Ce este HPV? Informatii despre infectia cu HPV

Ce este HPV? Informatii despre infectia cu HPV Ce este HPV? Informatii despre infectia cu HPV

Ultima actualizare: 14 februarie 2024

Mai cunoscut sub forma sa prescurtata HPV, Human Papilloma Virus este un tip de virus comun, cu transmitere directa de la o persoana la alta, care infecteaza pielea si membrele mucoase. Cel mai frecvent, infectia cu HPV se transmite prin contact sexual, dar exista si alte cai prin care infectia se poate produce. Este bine de stiut ca infectia cu HPV poate duce la anumite tipuri de cancer, printre care la cancer de col uterin la femei sau cancer anal si penian (la nivelul penisului) la barbati.

Sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus HPV. Acesta afecteaza in cele mai frecvente cazuri zona ano-genitala, anumite zone ale pielii si zona orofaringiana – gura si gatul, atat la femei, cat si la barbati.

  • Dintre toate tipurile de HPV considerate „cu risc inalt”, tipurile 16 si 18 sunt implicate in aparitia a 70% dintre cancerele de col uterin si a leziunilor precanceroase.
  • Dintre tipurile HPV „cu risc scazut”, in mod special 6 si 11 cauzeaza 90% dintre negii genitali.

Anumite tipuri ale virusului HPV se elimina, de regula, fara nicio interventie, in cateva luni dupa infectare. Aproximativ 90% dintre virusurile HPV se elimina pe parcursul a 2 ani. Exista, insa, si tipuri de infectii cu HPV care pot provoca probleme de sanatate. Este vorba de negii genitali si mai multe tipuri de cancer, atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor.

Infectia cu HPV poate determina:

99% din toate cazurile de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV si prin testare regulata (screening), fiind de mare ajutor in preventie testul Babes – Papanicolau si testul HPV.

• 90% din toate tipurile de cancer anal

Desi localizarea initiala este considerata a fi în zona anusului, cancerul anal se poate extinde, fiind greu de stabilit locatia exacta de unde a izbucnit.

• 72% din toate tipurile de cancer orofaringian

Virusul HPV poate infecta gura si gatul, provocand tipuri de cancer ale orofaringelui (partea din spate a gatului, inclusiv baza limbii si a amigdalelor). De regula, pot trece ani dupa infectia cu HPV pentru a se dezvolta cancerul.

• intre 60 si 75% din cancerele vulvare, vaginale sau peniene

• veruci genitale, aproape in toate cazurile

Este bine de stiut ca simpla infectie cu HPV nu va determina aparitia cancerului. Infectia persistenta cu anumite tipuri de HPV determina aparitia unor celule cu o crestere anormala (displazii), care produc leziuni precanceroase ce ulterior pot deveni maligne. Iar acest proces nu prezinta niciun fel de simptom in faza incipienta, iar cancerul se poate dezvolta lent.

Cum se transmite infectia cu HPV?

Virusul HPV se poate raspandi prin contact direct piele pe piele sau cu o suprafata infectata. Cel mai frecvent, infectarea are loc prin contact intim, fie prin relatie sexuala, fie prin atingerea organelor genitale. Din acest motiv, prezervativul nu este o forma eficienta de protectie impotriva acestui virus.

Nu este neaparat necesar contactul sexual pentru contractarea si transmiterea HPV, dar aceasta este cea mai frecventa cale de transmitere. Exista si cazuri rare, cand virusul HPV poate fi transmis in timpul nasterii de la mama la nou-nascut. Poate duce la aparitia unei maladii rare, dar grave la copii, numita papilomatoza respiratorie recurenta (PRR).

Adesea, persoanele infectate cu HPV nu prezinta semne sau simptome, astfel pot transmite virusul altor persoane fara sa stie.

In cazul in care infectia cu HPV evolueaza catre anumite forme de cancer, aceasta poate manifesta anumite simptome care sa conduca persoana in cauza la consult de specialitate.

Cat de raspandit este virusul HPV?

Circa 80% dintre femei si barbati manifesta infectia cu HPV in decursul vietii. Orice persoana activa din punct de vedere sexual poate contracta HPV, chiar daca a intretinut relatii sexuale cu o singura persoana.

Simptomele pot sa apara la ani distanta dupa infectia cu HPV. Din acest motiv, este foarte greu de identificat momentul in care infectia cu HPV a aparut in organism.

In Romania, infectia cu HPV este responsabila anual pentru 3.380 de noi cazuri de cancer de col uterin si peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer (cancer penian, vulvar, vaginal, anal, dar si ale regiunii orofaringiene, respectiv cancerul oral sau al corzilor vocale etc.).

In tara noastra, cancerul de col uterin este al 3-lea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei*, dupa cancerul de san si cel colorectal.

Zilnic, in Romania,

  • aproape 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin
  • aproximativ 5 dintre acestea pierd lupta cu boala

*estimat pentru toate categoriile de varsta.

Exista tratament pentru infectia cu HPV?

Odata ce infectia cu HPV s-a produs, nu exista un tratament care sa asigure eliminarea virusului din organism. Insa problemele de sanatate sau complicatiile determinate de infectia cu HPV pot fi tratate. Este extrem de important ca depistarea cancerelor cauzate de infectia cu HPV sa se faca in stadiu incipient.

In cazul depistarii unei infectii cu HPV, medicul specialist este cel care creeaza planul de tratament, tinand cont de particularitatile fiecarui pacient.

 

Surse:

Guidance on HPV vaccination in EU countries:https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/guidance-hpv-vaccination-eu-focus-boys-people-living-hiv-9vHPV-vaccine;

HPV și cancer. Website-ul National Cancer Institute. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer.  Data actualizării: aprilie 2023;

Meites E, Gee J, Unger E, Markowitz L. Epid . Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (Pink Book). 14th edition. Chapter 11: Human Papillomavirus. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/hpv.html;

Pennycook KB, McCready TA. Condyloma Acuminata. [Actualizat pe 8 mai 2022]. În: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; Ianuarie 2022. Disponibil la adresa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/ NBK547667/;

Robert A. Bednarczyk, Addressing HPV vaccine myths: practical information for healthcare providers.HUMAN VACCINES & IMMUNOTHERAPEUTICS 2019, VOL. 15, NOS. 7–8, 1628–1638;

Pennycook KB, McCready TA. Condyloma Acuminata. [Actualizat pe 8 mai 2022]. În: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; Ianuarie 2022. Disponibil la adresa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547667/;

 Bradley J. Monk, Ali Mahdavi. Human Papillomavirus Vaccine: A New Chance to Prevent Cervical Cancer - Recent Results in Cancer Research, Vol. 174 © Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2007, p1;

Hai Ha Long Le, Xiuqiong Bi, Azumi Ishizaki, Hung Van Le, Trung Vu Nguyen and Hiroshi Ichimura: Low concordance of oral and genital HPV infection among male patients with sexually transmitted infections in Vietnam. Le et al. BMC Infectious Diseases (2019) 19:578. Page;

H. Chesson, E. F. Dunne The Estimated Lifetime Probability of Acquiring Human Papillomavirus in the United States, Sex Transm Dis. 2014 November ; 41(11): 660–664. doi:10.1097/OLQ.0000000000000193.