Valeriana si beneficiile ei

Valeriana si beneficiile ei Valeriana si beneficiile ei

Ultima actualizare: 9 septembrie 2022

Valeriana, cunoscuta stiintific sub numele de Valeriana officinalis, este o planta cu flori care creste in Europa, Asia si America de Nord, fiind utilizata ca remediu natural pentru tratarea insomniei. Utilizarea radacinii de valeriana dateaza din Grecia si Roma Antica, fiind remarcata de Hipocrate pentru a trata durerile de cap, nervozitatea, tremurul si palpitatiile inimii. Valeriana este disponibila sub forma de ceaiuri, extracte, tincturi, capsule, tablete si uleiuri esentiale. Extractul de valeriana si uleiurile esentiale sunt folosite si pentru aroma in alimente si bauturi.

Efectele terapeutice ale valerianei se remarca datorita interactiunii sale cu acidul gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmitator inhibitor central care ajuta la reglarea impulsurilor nervoase din creier si sistemul nervos. Cercetatorii au aratat ca nivelurile scazute de GABA sunt asociate cu aparitia stresului cronic, a anxietatii si a problemelor cu somnul.

Radacina de valeriana contine o serie de compusi, precum acid valeric, acid isovaleric si diversi antioxidanti care o fac sa actioneze ca un sedativ usor si anxiolitic. Multi dintre acesti compusi pot inhiba activitatea excesiva in amigdala, o parte a creierului care proceseaza frica si raspunsurile emotionale puternice la stres. In plus, valeriana a fost utilizata pentru spasmele si stresul gastro-intestinal, convulsiile epileptice si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie.


Cum poate fi administrata valeriana?

Valeriana este disponibila in ceaiuri, extracte, tincturi, capsule, tablete si uleiuri esentiale. Extractul de valeriana si uleiurile esentiale sunt folosite si ca aroma in alimente si bauturi. Cantitatea si modul de administrare a radacinii de valeriana depind de efectul dorit. Valeriana nu creeaza dependenta daca este administrata corect si constant, insa nu inseamna ca suntem feriti de riscuri si efecte adverse. Pentru informatii suplimentare privind modul de administrare al valerianei se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

Care sunt beneficiile valerianei?

Exista peste 250 de specii de valeriana, dar Valeriana officinalis este specia cea mai folosita in Occident, in scopuri medicinale.

Din cele mai vechi timpuri, radacina acestei plante a fost utilizata pentru a trata insomnia, nervozitatea, durerile de cap si palpitatiile inimii. In SUA, radacina de valeriana este vanduta in principal ca adjucant pentru somn, in timp ce in Europa este utilizata pentru a ameliora anxietatea.

Un remediu eficient pentru insomnie, pe baza de valeriana este SomnControl de la Naturalis, prin ingredientele sale ajutand la reducerea stresului si la imbunatatirea calitatii somnului.

Solutia pentru noptile fara somn si tulburarile produse de schimbarea fusului orar, schimbarile climaterice sau turele de noapte este Dormax, supliment alimentar ce combate cauzele insomniei, stresului si anxietatii pentru a va ajuta sa obtineti o odihna de calitate.

Compozitia chimica a valerianei variaza foarte mult, in functie de specie, anotimp in care este recoltata, sursa geografica, starea de crestere, metoda de procesare si depozitare. Compusii responsabili pentru efectele sedative includ:

  • Acidul valerenic creste nivelul de GABA, un neurotransmitator care reduce activitatea celulelor creierului. De asemenea, are efecte antiinflamatorii.
  • Iridoidele (valepotriate si derivatii lor) au efecte sedative, dar sunt instabile si se descompun in timpul depozitarii sau in apa, ceea ce face activitatea lor dificil de evaluat.
  • Acidul isovaleric previne contractiile musculare involuntare. Actiunea sa este similara cu acidul valproic, care este utilizat pentru tratarea epilepsiei.
  • Hesperidina si linarina sunt flavonoide antioxidante cu efecte de stimulare a somnului. Hesperidina are, de asemenea, efecte anti-convulsive (prin blocarea canalelor de calciu).

Recomandarea farmacistilor Catena este Nervostress, supliment alimentar care contribuie la buna functionare a sistemului nervos, la reducerea stresului si la imbunatatirea calitatii somnului.

Valeriana are multe proprietati si poate crea un echilibru in organism. Iata care sunt beneficiile consumului de radacina de valeriana:

Mecanisme de actiune:

Desi influenta valerianei asupra sistemului GABA este bine documentata, valeriana are multe alte moduri de actiune care pot contribui la relaxare si la alte beneficii pentru sanatate:

  • Activeaza receptorii de adenozina si serotonina;
  • Inhiba prostaglandinele (responsabile de contractii dureroase);
  • Poate relaxa vasele de sange;
  • Poate reduce hormonul stresului, cortizolul;
  • Suprima inflamatia.

Combate insomnia imbunatatind calitatea somnului

Este cunoscut efectul sedativ al valerianei. Consumata corespunzator, atat ca durata, cat si dozaj, valeriana poate trata insomnia atunci cand este combinata cu alte plante, inclusiv hamei, floarea-pasiunii si balsam de lamaie.

Efectele sedative usoare ale valerianei au fost folosite pentru a promova relaxarea si somnul de cel putin 2.000 de ani. Valeriana poate imbunatati somnul prin cresterea nivelului de GABA. Nivelurile mai scazute de GABA se gasesc la persoanele cu stres pe termen scurt si lung si sunt legate de anxietate si calitatea slaba a somnului.

Principalul beneficiu al valerianei pare sa fie promovarea somnului natural dupa cateva saptamani de utilizare, fara riscul dependentei sau al efectelor negative asupra sanatatii. Atunci cand este utilizata corect, poate servi ca o alternativa mai blanda la medicamentele comune pentru insomnie.

Amelioreaza simptomele anxietatii

Valeriana este cunoscuta sub numele de „valium al naturii”, deoarece se presupune ca are un efect similar asupra reducerii anxietatii ca benzodiazepinele Valium si Xanax. Acestea se leaga de receptorii GABA din creier (amigdala). Un studiu efectuat pe 2.462 adulti cu tulburare depresiva majora si anxietate a constatat ca dozele mari de valeriana (1000 mg / zi) luate in combinatie cu sunatoare (600 mg / zi) timp de 6 saptamani au redus simptomele anxietatii si depresiei cu 66%.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Strescontrol, supliment alimentar cu efect benefic asupra asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.

Pe langa scaderea anxietatii ca raspuns la stresul acut, radacina de valeriana poate ajuta si la afectiuni cronice caracterizate prin comportamente anxioase, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizata sau tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC). De asemenea, poate creste concentrarea si reduce comportamentul hiperactiv la copii.

Efect sedativ eficient

Radacina de valeriana are proprietati sedative blande, fiind extrem de eficienta pentru calmarea emotiilor in situatii de stres. Valeriana poate reduce, de asemenea, reactiile fizice in timpul situatiilor stresante. A incetinit ritmul cardiac si a redus tensiunea arteriala ca raspuns la stres intr-un studiu de 2 saptamani pe 56 de persoane sanatoase.

Adjuvant in sindromul premenstrual

Valeriana este frecvent utilizata pentru tratarea crampelor uterine asociate cu crampe menstruale dureroase (dismenoree). Cercetarile arata ca administrarea a 255 mg de valeriana de trei ori pe zi, timp de doua cicluri menstruale, reduce durerea si necesitatea altor analgezice in timpul menstruatiei.

Reduce simptomele menopauzei

Cercetarile arata ca administrarea zilnica de 675-1060 mg de radacina de valeriana timp de 8 saptamani ar putea reduce bufeurile la femeile aflate in postmenopauza.

Amelioreaza simptomele sindromului picioarelor nelinistite

Un studiu de opt saptamani, realizat pe pacienti cu sindromul picioarelor nelinistite a aratat ca administrarea a 800 mg pe zi de valeriana a imbunatatit simptomele si a scazut somnolenta in timpul zilei.

Ajuta la ameliorarea tulburarilor digestive

Poate stimula functia musculara si poate reduce disconfortul abdominal.

Alte beneficii ale consumului de valeriana

Efectele pozitive ale valerianei s-au observat in caz de:

  • Sindrom de stres tibial;
  • Migrene si dureri de cap;
  • Durere articulara in artrita;
  • Durere sciatica;
  • Palpitatii cardiace;
  • Depresie in tulburarea bipolara;
  • Sindromul oboselii cronice;
  • Convulsii;
  • Epilepsie.

Valeriana - contraindicatii

Consumul de valeriana este sigur cand este administrata timp de 4 pana la 8 saptamani la adultii sanatosi, in dozele recomandate. Siguranta utilizarii pe termen lung este necunoscuta. Pot aparea simptome de sevraj atunci cand este intrerupta dupa utilizarea pe termen lung. Pentru a evita posibilele reactii adverse atunci cand intrerupeti valeriana dupa utilizarea pe termen lung, este mai bine sa reduceti doza incet, timp de o saptamana sau doua inainte de a va opri complet.

Riscuri si precautii:

  • Reactie alergica: persoanele cu alergii la plante din familia Valerianaceae pot fi alergice la valeriana.
  • Dependenta: rapoartele medicale leaga utilizarea excesiva a valerianei cu toxicitatea si dependenta ficatului.
  • Somnolenta: la doze mari, poate aparea somnolenta in timpul zilei si se recomanda prudenta in timp ce conduceti sau folositi utilaje.
  • Efecte crescute ale anestezicelor: Daca aveti nevoie de o interventie chirurgicala, incetati sa luati valeriana cu cel putin 2 saptamani inainte. Valeriana poate creste efectele anestezicelor care actioneaza asupra receptorilor GABA.
  • Suprastimulare: la doze mari, poate aparea hiperexcitabilitatea.
  • Tincturile de valeriana pot avea un continut ridicat de alcool (15 pana la 90%) si teoretic pot provoca reactii adverse daca sunt luate cu medicamente precum metronidazol sau disulfiram.

Surse: www.webmd.com ; www.healthline.com ; www.verywellhealth.com

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

Naturalis Strescontrol X 20 comprimate

  StresControl Naturalis este un supliment alimentar…

3 la pret de 2
Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl X 20 comprimate

Naturalis SomnControl este un supliment alimentar…

Nervostress X 30 capsule

Nervostress X 30 capsule

NervoStress contine o combinatie de magneziu, L-Triptofan,…