Vena sau artera iliaca: Anatomie si rol in circulatia sangelui

Vena sau artera iliaca: Anatomie si rol in circulatia sangelui Vena sau artera iliaca: Anatomie si rol in circulatia sangelui

Ultima actualizare: 9 iulie 2025

Arterele si venele iliace sunt vase mari de sange situate in zona bazinului, avand un rol esential in circulatia sangelui catre si dinspre membrele inferioare si organele pelviene. Traseul lor incepe cu aorta abdominala care se bifurca in doua artere iliace comune. Fiecare dintre acestea se ramifica pentru a furniza sange oxigenat. Venele iliace aduc sangele inapoi spre inima, dupa ce a fost folosit de tesuturi. La fel ca multe alte vase de sange, arterele si venele iliace sunt predispuse la acumularea de colesterol si de grasimi care pot afecta fluxul de sange.


Arterele iliace

Arterele iliace sunt ramuri terminale ale aortei abdominale. Aorta abdominala se bifurca in cele doua artere iliace comune la nivelul vertebrei L4. Fiecare artera iliaca comuna se ramifica mai departe in:

  • artera iliaca interna (spre pelvis);
  • artera iliaca externa (spre membrul inferior).

Artera iliaca interna

Are rolul de a iriga organele pelvine (vezica urinara, uter, vagin, rect, prostata), muschii si structurile din regiunea gluteala, perineul. Se ramifica in mai multe ramuri viscerale si parietale:

  • artera gluteala superioara si inferioara;
  • artera obturatoare;
  • artera pudendala interna;
  • artera uterina.

Artera iliaca externa

Continua spre membrul inferior, devenind artera femurala dupa ce trece de ligamentul inghinal. Are ramuri care iriga peretele abdominal inferior si regiunea inghinala:

  • arterele circumflexe: iriga cu sange muschii abdominali oblici si transversali;
  • arterele epigastrice inferioare: iriga cu sange muschiul drept abdominal.    

Asadar, arterele iliace sunt principalele vase care distribuie sange oxigenat de la inima (prin aorta) spre pelvis si membrele inferioare. Fara ele, aceste regiuni ale corpului nu ar primi aportul vital de oxigen si de nutrienti necesar functionarii tesuturilor. 

Venele iliace

Venele iliace se afla in regiunea pelvina si sunt parte importanta a sistemului venos profund.

  • Vena iliaca externa

Are rolul de a colecta sangele din membrele inferiore, continuand traseul venei femurale.

  • Vena iliaca interna

Colecteaza sangele din organele pelviene, peretii pelvisului si perineu.

  • Vena iliaca comuna

Se formeaza prin unirea venei iliace interne cu cea externa, fiecare parte (stanga si dreapta).

Cele doua vene iliace comune (stanga si dreapta) se unesc si formeaza vena cava inferioara, care transporta sangele spre atriul drept al inimii.

Venele iliace asigura drenajul venos din pelvis si picioare si mentin echilibrul circulator intre partea inferioara a corpului si inima.  

Patologiile arterelor iliace

Intrucat arterele iliace sunt vase majore ce transporta sange spre pelvis si spre membrele inferioare, pot fi afectate de diverse patologii vasculare, unele dintre ele cu risc vital sau de pierdere a functiei membrelor.

  • Ateroscleroza arterei iliace

O artera iliaca se poate ingrosa si rigidiza din cauza depunerii placilor de aterom (alcatuite din lipide, calciu, diverse celule inflamatorii). Cel mai des apare la nivelul arterelor iliace comune si al arterei iliace externe. Cele mai frecvente simptome sunt claudicatia intermitenta (durere la nivelul feselor, coapselor sau gambelor, care dispare in repaus), raceala, paloarea sau slabiciunea piciorului, scaderea pulsului femural. In cazuri grave se poate ajunge pana la ulceratii si cangrena. Complicatiile acestei afectiuni pot duce la tromboza si amputatia membrului inferior.

Pentru diagnosticarea aterosclerozei unei artere iliace se utilizeaza ecografia Doppler, Angio-CT, Angio-RMN sau angiografia. Tratamentul consta in administrarea de antiagregante, statine, vasodilatatoare sau in angioplastia cu stent ori bypass chirurgical.

  • Anevrismul arterei iliace

Anevrismul arterei iliace reprezinta dilatarea permanenta a arterei, la peste 1,5 ori diametrul normal. Poate afecta o artera iliaca comuna sau, mai rar, interna/externa. Cauzele sunt reprezentate de ateroscleroza, traumatisme, boli de tesut conjunctiv sau infectii. Anverismul este deseori asimptomatic, putand aparea durere pelvina sau lombara. In caz de ruptura apar durerea brusca, colapsul si hemoragia interna masiva, o urgenta vitala. Se diagnosticheaza pe baza unui CT angiografic sau unei simple ecografii abdominale.

  • Tromboza arterei iliace

Reprezinta obstructia acuta sau cronica a unei artere iliace printr-un cheag de sange. Acest lucru opreste sau reduce semnificativ fluxul de sange oxigenat spre pelvis si spre membrul inferior de pe acea parte. Cea mai frecventa cauza pentru tromboza arterei iliace o reprezinta ateroscleroza avansata, apoi traumatismele sau interventiile chirurgicale si starile de hipercoagulabilitate (cauzate de boli hematologice, cancer, anticonceptionale). Simptomele apar brusc in tromboza acuta sau treptat in cea cronica. Specifice pentru tromboza acuta sunt durerea brusca si intensa la nivelul piciorului afectat, absenta pulsului femural si dificultatea la mers. Pentru tromboza cronica simptomele sunt durerea la mers, senzatia de greutate a piciorului, rani care se vindeca greu, colorarea piciorului. Diagnosticul se pune pe baza unei ecografii Doppler sau printr-un Angio-CT sau Angio-RMN.

Tratamentul depinde de severitate si de cat timp a trecut de la debut. Pentru tromboza acuta se administreaza de urgenta anticoagulante, se initiaza tromboliza (medicamente care dizolva cheagul) sau se face o embolectomie (indepartarea chirurgicala a trombului) ori bypass arterial sau angioplastie cu stent. Pentru formele cronice se recomanda controlul factorilor de risc (fumat, diabet, colesterol), medicatia antiplachetara, exercitiile fizice supravegheate. 

Patologiile venelor iliace

O vena iliaca poate dezvolta cheaguri, compresii sau dilatari care afecteaza drenajul sangelui si pot determina complicatii grave.

  • Tromboza venoasa profunda

Reprezinta formarea unui cheag de sange intr-o vena iliaca profunda. Printre simptome se numara inflamatia, durerea, roseata si senzatia de caldura la nivelul piciorului. Complicatia majora poate fi embolismul pulmonar, daca cheagul migreaza spre plamani. Se trateaza cu anticoagulante, se recomanda purtarea ciorapilor compresivi sau, in cazuri severe, se initiaza tratamentul interventional prin tromboliza, trombectomie sau filtru de vena cava inferioara.

  • Sindromul May-Thurner

Sindromul May-Thurner determina compresia venei iliace stangi de catre artera iliaca dreapta. Din aceasta cauza creste riscul de tromboza venoasa profunda in piciorul stang. Printre simptome se numara umflarea cronica a piciorului, dureri sau senzatia de greutate. Tratamentul consta in rezolvarea trombozei venoase daca exista si, ulterior, in introducerea unui stent care sa mentina vena deschisa.

  • Insuficienta venoasa pelvina

Este mai frecventa la femei si poate aparea din cauza dilatarii venei iliace interne. Simptomele sunt durerea pelvina cronica, mai ales in pozitie sezanda sau in picioare, disconfort la menstruatie. Se poate asocia cu varice pelvine. Tratamentul acestei afectiuni poate fi medicamentos prin administrarea de medicamente venoactive, hormonale si/sau analgezice, dar el nu rezolva cauza anatomica. Tratamentul interventional se realizeaza prin introducerea unui cateter printr-o vena, se acceseaza vena ovariana si se inchide (embolizeaza), oprindu-se refluxul si stagnarea sangelui.

Sfaturi pentru vene si artere iliace sanatoase  

Atat pentru venele si arterele iliace, cat si pentru sanatatea vasculara in general, luati in considerare urmatoarele sfaturi:

  • renuntati la fumat deoarece acesta afecteaza direct peretii arteriali si favorizeaza ateroscleroza;
  • mentineti greutatea in limie normale, pentru ca excesul ponderal creste presiunea venoasa in zona pelvisului si in membrele inferioare;
  • controlati tensiunea arteriala – hipertensiunea poate deteriora orice artera iliaca sau vena iliaca;
  • reduceti aportul de grasimi saturate si colesterol din alimentatie, precum si consumul alimentelor ultraprocesate, sarate sau prajite;
  • faceti miscare in mod regulat si evitati statul prelungit in picioare sau pe scaun;
  • aveti grija de sanatatea venoasa mai ales daca aveti predispozitie catre varice – in acest sens, se recomanda sa folositi ciorapi compresivi si sa evitati hainele stramte;
  • verificati periodic sanatatea vasculara prin analize medicale precum: colesterol, trigliceride, glicemie, coagulare a sangelui.