epidemii de pojar. In aceasta situatie, vaccinarea este valabila si pentru adulti, intrucat anticorpii se dezvolta mai repede in urma vaccinarii decat in cazul infectarii pe cale naturala. Dupa cea de-a doua imunizare, adultii nu prezinta niciun risc in efectuarea unei a 3-a doze de vaccin.

- Cand anumite persoane doresc sa calatoreasca intr-o zona cu incidenta mare a rujeolei.

Vaccin ROR – mod de administrare

Vaccinul se administreaza printr-o singura injectie, subcutanat, adica sub pielea (si nu in muschiul) coapsei sau bratului.

Cui se adreseaza vaccinul ROR?

Imunizarea impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei este recomandata tuturor persoanelor cu varsta de 12 luni si peste. Cu toate acestea, este esential ca femeile aflate la varsta fertila si persoanele care calatoresc in afara tarii sa faca vaccinul ROR.

Vaccin ROR pentru sugari

De obicei, in tara noastra, copiii primesc 2 doze de vaccin ROR, insa dupa varsta de 1 an. Prima doza se face la varsta de 12 luni, iar a doua, la 5 ani.

vaccin-ror-bebelusi

Cu toate acestea, exista situatii speciale in care vaccinul ROR este administrat inainte de varsta de 12 luni, mai exact incepand cu varsta de 9 luni. Aceasta situatie este valabila in cazul sugarilor care au intrat in contact cu femei gravide care ar putea fi infectate.

Vaccin ROR copii peste 12 luni

Specialistii recomanda ca toti copiii sa primeasca doua doze de vaccin ROR. Dupa cum spuneam, prima doza este administrata intre varsta de 12 si 15 luni, in timp ce cea de-a doua trebuie facuta la varsta de 4-6 ani. De cele mai multe ori, a doua doza este administrata la inceputul primului an scolar, la varsta de 7 ani. Cu toate acestea, cei mici pot primi a doua doza si mai devreme, cu conditia sa existe o distanta de cel putin 28 de zile fata de prima doza.

Elevii din institutiile de invatamant postliceal

Studentii din institutiile de invatamant postliceal care nu pot dovedi ca sunt imuni la cele trei afectiuni ROR au nevoie de doua doze de vaccin ROR. Cele doua trebuie facute la o distanta de cel putin 28 de zile intre ele.

Vaccin ROR la adulti

In aceeasi situatie se afla si adultii care nu pot dovedi ca s-au imunizat impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei ar trebui sa primeasca cel putin o doza de vaccin ROR.

Unii adulti trebuie sa faca, insa, 2 doze de vaccin ROR. De exemplu, persoanele adulte care isi desfasoara activitatile in anumite spatii in care virusurile rujeolei sau oreionului se pot transmite foarte usor, ar trebui sa faca doua doze de vaccin ROR la o distanta de cel putin 28 de zile intre ele. Printre aceste persoane se numara:

- elevii din institutiile de invatamant postliceal

- personalul medical

- persoanele care calatoresc in alte tari

De ce au nevoie persoanele adulte de vaccin ROR?

Cele trei afectiuni care pot fi prevenite de vaccinul ROR - rujeola, oreionul si rubeola - sunt infectii extrem de contagioase. Aceste trei afectiuni care pot fi extrem de grave sunt cauzate de virusuri care se raspandesc prin aer. Acestea pot fi transmise de la persoana la persoana prin tuse, stranut sau pur si simplu prin respiratie.

Rujeola (pojarul)

Aceasta boala contagioasa provoaca febra, secretii nazale si eruptii cutanate. Rujeola provoaca probleme indeosebi la nivelul gatului si plamanilor. Cu toate ca vaccinarile au redus semnificativ raspandirea bolii in tarile dezvoltate, inca exista in zilele noastre cazuri raportate. Cu toate ca actiunile de imunizare sunt in plina crestere la nivel global, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca au existat 207.500 de decese de rujeola in anul 2019. In principal, focarele de rujeola au loc de cele mai multe ori in statele fara programe puternice de imunizare a copiilor. Cu toate acestea, au existat focare si in Europa, Africa de Sud si Filipine.

Oreionul

Aceasta infectie provoaca febra, stare de oboseala, dureri de cap si de muschi si umflaturi ale glandelor salivare. Situatia poate fi mai grava in cazul barbatilor. In cazul lor, oreionul poate provoca inflamarea testiculelor. De asemenea, oreionul poate duce la pierderea auzului, meningita si la alte probleme grave.

vaccin-ror-3

Rubeola (rujeola germana)

Aceasta boala poate provoca febra si eruptii cutanate. Rubeola poate fi deosebit de periculoasa in cazul femeilor insarcinate. Rubeola poate provoca defecte congenitale grave in cazul bebelusilor, cum ar fi probleme cardiace, surditate, leziuni ale ficatului si splinei si dizabilitati intelectuale. Daca o femeie are rubeola in timpul sarcinii, riscul ca bebelusul sa aiba probleme dupa nastere este de cel putin 20%.

Vaccin ROR pentru persoanele care calatoresc in afara tarii

Toate persoanele cu varsta de 6 luni si peste care urmeaza sa calatoreasca in alte tari ar trebui sa fie protejate impotriva rujeolei. Mai exact, inainte de orice calatorie internationala:

- Sugarii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 luni ar trebui sa primeasca o doza de vaccin ROR. De asemenea, sugarii carora le-a fost administrata o doza de vaccin ROR inainte de implinirea varstei de un an ar trebui sa primeasca inca doua doze de vaccin ROR (o doza la varsta de 12-15 luni si o alta doza la o distanta de cel putin 28 de zile).

- Copiii cu varsta de 12 luni si peste trebuie sa primeasca doua doze de vaccin ROR, cu o diferenta de cel putin 28 de zile intre ele.

- Adolescentii si adultii care nu pot dovedi ca sunt imuni la rujeola ar trebui sa primeasca doua doze de vaccin ROR separate de cel putin 28 de zile.

Vaccin ROR pentru personalul medical

Personalul medical (inclusiv asistentele medicale si voluntarii) ar trebui sa aiba dovezi de imunitate la ROR. Membrii personalului medical fara dovezi de imunitate trebuie sa primeasca doua doze de vaccin ROR, administrate la distanta de cel putin 28 de zile.

Vaccin ROR pentru femeile aflate la varsta fertila

Inainte de a ramane insarcinate, femeile aflate la varsta fertila trebuie sa discute cu medicul pentru a afla daca sunt vaccinate. In cazul in care nu s-au imunizat impotriva celor trei afectiuni, femeile aflate la varsta fertila, care nu sunt insarcinate, ar trebui sa primeasca cel putin o doza de vaccin ROR.

Femeile gravide nu trebuie sa faca vaccinul ROR.

In schimb, femeile care alapteaza pot sa efectueze fara probleme vaccinul ROR. Alaptarea nu afecteaza raspunsul organismului la vaccinul ROR. In plus, bebelusul nu va fi afectat de ser daca va ingera laptele matern.

vaccin-ror-4

Cine nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR?

Exista si situatii in care anumite persoane nu trebuie sa primeasca vaccinul ROR sau ar trebui sa mai astepte. De exemplu, ar trebui sa evite vaccinul ROR persoanele:

- Care au avut reactii alergice grave care le-au pus viata in pericol. Se recomanda sa evite vaccinarea ROR persoanele care s-au confruntat cu reactii alergice potential fatale dupa o doza de vaccin ROR sau care au dezvoltat o alergie grava la una dintre componentele acestui vaccin.

- Gravide sau care cred ca ar putea fi gravide. Femeile insarcinate ar trebui sa faca vaccinul ROR abia dupa nasterea bebelusului. In plus, femeile care si-au facut vaccinul ROR ar trebui sa evite sa ramana insarcinate timp de cel putin o luna dupa administrarea acestuia.

- Cu sistemul imunitar slabit din cauza bolilor (cum ar fi infectia cu HIV / SIDA) sau a tratamentelor medicale (cum ar fi radioterapia, imunoterapia sau chimioterapia).

- Care au o ruda apropiata (parinte, frate sau sora) care a avut probleme de sistem imunitar.

- Care au fost supuse de curand unei transfuzii de sange. Aceste persoane ar trebui sa amane vaccinarea ROR timp de 3 luni sau mai mult.

- Care sufera de tuberculoza.

- Care au fost supuse altor vaccinuri in ultimele 4 saptamani. Exista riscul ca vaccinurile cu patogeni vii administrate la un interval prea scurt intre ele sa nu dea roade la fel de bine.

- Care nu se simt bine. Vaccinul ROR nu trebuie amanat daca persoana sufera de o afectiune usoara, cum ar fi raceala. In schimb, persoanele care au tulburari moderate sau sunt grav bolnave ar trebui sa mai astepte.

Riscurile vaccinarii ROR

De obicei, beneficiile sunt mai mari decat riscurile. Dupa vaccinare, unele persoane pot dezvolta eruptii cutanate usoare care dispar destul de repede, febra, ganglioni inflamati sau durere si rigiditate la nivelul articulatiilor. In unele cazuri, pot aparea efecte secundare mai grave, cum ar fi un numar scazut de trombocite sau o reactie alergica grava.

Luati legatura cu medicul daca aveti probleme cu respiratia, ameteli, batai rapide ale inimii, urticarie, slabiciune sau alte probleme dupa vaccinare.

 

Referinte:

https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/mmr/public/index.html

https://www.webmd.com/vaccines/adult-mmr-vaccine-guidelines

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/measles-mumps-and-rubella-virus-vaccine-live-subcutaneous-route-intramuscular-route/description/drg-20062140

https://healthywa.wa.gov.au/Articles/J_M/Measles-mumps-rubella-MMR-vaccine