Vaccin DTP: tot ce trebuie sa stii despre acesta

Vaccin DTP: tot ce trebuie sa stii despre acesta Vaccin DTP: tot ce trebuie sa stii despre acesta

Ultima actualizare: 16 iulie 2024

Vaccin-DTP

Vaccinul DTP (vaccin diftero-tetano-pertussis) este un trivaccin care, in urma administrarii, va oferi imunizare impotriva a trei boli infectioase cu potential sever: difterie, tetanos si pertussis-ul (tusea convulsiva). Dozele de vaccin DTP se fac in conformitatea schemei de vaccinare, care a fost propusa de Ministerul Sanatatii din Romania, iar in perioada copilariei si adolescentei va fi administrat si impreuna cu alte vaccinuri, pentru a oferi protectie suplimentara. De asemenea, acest vaccin DTP este recomandat si adultilor, chiar daca au fost vaccinati anterior: pentru a se obtine imunizare de lunga durata si activa, este necesar rapelul suplimentar la fiecare zece ani.

Dozele de vaccin diferto-tetano-pertussis ofera imunizare de inalta eficienta si de lunga durata impotriva acestor trei boli. In cazul tetanosului, se estimeaza ca dozele de vaccin DTP vor oferi imunizare (chiar de la prima vaccinare) aproape completa, de 100%. In cazul difteriei poate sa ofere imunizare in proportie de 90%, iar in cazul tusei convulsive, de aproximativ 85%. Aceste vaccinuri sunt efectuate de catre medicul de familie si au siguranta si eficacitate dovedite. Mai mult decat atat, desi pot aparea reactii adverse secundare minime, beneficiile vaccinarii tind sa depaseasca cu mult posibilele complicatii. Vaccinarea este cea mai sigura metoda de preventie.


Vaccin DTP - pentru ce ofera imunizare si beneficiile sale

Administrarea vaccinului DTP ofera imunizare impotriva a trei afectiuni bacteriene:

Difteria

  • Apare in urma infectiei cu Corynebacterium diphtheriae, o bacterie producatoare de toxine;
  • Boala este contagioasa, se transmite prin picaturi Flügge si contact apropiat;
  • Bacteriile se pot multiplica si produc toxine difterice la nivelul nazofaringelui, mucoaselor, iar in unele cazuri pot duce la leziuni ale pielii, complicatii neurologice si cardiace;
  • Simptomele asociate includ stare generalizata de rau, dureri in gat, febra;
  • O caracteristica clasica a difteriei respiratorii este aparitia unei pseudomembrane de culoare gri-albicioasa in partea din spate a gatului, care adera ferm de mucoasa nazofaringelui, cea a amigdalelor sau laringelui, si se poate extinde dincolo de cavitatea nazala sau laringe, iar in acest caz poate duce la obstructia cailor respiratorii.

Tetanosul

  • Este o boala infectioasa cauzata de infectia cu Clostridium tetani, care produce neurotoxine, dar boala nu este contagioasa (nu se transmite de la o persoana bolnava la alta sanatoasa);
  • O persoana se poate infecta cu sporii bacteriei, rezistenti la caldura, patrunsi in organism la nivelul mucoaselor sau leziunilor cutanate (rani, arsuri);
  • Bacteria elibereaza o toxina foarte puternica numita tetanospasmina care va duce la spasme, contractii musculare intense, contractura mandibulei (ingreuneaza hranirea si vorbitul).

Pertussis (tuse convulsiva)

  • Este o infectie respiratorie cauzata de infectia cu Bordetella pertussis;
  • Se transmite prin picaturi Flügge, eliminate in timpul vorbitului sau stranutului;
  • Se prezinta cu simptome de tuse spasmodica (provoaca varsaturi), respiratie suieratoare, si simptomele pot dura chiar cateva luni.

Administrarea dozelor de vaccin DTP ofera imunizare activa impotriva acestor bacterii. Drept urmare, este mai putin probabil ca un copil carora i-au fost administrate dozele de vaccin DTP sa dezvolte, ulterior, aceasta boala. Vaccinarea nu este doar despre preventia infectiilor proprii, ci si despre a minimaliza riscul ca, in cazul infectiei (ca parte a nevaccinarii), acesta sa fie dupa transmisa si altor persoane. De altfel, administrarea de vaccin DTP este integrata in schema de vaccinare, ceea ce inseamna ca, intr-un punct, este obligatorie. Aceste afectiuni bacteriene pot avea o evolutie foarte severa, iar vaccinarea reprezinta cea mai eficienta metoda de preventie.

Vaccin diferto-tetano-pertussis - doze si administrare

In ceea ce priveste dozele de vaccin DTP si cum se administreaza, recomandarile privind dozele de rutina sunt urmatoarele:

  • Prima doza de vaccin DTP: la varsta de 2 luni;
  • A doua doza de vaccin DTP: la varsta de 4 luni;
  • A treia doza de vaccin DTP: la varsta de 6 luni;
  • A patra doza de vaccin DTP (revaccinare): la varsta de minimum 12 luni, dar la cel putin 6 luni dupa a treia doza de vaccin difero-tetano-pertussis;
  • A cincea doza de vaccin DTP: la varsta de minimum 3-4 ani;
  • A sasea doza de vaccin DTP: la varsta de 6-7 ani.

Ulterior, se administreaza rapel cu vaccin DTP la 14 ani si, dupa aceea, la fiecare 10 ani. Fiecare doza de vaccin contine 0,5 mililitri de substanta si se administreaza intramuscular, astfel:

  • La sugari si copii cu varsta de pana la 2 ani, se injecteaza in partea anterolatrala a coapsei;
  • Pentru copiii cu varsta de 3 ani si peste, locul preferat este muschiul deltoid;
  • Dozele de DTP se pot administra si in combinatie cu alte vaccinuri ale copilariei.

DTP-vaccin

In cazul copiilor neimunizati sau la care schema de vaccinare cu vaccin DTP nu a fost finalizata, se recomanda imunizarea pentru recuperare. Aceasta este posibila daca se respecta un interval de timp intre doze:

  • 4 saptamani intre prima si a doua doza;
  • 4 saptamani intre a doua si a treia doza;
  • 6 luni intre a treia si a patra doza (varsta minima pentru a patra doza este de 12 luni);
  • 6 luni intre a patra si a cincea doza.

Administrarea vaccinului DTP este aprobata si in ultimele 3 luni de sarcina, pentru a se preveni riscul de tuse convulsiva severa la sugarii cu varsta sub 2 luni. Imunizarea in urma administrarii de vaccin diftero-tetano-pertussis este activa, insa este necesara repetarea vaccinului la interval regulat de timp: pentru copii, conform schemei de vaccinare, iar pentru adulti si adolescenti, la fiecare 10 ani de la ultima vaccinare.Teoretic, ultima doza de vaccin DTP ar trebui administrata la varsta de 14 ani. Ulterior, aceasta se recomanda a fi repetata la fiecare 10 ani, considerandu-se ca aceasta este perioada de valabilitate in care vaccinul ofera protectie imunitara completa.

Vaccin DTP - indicatii si contraindicatii

In general, administrarea dozelor de DTP este indicata tuturor copiilor care au minimum 2 luni. Din acest moment, se poate incepe schema de vaccinare. Contraindicatiile apar atunci cand, la scurt timp dupa administrarea primei doze de vaccin diftero-tetano-pertussis, apar reactii de tip alergic foarte severe sau anafilaxie. O alta contraindicatie este si encefalopatia (coma, stare de inconstienta, convulsii prelungite), care apare in decurs de 7 zile de la administrarea de vaccin DTP, fara insa o alta cauza identificabila (infectie, de exemplu). Sarcina nu este contraindicatie pentru administrarea vaccinului DTP. De fapt, chiar se recomanda in cel de-al treilea trimestru.

Administrarea dozelor de vaccin DTP ar trebui facuta cu precautie in cazul persoanelor care:

  • Prezinta deficiente imunitare (din diferite cauze);
  • Au fost diagnosticate cu sindromul Guillain-Barré;
  • Au afectiuni neurologice;
  • Au fost diagnosticate cu tulburari de coagulare.

Totusi, de cele mai multe ori dozele de vaccin diftero-tetano-pertussis pot fi administrate, fara niciun risc, oricarei persoane. Reactiile adverse sunt destul de rare, si daca apar au tendinta de a fi usoare, fara risc crescut de complicatii. Date fiind natura si contagiozitatea infectiilor pentru care dozele de vaccin DTP (vaccin diftero-tetano-pertussis) ofera imunizare, punand in balanta raportul risc/beneficiu, cu siguranta in cele din urma inclina spre beneficiile asociate imunizarii prin vaccinare. Toate dozele de vaccin diftero-tetano-pertussis ar trebui administrate la indicatia medicului de familie. De altfel, medicul de familie este cel care va administra vaccinul.

Vaccin difero-tetano-pertussis - posibile reactii adverse

Este important de mentionat faptul ca dozele de vaccin DTP nu contin bacterii vii, atenuate sau bacterii ucise, ci contin anatoxina difterica, anatoxina tetanica si antigene pertussis. Acesta este motivul pentru care un vaccin DTP se mai numeste si vaccin DTaP, de la „pertussis-acellular”, adica vaccinul contine componente si substante ale bacteriei, si nu bacteria in sine. Pot sa apara si efecte adverse secundare administrarii vaccinului diftero-tetano-pertussis, iar acestea sunt:

  • Edem;
  • Roseata;
  • Durere.

Simptomele tind sa apara dupa prima doza de vaccin DTP (vaccin diftero-tetano-pertussis) mai ales, la locul injectarii. Efecte adverse mai putin frecvente dupa administrarea de vaccin DTP, cauzate in special de componenta pertussis a vaccinului, sunt convulsiile, plansul prelungit. In cazul vaccinurilor cu toxoizi tetanici, nevralgia cervico-brahiala poate fi o alta complicatie, dar foarte rara.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545173/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8920163/
  3. https://www.seruminstitute.com/health_faq_dtp.php
  4. https://www.nhsinform.scot/healthy-living/immunisation/vaccines/dtp-vaccine/
  5. https://www.cdc.gov/vaccines/hcp/vis/vis-statements/dtap.html