Varicocel: ce este si cum se trateaza

Varicocel: ce este si cum se trateaza Varicocel: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 11 decembrie 2023

Varicocelul este o patologie care afecteaza aproximativ 20% dintre persoanele de sex masculin. Varicocelul cauzeaza in mod obisnuit simptome usoare, inclusiv umflare scrotala sau durere surda in testicul. El pot sa nu provoace niciun simptom. Cu toate acestea, varicocelul este o cauza frecventa a infertilitatii. Un medic poate diagnostica varicocelul si va poate recomanda tratamentul adecvat.


Ce este varicoleul?

Varicocelul este o afectiune comuna care mareste venele din scrot. Scrotul este sacul de piele situat in spatele penisului, care de obicei contine testiculele. Varicocelul este similar cu venele varicoase. Venele varicoase determina umflarea si deformarea venelor din picioare. De obicei, varicele testiculare nu provoaca durere, dar uneori pot cauza dureri testiculare care pot aparea si disparea. La unele persoane, varicocelul poate cauza infertilitate. Daca varicocelul nu va deranjeaza, este posibil sa nu aveti nevoie de tratament.

Este varicocelul o problema grava?

Varicele testiculare nu pun viata in pericol. Cu toate acestea, varicocelul poate fi foarte grav daca incercati sa aveti un copil biologic.

Poate varicocelul sa afecteze fertilitatea?

Da, varicocelul pot afecta fertilitatea la unele persoane. Varicele testiculare pot contribui la aproximativ 40% din toate cazurile de infertilitate masculina. Cu toate acestea, multi oameni cu varicele testiculare nu intampina probleme in a face un copil.

Expertii medicali nu inteleg pe deplin rolul jucat de varicele testiculare in infertilitate. Este posibil ca temperatura in interiorul scrotului sa creasca din cauza acumularii de sange in vene. Temperatura mai ridicata care afecteaza ambele testicule poate influenta numarul sau productia de sperma.

Discutati cu medicul dumneavoastra daca banuiti ca aveti probleme de fertilitate. Preocuparile legate de fertilitate sunt principala cauza pentru care oamenii primesc tratament pentru varicocel.

Suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport contine Vitamina C si Rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de Salcam-japonez).

Cat de frecvent este varicocelul?

Varicocelul afecteaza 15% pana la 20% dintre toti barbatii din Statele Unite - aproximativ 1 din 5. Varicocelul are mai multe sanse sa apara in partea stanga a scrotului din cauza diferentelor in modul in care sangele se scurge din testicul stang inapoi in venele principale ale corpului. Mai putin frecvent, poate afecta partea dreapta sau ambele parti.

Varicocel, simptome si cauze

Care sunt simptomele de varicocel?

De obicei, varicocelul nu prezinta simptome. Cu toate acestea, s-ar putea sa observati:

  • Durere surda in testicule sau dureri in scrot, care de obicei se amelioreaza cand stati intins.
  • Umflare in testicule sau in scrot.
  • Micsorarea testiculelor (atrofie testiculara).
  • Imposibilitatea de a obtine o sarcina dupa cel putin un an de incercari (infertilitate).
  • mica umflatura deasupra testiculului afectat.

Varicele mai mari pot simti sau arata ca un sac de viermi sau spaghete. Ele pot cauza un disconfort usor sau dureri. Varicele mai mici pot fi prea mici pentru a le vedea sau simti.

Varicocel - care este principala cauza?

Medicii nu sunt siguri ce determina aparitia varicocelului. Unii cred ca un "comutator" (supapa) defect in anumite vene din cordonul spermatic le poate provoca. Cordonul spermatic este o banda de tesut care mentine testiculele in loc. Aceste vene transporta sangele de la testicule catre corp. Supapa actioneaza ca un fel de "pornit/oprit". Are doua structuri asemanatoare cu clapeta care ajuta la deplasarea sangelui inapoi spre inima. Atunci cand o supapa nu functioneaza asa cum ar trebui, sangele se poate acumula in venele testiculelor. In timp, venele se umfla.

Cine este afectat de varicocel?

Varicocelul poate afecta orice barbat, la orice varsta. Medicii cred ca varicocelul este prezent la nastere (congenitale). Oamenii observa adesea varicocelul in adolescenta. Expertii medicali banuiesc ca acest lucru ar putea avea legatura cu pubertatea, cand fluxul de sange catre organele genitale creste. In unele cazuri, varicocelul pot impiedica dezvoltarea normala a testiculului.

Varicocelul cauzeaza disfunctie erectila?

Nu exista suficiente cercetari pentru a spune cu certitudine ca varicocelul provoaca disfunctie erectila, dar ar putea exista o legatura. Unele studii arata ca oamenii care primesc tratament pentru varicocel pot esua uneori in a obtine o erectie, dar nu atat de des.

Exista alte complicatii ale varicocelului?

Varicocelul pot creste riscul altor complicatii, inclusiv:

Testosteron scazut (hipogonadism masculin). Barbatii produc testosteron in testiculele lor. Testosteronul este un hormon care initiaza caracteristicile masculine in timpul pubertatii, imbunatateste libidoul (dorinta sexuala) si ajuta la intarirea oaselor si a muschilor. Testosteronul scazut poate micsora testiculele, reduce dorinta sexuala, scade masa musculara si provoaca depresie.

Azoospermie. Azoospermia apare atunci cand nu aveti niciun spermatozoid in lichidul ejaculat (sperma). Celulele de sperma sunt celule reproductive care fertilizeaza un ovul (ovul sau oocit), creand un embrion care se dezvolta ulterior intr-un fetus. Azoospermia este una dintre cauzele infertilitatii masculine.

Varicocel, diagnostic si teste

Cum se diagnosticheaza varicocelul?

Un medic poate diagnostica varicocelul. Ei vor analiza istoricul medical, vor pune intrebari despre simptomele dumneavoastra si vor efectua un examen fizic.

In timpul examenului fizic, medicul poate sa va puna sa stati in picioare, sa inspirati adanc, sa tineti nasul si gura inchise si sa expiri profund. Acesta este manevra Valsalva. Ei vor simti scrotul dumneavoastra pentru venele marite in timp ce va tineti respiratia si exista presiune.

De asemenea, ei pot solicita urmatoarele teste pentru a confirma diagnosticul:

Ecografie pelviana. O ecografie pelviana este un test de imagistica neinvaziv care ofera medicului o vedere detaliata a venelor din testiculele dumneavoastra. Este cel mai comun test de imagistica pe care medicii il solicita pentru a ajuta la diagnosticarea varicocelului.

Analiza de sperma. In timpul unei analize a spermei, veti ejacula intr-un recipient special. Medicul va trimite apoi proba de sperma la un laborator, unde tehnicienii vor verifica prezenta si sanatatea generala a spermatozoizilor. Medicul va solicita o analiza a spermei daca exista ingrijorari ca varicocelul afecteaza fertilitatea dumneavoastra.

Test de sange. In timpul unui test de sange, medicul va folosi un ac pentru a lua o mica proba de sange. Ei vor trimite proba de sange la un laborator, unde tehnicienii vor verifica nivelurile hormonale, inclusiv hormonul foliculo-stimulant (FSH) si testosteronul.

Dupa confirmarea prezentei unui varicocel, medicul va gradua severitatea acesteia.

Care sunt gradarile unei varicocelului?

Medicii folosesc grade pentru a detecta si nota varicocelul:

Gradul 0. Acesta este cel mai mic tip de varicocel. Medicul nu poate simti in timpul unui examen fizic, dar poate vedea la ecografie.

Gradul I. Medicul nu poate vedea varicocelul si le poate simti doar cand faceti manevra Valsalva.

Gradul II. Medicul poate simti varicocelul chiar si atunci cand nu faci manevra Valsalva, dar este inca vizibil.

Gradul III. Aceasta este cel mai mare varicocel. Medicul il poate vedea si simti clar.

Varicocel, management si tratament

Cum scapati de varicocel?

Tratamentul indicat la pacientii cu varicocel depinde de severitatea acestuia. Pentru varicocelul cu grad scazut, un medic poate recomanda optiuni de tratament la domiciliu, inclusiv:

Fara tratament. Poate sa nu fie nevoie de tratament daca varicocelul nu va deranjeaza sau nu cauzeaza probleme de fertilitate.

Modificari ale rutinei zilnice. Este posibil sa fie necesar sa evitati anumite activitati care provoaca discomfort. Purtati lenjerie mai stransa (cum ar fi spandex sau elastan) sau un suspensor in timpul exercitiilor sau cand stati in picioare perioade lungi poate ameliora simptomele.

Gheata. Aplicarea ghetii sau a pachetelor reci pe scrot poate ajuta la ameliorarea durerii si discomfortului. Nu aplicati gheata direct pe piele. Infasurati gheata sau pachetele reci intr-un prosop. Aplicati gheata timp de cel mult 15 minute odata.

Medicamente fara prescriptie medicala (OTC). Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS), pot ajuta la ameliorarea durerii sau a durerii in scrot sau testicule. Nu toata lumea poate lua AINS, deci este o idee buna sa vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de administrare.

Ce este chirurgia pentru varicocel?

Varicocelectomie este o procedura chirurgicala care trateaza varicele testiculare severe, care sunt dureroase sau afecteaza fertilitatea. Un chirurg specializat in conditii care afecteaza sistemul urinar si sistemul reproducator va taia venele afectate si le va sigila la capete. Acest lucru redirectioneaza fluxul sanguin catre alte vene sanatoase din scrot.

Cat dureaza recuperarea dupa tratamentul pentru varicocel?

Majoritatea oamenilor se recupereaza complet dupa o varicocelectomie in termen de sase saptamani.

Ce se intampla daca un varicocel nu este tratat?

Depinde de gradul varicocelului. Medicul dumneavoastra poate sa nu recomande tratamentul daca ai un varicocel mic care nu va deranjeaza sau nu cauzeaza probleme de fertilitate.

Daca aveti grad mare de varicocel si nu este tratat:

Durere si disconfort: Varicocelul mare poate deveni dureros si inconfortabil in timp.

Infertilitate: Daca nu este tratat si varicocelul afecteaza fertilitatea, puteti avea dificultati in a concepe un copil.

Complicatii: Varicocelul pot creste riscul de complicatii, cum ar fi scaderea nivelurilor de testosteron sau dezvoltarea unor probleme ale calitatii spermei.

Este important sa consulti un medic pentru evaluarea si optiunile de tratament potrivite daca suferiti de varicocel.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15239-varicocele

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VenoSuport x 30 compr.

    Naturalis VenoSuport Naturalis X 30 comprimate

      Suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport contine Vitamina C si Rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de Salcam-japonez). Flavonoidele sunt substante cu un puternic rol antioxidant.…