Virus HPV femei vs. barbati – de la simptome la tratament, ce trebuie sa stiti

Virus HPV femei vs. barbati – de la simptome la tratament, ce trebuie sa stiti Virus HPV femei vs. barbati – de la simptome la tratament, ce trebuie sa stiti

Ultima actualizare: 14 aprilie 2025

HPV-femei-barbati

Virusul papiloma uman (HPV) este principalul virus cu transmitere sexuala. Chiar daca infectia cu HPV este mult mai riscanta la femei, trebuie cunoscut faptul ca si infectia HPV la barbati se poate concretiza in afectiuni foarte severe. HPV-ul este un virus ADN dublu catenar cu tropism pentru epiteliul tegumentar si mucos, care poate determina atat infectii tranzitorii, cat si infectii cronice, persistente, cu risc oncogen. Au fost identificate peste 200 de tipuri HPV, din care mai bine de 40 afecteaza in principal zona anogenitala. Tulpinile HPV 16 si 18 (cu risc ridicat) sunt responsabile de majoritatea cazurilor de cancer cervical, anal, penian, orofaringian si vulvar.


Infectia cu virus HPV la femei

Infectia cu virus HPV la femei este predominant transmisa pe cale sexuala, riscul de contractare a virusului fiind direct proportional cu numarului de parteneri sexuali si, in egala masura, lipsa utilizarii metodelor de protectie (in principal prezervativul). Contactul direct cu zone infectate ale pielii sau mucoaselor (sexul oral, spre exemplu) favorizeaza patrunderea virusului in corp de obicei prin microleziuni epiteliale determinand infectia celulelor bazale. Mai exista si factori de risc suplimentari care cresc riscul infectiei cu virus HPV la femei, cum ar fi debutul precoce al vietii sexuale, fumatul (favorizeaza infectia persistenta) si sistemul imunitar scazut.

Simptomele infectiei cu virus HPV la femei

In majoritatea cazurilor, infectia cu virus HPV la femei este asimptomatica si autolimitata, deci nu necesita tratament, fiind eliminata de sistemul imunitar in decurs de 1-2 ani. Totusi, in cazul in care aceasta persista, infectia cu virus HPV la femei poate duce la simptome precum:

  • negi genitali (condiloame acuminate): cauzati de tulpini cu risc oncogen scazut, de exemplu HPV 6 si HPV 11;
  • displazii cervicale: detectabile doar prin screening citologic si testare HPV;
  • leziuni premaligne si cancer de col uterin: in cazurile in care infectia cu virus HPV la femei persista si implica tulpini cu risc oncogen crescut (HPV 16 si HPV 18).

Infectia pielii poate duce la aparitia papiloamelor, de obicei localizate la nivelul gatului. Aceste papiloame nu necesita tratament, pentru ca sunt leziuni benigne si nu au asociere cu cancerul.

Diagnosticul infectiei cu virus HPV la femei

Diagnosticul infectiei cu virus HPV la femei se realizeaza prin metode specifice, vitale pentru a depista precoce eventualele leziuni cervicale. Testul Babes-Papanicolau identifica modificari celulare asociate infectiei persistente, iar testarea ADN-HPV, dupa cum si denumirea o spune, determina prezenta materialului genetic viral si tulpina de HPV implicata in infectie. In cazurile in care testul Babes-Papanicolau indica o citologie anormala, este recomandata colposcopia cu biopsie cervicala.

Tratamentul infectiei cu virus HPV la femei

Nu exista tratament antiviral curativ pentru eliminarea HPV-ului, dar se pot trata leziunile care apar din cauza infectiei. Condiloamele acuminate se elimina prin crioterapie, electrocauterizare sau prin terapie laser. Leziunile premaligne necesita excizie conizanta, ablatie laser sau LEEP (excizie electrochirurgicala cu ansa). Vaccinarea profilactica este cea mai eficienta metoda cand vine vorba de prevenirea infectiei cu virus HPV la femei. Este recomandata incepand cu varsta de 9-14 ani, de preferat inainte de debutul vietii sexuale.

Infectia cu virus HPV la femei – riscuri si complicatii asociate

Infectia persistenta cu virus HPV la femei poate duce la:

  • cancer de col uterin (peste 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt asociate cu infectia persistenta cu tulpinile HPV 16 si 18, evolutia infectiei spre carcinogeneza fiind un proces lent, care poate dura intre 10 si 15 ani);
  • cancer vulvar si vaginal (50% din cancerele vulvare si 70% din cancerele vaginale prezinta asociere cu infectia persistenta cu tulpinile HPV 16 si 18);
  • cancerul anal si orofaringian (in special in infectia persistenta cu tulpina HPV 16).

Riscul de complicatii este cu atat mai mare cu cat infectia este mai persistenta. In general, este recomandat alternativele de tratament sa includa si vaccinarea anti-HPV, chiar in contextul unei infectii active.

Infectia cu virus HPV la barbati

Infectia cu virus HPV la barbati urmeaza aceleasi mecanisme ca infectia cu virus HPV la femei, insa cu o rata mai mare de transmitere din cauza lipsei aparente a simptomelor. Mai mult decat atat, infectia cu virus HPV la barbati este mult mai probabil sa fie persistenta, deoarece acestia nu dispun de un sistem de screening specific asa cum dispun femeile. Factorii care cresc riscul infectiei cu virus HPV la barbati sunt contactul sexual neprotejat, necircumcizia (studiile arata ca circumcizia reduce riscul ca infectia cu virus HPV la barbati sa persiste). Fumatul alaturi de consumul de alcool sunt factori de risc corelati cancerului orofaringian asociat infectiei HPV.

Simptomele infectiei cu virus HPV la barbati

In cele mai multe dintre cazuri, infectia cu virus HPV la barbati este asimptomatica. Pe de alta parte, daca apar simptome, acestea se pot prezenta astfel:

  • condiloame acuminate (infectia cu HPV 6, HPV 11): localizate pe glandul penisului, preput, scrot, la nivelul anal;
  • leziuni peniene intraepiteliale: asociate infectiei cu tulpini cu risc oncogen;
  • cancer penian, anal si orofaringian: mai frecvent la barbatii cu sistem imunitar scazut si, de asemenea, la cei care fumeaza.

Papiloamele de pe piele sunt un alt semn al infectiei inofensive cu virus HPV la barbati. Asadar, acestea nu necesita neaparat tratament, desi considerentele estetice pot fi avute in vedere.

HPV-femei-vs-barbati

Diagnosticul infectiei cu virus HPV la barbati

Screening-ul infectiei cu virus HPV la barbati nu este standardizat, insa acest lucru nu inseamna ca infectia nu poate fi diagnosticata. Principalul mod prin care de depisteaza infectia cu virusul papiloma uman il reprezinta examinarea clinica a organelor genitale si regiunii anale. In situatia in care exista leziuni suspecte, se recomanda peniscopia si biopsia. Testarea ADN-HPV este un alt mod prin care se poate diagnostica infectia, mai ales in cazurile de suspiciune oncologica.

Tratamentul infectiei cu virus HPV la barbati

Alternativele de tratament ale infectiei cu virus HPV la barbati au in vedere, ca si in cazul HPV-ului la femei, eliminarea leziunilor (daca acestea exista) induse de infectia persistenta. Trebuie mentionat ca atat femeile, cat si barbatii, pot avea integrat in planul de tratament terapie locala cu imiquimod, podofilina. Vaccinarea anti-HPV este recomandata si in cazul barbatilor, pentru a reduce transmiterea virala si mai ales riscul de cancer anal si cancer orofaringian.

Infectia cu virus HPV la barbati – riscuri si complicatii asociate

In timp ce multe infectii cu virus HPV la barbati sunt tranzitorii si autolimitate, anumiti pacienti dezvolta infectii persistente cu tulpini oncogene, crescand astfel riscul de transformare maligna. Spre deosebire de infectia cu virus HPV la femei, care este deseori intens monitorizata prin test Babes-Papanicolau si testare ADN-HPV, la barbati nu exista un protocol de screening standard, ceea ce face ca neoplaziile HPV-induse sa fie deseori diagnosticate tarziu. Principalele riscuri asociate infectiei persistente cu virus HPV la barbati sunt:

  • cancer penian (50% din cazuri au la baza infectia persistenta cu tulpina HPV 16);
  • cancerul anal (85% din cazuri au la baza infectia persistenta cu tulpinile HPV 16 s 18);
  • cancerul orofaringian (70% din cazuri, cu incidenta in continua crestere, avand la baza mai ales infectia persistenta cu tulpina HPV 16).

Prin urmare orice infectie diagnosticata, si mai ales care pare sa persiste, necesita tratament si monitorizare periodica.

Virus HPV femei vs. barbati

Desi femeile dispun de un program de screening standardizat si organizat, ca urmare a faptului ca infectia persistenta are un risc foarte mare de cancer de col uterin, barbatii sunt relativ mult mai predispusi sa dezvolte infectii persistente, chiar daca asimptomatice. Astfel, ei prezinta un risc mai mare de a transmite infectia mai departe.

Caracteristica

HPV la femei

HPV la barbati

Prevalenta

Similara la ambele sexe

Similara la ambele sexe

Manifestari clinice

Condiloame, displazii cervicale

Condiloame, leziuni premaligne

Diagnostic

Citologie cervicala, test HPV-ADN

Examinare vizuala, biopsie, test HPV-ADN in cazuri specifice

Screening

Testul Babes-Papanicolau si testare HPV-ADN

Nu exista screening standardizat

Riscuri oncogene

Risc crescut de cancer cervical, vulvar, anal, orofaringian

Risc crescut de cancer anal, penian, orofaringian

Tratament

Ablatia leziunilor, conizatie

Ablatia leziunilor

Infectia cu virus HPV la femei are, bineinteles, un potential mult mai sever decat la barbati. Cu toate acestea, mai ales in randul barbatilor cu factori de risc, nu ar trebui sa se subestimeze sub nicio forma faptul ca infectia persistenta cu tulpinile HPV cu risc crescut poate evolua, in cele din urma, spre cancer.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448132/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3304470/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3304470/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9729793/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK321770/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papilloma-virus-and-cancer