Vaccinul antigripal si vaccinul pneumococic pot scadea riscul de Alzheimer

Vaccinul antigripal si vaccinul pneumococic pot scadea riscul de Alzheimer Vaccinul antigripal si vaccinul pneumococic pot scadea riscul de Alzheimer

Ultima actualizare: 27 septembrie 2022

Reduce riscul de Alzheimer

Vaccinul antigripal si cel pneumococic (impotriva pneumoniei) au beneficii suplimentare fata de scopurile pentru care au fost dezvoltate. Potrivit cercetatorilor, aceste vaccinuri scad riscul de dezvoltare a dementei, respectiv de a face Alzheimer. Concluzia este rezultatul unor cercetari diferite, care au avut ca tema legatura dintre vaccin si dementa.

Persoanele cu dementa prezinta un risc crescut de deces din cauza infectiei.

Toate concluziile au fost prezentate si discutate in cadrul evenimentului Alzheimer’s Association International Conference.

Vaccinul antigripal poate reduce cu pana la 30% riscul de Alzheimer

Cercetatorii americani de la Universitatea din Texas au analizat dosarele medicale a peste 9.000 de persoane cu varsta de 60 de ani si peste si au descoperit ca persoanele care s-au vaccinat o data impotriva gripei au un risc cu 17% mai mic de a dezvolta Alzheimer. Cele care au facut doua sau mai multe vaccinuri antigripale au avut un risc suplimentar cu 13% mai mic (in total riscul scade cu 30%).

Rezervati-va din timp vaccinul antigripal Vaxigrip Tetra!

Dr. Rosa Sancho, sef de cercetare la Alzheimer’s Research UK este de parere ca „o legatura intre vaccinul antigripal sezonier si riscul redus de dementa este intriganta”, dar „este dificil sa speculam motivele care stau la baza acestei legaturi si sa intelegem de ce un vaccin gripal sezonier este legat de riscul redus de dementa este o cale importanta pentru cercetari ulterioare. Aceasta cercetare nu inseamna ca boala Alzheimer este cauzata de gripa comuna si exista explicatii potentiale non-biologice pentru aceasta asociatie, cum ar fi persoanele care primesc vaccinul antigripal fiind mai susceptibile sa ia alte masuri pentru a-si proteja sanatatea.”

Vaccinul impotriva pneumoniei, asociat cu reducerea riscului de Alzheimer

In cadrul unui alt studiu, cercetatorii de la Universitatea Duke (SUA) si Universitatea din Carolina de Nord (SUA) au dispus de o baza de peste 5.000 de dosare medicale apartinand unor persoane cu varsta peste 65 de ani. Ei au descoperit ca persoanele care au primit un vaccin pneumococic (impotriva pneumoniei) inainte de varsta de 75 de ani au prezentat un risc cu 25-30% mai mic de a dezvolta Alzheimer.

Potrivit oamenilor de stiinta, descoperirile sugereaza ca vaccinul pneumococic poate fi un instrument promitator de prevenire a Alzheimerului.

Potrivit expertilor, este inca neclar „exact de ce” acest vaccin ar putea reduce riscul de Alzheimer. In timp ce unii cercetatori au propus un rol pentru anumite bacterii in declansarea sau accelerarea proceselor bolii Alzheimer, exista dovezi puternice care indica faptul ca alti factori decat infectiile bacteriene sunt esentiali pentru dezvoltarea Alzheimer.

Spitalizare cu dementa + infectie=risc de 6,5 ori mai mare de deces

Un al treilea studiu prezentat la conferinta a vorbit despre importanta vaccinurilor la persoanele cu dementa. Analizand datele de sanatate a peste 1,4 milioane de persoane, cercetatorii din Danemarca au descoperit ca persoanele cu dementa care au fost spitalizate cu o infectie au un risc de deces de 6,5 ori mai mare comparativ cu persoanele care nu au avut o infectie sau dementa. Acest risc crescut de mortalitate in randul persoanelor cu dementa a existat atat pe termen scurt, in termen de 30 de zile de la contractarea unei infectii, cat si pe termen lung, sau aproximativ 10 ani dupa prima infectie.

„Luat impreuna cu cercetarea vaccinurilor prezentate la conferinta, acest studiu subliniaza importanta limitarii infectiilor care pot fi prevenite. Stim ca dementa este cauzata de boli fizice la nivelul creierului si persoanele care traiesc cu dementa sunt mai vulnerabile la anumite infectii. Intelegerea impactului internarilor in spitale pentru persoanele cu dementa va contribui la dezvoltarea unor abordari care sa limiteze orice efecte negative asupra sanatatii lor pe termen lung”, spune Dr. Rosa Sancho.